Berkecz Balázs blogja

Erősödnek a földmutyi mellékhatásai

2015. március 21. 09:49 - BerkeczBalazs

Milyen áron lesznek a hozzánemértő nímandokból földesurak és mágnás gázszerelők?

Orbán és a Fidesz saját, hithű és áldozatkész elitjének felépítése és megerősítése közben számos bűnt követett el a nemzet ellen. Ezen bűnök egyike a földmutyiként elhíresült dúlás, amely során a rendszerváltás után húsz évre bérbe adott állami földek újabb húsz évre történő bérbeadásánál olyan feltételek szabott meg a Fidesz által kézi vezérelt állam, amely szinte minden korábbi bérlőt kizárt a bérleti szerződés megújításának lehetőségéből.

leghíresebb áldozat hazánk egyik legfontosabb ökológiai mintagazdasága, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek területén magyar, német és amerikai szakemberek megalapozó munkája alapján folytatott 1992 óta vegyszermentes, biogazdálkodást a nonprofit gazdaság úgy, hogy a megtermelt hasznot egy népfőiskola fenntartására fordították. 

A kishantosiak által művelt földeket egy évvel a haszonbérleti szerződés lejárta előtt hirdette meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A biogazdaság 452 hektáros területét tíz részre osztották, tehát a kishantosiaknak is tíz külön pályázatot kellett beadnia, hogy az eddig használatában lévő területeket továbbra is megtarthassák. És - ahogy ezt az álmoskönyvekből ki is lehetett előre olvasni - a kishantosiak ezeken a pályázatokon sorra vesztettek is.

A Greenpeace szerint az NFA több szabálytalanságot követett el a pályáztatással: az érintett földterületek a biogazdálkodás miatt jelentős értéknövekedéssel bíró ingatlanok, amelyek az EU agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatási rendszerében szerepelnek. Az NFA döntése miatt elveszett az ötéves pályázati időszaki AKG utolsó évére szóló támogatása, amely meghaladja a 21 millió forintot. A támogatás szabályainak értelmében ugyanis a program első és utolsó évében nem lehet változtatni a kedvezményezett személyén. Így azzal, hogy az utolsó évre a biogazdaság nem kapta meg az ideiglenes földhasználat lehetőségét, az uniós támogatás elveszett. Az ügyben a Greenpeace Magyarország Egyesület feljelentést is tett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Azóta a nyertes földbérlők már tönkre is tették a bio minősítéssel rendelkező területet.

Vannak kevésbé ismert áldozatai is a fideszes földmutyinak

Néhány napja jelent meg az Indexen a hír, miszerint Rezes Gábor, az egyik károsult gazda arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy "40 000 anyajuh (az országos anyajuhlétszám 5 százaléka) és mintegy 4000-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatainak elmutyizása miatt", ugyanis az NFA által lefolytatott pályáztatás végeredményének köszönhetően a nagy állatlétszámmal rendelkező, legelőre alapozott állattartást végző gazdák nem nyertek legelőterületet. "Ennek következtében anyajuhok és a szarvasmarhák ezrei maradtak legelőterület nélkül a 2015-ös áprilisi kihajtás idejére. A téli takarmány minden gazdának fogytán, így áprilistól a fenti állatlétszámnak nincs takarmányozási lehetőség, ilyen nagyságrendű élőállatot vágásra nem lehet leadni, ami komoly állatelhulláshoz vezet, írta a gazda."

Az Index az ügyben megkereste Földművelésügyi Minisztériumot, ahol meglehetősen cinikus választ kaptak: "Ahol föld van, ott vita is van." - ezzel a bölcsességgel magyarázza a tárca sajtóirodája a kialakult helyzetet. Az igazság fonalát így bontogatja tovább a minisztériumi válasz: "minden pályázati rendszerben vannak nyertesek és vesztesek, nem nyerhet minden igénylő, hiszen a magyar termőterületek mintegy tíz százalékát birtokolja az állam. Nem juthat mindenki területhez."

Tragikus helyzetben van a hazai állattenyésztés

A NOL.hu cikke szerint szintén a földmutyi eredményeként kényszerül a nyár végén megválni 60-70 dolgozójától a Szigetvár környékén jelenleg 147 embernek munkát adó Sziget-Hús Kft. is (ez a cég a szigetvári járás második legnagyobb foglalkoztatója). 

A Dr. Vass Péter állatorvos (aki immáron fél éve Szigetvár független polgármestere is) érdekeltségébe tartozó cég 500 tehénnek és 1000 anyakocának valamint ezek szaporulatának takarmányát termeli még idén őszig az államtól bérelt 3100 hektáron, amihez még 2400 hektárt bérel magánszemélyektől. Az idén lejáró az állami földbérletet esélyük sem volt megújítani, mivel a cég nem is pályázhatott ennyi szántóra, hiszen a Fidesz-kormány úgy módosította a törvényt, hogy egy cég 1200 hektárnál nagyobb területet nem bérelhet. Márpedig ennyi föld – még ha nyerne is a kft. a pályázaton, amire egy balos támogatású polgármester cégének a tapasztalatok alapján fikarcnyi esélye sincs – nem elég az állattartó telepek eltartására.

A sokat tapasztalt állatorvos-polgármester a hazai állattenyésztés tragikus helyzetéről is beszélt Ungár Tamásnak, a NOL.hu újságírójának adott interjújában: "Amikor 1982-ben állatorvos lettem, Magyarországon 11 millió sertést és 960 ezer tehenet tartottak. Mostanra 2,8 millió sertés és 178 ezer tehén maradt. Marad a falusiaknak a közmunka. Ami értéket, adóbevételt nem teremt, csak a nyomort tartósítja. Azok is közmunkások lesznek, akiket majd elbocsátunk. Sajnálom őket, de nem tehetek semmit."

De kik az új földesurak? 

Az NFA működtet egy meglehetősen átláthatatlan tájékoztatási rendszert a honlapján, ahol utána lehet nézni, hogy kik nyerték el az állami földeket, de keresni nem lehet a helyrajziszám vagy a nyertes neve alapján, ehelyett egy megyénként ömlesztett listából kell kisilabizálni, hogy ki, hol és milyen területet szerzett meg a következő húsz évre.

Szerencsére azért vannak néhányan, akik vállalkoztak erre a nemes kutatási feladatra. A pecsistop.hu újságírói kiderítették, hogy például Pintér Sándor töretlenül tönkrenyeri magát a különböző pályázatokon. Ahogy a stop.hu meg is írta: "Ő és felesége nyert már földet, trafikot, munkahelyteremtő pályázatot. Kezdődik elölről: megint földet nyert. (...) Először 200 hektár földet nyert Pintér Sándor, majd információink szerint felesége tett szert két trafikra. Utána megint a családapa brillírozott: cége csaknem 23 millió forintot nyert 8 fő foglalkoztatására. Félreértés ne essék: nem a belügyminiszter gyűjtögeti a baranyai földeket/trafikokat: a mi Pintérünk a megyei Fidesz-elnök nagy barátja. Volt a Fidesz támogatásával polgármester-jelölt, de úgy tudjuk: Tiffán Zsolt kampányában is tevékenyen részt vett anno."

A pecsistop.hu cikke szerint a "Lepsény környékén található állami földekből a helyben gazdálkodó kisebb gazdák helyett Nyerges Zsolt cége, egy nagy Fidesz-közeli gazdasági társaság szerzett jelentős mennyiséget, a Váli-völgyben pedig Orbán Viktor fociakadémiájának igazgatója, Mészáros Lőrinc nyerte el a bérleti jogot."

A NOL.hu más Fidesz-közeli újdonsült földesurakat is talált: "Ligeten, Oroszlón, Sásdon, Bodolyabéren, Felsőegerszegen és Mindszentgodisán a Baranya megyei közgyűlésbe a Fidesz–KDNP által delegált Prettl János rokonsága és az érdekkörükbe tartozó gazdálkodók jutottak földhöz."

Erre pár hete jött a NOL.hu újabb témába vágó cikke, miszerint "Sumony községben valakik, két tucat nincstelen nevével visszaélve, adót csaltak." Őstermelői igazolvánnyal rendelkező sumonyiakat kisbusszal vittek a hegyszentmártoni Fisch-Bau Bt. sertéstelepére, ahol aláírattak velük felvásárlási jegyeket arról, hogy a Pintér Sándor érdekeltségébe tartozó cég 8-12 millióért gabonát vásárol tőlük. A baj csak az, hogy az adóhatóság gyanúja szerint ezek fiktív vásárlások voltak, mivel ezek az emberek ugyan rendelkeznek őstermelői papírokkal," de egyikük sem termelt semmit, hiszen - ahogy fogalmaz a NOL.hu is - "földjük, gépük, gyakorlatuk és pénzük sincs ehhez. (...) A NAV ezt nem cáfolta, ám csak annyit mondtak, hogy a nyomozás folyik, és van már gyanúsított is. Később közleményt adnak ki az ügyben. A NAV arról sem beszélt, hogy miképp tudtak jövedelemhez jutni az őstermelők beszervezői. Információnk szerint – vélhetően – oly módon, hogy a felvásárlási jegyen szereplő, ám valójában nem létező termény után visszaigényelték az úgynevezett kompenzációs adót. Így hozzávetőleg 30 milliós kárt okozhattak."

Gratulálok...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr767287821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása