Berkecz Balázs blogja

Páva Zsolt álljon helyt a miatta bajba jutott ex-zsolnaysok helyett!

2018. április 04. 11:30 - BerkeczBalazs

Információim szerint ma levélben fordultak az ex-Zsolnaysok Páva Zsolthoz, Pécs fideszes polgármesteréhez azért, hogy ígéretéhez híven segítsen nekik. Mint ismeretes: Pécsett 117 volt Zsolnay-dolgozót kötelezett jogerősen arra a bíróság, hogy fejenként átlagosan 200 ezer forint kártérítést kell fizetnie. Én is arra szólítom fel Páva Zsoltot, hogy álljon helyt a miatta bajba jutott ex-zsolnaysok helyett!

exzsolnay.png

Íme a hozzám eljutott levél:

"dr. Páva Zsolt részére
Pécs M.J. Város Polgármesteri Hivatal
7621 Pécs, Széchenyi tér 1.

Tisztelt Polgármester Úr!

Végső elkeseredésünkben írunk Önnek, mint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. volt dolgozói. 2016 júniusában, többször, szóban és írásban, Pécs város vezetői nevében arra buzdítottak bennünket, hogy egy nap alatt hagyjuk ott a munkahelyünket, mondjuk fel a munkaviszonyunkat. Azt mondták, hogy ez a város, ez a kormány érdeke és csak így tudjuk megtartani az állásunkat, megőrizni a végkielégítési jogosultságunkat.

A város ügyvédje, dr. Szabó Iván járt el személyesen és 6 mondta el, hogy mi a teendőnk, mi fog történni.

Öntől, mint polgármestertől levelet kaptunk, melyben megköszönte helytállásunkat és biztosított segítségéről, támogatásáról. Csizi Péter országgyűlési képviselő a parlamentbe vitt minket, és mint a Zsolnay hagyományok Őrzőit mutatott be a képviselőtársainak. Valamiért akkor fontosak voltunk önöknek, de mára ebből semmit nem érzünk.

Dr. Szabó Iván elvesztette a munkaügyi perünket és most ott tartunk, hogy fizetnünk kell volt munkáltatónknak, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-nek. A fizetési határidő április 6-án lejár és várhatjuk a végrehajtót, mert önök - ígéretük ellenére - semmit nem tettek értünk.

Gyakorlatilag elvették a munkahelyünket, a munkánkat, a megélhetésünket, a végkielégítésünket és jelentős költségeket okoztak, melyekről most hallani sem akarnak, holott vállalták, hogy minden költséget állnak helyettünk. Becsaptak 118 pécsi embert, Zsolnays munkavállalót és most, menekülnek a probléma elől.

Reménykednek, hogy kihúzzák április 8-ig, hiszen utána senkit nem fog érdekelni, hogy mi lesz velünk. Ha maradt még egy csekély becsület önben és a társaiban, akkor most a nyilvánosság elé áll és vállalja a következményeket. Elmondja, hogy mit gondol, milyen módon leszünk kártalanítva vagy végre nyíltan kimondja, hogy át lettünk vágva és most magunkra lettünk hagyva, oldjuk meg ahogy tudjuk, saját erőnkből.

Várjuk a válaszát!"

zsolnay_peticio_1.jpg

 

Tavaly április végén állapította meg a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy jogellenesen mondott fel a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. csaknem százhúsz egykori dolgozója 2016-ban. A mára jogerőssé vált bírósági ítélet szerint több mint 23 millió forintot kell fizetnie a Ledina Kerámiához átigazolt 117 volt dolgozónak a Zsolnay-gyár tulajdonosai felé. Ez az ítélet lett most jogerős másodfokon.

A Szabó Iván és Páva Zsolt duó által megvezetett egykori Zsolnay-dolgozók a napokban kaptak egy felszólítást a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt cégvezetőjének az aláírásával, amelyben jelzik nekik, hogy véfgrehajtási eljárást kezdeményeznek ellenük, amennyiben nem fizetnek időben. Ha végrehajtásra kerül sor, akkor másfél kétszeresébe is kerülhet ez a pórul járt ex-zsolnaysoknak.

A Szabad Pécs a napokban úgy értesült Zentai Istvántól, a Ledina Kerámiát vezető ügyvezetőtől, hogy a céget tulajdonló angliai székhelyű China Rose cégcsoport kifizeti a “ledinásokra” rótt, Zsolnaynak fizetendő 23 milliós büntetést, de egykori zsolnays dolgozóktól úgy tudom, hogy ez csak a még a Ledinánál munkaviszonnyal rendelkezőkre érvényes, aki mostanság talán hatvanan lehetnek csak.

Mindeközben már kereken egy éve, 2017 március 1 óta van NAV végrehajtás érvényben az ellen-Zsolnayként létrehozott Ledina Épületkerámia Kft. ellen, amiről az Átlátszónak így nyilatkozott Szabó Iván, Pécs város ügyvédje: "a közgyűlés hozott egy ilyen határozatot, hogy létrehozza a Ledina Kerámia Kft.-t annak érdekében, hogy a Zsolnay-kultuszt meg az embereket átmentse".

Gondolkodó emberben okkal merül fel a kérdés, hogy az egy éve NAV végrehajtás alatt álló Ledina Kerámia Kft miből fizeti ki a dolgozóira kirótt büntetést, ha az adótartozását sem tudja rendezni több mint egy éve?

Nem ismertek a cég 2017-es pénzügyi adatai, de 2016-ban mindössze 28 ezer forint árbevételt sikerült összehozniuk, amiből egyáltalán nem látszik, hogy miből tudnak bért fizetni, és ha folytatódik az a negatív spirál, amiben a Ledina van, akkor a Zsolnay-gyárból átvett dolgozók közel 200 millióra rúgó végkielégítését miből tudnák rendezni.

Ezen a ponton érdemes feleleveníteni Páva Zsolt 2016 június 7-én kelt levelét, amiben azt írta a Zsolnayból átveréssel kivezetett dolgozóknak, hogy a dolgozók biztosak lehetnek abban, hogy a város mellettük áll. De hol van most Páva Zsolt és a pécsi önkormányzat, amikor ekkora bajban van 117 ex-zsolnays és az ő családjaik? Hol van a fideszes dilettáns városvezetés és Szabó Iván ügyvéd most, amikor helyt kellene állni szerencsétlen, pórul járt, általuk megvezetett volt Zsolnay-dolgozók helyett?

pavalevelezsolnaydolgozoknak-e1483707944921.jpg

Továbbra is arra bíztatok minden volt Zsolnay-dolgozót, hogy együtt, lehetőleg mindnyájan kopogjanak be a sajtó szeme láttára Páva Zsolthoz, és követeljék, hogy rendezze a számlát!

Remélem nem az lesz a válasz Páva Zsolttól, mint amit Deli Eszter kolléganője mondott Pécs gyalázatos társadalmigazdasági helyzete kapcsán csütörtökön, vagyis hogy "nem ezért vagyok itt".

Végül ne felejtsük el azt - amiről 2017 februárjában számoltam be -, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával folytatott körmönfont, fideszes oligarchák önös érdekei érdekei által zajló harcban az arrogáns, öntelt és dilettáns városvezetés elvesztette a kontrollt, melynek eredményeként Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan. A Zsolnayra szemet vetett az Orbán-Tiborcz érdekkörhöz tartozó WHB Kft. is, így Paár Attila cége közel 200 milliót kaszált a bulin, de végül az egész eltaktikázott sakkjátszma legnagyobb vesztese Pécs városa lett, amely így nem csak a vagyonát, hanem a pécsi gazdaságba befektetni szándékozók bizalmát is eljátszotta.

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, és benne Pécset és Baranyát is!

————————

Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8413809194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.