Berkecz Balázs blogja

BRÉKING: bármikor indulhat a védett fák és cserjék irtása Szigetváron!

2016. augusztus 02. 15:26 - BerkeczBalazs

Az Orbán-kormány és szervei semmibe veszik a helyi és szakmai vonatkozású kérdéseket. Csúcsára hágott a dilettantizmus, a helyi természetvédelmi rendelet ellenére 27 fát és 40 kifejlett cserjét vágat ki a Lázár Jánoshoz tartozó Forster Központ a szigetvári várban.

felhaborito.png

Mint ismeretes Zrínyi egykori várában közel 70 db helyi természetvédelmi oltalom alatt álló fásszárú növényt vágnának ki Lázár János emberei egy olyan - az önkormányzati tervtanáccsal sem egyeztetett - várfejlesztési koncepció miatt, amely szerint az egységes várszerű megjelenés erősítésére törekszenek a Forsternél, és amely elképzelés fontos eleme a vár térkapcsolatainak, terepfelületeinek láthatóvá tétele, amihez a jelenlegi növényállomány ritkítására volna szükség, pedig egy ilyen koncepció nem vihető keresztül a helyi önkormányzattal és annak tervtanácsával történő konzultáció nélkül!

Lázár kollégái még több korábbi önkormányzati döntést is figyelmen kívül hagytak, ugyanis a szigetvári vár természetvédelmi terület helyi védetté nyilvánításáról szóló 32/2011. (X.28.) helyi önkormányzati rendelet alapján csak a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyével lehet fákat kivágni a várban és a körülötte lévő 27 hektáros parkban.

Ráadásul Szigetvár elfogadott fejlesztési koncepciója és városfejlesztési stratégiája szerint is a település zöldfelületi rendszerének legfontosabb elemét jelentik az Almás-patak vonalát követő területek: a vártól északra eső erdőterületek, a várban és a vár körül található fák és gyönyörű erdőterületek jelentik a település zöldfelületi rendszerének magját.  

Az elfogadott településfejlesztési koncepció megalapozó munkarésze szó szerint így fogalmaz: "Szigetvár kimagasló zöldterülete a Várkert, melynek súlyponti elhelyezkedése, nagyságrendje, botanikai és építészeti (Vár) értéke teszi országos jelentőségűvé, a városlakók és a városba látogatók kedvelt pihenőhelyévé."

És mindehhez jön még az, hogy 2013-ban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal KEF-1291-4/2013. iktató számú határozatával gyógyhely minősítést is kapott a szigetvári vár és környezete, ami szintén egyfajta kötelezettséget és védettséget jelent. A szigetvári gyógyhely minősítése elsősorban a levegő kiemelkedő minőségének szól, ami nem vonatkoztatható el a fák lététől.

A fentiek ellenére egy - ma birtokomba került, de már július 18-án kelt -, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs által írt levélre hivatkozva - mely szerint nem országosan védettek a helyi fák - már a héten elkezdené a Forster Központ a védett fák kivágását, pedig a levél nem felel meg a Szigetvári vár környéke Természetvédelmi Terület helyi jelentőségű védett területté nyilvánításáról szóló 32/2011. (X.28.) szigetvári önkormányzati rendeletnek, amelynek 2.§ (6) bekezdése szerint a várban és a várparkban tervezett tevékenységek végzéséhez a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának engedélye szükséges. És itt az engedély szó lényeges, hiszen nem engedélyt adott, hanem mindössze egy szimpla levelet írt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője - tette ezt diletáns módon úgy, hogy az ügyintéző nekem telefonon azt állította, hogy nem ismerik a helyi rendeletet.

ddnp.png

Felháborító és arcpiritóan pofátlan, hogy Orbán Viktor, Lázár János és csinovnyikaik idáig züllesztették a hazai építésügyet és természetvédelmet.

Ez úton szólítom fel Lázár Jánost, hogy el se kezdjék a helyi természetvédelmi oltalom alatt lévő fák irtását, mert minden erőnkkel meg fogjuk akadályozni, hogy tönkretegyék az értékeinket! Felszólítom, hogy Szigetvár város településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló helyi rendeletnek megfelelően mielőbb hozzák el Szigetvárra a Nemzeti Várprogram szigetvári várra vonatkozó fejlesztési terveit és mutassák be a város polgárainak!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr808930542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása