Berkecz Balázs blogja

A mohácsi önkormányzat tegyen lépéseket, mert veszélybe sodorja a busójárást!

2017. március 07. 15:45 - BerkeczBalazs

Jenei Zsanetthez, az Együtt mohácsi politikusához hasonlóan meglepődve, elszomorodva olvastam a busójáráson történtek miatt felháborodott apa panaszát, és most legalább olyan elszomorodva láttam a mohácsi önkormányzat közleményét, amelyben megkérdőjelezik az édesapa és 15 éves kislánya tulajdonképpeni létezését. A mohácsi fideszes képviselők milyen hozzáállást várnának másutt egy ilyen volumenű rendezvényt szervező helyi önkormányzat vezetésétől?

busojaras.png

Tudom, hogy a mohácsiaknak az év egyik legfontosabb eseménye a busójárás. Ez a hagyomány a mohácsi identitás része. 

A busójárás Mohács legfontosabb turisztikai eseménye is, amelyre évről-évre egyre több látogató érkezik, sok visszajáró vendéggel, de ha valaki kellemetlen élményekkel távozik, akkor nem fog visszatérni, és ha az a kép alakul ki valakiben, hogy a városban tiszteletlenül vagy megalázóan bánnak a nőkkel, akkor sokan eleve távol fognak maradni a rendezvénytől. Ami - lássuk be - nem befolyásolná pozitívan a város anyagi helyzetét.

Mohács önkormányzatának tudnia kell egy ilyen sajnálatos helyzetre válaszolni, de az nem válasz, hogy megkérdőjelezzük egy felháborodott szülő állítását. A fideszes többségű városvezetés ugyanis közleményében megkérdőjelezte a panaszos édesapa létezését is, aki szerintük "az újságokon keresztül üzen, esetleg botránykeltő céllal." Persze a vakkomondoros Fidesz politikusaiból nem először sugárzik ez a totális tuskóság a nőket ért erőszakkal kapcsolatos ügyek kapcsán. 

Néhány nappal ezelőtt Jenei Zsanett a busójárához családi hagyományok és mesterségek révén ezer szállal kapcsolódó mohácsi nőként azt írta saját blogján, hogy minden mohácsi nevében szeretne elnézést kérni az apától és kislányától a sajnálatos incidens miatt, és erre válaszolva üzent neki az érintett kislány édesanyja, jelezve, hogy jó néven vette az általa megfogalmazottakat. Zsanett elmondása szerint az édesanya azt is hangsúlyozta, hogy nem a rendezvénnyel kapcsolatban voltak ellenvetései, csak az adott busó viselkedésével.

Sajnos a mohácsi önkormányzat vállalhatatlan hozzáállása miatt viszont a médiában már magát a busójárást vették a górcső alá, és kapják ízeire.

Egyetértek mohácsi kollégámmal abban, hogy nem lehet kérdés az, hogy a mohácsi közösség tagjainak közös az érdekük: az, hogy senkit ne érjenek a jövőben kellemetlen élmények többet Mohácson, és hogy ne árnyékolhassák be ilyen durva dolgok a jövőbeni rendezvényeiket és hagyományuk szépségét, mint a most negatív szenzációvá vált sajnálatos incidens.

Ideje, hogy Mohács fideszes többségű képviselőtestületének tagjai is belegondoljanak abba, hogy mit éreznének akkor, ha a valamely szeretett hölgyrokonukat érné atrocitás egy idegen városban. Ők milyen hozzáállást várnának a rendezvényt szervező helyi önkormányzat vezetésétől? És elmennének-e egy olyan városba tölteni a hétvégéjüket, ahol cinikus bunkósággal vegyítve kezelik az ilyen híreket? Ahol a tagadás az első eszköz, amihez nyúlnak?

Szekó Józsefnek, Mohács polgármesterének, mint személyes ismerősömnek ez úton is üzenem, hogy ideje lenne ezen az egész ügyön komolyan is elgondolkodni, majd cselekedni! (És nem arra gondolok, hogy fenyegetéssel kellene helyben elhallgattatni az önkormányzat elszabott hozzáállása miatt megszólalókat, vagy azok rokonait.)

Mi az Együttben is küzdünk a gyengébbek és kiszolgáltatott helyzetben lévők testi-lelki megalázása, kirekesztése ellen, ezt tesszük Mohácson is.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr1712319983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása