Berkecz Balázs blogja

Újabb koncepciós per a civilek ellen

2015. október 25. 12:39 - BerkeczBalazs

Heindl Péter pécsi jogászt, civil aktivistát 30 ezer forintos pénzbüntetésre vagy 36 óra közmunkára ítélték első fokon a június 30-i pécsi Athinay utcai akciójuk miatt. Ezzel a döntéssel Heindl szerint minden civilt meg akarnak félemlíteni azért, hogy még csak véletlenül se vállaljon nyilvánosan szerepet az Orbán-rendszer kritizálásával, ezért október 26-án bírósági tárgyalás lesz a flashmob-ügyből. Szégyen ami ebben az országban történik.

Mint ismeretes június 30-án történt, hogy Heindl Péter, Rajnai Attila és néhány baranyai civil megelégelte a kormány gyűlölettel átitatott plakátkampányát, és Pécsett leragasztottak egy "Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!" feliratú kormányzati inzultációs plakátot „A te munkádra is szükség van, hogy Orbán Viktor mind az öt gyermeke a saját lábára álljon" feliratot viselő csomagoló papírral, majd egy kis zenés performansszal adóztak a kedves vezetőnek. Ezt a plakát közvetlen szomszédságában táborozó rendőrség sem hagyhatta szó nélkül, két rendőrautóval vonultak fel a kormány kritikusaihoz. Miután két órás vegzatúra közben már a rendőrség nyomrögzítői is kiérkeztek kiderült, hogy a az eleve "fájdalommentesre" tervezett csomagolópapírból készült flashmob plakátot simán le lehet szedni, és így nem valósult meg a rongálás bűne.

Itt a rendszerellenes flashmobról készült videó:

A rendszer alapos rendőrei mégis találtak valami fogódzót, amin el lehetett indulni, ugyanis Heindl Péter a "Tiltakozás az internetadó ellen - Pécs" elnevezésű Facebook-csoportban közzétett egy bejegyzést, amelyben egy flashmobra, vagyis - ahogy ő fogalmaz - polgári engedetlenségi akcióra hívta a gyűlöletkormány ellen plakátleragasztással tiltakozni kívánókat és a médiát, mondván: A kiépült „maffiarendszer” mára már a közvélemény előtt egyértelműen lelepleződött. Jól érzékelhető, hogy a kormány a mostani visszataszító és igen veszélyes idegenellenes uszítást figyelemelterelésnek is használja. Akciónkkal tehát több célunk is van. Egyfelől a leghatározottabban kiállunk a kormány által megtámadott embertársaink mellett. Ez nekünk, a XXI. század demokratáinak örökségül kapott feladatunk is. Nem engedhetjük meg többé, hogy újra beinduljon a gyűlölködésnek az a spirálja, ami az előző évszázad szörnyű bűneihez, a jobb- és baloldali diktatúrák iszonyatos terrorjához, és az európai civilizáció egyik legnagyobb tragédiájához, a holokauszthoz vezetett. Másfelől azonban arra is fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy a kormánynak ez a tette különösen elítélendő a figyelemelterelő hátsó szándék miatt.

Dr. Heindl (aki pedagósus és olyan jogász, aki szerződés alapján egy civil szervezet jogsegélyszolgálata keretében ad ingyenes jogi tanácsokat és nyújt más jogi segítséget dél-baranyai aprófalvakban élő, többnyire alacsonyan képzett és nagyon szegény embereknek, köztük nagy számban romáknak) bejegyzése alapján a rendőrség egyik buzgó alezredese a gyülekezési törvény megsértésének gyanúja miatt feljelentést is tett Heindl ellen, akit július 29-re be is idéztek a rendőrségre és meg is hallgatták. És a minap meg is érkezett az a rendőrségi határozat, miszerint a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés elkövetésének vétsége megvalósult.

Heindl Péter így írt erről a blogbejegyzésében: Egyetlen különbség mégis csak van a többi - pl. a világbékéért, az Európai Unió egységéért, vagy (nálunk, Pécsett, a Német Konzulátus előtt) a német-magyar barátságért és uniós együttműködésért tartott, a rendőrség által is legálisnak elismert villámcsődületek, és a most, június 30-án, a közélet tisztaságáért, és a hazánkba érkező menekültek szeretettel fogadásáért tartott flashmob között! Mégpedig az, hogy a Rajnai Attila által és általam közösen kirakott plakát tréfás szövege és az utána sokunk által közösen elénekelt tréfás dalocska együtt azt sugallta: a magyar kormánynak óriási a felelőssége az idegenellenes hangulatkeltésben és különösen visszataszító az, hogy a kormány a legfőbb kormányzati vezetők nagyon súlyos korrupciós ügyeiről igyekszik elterelni a figyelmet ezzel a megvetésre méltó, uszító hangulatkeltéssel. Szóval a többi flashmob úgy áll ki humanista értékek mellett, hogy nem kritizálja a hatalmat, a mi villámcsődületünk viszont ugyan csak egy-két tréfás célzás erejéig, indirekt módon, de megengedte magának a kormány kritikáját. Úgy tűnik, határozott kormányzati szándék van arra, hogy a polgárokat még az ilyen tréfás fricskától is elriasszák...

A rezsim nem áll le, október 26-án a bíróság is tárgyalja a "rendszerellenes ügyet". Heindl szeptember 29-én újabb idézést kapott (ezúttal a Pécsi Járásbíróságtól), amelyet a közösségi oldalán így kommentáltBíztam benne, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság vezetői esetleg újragondolják a gyülekezési jog gyakorlása elleni fellépésüket. Sajnos nem ez történt. A panaszomat elbírálva nem vonták vissza saját hatáskörben a júniusi flashmob miatt engem 6 napi elzárással sújtó döntésüket, s így az ügy a pécsi járásbírósághoz került. Dr. Maletics Balázs 2015. október 26-án 10 órára tűzte ki a szabálysértési ügyben a tárgyalást a Rákóczi út 34. magasföldszint 2. számú tárgyalóterembe. Eljárás alá vont személyként ma kaptam meg az idézést.

Nem tűrhetjük, hogy ilyen szégyenletes koncepciós perekkel próbálja megfélemlíteni az Orbán-rezsim azokat a civileket, akik fel merik emelni a hangjukat a rendszer visszásságai ellen!

Pécsi civilek újabb flashmobot szerveznek "Még nem tudom mit, de valamit biztos elkövettél!" címmel 9:30-ra a Pécsi Járásbíróság elé és a 10 órakor kezdődő tárgyalásra mindenkit várnak, aki kiáll Heindl Péter mellett! 

12017436_10207713130648521_6726695250229087442_o.jpg(Kép forrása: Böszörményi István Facebook oldala)

UPDATE: Elbukott a rendőrség koncepciós eljárása: döntött a bíróság: Heindl Péter mégsem kap 6 nap elzárást!

Heindl Péter és három tanú (Nagy Erzsébet, Rajnai Attila és Stemler Miklós) meghallgatását követően szabálysértés hiányában a október 26-án megszüntette az eljárást, mely végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Ezzel elbukott a rendőrség koncepciós eljárása, és ebben az ügyben bebizonyosodott, hogy a bíróság egyelőre még őrzi függetlenségét.

Heindl Péter megköszönte a civileknek a tárgyaláson való részvételt, akik egyébként a bíróság előtt egy rövid flashmobot is tartottak.

 

 

flashmob.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr478019869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása