Berkecz Balázs blogja

Siker: a kormány belátta, hogy hibázott, ezért korrigált

2017. április 01. 12:51 - BerkeczBalazs

Elértük, hogy jelentősen visszavegyen az 500 milliárdos gigaközbeszerzésből a kormány, de ez nem elég, a Fidesz-kormány azonnal vonja vissza a most 200 milliárdos tendert is!

siker300milliard.png
(az eredeti képek forrása: index.hu / origo.hu)

Mint ismert, február 27-én jelent meg a Közbeszerzési Hatóság hivatalos lapjában egy felhívás, amely kereken 500 milliárd forintos keretközbeszerzés keretében várt ajánlatokat a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására vonatkozóan. Mivel túl nagy keretösszegről szól a közbeszerzés, ráadásul a pénzügyi fedezete sincs meg a gigatendernek, ezért minden előzmény szerint valószínűsíthető volt, hogy fideszes haverokra van szabva a kiírás, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordultam.

Az OLAF-bejelentéskor hívtam fel arra is a figyelmet, hogy az Orbán-kormány rendszerint nem tartja be a jogszabályokat, ugyanis az általa létrehozott Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) közbeszerzési kiírásában az Európai Unió és Magyarország 2014–2020-as fejlesztési időszakra kötött Partnerségi Megállapodásában szereplő "KEHOP 5. Energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások alkalmazása” című prioritáshoz rendeltösszes finanszírozás 995 millió euró, amely mai árfolyamon számolva 306 milliárd forint, és így mindössze 61,2%-át fedezte a kiírt 500 milliárdos keretnek. Vagyis a közbeszerzés nem felelt meg a hatályos Partnerségi Megállapodásban foglaltaknak, valamint a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletnek sem, hiszen nincs meg a pénzügyi fedezete az 500 milliárd forint keretre közbeszereztetés alatt álló projekteknek. Ráadásul a hatályos Partnerségi Megállapodásban szereplő 306 milliárdos összegű energetikaikorszerűsítéses keretben benne van még 90 milliárd lakossági felújításra elkülönített keret is, amire szintén nem jogosult az NFSI leszerződni, és így már csak maximum 216 milliárd állhat az NFSI-hez rendelt projektek fedezetként rendelkezésre, szemben az 500 milliárdos közbeszerzési kiírással. Azt is követeltem, hogy belső vizsgálat induljon arra, hogy kiderüljön kik a felelősei az érvénytelen közbeszerzés kiírásának, majd el kell őket számoltatni.

A jelek szerint most az Orbán-kormány is belátta, hogy szabálytalan közbeszerzést írtak ki, ezért az NFSI megbízásából eljáró PROVITAL  Fejlesztési Tanácsadó Zrt. ma délelőtt hivatalos levélben értesítette a tender iránt érdeklődő gazdasági szereplőket arról, hogy módosítják a kiírást (ITT letölthető a dokumentum).

ke_pernyo_foto_2017-04-01_12_45_07.png
Szerintem azonban a keretközbeszerzés intézménye nem alkalmas arra, hogy átlátható módon, a helyi fejlesztéseket érdemben elősegítő módon valósuljanak meg ezek az intézményi energetikai fejlesztések, ezért továbbra is követeli, hogy azonnal vonják vissza a még mindig képtelenül magas összegű gigatendert, és hozzák nyilvánosságra zajlik vagy zajlott-e belső vizsgálat az elszabott közbeszerzés ügyében, és ha volt vizsgálat, akkor történt-e felelősségre vonás.

Nem hagyhatjuk, hogy ilyen igen egyszerűen átlátható szimpla emberi és politikainak nevezett törzsi érdekek mentén működő aljas rendszerben dőljön el újabb ötszázmilliárdnyi közpénz sorsa, akkor egy későbbi uniós ellenőrzésnél még csúnyább vége lehet ezeknek az ügyeknek, és végképp elbukhatja hazánk ezt a temérdek uniós pénzt, ezért ma bejelentést teszünk az OLAF-hoz.

Az Együtt a rendszerváltás után visszaveszi az ellopott, elherdált állami vagyont, és Orbánisztánból együtt, közösen fogunk európai Magyarországot teremteni!

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr2112393457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása