Berkecz Balázs blogja

A Fidesz leradíroz 38 tervezett főutat, 52 hídépítést és 52 elkerülőutat?

2017. november 07. 13:10 - BerkeczBalazs

Lázár János és Seszták Miklós mekkeleki teljesítményének hála az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény tervezetéből szó szerint ki lett törölve minden tervezett híd, a tervezett új főtszakaszok 88%-a és minden eddig tervezett elkerülőút nyomvonala. Ezek megőrültek vagy minket néznek hülyének?

mekkelekek.png(felhasznált fotók forrása: Kovács Attila / MTI / MTVA)

Gyakorló főéptészként szembesültem azzal, hogy elkészült és véleményezhető az Országos Területrendezési Terv (OTrT) felülvizsgálatának módosításának elkészített környezeti értékelése.

Rögtön meg is néztem, hogy mit tervez a fideszes galeri módosítani területrendezésileg Pécs és Baranya vonatkozásában, hiszen annyi mindent ígért már Orbán szűkebb hazámnak, az OTrT törvénynek pedig pont az a célja, hogy meghatározza az ország egyes térségei területfelhasználásának feltételeit, a műszaki-infrastrukturális hálózatok összehangolt térbeli rendjét, a fenntartható fejlődésre, valamint a területi, táji, természeti, ökológiai és kulturális adottságok, értékek megőrzésére, illetve erőforrások védelmére - így ebből a jogszabályból kell kiderüljön milyen útépítések, hídépítések, erőművek és egyéb meghatározó létesítmények épülnek/épülhetnek majd itt. 

Azonnal le is vert a víz, mert egyrészt lekerült a napirendről a 67-es főút meghosszabbítása Horvátországig, ami nagyon sokat jelentene a szinte a szabad levegőtől is elzárt Ormánságnak, de a borsodi térség szegénységével vetekvő nyomorban tengődő Nyugat-Baranya egésze számára fontos beruházás lenne ez az út, ahogyan nem épül elkerülő szakasza Szigetváron Európa egyik legveszélyesebb útszakaszának, 6-os útnak sem

Nem szerepel már a Pécs-Pogányi repülőtér sem az országos területrendezési terv tervezetében, mondván: az OTrT-ben jelenleg feltüntetett országosnak ítélt repülőterek helyett csak a valóban országos szerepű repülőterek került a módosító javaslatba. Vagyis Orbánéknak nem fontos már annyira a Roszatomnak kölcsönadandó reptér, de lekerült a mohácsi Duna-híd is az országos területrendezési tervről.

Ennél van rosszabb hírem is: a fideszes törvénytervezet az egész országban leradíroz minden tervezett hídépítést és elkerülőutat! Hogy miért? Mert - most kapaszkodjanak meg - a kormányzati álláspontra hivatkozó stratégiai környezeti vizsgálat szerint "az OTrT-ben 2003. óta gyűlő elkerülő utak átfogó vizsgálatára lenne szükség, mert az utóbbi 15 évben a megvalósult közúthálózati fejlesztések jelentős forgalmi átrendeződést jelentenek. Számos település esetében már nem indokolt az elkerülő út kiépítése, több esetben vizsgálatra szorul az is, hogy az elkerülő úton jelentkező már mérsékelt forgalom településből való kivezetése nem befolyásolná-e negatívan a település gazdasági életét." 

A kormányzati megrendelésre készült stratégiai környezeti vizsgálat tehát nem foglalkozott azzal, hogy milyen hatása van annak, ha 52 db főút tervezett településelkerülő szakasza nem épül meg, így vizsgálatok hiányában az elkerülő utak szükségességének eldöntését – és a megyei illetve a települési rendezési tervekben az út helyének biztosítását – az NFM véleménye alapján a kiemelt térségi és megyei területrendezési tervekre kellene bízni, ezért az elkerülő utakat tartalmazó szöveges mellékletet és a szerkezeti terven a nyomvonalakat az OTrT tervezetéből törölték.

Arra viszont egyáltalán nincs válasz az elérhető anyagokban, hogy 52 db folyami és vasúti híd területrendezési törvényből való törlésére mi szükség?!

És ehhez hozzájön még, hogy 38 db tervezett távlati főútszakaszt is töröltek, vagyis a törvény-tervezet szerint azok sem épülnek meg. Hogy miért? Az NFM véleménye szerint a jelenleg meglévő főúthálózat betölti a szerepét, ezért csak 5 (hatályos OTrT-ben 43 tervezett főút szerepel) út esetében indokolt a tervezett főúthálózatban szerepeltetése.

Ennyire megalapozatlan és szakmaiatlan munkát végez Lázár János és Seszták Miklós csapata, vagy nemes egyszerűséggel így hátrál ki a Fidesz azokból az ígéretekből, amelyek szerint 38 új főútszakaszt, valamint elkerülőutakat és hidakat építenek az ország 104 pontján?!

Mindenesetre nagy gáz van, ahogy Lázár János fogalmazott: riasztó állapotban van az állam, nagyságát, mozgásképtelenségét és az elnehezültségét tekintve is.

Az Együtt megoldást kínál a magyar vidék és az építésügyi rendszer problémáinak megoldására is.

Bővebben: https://program.egyuttpart.hu 

 

————————
Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8713199515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása