Berkecz Balázs blogja

Feljelentést tettem a pécsi ELIOS-projekt ügyében

2018. március 08. 10:00 - BerkeczBalazs

Álláspontom szerint - és a rendelkezésre álló nyilvános információk alapján - Pécs Megyei Jogú Város közvilágítási rendszer korszerűsítése kapcsán a baranyai megyeszékhelyen is az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által több hazai közvilágítás-korszerűsítés esetén kifogásolt jogsértésekhez hasonlóak történhettek meg, amelyek kapcsán már a Pest Megyei Főügyészség is nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. Pécsett eddig nem nyomoztak, most feljelentést tettem.

stroman_vejko.png(kép forrása:  MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

Már a pécsi önkormányzat által kiírt közbeszerzési felhívásból kiderült, hogy nem lehetett nagy verseny, hiszen a sikeres pályázatnak volt egy kemény feltétele: az a cég indulhatott sikerrel a tenderen, amelynek az előző három évben a LED-es közvilágítás kiépítéséből származó árbevétele elérte a nettó 500 millió forintot. Ennek a kritériumnak csak az ELIOS Innovatív Energetikai Zrt. tudott eleget tenni, többek között a hódmezővásárhelyi, a szekszárdi és a kecskeméti beruházás miatt, amit fel tudott mutatni referenciaként.

A nagy összegű referencia a 2014 során kiírt nyílt közvilágítási közbeszerzéseknél alap volt: Vácon 350, Szekszárdon 390, Zalaegerszegen 500 millió forintot kértek. Többek között a szekszárdi beruházás kapcsán az OLAF-nak is szemet szúrt, hogy mennyire szűkítették ezzel a jelentkezők körét.

Egy ilyen volumenű fejlesztés és a hozzá kapcsolódó vaskos hitel felvételekor egy jogállamban gondolhatnánk, hogy készült valamilyen megalapozó szakmai vizsgálat, hiszen ha valamire a becslések szerint 1,5-2 milliárd forintot terveznek elkölteni, akkor csak nem vágnak bele csak úgy uk-muk-fuk.

Feltételezhetnénk, hogy ha valahol, akkor a közvilágítási korszerűsítés tervének elfogadása előtt legalább Pécs akkoriban frissen elfogadott településfejlesztési koncepciójában írtak erről. És tényleg, mégpedig a fényszennyezés mérséklése elnevezésű operatív részcél megfogalmazásánál: „Az éjszakai fény a városlakók számára alvás-problémákat, neurohormonális-problémákat és más betegségeket is okozhat. Az éjszakai városképet is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Olyan közvilágítási rendszert kell kidolgozni és megvalósítani, amely csak valóban indokolt mértékben és optimális technológiával világítja meg a közterületeket. Ez egyben jelentős energia‐megtakarítást is jelent.” 

Ezt a városfejlesztési koncepciót a pécsi közgyűlés a koncepciót 2014 május 22-én fogadta el. Ennek ellenére úgy fest, hogy Páva Zsolt és a pécsi közgyűlés nem veszi túlságosan komolyan magát és a saját döntéseit, mert alig 4 hét múlva, 2014 június 19-én egy olyan döntést hoztak közvilágítás-fejlesztési témában, ahol egy szó sem esik a fényszennyezés ártalmairól és eme káros sugárzás megfékezése érdekében elhatározott koncepcionális ügyek gyakorlatba történő átviteléről sem. A Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztés lényegében a következőkkel indokol: a LED-technológia túljutott a kezdeti nehézségeken és takarékos. Ennyi. És ennek megfelelően - immár következetesen - nem jelentek meg a fényszennyezés csökkentésének szempontjai a közbeszerzési kiírásban sem.

Ne legyen senki naiv. A játék nem is arról szólt, hogy kipróbált, megbízható, tartós és - no pláne - fényszennyezésmentes megoldást találjanak a pécsi közvilágítás korszerűsítésekor. Az elkövetők pusztán Orbán strómanjának cégét kívánták helyzetbe hozni, így megteremtették a politikailag irányított közbeszerzés kereteit, amelynél nem a város gazdasági érdekeinek a képvislete, hanem bizonyos politikai szereplők és azok strómanjainak anyagi haszonszerzése volt a cél. Ez maga a korrupció.

A fentiek miatt a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 171. § (1) bekezdése alapján 2018 március 7-én feljelentést tettem a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes vagy tettesek ellen a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény a Btk. 373. §. szerinti csalás, illetve a Btk. 376. §-ába ütköző hűtlen kezelés, a Btk. 377. §. szerinti hanyag kezelés valamint a Btk. 305. §. szerinti hivatali visszaélés bűncselekménye megvalósulása gyanúja miatt.

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, és benne Pécset és Baranyát is!

————————

Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr113723406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása