Berkecz Balázs blogja

Atomtemető: pávatánc vagy pálfordulás?

2015. május 02. 07:17 - BerkeczBalazs

Egy hete írtam: "ha a pécsieken múlik, akkor nem lesz atomtemető a környéken és azt is sejthetik, hogy ez a hozzáállás nem sok jót hoz a baranyai Fidesznek. Orbán Viktor pedig gondolja át Paks2 és a bodai atomtemető ügyét, és ha nem érti meg, hogy Baranyában ezzel az atomtemetős üggyel nagy fába vágta a fejszéjét, akkor konzultáljon a pszichológusával is." Úgy tűnik Orbán valamit megértett abból, hogy Pécs környékén nehéz lesz atomtemetőt létesíteni, de kíváncsi vagyok, hogy pávatáncról vagy érdemi elmozdulásról van-e szó az atomtemető körüli suskus ügyében.

Hat héttel ezelőtt fordultam levélben Baranya vezető Fidesz–KDNP-s politikusaihoz a mecseki végleges nukleárishulladék-tároló tervezett létesítésével kapcsolatban megfogalmazott kérdéseimmel. Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének is írtam, és - többek között - arra szerettem volna választ kapni, hogy támogatnák-e a nukleáris hulladék mecseki tárolását?

Páva Zsolt nem válaszolt, sőt - ahogy a hvg.hu is megírta - a pécsi közgyűlés fideszes többsége alig egy hete, április 23-án leszavazta azt a májusi atomtemető témában tervezett közmeghallgatásról szóló javaslatot is, amelyet az LMP-s Keresztes László Lóránt terjesztett elő.

kepernyofoto_2015-05-01_19_15_14.png

Sikeres Orbán-hekkelés után: pávatánc vagy pálfordulás?

Április 28-án Orbán pécsi látogatásakor a lelkes civilekből álló Ellenállás Sziget nevű csoporttal karöltve igyekeztünk a kormányfő tudtára adni, hogy nem rajongunk a Pécs közelébe tervezett atomtemető ötletéért. Az akciónk sikeres mondható, hiszen - miután már Lázár János is a "Mecsekbe jön a paksi atom? Köszi Viktor nem akarom!" matricánkkal menőzött és ragasztotta le Miniszterelnökség feliratú mappáját - Páva Zsolt egy héttel az atomtemető témájában tervezett közmeghallgatás leszavazása után a pecsinapilap.hu tudósítása szerint már így nyilatkozott:

»Örülünk annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is megerősített bennünket abban, hogy a pécsiek véleménye és megkérdezése nélkül nem épülhet a jövőben semmiféle atomhulladék tároló a Mecsekben! 

A miniszterelnök világosan és egyértelműen fogalmazott: a majdani tároló ügyében nem a kormány, hanem az emberek döntenek majd! Ezt erősítette meg Lázár János miniszter is Pécsett, aki azt mondta: „huszonhárom éve folyik egy elemző munka, most annyi történt, hogy újabb vizsgálatokat rendelt meg az állam 2018-ig bezárólag”. Pécs nélkül pedig nem lesz döntés!

Már felvettük a kapcsolatot az RHK-val annak érdekében, hogy hitelesen tudjuk tájékoztatni a pécsieket a több mint 20 éve folyó kutatásokról és a jelenlegi, legfrissebb információkról. Szeretnénk folyamatosan információkat kapni a térségben folyó vizsgálatokról, 2018-ban pedig, amikor lezárul a következő szakasz és minden információ birtokában lesznek a pécsiek, szeretnénk hitelesen megvizsgálni a Pécsett élők véleményét és álláspontját, amelyet közvetíteni fogunk a kormánynak.

Leszögezzük: ahogy eddig, úgy ezentúl sem fogunk a pécsiek akaratával ellentétesen, vagy a pécsiek megkérdezése nélkül dönteni.«

Páva Zsolt a fenti nyilatkozat felvezetéseként azt is kifejtette, hogy az elmúlt hetekben az ellenzék és különféle "csoportosulások" megpróbáltak „atomügyet kreálni” Pécsett és ennek érdekében megpróbálják félrevezetni a pécsieket, becsapni az embereket. "Úgy tesznek, mintha eldöntött tény lenne a bodai atomhulladék tároló ügye, miközben egyáltalán nem az!" 

Tisztelt Páva Zsolt polgármester úr!

Ha most már ön szerint is van miről konzultálni, akkor ezzel elismerte, hogy van "atomügy", így ideje önnek és fideszes kollégáinak a mellébeszélést, de főleg a sunnyogást abbahagyni; arról nem is beszélve, hogy a fideszes többségű országgyűlés néhány napja fogadta el a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló H/3883. számú országgyűlési határozati javaslatot, amely egyértelműsíti, hogy a nagy aktivitású hulladék-elhelyezési program helyszíne a Pécstől légvonalban 8 kilométerre fekvő Boda.

Legyen vége a baranyai Fidesz atomtemető ügyben tanúsított sunnyogásának, és ennek jegyében - több ezer baranyaival együtt - az alábbiakra várok konkrét és őszinte válaszokat öntől:

  • Mikor és milyen formában kapnak először tájékoztatást a pécsiek a Mecsekbe tervezett nagy aktivitású hulladék-elhelyezési programról?
  • A Fideszes nemzeti konzultációkból ismert demagóg, irányított kérdések helyett számíthatnak-e a pécsiek és baranyaiak valódi, érdemi konzultációra az atomtemető ügyében?
  • Ön személyesen helyesnek tartaná-e és támogatná-e a nukleáris hulladék mecseki tárolását?

Természetesen nem csak az ön válasza érdekel, ezért Szelényi Zsuzsanna, az Együtt - a Korszakváltók Pártja országgyűlési képviselője az ügyben illetékes minisztert, Lázár Jánost írásban is kérdezni fogja a kormány ez irányú terveiről.  

Mivel attól tartok, hogy a Fideszre jellemző sunnyogás folytatódik, azért a konkrét megnyugtató lépések meghozataláig folytatjuk a bodai atomtemető ellen megkezdett aláírásgyűjtést!

Végül csak halkan jegyzem meg, hogy egyre többen vagyunk azok, akik rühellik, hogy rendre hülyének nézik őket, akik nem nézik el, ahogy szétlopja és nyomorba dönti a Fidesz az országot. Mi vagyunk azok, akik nem félünk Orbántól, Rogántól, Lázártól és egyetlen pribékjüktől sem. Mi fogjuk kitartó munkával és kiállással legyőzni a maffiaállamot, és ennek egyik hozadékaként elérjük azt is, hogy Paks2 ne valósuljon meg, és az Orbán-Putyin paktum sugárzó atomhulladékát ne a Mecsekben tárolják!

 

(kép forrása: pecsma.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr57419844

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Berkecz Balázs: Atomtemető: pávatánc vagy pálfordulás? 2015.05.02. 12:26:01

Úgy tűnik Orbán valamit megértett abból, hogy Pécs környékén nehéz lesz atomtemetőt létesíteni, de kíváncsi vagyok, hogy pávatáncról vagy érdemi elmozdulásról van-e szó az atomtemető körüli suskus ügyében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása