Berkecz Balázs blogja

Önkormányzati túlélési technikák

2015. január 18. 08:00 - BerkeczBalazs

Nyaljunk-e kormányzati pénz reményében fideszeseknek? Esetleg ló helyett adjunk buszt alájuk?

Nehéz az élete a hazai polgármestereknek, hiszen a kormány úgy viselkedik, mintha a középkorban lennénk: most a kormánypárti képviselők a tekintetes urak, az önkormányzatok pedig a Fidesz szemében egyszerű hűbérbirtokok, ahol kormánypárti polgármester és fideszes testületi többség nélkül nehéz boldogulni.

Ahogy a Népszabadság is beszámolt róla nemrégiben: a 3200 hazai településből 2900-nak nincsenek szabadon felhasználható forrásai, azaz lényegében csak kötelező feladatokra költhet. Ez azt jelenti, hogy a települések kilencven százalékának legfeljebb annyi pénze van, hogy a napi működést képes legyen finanszírozni. Az önkormányzatok törvényi szabályozása jelentősen módosult az elmúlt években, ezért kormányzati pluszforrások nélkül ezeken a helyeken csak vegetálni tudnak a települések.

Ez a vegetáció a legmarkánsabban a falvakban érhető tetten: ezeken a helyeken már egy ideje nincs más csak a közmunka, itt a polgármesterek habitusuktól és lehetőségeiktől függően újkori TSZ-elnökké vagy az eseményekkel sodródó, vergődő móriczi kisemberekké lényegülnek. Az előbbire példa Bogdán László, Cserdi országos ismertségre szert tett polgármestere és Ignácz József, Besence Fair play-díjas vezetője is. Vannak olyanok is, akik nem tudták, hogy milyen kemény fába vágják a fejszéjüket. A baranyai Gyöngyfa független polgármestere, Németh István is ide sorolható, aki a napokban le is mondott posztjáról, mert olyan reménytelennek látta a helyzetet: "Úgy éreztem, csalok, sikkasztok, okiratot hamisítok, és elkövetem a hivatali visszaélés bűntettét. Azzal követem el mindezt, hogy igazolom, a falu közmunkásai dolgoznak, holott ez nem igaz, csak herdáljuk az ország pénzét." (A közmunka kérdése megér egy külön posztot, ezért most ezt nem firtatom.)

Sajnos kormányzati támogatás nélkül ma csak olyan szerencsés önkormányzatok tudnak prosperálni, ahol van valamilyen komolyabb foglalkoztató, emiatt alacsonyabbak a szociális kiadások, és magasabbak az adóbevételek. 

Azért a kormánypárti településeken sincs kolbászból a kerítés, ott is meg kell dolgoznia a képviselőtestületeknek a Fidesz kegyeiért.

Tiffán Zsolt, a Fidesz megyei elnöke által jobboldali bástyának titulált Harkány például hiába bírt jobboldali polgármesterrel a rendszerváltás óta folyamatosan, ha volt olyan polgármestere is - Dr. Imri Sándor személyében -, aki nem ápolt felhőtlen kapcsolatot a térség országgyűlési képviselőjével (az imént említett Tiffán Zsolttal) és emiatt akadozott a város fejlődése. Tiffán kapott is kritikát az őt képviselői székbe juttató harkányiaktól, amire a honatya levélben reagált, és így magyarázta a város sikertelenségének okát: "Nagyon sajnálom! Rengeteg kilincselés, lobby van mögöttünk, hogy a magyar vízkincs eme gyöngyszemét még sikeresebbé tegyük! Nem sikerült! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ezzel a tehetetlen, a patriotizmust és az alázatot minden pillanatban megtagadó városvezetéssel nem is lehet!"

A harkányiak biztosan megértették Tiffán üzenetét és ezúttal azt az általa patronált fideszes Baksai Endre Tamást választották meg a város polgármesterének, akinek korábban "a Miniszterelnökség kötelékében" szerzett munkát a sikeres borászként is ismert megyei Fidesz elnök.

Érthető, hogy Baksai polgármester úr szeretne bent maradni a bizalom körében és hivatali lehetőségein keresztül segíteni próbálja az országgyűlési képviselősége mellett miniszteri megbízottként is jövedelemhez jutó képviselőt. Baksai azonban a 2014. december 19-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint egy elég szokatlan ügyben kért felhatalmazást a harkányi képviselőtestülettől: "Azt mindenki látja, hogy ha a kormánynál akarunk pénzekért lobbizni, hatékonyan akarunk pályázatokon indulni, pályázatokat akarunk elnyerni, akkor az országgyűlési képviselőnk nélkül nehéz lenne. Javaslom, hogy ha a mindenkori országgyűlési képviselőnk a város ügyében jár el, és a várostól autót igényel, akkor évi 5.000 km-ig ingyen engedélyezhesse a polgármester. Erre szeretnék felhatalmazást kérni. Ha nincs kérdés, hozzászólás, szavazásra teszem." A színtiszta Fidesz-KDNP képviselők alkotta testület - természetesen - egyhangúlag, kérdés és akadékoskodás nélkül szavazta meg az előterjesztést.

Pár nap múlva jött is a jó hír: az utolsó munkanap utolsó órájában 215 millió forint rendkívüli támogatást ítéltek meg a harkányi strand számára. 

Hát, itt tartunk ma Orbánisztánban.  

 

(kép forrása: Koszticsák Szilárd / MTI / mno.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr587083043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása