Berkecz Balázs blogja

Újabb bejelentést tettem az Európai Csalás Elleni Hivatalnál

2016. augusztus 10. 15:51 - BerkeczBalazs

A magyar közügyek átláthatóságáért küzdő, Pulitzer-emlékdíjas atlatszo.hu újabb aggasztó, az uniós pénzekkel való visszaélés gyanúját felvető információkról számolt be "Az uniós milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó család háza" című cikkében. Az atlatszo.hu által feltárt összefüggések alapján egy bejelentésben arra kértem az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) illetékeseit, hogy vizsgálják ki ezt a csalás és korrupció gyanúját felvető ügyet.

Az Erdélyi Katalin és Baranya Ákos által készített videót is tartalmazó publikációból világosan kiderül, hogy Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és családja miként állt a "saját lábára" a Világörökség részeként nyilvántartott Nógrád megyei Hollókőn.

 

A Fidesz-ellenességgel nem vádolható Magyar Hírlap 2015 januárjában harangozta be, hogy négycsillagos superior wellness szálloda épül Hollókőn európai uniós és hazai pályázati támogatás segítségével, és az új hotel a sokat szidott Európai Unió támogatásával valósul meg, potom 497 millió forint támogatással. Az építkezés jelenleg is zajlik. 

Ennek a szállodának a közvetlen szomszédságában van egy családi házas telek, amely a Palóc Hotel Kft. birtokában van, a cég két tulajdonosa pedig Becsó Zsoltnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének felesége és testvére, Becsóné Zvada Anita és Becsó Károly. Ezt a telket már 2013-ban bejegyezték a Palóc Hotel Kft. fióktelepeként. Erre a hollókői telekre az ingatlan tulajdoni lapja szerint tavaly májusban 34,6 millió forint értékű jelzálogjogot jegyzett be az OTP., és az atlatszo.hu információi szerint valószínűleg ebből a jelzáloghitelből épül rajta - a hotel építésével párhuzamosan - egy ház, viszont a banki kölcsön adósa nem a telektulajdonos Palóc Hotel Kft., hanem egy másik cég, a pásztói Vertical Art Kft.

Ez a vállalkozás egy másik cég, az Ara-Coeli Kft. birtokában van, és ennek a cégnek a tulajdonosa pedig nem más, mint Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és testvére, Becsó Károly. Vagyis: Becsó és testvérének közös cége hitelt vett fel egy telekre, amely a Becsó feleségének és testvérének tulajdonában lévő cégé.

Az Átlátszó munkatársainál én sem tudnám jobban megfogni a történet lényegét: "Igazi családi összefogással, és némi OTP-kölcsön segítségével épül tehát Becsóék háza az uniós milliárdokból felújított Hollókőn, közvetlenül a szintén most készülő, négycsillagos wellness szálloda mellett." 

vis.png(a grafika forrása: atlatszo.hu)

De itt még nincs vége.

Azt gondolnánk, hogy az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott Hollókőn azért nem olyan egyszerű egy hatalmas hotelre építési engedélyt szerezni, hiszen számos kötöttséget jelentenek ilyenkor az örökségvédelmi előírások. Persze nem mindenkinek. Az oknyomozó újságírók kiderítették, hogy a szálloda-beruházás az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvényben meghatározott, táj- és természetvédelmi szempontok alapján kijelölt övezeteket részben érintett korábban, melyek azonban törlésre kerültek. Micsoda véletlen?!

Ezek után talán nem meglepő, hogy a szállodát építő Fort-Bau Therm Kft. a “Próbáljon szerencsét Hollókőn” nevet viselő projektjének közel 1,2 milliárd forintos értékű kiviteli munkáit egy Lak-Ép-Ker 1998 Kft. nevű céggel közös konzorciumban végezte el.

A Lak-Ép-Ker 1998 Kft. egy határmenti együttműködést erősítő uniós támogatású projektben is dolgozott, amelyben Hollókő szlovákiai testvértelepülésével, Kalondával közösen mintegy 150 millió forint uniós támogatást kapott tanösvények kialakítására. Az egyik tanösvény rogáni véletlenséggel egy híddal kapcsolódik egy a Lak-Ép-Ker 1998 Kft. tulajdonában lévő telekhez és a rajta lévő házhoz.

Gondolhatnám, hogy ez is véletlen, de nem gondolom, ezért az atlatszo.hu által feltárt összefüggések alapján egy bejelentésben arra kértem az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) illetékeseit, hogy vizsgálják ki ezt a csalás és korrupció gyanúját felvető ügyet.

olaf.png

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr5310116410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása