Berkecz Balázs blogja

Lázárék elismerték: rossz a saját rendszerük

2016. április 30. 00:04 - BerkeczBalazs

A Lázár-féle miniszterelnökség 90 milliárd forintnyi támogatást von el a magyar lakástulajdonosoktól. Lázár János és kollégái régóta hazudoztak a kérdésben, de most elismerték, hogy az Orbán-féle pályázati intézményrendszer alkalmatlan a feladatának ellátására. Sőt, szerintem ennél is súlyosabb a helyzet.

lazar.png(eredeti kép forrása: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

Lázár János 2015 október 1-én, a Portfolio konferenciáján jelentette be, hogy "Európai Uniós pénzből lakossági energia korszerűsítési program nem lesz", mondván Brüsszel nem engedi. Pedig engedi, hiszen szerepel az EU által jóváhagyott operatív programban, és most az EU intézményrendszere hivatalosan is megerősítette: lehetséges és egyben kiemelten fontos uniós forrásokból lakossági energiahatékonysági beruházásokat támogatni.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) elsőként akadt ki Lázár nyilvánvaló hazugságán, ezért levélben érdeklődött az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságánál arról, hogy mi a helyzet a lakosság energetikai fejlesztéseinek támogatása ügyében és a DG REGIO vezetője, Walter Deffaa főigazgató megerősítette: nemcsak lehetséges, de egyben kiemelten fontos uniós forrásokból támogatni az épületek energiahatékonysági felújítását, beleértve a lakosságot is. 

Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa ennek nyomán már akkor sajtóközleményben jelezte:

„Érthetetlen és megdöbbentő, hogy a Miniszterelnökség miért akarja megfosztani a magyar otthonokat a rezsicsökkentő beruházások uniós támogatásától. Nemcsak van erre a célra elhatárolt vissza nem térítendő uniós forrás, hanem ennek más célra való felhasználása nem is szabályos. A lakossági energiahatékonysági támogatási programok elindítása körüli késlekedés a magyar családokat hozza lehetetlen helyzetbe. 2015 év végéhez közeledve a konkrét megvalósításra kellene minden erőnket koncentrálni végre, hogy elindulhasson az emberek és a szakma által is már nagyon várt nagyszabású energiahatékonysági lakásfelújítási hullám. Ez lehetne a következő évek gazdasági növekedésnek egyik motorja.”  

Walter Deffaa főigazgató levelének ismeretében a Népszabadság rákérdezett egy tavaly októberi kormányinfón Lázárra, hogy meg tudja mi az aktuális álláspontjuk, de a miniszter kitartott amellett, hogy az unió nem ad vissza nem térítendő támogatást magánlakások energiatakarékossági felújítására. Brüsszel ezeknek a pénzeknek a szétosztását közvetítőkhöz kötné, de Lázár szerint ez oly bonyolulttá, megvalósíthatatlanná (sic!) tenné a folyósítást, hogy inkább hitelt és visszatérítendő támogatást adnának. Na, nem mintha ott ne lennének közvetítők.

Sőt, Lázár azt is mondta, hogy "Ingyen pénz magántulajdonba, magánszemélyeknek, azért, hogy költséget takarítsanak meg, sokak meggyőződésével, nézetével, és politikai, mármint szakpolitikai elképzeléseivel ellentétes (...) Ingyen ne adjunk semmit se, mert az nyilvánvaló, hogy nem jó irányba vinné a társadalmat."

(Ezen a ponton mindenki vegyen egy mély levegőt, mielőtt Orbán, Rogán vagy Lázár könnyen jött luxusát lelki szemei előtt látva valakinek durván felmegy a vérnyomása, és most lassan fújja ki.)

Az elmúlt napokban egy újabb indok merült fel arra, hogy miért akarnak Orbán és Lázár emberei elvonni 90 milliárd forintnyi támogatást a magyar lakástulajdonosoktól.

Kapaszkodjanak meg, a kormány hivatalos indoklásában ez szerepel„a magyar támogatáspolitikai intézményrendszer 2014. év eleji átalakítása, az ezzel járó fluktuáció, a 2016-ban zajló 2007-2013-as programok és projektek zárása, valamint a késve induló új 2014-2020-as programok elindítása (ami a kései új EU jogszabályok következménye is) a pénzügyi eszközök terén tapasztalattal nem rendelkező KEHOP IH – Irányító Hatóság - számára nem tette lehetővé olyan erőforrások átcsoportosítását erre a területre, amelynek köszönhetően biztonsággal elindítható lenne egy rendkívül bonyolult, ugyanakkor rugalmatlan lakossági támogatási rendszer. Látható tehát, hogy a lakossági energetikai pályázati rendszer kialakításával összefüggő nehézségek közvetlen forrásvesztési kockázatot hordoznak magukban, ami a KEHOP IH számára nem felvállalható”.

Vagyis: az Orbán-féle pályázati intézményrendszer alkalmatlan a feladatának ellátására.

Nem vitatom a hazai pályázati rendszer impotenciáját, de szerintem a Fidesz-kormány hivatalos magyarázata mögött van még egy kimondatlan indok is: a 90 milliárdos támogatási keretet középületek energetikai korszerűsítésére tervezi fordítani az Orbán-kormány, ahol a közbeszerzések Fidesszel simulékony világában könnyebb a zavarosból kihalászni azt a tengernyi, halasan sikamlós közpénzt. 

A Fidesznek nem tetszik a valódi rezsicsökkentés?

Pedig az Energiaklub és Magyar Energiahatékonysági Intézet 2015 decemberi felmérése szerint a magyar lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, hogy legyen uniós pályázati támogatás a magyar otthonok energetikai korszerűsítésére. A háztartások mintegy kétharmada nem korszerűsítené otthonát, ha csak saját megtakarításaira és hitelekre támaszkodhatna. Az emberek 87 százalékának nincs megtakarítása, vagyis ők önerőből nem tudják korszerűsíteni ingatlanjukat, hiába térülne meg később a beruházás. A felújítani szándékozó háztartások mindössze 11 százaléka venne fel hitelt a beruházáshoz. 

És ahogy Szalai Gabriella, a MEHI programigazgatója is megfogalmazta a minap: „Jelenleg nincs akkora forrás a magyar költségvetésben, mely mérhető lenne a KEHOP 90 milliárd forintjához. Azt pedig egyelőre senki nem tudja, kaphat-e Magyarország bármilyen fejlesztési forrást a következő, 2020 utáni uniós finanszírozási ciklusban - és ha igen, mire. A több millió korszerűtlen, energiapazarló otthon felújítása így megint beláthatatlan időre halasztódik el. A lakóépületek energetikai felújítása a nemzet érdeke, ez a tartós rezsicsökkentés alapja” 

Én azt javaslom, hogy a fideszes elvtársak ezúttal fogják vissza magukat és ne lopják el ezt a 90 milliárdot, hanem fordítsák az eredeti célra: a magyar emberek lakásainak korszerűsítésére. Nem mellesleg ebből a támogatásból valósulhatna meg a valódi rezsicsökkentés.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr838674296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása