Berkecz Balázs blogja

A Fidesz az MSZMP valódi utódpártja?

2015. március 11. 07:46 - BerkeczBalazs

Simicska Orbánt ügynökmúlttal vádoló nyilatkozata után igazán itt lenne az ideje, hogy 25 év sunnyogást követően végre világosan lássunk abban, hogy kik voltak az állampárt ügynökei. Ezt a sokak által hőn áhított tisztánlátást viszont úgy fest, hogy leginkább a Fidesz szeretné elhomályosítani. 

Hogy miért is gondolom ezt? Mert Orbánék eddig soha nem szavaztak meg olyan jogszabálytervezetet, amely lehetővé tette volna, hogy a szélesebb nyilvánosság is megtudhassa, kinek van ügynökmúltja. Legutóbb tavaly májusban - egy második kétharmad birtokában - lett volna lehetőségük arra, hogy bizonyítsanak, amikor az Együtt-PM képviselői (Bajnai Gordon, Kónya Péter, Szabó Tímea és Szabó Szabolcs) nyújtottak be egy úgynevezett „tisztasági csomagot” az országgyűlés elé. A csomag tartalmazott egyrészt egy korrupció elleni hatékonyabb fellépéshez szükséges törvénymódosító csomagot (párttörvény, választási eljárásról szóló törvény, információszabadságról szóló törvény, közbeszerzési törvény módosítása), másrészt pedig egy komplett törvényjavaslatot az állambiztonsági múlt nyilvánosságának garanciáiról. Elfogadásuk esetén sokkal hatékonyabban lehetett volna fellépni a hazai közéletet mérgező korrupció ellen, valamint egyszer és mindenkorra pontot lehetett volna tenni az ügynökkérdésre. 

Annak idején Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője így nyilatkozott a történtekről:  "Sajnos a bizottság tagjai közül csak az ellenzéki pártok (MSZP, Jobbik) támogatták javaslatainkat. A FIDESZ és a KDNP képviselői tartózkodtak, így nem vették tárgysorozatba. Ráadásul még csak nem is indokolták döntésüket. A kormánypárti képviselőknek tehát nem volt gerincük felvállalni elutasító véleményüket. Vagyis szóban bőszen kommunistáznak, meg „harcolnak” a korrupció ellen (lásd civilek elleni fellépést), de persze ha tenni kell valamint, akkor elfogy a tudomány. Csak nem a saját soraikban ülő ügynökeiket és a saját oligarcháikat védik?"

Az mindenesetre eddigi ténykedésük alapján bizton állítható, hogy a mai kormányzópárt sokat tanult az előző rezsimtől, hiszen már a Kubatov-lista létezése is arról tanúskodik, hogy a Fideszt is komolyan érdekli az egyes állampolgárok politikai irányultsága. 

És hányan lehetnek a Fidesz szolgálatában, akik már régi rutinból teszik a politikai listázgatást és jelentgetést?

Mint azt az RTL Klub Híradója kiderítette: III/III-as hivatásos tiszt volt a Sellyei Járási Hivatal jelenlegi vezetője is, aki 1989-ben rendszeresen jelentett a KDNP-ről és a Fideszről. Dr. Fekete Géza szigorúan titkos jelentései az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának honlapján is olvashatóak

És ahogy a Hir24 is összefoglalja a fejleményeket: Dr. Fekete "annak idején jelentett mások mellett Horváth Csaba egyetemi tanárról, mert kapcsolatban állt a Kisgazdapárttal. Horváthot ez nem lepte meg, korábban is olvasta a róla szóló jelentéseket. Szerinte most is regnáló politikusok lehetnek az egykori ügynökök közt, ezért sem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat. 

A Fidesz baranyai szervezetének egyik alapítója volt Heindl Péter tanár, akiről Fekete ugyancsak jelentett. Szerinte az, hogy Fekete jelentett, még a kisebbik gond, a nagyobb az, hogy az egyetemekhez, más intézményekhez beépült hivatásos tisztekről a mai napig nem lehet tudni, kik voltak."

Egyáltalán nem lepődtem meg azon, hogy az egykori MSZMP párttitkárok funkcióját betöltő fideszes kormánymegbízottak között lehet olyan, aki korábban Kádár titkosszolgálatát is szolgálta.

Képviselőink újra be fogják nyújtani az állambiztonsági múlt nyilvános feltárásának garanciáját jelentő ügynöktörvényt. Orbán és a Fidesz ennek a törvényjavaslatnak az elfogadásával bizonyíthat. Ha nem teszi, akkor nem kérdés: a Fidesz az MSZMP valódi utódpártja. 

(kép forrása: endresy.blogspot.hu/)
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr1007257821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása