Berkecz Balázs blogja

Legyalulja a kormány a vidéki gimnáziumok zömét?

2015. május 27. 15:17 - BerkeczBalazs

Múlt csütörtökön jelent meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő egyes szakképzési feladatot ellátó köznevelési intézmények fenntartóváltásával összefüggő intézkedésekről szóló 120/2015. (V. 21.) kormányrendelet, amelynek fő része meglehetősen rövidke, mindössze két paragrafusból áll, de melléklete annál súlyosabb, nem csak amiatt, hogy közel száz oldalon sorolja, hogy mely oktatási intézmények maradnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és/vagy a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter (NGM) fenntartásában; a már május 22-én hatályba lépett jogszabály eredményeként ugyanis rengeteg kisvárosban megszűnhet a gimnáziumi képzés.

ovi_matolcsy_parragh.jpegMatolcsy György, Orbán Viktor és Parragh László a 2012-es gazdasági évnyitón februárban (Fotó: hvg.hu)

A kormányrendelet értelmében 135 feladatellátási hely kerül át a KLIK-től az NGM-hez és 10 db lesz közös fenntartású feladatellátási hely. Mindez több oktatási szakember egybehangzó véleménye és a pecsistop.hu értesülései szerint azt is jelenti, hogy a 135 NGM-hez került feladatellátási helyen a 2015/2016-os évfolyamban indulhat az utolsó gimnáziumi évfolyam, amely ezután kivezetésre kerül és maradnak a szakmunkás és szakközépiskolai (szakgimnáziumi) osztályok, ahol már a közismereti tantárgyak óraszáma is alacsonyabb lesz és vélhetően emiatt (is) nehezebb lesz a felsőoktatásba való bekerülés is az ilyen középiskolákból.

Beindult tehát az a képzési reform, amelyet - ahogy az index.hu fogalmazott - a szakmunkát fetisizáló Orbán a legfontosabb, előttünk álló átalakításnak nevezett. Eszerint a szakiskolák az NGM alá kerülnek, leválasztják róluk az érettségit adó intézményeket, és egyenként nézik majd meg, hogy melyik gimnáziumok működhetnek a jövőben is.

A több tucat vidéki kisváros között van a baranyai Szigetvár is, ahol már az önkormányzatot is felkérték a tervezet véleményezésére. A témában május 26-án tartott a Váradi András Alapítvány egy oktatási fórumot a városban, amely rendezvényen előadóként részt vett Horn Dániel oktatásgazdász, MTA Közgazdaságtudományi Intézet munkatársa is.

Horn Dániel előadásában az általa és kollégái által készített "Az Érettségi védelmében" című tanulmányra hivatkozva (innen PDF-ben letölthető) keményen kritizálta azt a kormányzati célt, mely szerint a kormányzat a gimnáziumok rovására növelné a szakiskolai képzésben részt vevők létszámát. Szerinte - valamint a rendezvényen szintén előadóként szerepelt Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő álláspontja szerint is - a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan arra hivatkozik, hogy miközben a rendszerváltás óta mindenki gimnáziumba akar menni, Magyarországon súlyos szakemberhiány van, és itt az idő újra megerősíteni a szakképzést. Ehhez képest Horn Dániel és munkatársai számokkal támasztották alá, hogy már az alapdiagnózis is téves, hiszen az elmúlt húsz évben a középfokú szakképzés gyakorlatilag végig állandó szinten volt, nagyjából mindvégig ugyanannyian szereztek szakmai végzettséget, csak éppen a belső arányok változtak meg: nagyobb lett a szakközépiskolai és kisebb a szakiskolai létszám.

Horn Dániel előadásában is kitért arra a megállapításukra, hogy éppen azokban a szakmákban a legnagyobb a fizetéskülönbség, amelyekben a kormány és az oktatáspolitikára nagy befolyással lévő Parragh László által vezetett iparkamara szerint nincs szükség érettségire. Eszerint legrosszabbul a lakatosok, forgácsolók, hegesztők, ipari és építőipari szerelők járnának, miközben a gimnáziumi érettségivel rendelkezők fizetése jellemzően magasabb.

Ha valóban így megy végbe ez a fentiek szerint is agyrémnek ígérkező képzési reform, akkor a kisebb, amúgy is hátrányos helyzetben lévő vidéki településeken tovább romlanak a gyerekek esélyei arra, hogy gimnáziumi érettségit szerezzenek, hiszen rossz tömegközlekedéssel, relatíve nagy távolságokban lévő városokban működő gimnáziumokat választhatnak csak a 2016/2017-es tanévtől.
Ez egy felháborító és pofátlan intézkedés, amely nem szolgál mást csak az orbáni feudalizmust, és a Fidesz által megkezdett szellemi leépítést. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr637495946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elhízás miatt nem kell kalória csökkentett diétát kezdeni. 2015.08.26. 17:33:14

A második világháború után az emberek szegények voltak, és nem volt elég élelmiszer. Felesleges lett volna az elhízással törődni, hiszen a legtöbb ember nagyon sovány volt. Az orvostudomány fejlődésének és a javuló gazdasági felté...

Trackback: A viaszpecsétgomba terhes nőknél is szükséges! 2015.08.26. 17:32:53

A ganoderma terhes és vajúdó nők számára egyaránt szükséges. Amikor egy nő teherbe esik, a szülei talán aggódnak, hogy adhatnak-e neki ganodermát. A várandós anyáknál gyakoriak a hangulatingadozások, különösen az első gyermek eset...

Trackback: Mai civilizációnk életminőségének veszélyei és lehetőségeink, hogy megelőzzük a betegségeket. 2015.08.26. 17:32:31

Mostani világunkban ahol nagy a népességrobbanás és nagyok a gazdasági különbségek a fejlett és elmaradott országok, sőt földrészek között sokan nem is tudják miért van ez a sok kóros elhízás, ami persze a betegségek kialakulásána...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása