Berkecz Balázs blogja

Politikai okok miatt távolítottak el a főépítészi posztról

2017. június 14. 12:21 - BerkeczBalazs

Fideszes nyomásra mondta fel a főépítészi megbízásom Szigetvár MSZP-DK támogatással megválasztott polgármestere. Vass Péter azt közölte velem, hogy szakmai problémája nincs a munkámmal, de alapvetően a területfejlesztési pénzek második körének megérkezésébe fektetett politikai remény motiválta a döntésben. Szégyen, de így megy ez a rákosista rezsimet simán másoló Orbánisztánban.

kirugtak.pngÁder János, Fazekas Róbert, Vass Péter és Tiffán Zsolt Szigetváron (fotó: MTI / Sóki Tamás)

Június 13-án közölte velem Szigetvár MSZP-DK támogatással megválasztott polgármestere, hogy utasítására Szigetvár jegyzője 60 napos felmondási idő mellett - a meglévő határozatlan időre kötött megbízási szerződésnek megfelelően, indoklás nélkül - felmondta a főépítészi megbízásomat, így már csak augusztus 12-ig vagyok Szigetvár főépítésze.

Szóban elhangzott a polgármester részéről, hogy szakmai probléma nincs a munkámmal, de alapvetően a területfejlesztési pénzek második körének megérkezésébe fektetett politikai remény motiválta a döntésben.

Nem előzmény nélküli az ügy, hiszen már 2016 február 25-én felvetette a jelenlétemben Vass Péter egy testületi ülés után a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői előtt, hogy ha nem mondok le a főépítészi posztról (amely munkát külsős, szerződéssel megbízott egyéni vállalkozóként látok el), akkor kénytelen lesz nyílvánosan is elhatárolódni tőlem, mert úgy gondolja, hogy a Fidesz miattam nem szívleli a várost, és emiatt akadt el a várprogram és a Zrínyi Emlékév (amúgy erre utalt nekem egyértelműen Hóvári János, a Zrínyi Emlékév bizottság elnöke 2016 február 12-én).

Nem szeretem, ha zsarolnak, ráadásul a városi képviselőtestület többségét bíró civil színekben mandátumot szerzett képviselők továbbra is támogatásukról biztosítottak, ezért akkor nem mondtam le, hanem folytattam a szakmai munkát, ami nem összeférhetetlen a politikai tevékenységemmel. (Ezzel Vass Péternek erkölcsi problémája azért sem lehet, mert ő köztisztviselőként alkalmazza önkormányzati tanácsadóként Fazekas Róbertet, a fideszes Kolovics ex-alpolgármesterét, aki jelenleg a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke is...)

Vass betartotta az ígéretét, 2016 március 7-én közleményben határolódott el a politikai tevékenységemtől:

"Közlemény
Tisztelt Lakosság!
Önkormányzatunk alkalmazásában lévő Berkecz Balázs, városi főépítész úr politikai megnyilvánulásaitól, valamint a megnyilvánulások esetében alkalmazott hangnemétől, mint Szigetvár Város Polgármestere teljes mértékben elhatárolódom. A Képviselő-testület által megválasztott főépítész úr munkájára a döntés értelmében továbbra is számítok. Tisztelettel: Dr. Vass Péter polgármester"

Vass közleményére Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Fidesz szigetvári szervezetének akkori elnöke is reagált a Facebookon:

"Hej,derék polgármester Uram!
Kezdesz magadhoz térni? Félig meg is tetted...? Lassan a másik felét is megoldod... Ejsze,akkor lesz jó világ bátor városodban... Mert,tudod,nemes vadak között nincs helye férgeknek...."

Vass Péter cége már 2013-ban sikerrel indult a Fidesz első ciklusának traffikkoncesszióján is, ennek ellenére az MSZP-DK támogatásával indult el polgármester-jelöltként az önkormányzati választásokon.

2014 októberében, miután polgármesterré választották, a kormányzati nyomulásnak engedve kezdett el tárgyalni a néhai Pichler Imrével, a Fidesz-KDNP néhai országgyűlési képviselőjével, a Kormányhivatal akkori járási vezetőjével és Tiffán Zsolttal, a Fidesz akkori megyei elnökével, a térség országgyűlési képviselőjével, és néhány meg nem nevezett magas beosztású fideszes káderrel. Ezek az urak Vass Péter tájékoztatása szerint már akkor világossá tették, hogy uniós és kormányzati forrásra csak akkor számíthat Szigetvár, ha lesz fideszes alpolgármester (egy olyan városban, ahol a 12 fős testületből, csak 2 főt ad a Fidesz), és én nem kapok városi szerepet. 

Vass Péter ezen előzményekkel tartotta fontosnak 2014 decemberében közösségi oldalán hűségesküvel nyomatékosítani - ahogy erről az index.hu is beszámolt -, hogy "Magyarország egy van, annak Kormánya egy van. Aki itt él, dolgozik annak kötelessége megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek."

Ennek ellenére Fideszes alpolgármester eddig nem lett Szigetváron, én pedig 2015 januárjától főépítészi megbízást kaptam.

2016 elején a HVG összeállításából derült ki, hogy az MSZP-DK támogatásával mandátumot nyert Vass Péter 433 millió forintért vásárolt be földekből az ellenzék által hevesen támadott fideszesre szabott állami földárveréseken, ekkor a Demokratikus Koalíció elhatárolódott tőle, viszont a szocialistákat mindezek az előzmények nemigen zavarták, akkoriban futott a médiában a szégyenletes a betagmalacozós ügy is, de végül a Puch László saját emberének tartott Vass maga lépett ki a megyei önkormányzat MSZP-frakciójából, ami ezzel meg is szűnt. Ennek ellenére a szocialista forrásaim ma is az MSZP lehetséges országgyűlési képviselő-jelöltjeként emlegetik Vass Pétert.

Mindeközben Tiffánt leszedte Orbán a szigetvári választókerület éléről, helyére pedig a megyei Fidesz elnöke, a Vass Péterrel jó viszonyt ápoló Nagy Csaba került, aki a Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként a területfejlesztési pénzek meghatározó hányada felett diszponál. Éppen ezen pénzek pofátlan, bűncselekmény-gyanús és szabálytalan elosztása ügyében tettem a múlt héten ismeretlen tettes ellen feljelentést költségvetési csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés valamint hivatali visszaélés bűncselekménye megvalósulása gyanúja miatt.

Ehhez jött még a múlt heti hír, hogy a polgármester volt feleségét, Dr. Vass Péternét indítja az Együtt a szigetvári választókerületben országgyűlési képviselőnek. Vass Péter ennek sem örült.

A fentiek fényében talán nem meglepő, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy egyoldalúan felmondatta Vass Péter a szerződésemet a város jegyzőjével, akinek ő a munkáltatója.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr512592585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása