Berkecz Balázs blogja

Gáz a nemzeti gázszolgáltató

2016. február 26. 07:48 - BerkeczBalazs

Lázár János 2014 szeptemberében még azzal szédítette a rezsicsökkentéssel felajzott célközönséget, hogy egy "teljesen állami tulajdonú cég azzal fog próbálkozni, hogy piaci körülmények között, a vetélytársakat a versenyben megverve áramot, gázt és távhőt szolgáltasson a lehetőség szerint minél több háztartás számára". Lázár azt sem átallotta mondani, hogy az állami cég magas színvonalú szolgáltatással és versenyképes árakkal kívánja elnyerni a fogyasztók bizalmát, sőt Lázár akkor még úgy fogalmazott, hogy a kormány nem állami eszközökkel akarja “lenyomni” a jelenlegi piaci szereplőket, az állami cég magas színvonalú szolgáltatással és versenyképes árakkal kívánja elnyerni a fogyasztók bizalmát. Azóta tudjuk, hogy Lázár hazudott. És most már azt is tudjuk, hogy a fogyasztók bizalmát sem nyerte el az új rendszer. Még most kellene váltani. Kormányt is.

fogaz_tajekoztato_1.png

A kormányzati porhintéssel ellentétben az állam mégis lenyomta a piaci szereplőket, ugyanis 2016. január 1-től a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény és annak végrehajtási rendelete, a 19/2009. (I. 30.) kormányrendelet értelmében a "törvény erejénél fogva" került mindenki Dél-Dunántúlon az E.ON-tól az ENKSZ FŐGÁZ-hoz.

Nem siratom én az E.ON-t, hiszen számtalan baj volt velük is, de egy kis versenyhelyzet segíthetett volna azon, hogy korrekten kezdjenek el viselkedni. A FŐGÁZ indulása pedig már a kezdetektől gázos történet. Sőt, ez az igaz tolvajtempó.

Én még nem kaptam meg a gázszámlám, de több ismerősöm valamint a bama.hu és a nol.hu beszámolói szerint is brutális, az E.ON-nál megszokotthoz képest két-háromszoros összegű gázszámlákat postázott a FŐGÁZ, állításuk szerint becsült adatok alapján. 

fogaz_elotti_sor.png(eredeti kép forrása: bama.hu)

Talán ideje lett volna - Lázár mézes-mázas ígéretéhez híven - valódi versenyt hirdetni a piacon és lehetőséget adni a mobil- és egyéb szolgáltatók terén már kellő tudatossággal rendelkező magyaroknak, hogy választhassanak a számukra jobb feltételeket biztosító szolgáltatók között. 

Valószínűleg ez Orbán és Lázár bandája számára túlontúl európai megoldás lett volna, így maradt a putyini nagy iskola, a hatalomgyakorlás speciális kultúrája, és erővel erőszakolták rá mindenkire a túlszámlázással startoló FŐGÁZ-t. 

Szerintem az igaz, hogy a jó kormányzás épít más országok és más korok tapasztalataira, de Putyin diktátor-iskolája épp úgy ártalmas, mint Sztálintól vagy Hitlertől tanulni hatalomtechnikát.

Egy nyugatos, európai ország programja nem alapulhat az állami szerepvállalás dominanciáján, de reálisan méri fel a piaci önszabályozás korlátait is.

Az Együtt az intelligens, a változásokhoz gyorsan és hatékonyan alkalmazkodni képes államot fog felépíteni: erősítjük az állam fogyasztóvédő és piacszabályozó szerepét ott, ahol ez az ország hosszú távú érdeke, de fellépünk a monopóliumok ellen, és visszavonjuk az államot azokról a területekről, ahol semmi keresnivalója, mert mi hiszünk a magántulajdon meghatározó súlyán alapuló gazdasági modellben.

Február 28-án 15 órakor az országdúló Orbán Viktor a Várkertbazárban hazudja majd, hogy Magyarország jobban teljesít az államosításban is. Mi is ott leszünk a Várkertbazár előtt, ahol EGYÜTT MONDJUK EL: ELÉG VOLT A PUTYINIZÁLÓDÁSBÓL! Eddig és ne tovább! 

Ha Te is így gondolod, akkor csatlakozz!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr698420146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása