Berkecz Balázs blogja

Ne hagyjuk, hogy a lopós nevessen a végén!

2017. július 02. 09:18 - BerkeczBalazs

Nagyon drágán dolgoztak a fideszes haverok, a piaci ár sokszorosáért, majd ráadásul nem is ők végezték el a feladatot, hanem helyettük más és mégis saját teljesítésként számolták el, vagy egy budapesti cég úgy nyer 120 milliót munkagépre egy súlyosan lecsúszott térségben, hogy a munkahelyteremtést és a régió infrastruktúrájának javítását ígéri, miközbencsak egy fantomirodát bérel a térségben, de a nyertes pályázati pénzzel a zsebében semmit nem tesz a környéken. Van probléma? 

ne_hagyjuk.png

Arról számolt be az Index, hogy éves költségvetését meghaladó mennyiségű pénzt kellett hirtelen elköltenie a fogyasztóvédelemnek a legutóbbi uniós költségvetési ciklus végén. Országjáró roadshow az egészséges élet népszerűsítésére, túlárazott webfejlesztések és továbbképzések Szijjártó Péter haverjának cégével elvégeztetve, százmilliós szervezetfejlesztés egy a bürokráciacsökkentés miatt hamarosan beolvasztott szervezetben. 

De itt van egy másik példa, egy vidéki ügy is, ahol - ahogy a 168 Óra is beszámolt róla - a Gradex Kft. munkahelyteremtésre nyert el csaknem 120 milliót gazdaságfejlesztési pályázaton, amely céljai szerint kifejezetten a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatását szolgálta volna. A cég egy speciális lánctalpas kotrógép beszerzésére és egy talajstabilizációs rendszer kialakítására nyerte a pénzt, a kérelem, majd a támogatás indoklásaként munkahelyteremtést és a régió infrastruktúrájának javítását jelölték meg. Ebből annyi valósult meg, hogy a településen létezik egy fantomiroda, amelyet a cég telephelynek jelölt ki, nem is titkolva a célt, hogy ezáltal jogosulttá váljon a felzárkóztatási pénzre. 

Mindkét ügyben feljelentést teszek költségvetési csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés valamint hivatali visszaélés bűncselekménye miatt, hiszen szükségtelen, felesleges, vagyis kamu projekteket generáltak, amire valakik olyan szerződéseket kötöttek, amire semmi szükség nem volt.

Ilyen témákról beszélgettünk az Együtt Haza és Nyaralás nevű fesztiválján a múlt héten Alsópetényben Szalai Gabriellával, a a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatójával, Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével és Pottyondy Edinával, a Momentum Mozgalom elnökségi tagjával.

Ahogy a HírTV is összegezte a beszélgetésünket: az Együtt, az LMP és a Momentum politikusai is egyetértettek abban, hogy a hazai pályázati rendszer nem hatékony, csak a klientúrát építi és rendszer szinten bele van kódolva a korrupció

Hadházy Ákos azt mondta: a magyar történelem legnagyobb szervezett lopása zajlik az uniós pénzek elosztásánál. Az LMP társelnöke szerint már a pályázatok kiírásakor eldöntik, ki nyer, és melyik haveri cég lesz a kivitelező: „Elköltjük ezt a sok száz- meg ezermillió forintot, és azokat a cégeket és azokat a vállalkozásokat hozzuk vele helyzetbe, és azok lesznek a nyertesek, akik ebbe hajlandóak menni. Tehát a végén a sok ezermilliárd forintnak egy svindler gazdaság lesz az eredménye, nem pedig  egy termelékenyebb, fenntarthatóbb gazdaság.” 

Pottyondi Edina, a Momentum elnökségi tagja hozzám hasonlóan úgy látja, hogy „valamilyen rejtélyes mód miatt, vagy valamilyen rejtélyes oknál fogva, sem Polt Péter, sem Tállai András nem akar vádat emelni a már felderített és egyértelműen bizonyított korrupciós vádak miatt”.

Együttpetény - Haza és Nyaralás - uniós fejlesztések (LMP, Momentum, Együtt és egy szakértő)

szigetvári viktor (@szigetv) által megosztott bejegyzés,

Nincs sok illúzióm azzal kapcsolatban, hogy a fentebb említett ügyekben sem tesz érdemi lépéseket a poltpéteri ügyészség, de nem hagyjuk, hogy ezek a bűncselekmények elévüljenek, és amikor Orbán rendszere bukni fog akkor az igazságtételt senki sem kerülheti el.

Éppen ezért a feljelentésem eljuttatom a Jávor Benedek (Párbeszéd), Juhász Péter (Együtt) és Vágó Gábor (Átlátszó) által alapított Közérdekvédelmi Központhoz is, amely a korrupció visszaszorítására létrehozott intézmény, az első hazai árnyék-korrupcióellenes ügyészség, melynek célja közös érdekeink védelme, a törvények betartásának kikényszerítése és az igazságszolgáltatás segítése azokban az ügyekben, amelyekben politikai vagy gazdasági szereplők visszaélnek hatalmukkal és befolyásukkal, jelentős károkat okozva a magyar adófizetőknek. 

 

------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr7012634733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása