Berkecz Balázs blogja

Stróman-e Mészáros Lőrinc? (szavazás)

2016. augusztus 18. 10:12 - BerkeczBalazs

Mészáros Lőrinc beperelte az Együttet amiatt, mert Orbán strómanjának neveztük. Ettől nem estünk kétségbe, mi az Együttben mindig kiállunk az igazságért, éppen ezért arra keresem a választ, valóban stróman-e Mészáros Lőrinc? 

meszaros_stroman_1.png

Az Origo.hu 2013-ban írt egy nagyobb terjedelmű cikket arról, hogy miként kapaszkodhatott fel az a Mészáros Lőrinc a 100 leggazdagabb magyar listájára, aki cégével 2007-ben még majdnem csődbe ment, mert már alig volt bevételük. Az Origo már a cikk felütésében így fogalmaz: 

"Orbán Viktor bizalmasának cége a kormányváltás óta minden évben megduplázta a bevételét, és elkezdett nyerni a közbeszerzéseken. Mészárosból előbb polgármester, aztán nagybirtokos, végül pedig Magyarország egyik leggazdagabb embere lett."

A ma már kormánykritikát ritkán megfogalmazó Origo.hu összefoglalójának 2013-ban az adta az apropót, hogy a Népszabadság Top 150 csúcsvagyon című kiadványa szerint Mészáros a leggazdagabb magyarok listáján a 88. helyre ugrott, 6,9 milliárdot hozott össze a feleségével 2013-ra.

Mészáros Lőrinc látványos gyarapodása azóta sem hagyott alább, a Napi.hu 100 leggazdagabb magyart bemutató 2016-os kiadványa szerint Mészáros Lőrinc már a 31. leggazdagabb magyar, és a vagyona jelenleg 23,8 milliárd forintra tehető, ami 16,9 milliárddal több a 2013-as állapotnál, vagyis az elmúlt három évben évente átlagosan 5,63 milliárddal gazdagodott a 2007-ben még csődközelben vergődött falusi gázszerelő. (A Forbes Mészáros vagyonát 24,4 milliárd forintra becsülte, ezzel a 30. leggazdagabb magyarnak titulálta őt.)

Hogy is van ez?

Ferenczi Krisztina még 2012-ben készített az Átlátszónak egy rendkívül érdekfeszítő videóinterjút Mészáros Lőrinccel, amiben Orbán haverja még úgy fogalmazott saját gazdagodása kapcsán, hogy "szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt [Felcsúton] mit mondanak rólam". 

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina from atlatszo.hu on Vimeo.

Az Átlátszó 2014-es "A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye – így vagyonosodott Mészáros Lőrinc" című, Erdélyi Katalin által jegyzett hiánypótló cikkében foglalta össze az addigi gyors vagyonosodás adatait:

"A felcsúti polgármester az elmúlt években a környék földesura lett. 2011 júliusában a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. vásárolta meg az Alcsútdoboz Hatvan-pusztai majorságot. A 13 hektáros műemléki területet Mészáros Lőrinc bérli, a körülötte található állami területeket pedig 2012-ben Mészáros cége, a 2011-ben alapított Búzakalász 66 Kft. nyerte el 20 éves bérletre. Mészáros egyébként is sikeresen szerepelt a Fejér megyei földbérletekre kiírt 2012-es állami pályázatokon: a tulajdonában lévő Búzakalász 66 Kft. 984 hektár, a felesége pedig 94 hektár bérleti jogát nyerte el. A polgármester testvére, Mészáros János pedig 145 hektár állami föld bérletére pályázott sikeresen, ezenkívül Magyarország mind a 19 Auchan áruházában vagy ő, vagy Jére Csaba, Jére Attila (ők Mészáros Lőrinc alvállalkozói) vagy a Lando-ker Bt. (Mészáros László, a polgármesterrel csupán névrokonságban álló felcsúti alpolgármester cége) nyithatott trafikot – de természetesen Mészáros Lőrincnek egyetlen trafikja sincs.

A már említett Búzakalász 66 Kft. tulajdonosa Mészáros Lőrinc valamint a tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. A 2011-ben alapított Búzakalász 66 nettó árbevétele szintén jócskán megnőtt az elmúlt két évben, adózott eredménye azonban nem kirívó, osztalékot nem fizetett ki.

A szintén 2011-ben alapított Mészáros Autójavító Kft. a felcsúti polgármester kizárólagos tulajdonában van, ez az egyetlen veszteséges vállalkozása.

Mészáros Lőrinc 2013-ban megvette az R-Kord (korábban Femol) Építőipari Kft.-t, amely az első Orbán-kormány idején autópálya-építésekben vett részt, és amelynek tulajdonosa, Molnár Csaba indította el a Felcsút FC-t, amelyet 2008-ban vett át tőle Mészáros Lőrinc. Az évek során Orbán és Molnár kapcsolata megromlott, a 2010-es kormányváltás után Molnár cége a korábbi megrendeléseinek javát elvesztette.

A felcsúti polgármester cégbirodalmának zászlóshajója, a saját és felesége tulajdonában lévő, 2001 nyarán alakult Mészáros és Mészáros Kft. online elérhető beszámolói alapján 2013-as nettó árbevétele négyszerese a 2009-esnek, a 2013-as adózás utáni eredmény pedig öt és félszerese a 2009. évinek. Abban az évben 9 millió forint osztalékot vett ki Mészáros a cégből, tavaly pedig 1,266 milliárd forintot. Az interneten elérhető első, 2007-es mérlegben szereplő 2006-os adatokkal való összehasonlítás még durvább eredményt hoz: a 2013-as 9,7 milliárd forint nettó árbevétel ötszázötszöröse a 2006-os 19,241 milliónak, a tavalyi 1,558 milliárd Ft adózott eredmény pedig hatszáznegyvenötszöröse a 2006-os 2,4 milliónak.

A cég 2011-ben indult először közbeszerzéseken, és azóta más cégekkel közösen nyolcat meg is nyert összesen 43 milliárd forint értékben. A csatornázási munkákra kiírt pályázatokon többnyire a Békés-Drén Kft. és a Duna Aszfalt, a hulladékrekultivációs tendereken viszont a Közgép és a Strabag volt a partnere.

A Mészáros és Mészáros Kft. 2011 előtti tevékenységéről a 2012-es üzleti jelentéséből kapunk némi információt: 2007-ig jellemzően fővállalkozóként végzett közműépítési feladatokat (víz-, gáz-, szennyvíz), majd egy budajenői lakópark komplex kivitelezése jelentett mérföldkövet a cég számára, mert ennek során nagy szakmai tapasztalatot és elismertséget szerzett. Az ezt követő 2009-2010-es időszakban jelentős gépberuházást hajtott végre a Kft., így vált alkalmassá az EU-s támogatásokból megvalósuló környezetvédelmi, árvízvédelmi, vízépítési és közműépítési feladatok elvégzésére."

Azóta is újabb állami földekkel és állami megrendelésekkel gyarapodott Mészáros Lőrinc és az ő érdekeltségei.

Az Orbán-Mészáros strómantengely kapcsán ez év elején Juhász Péter, az Együtt alelnöke vagyonnyilatkozati eljárást is kezdeményezett a miniszterelnök ellen, egy kapcsolódó ügyben pedig feljelentést is tett, amikor a nehéz sorsú Nárcisz kutya körül kialakult érdeklődés mentén felsejlett, hogy Mészáros Lőrinc és családja valamint az Orbán-család érdekeltségei szorgalmasan gyűjtögetik a földeket Felcsút környékén, ugyanis a tehetséges gázszerelő és családja a korábbi kb. 3000 hektár mellé újabb 529 hektárt szereztek.

Szintén az év első felében tettem bejelentést az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), mert az Orbán-kormány által létrehozott Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárd forintos értékben írt ki közbeszerzéseket olyan feltételekkel, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségein és néhány bejáratott cégen kívül sokan ne rúghassanak labdába a szennyvízelvezetési és -tisztítási, a hulladékgazdálkodási és az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósításánál.

Amúgy nem telik el hónap úgy, hogy ne jelenne meg friss hír arról, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségei milyen újabb állami munkát nyertek el a budai várban vagy máshol.

Sajnos egy ilyen igen egyszerűen átlátható szimpla emberi és politikainak nevezett törzsi érdekek mentén működő aljas rendszerben élünk, de Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint Mészáros Lőrinc pereskedése nem tántoríthat el senkit: ki kell állni az igazságért. Ezért az Együtt nem vonja vissza kijelentéseit, amelyekkel Orbán Viktor strómanjának nevezte Mészáros Lőrincet. Szigetvári Viktor szerint mindenkinek tudnia kell, Orbán Viktor Magyarország leggazdagabb embere, aki vagyonához tisztességtelenül jutott, és pénzét Vlagyimir Putyin mintáját követve strómanok kezelik.

De kíváncsi vagyok a Te véleményedre is, szavazz arról, hogy szerinted stróman-e Mészáros Lőrinc!

 

 ---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4610423872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása