Berkecz Balázs blogja

A Fidesz épp most iparosítja az uniós közpénzek lopását

2016. március 19. 08:25 - BerkeczBalazs

Az Orbán-rezsim már legalább három olyan kormányrendeletet hozott össze, ami intézményesíti az uniós közpénzek ellopásának ipari megoldását. A megyei önkormányzati kádereknek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban rendszerszintű összeférhetetlenséget biztosító kormányrendelet mellett most két másik azonos típusú jogszabály révén vált világossá: nincs limit a Fidesz kreativitásában, ha arra kell találni megoldást, hogy miként lehet Orbán strómanjait közpénzhez juttatni. Most a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program gigantikus léptékű forrásainak megcsapolása van terítéken, ezért az Együtt újabb bejelentést tesz az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF).

orban_meszaros.png(az eredeti fotó forrása: Beliczay László / MTI / index.hu)

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda most 420 milliárd forintos értékben írt ki közbeszerzéseket olyan feltételekkel, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségein és néhány bejáratott cégen kívül sokan ne rúghassanak labdába a szennyvízelvezetési és -tisztítási, a hulladékgazdálkodási és az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósításánál. Ahogyan a hvg.hu is megfogalmazta: "a kiírás alapján annyi biztos, hogy csak nagyobb cégek rúghatnak labdába, olyanok, amelyek az előző három évben összesen legalább 20 milliárd forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárd árbevételt értek el. Ennek alapján az állítólag preferált hazai kisvállalkozásoknak magas a léc, ők önállóan nem tudnak elindulni ezeken a pályázatokon. A nyertes csapatot viszont négy évre bebetonozzák, a keretmegállapodás ugyanis 48 hónapra szól, a még kiírandó konkrét beruházásokért már csak egymással kell versenyezniük. Ádáz vetélkedést kell elképzelni a közpénzes megrendelésekkel jól ellátott cégek, az amúgy gyakorta együtt dolgozó Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. (amely Mészáros Lőrinc érdekeltsége) és a Békés Drén Kft. között."

Ezt a kreatív megoldást az Európai Unió vagy más nemzetközi szervezet felé vállalt kötelezettséggel összefüggő, a 2007-2013 programozási időszakban a Kormány által a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalt beruházások, valamint a 2014-2020 programozási időszakban a szennyvízelvezetési és -tisztítási, a hulladékgazdálkodási és az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósításáról szóló 339/2014. (XII. 19.) kormányrendelet teszi lehetővé, amely az állami tulajdonú Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) feladatává tette, hogy kidolgozza a közbeszerzések egységes lebonyolításának rendszerét, aki konzorciumvezetőként elő is készíti a projekteket, majd ellátja a projektek megvalósításával kapcsolatos projektmenedzsment feladatokat és lebonyolítja a közbeszerzési eljárásokat, tovább ellátja a projektek megvalósításával kapcsolatos műszaki ellenőri feladatokat is. És ha már ennyi dolguk lett, akkor úgy gondolták, hogy nem lacafacáznak sokat a közbeszerzésekkel, hanem a hat vidéki régióra gyorsan kiírnak hat gigantikus méretű közbeszerzést azért, hogy nehogy már projektenként kelljen elbábozni ki kapja meg egy nyílt eljárásban a zsíros munkát. A munka méretére tekintettel így olyan feltételeket írhattak be a közbeszerzési kiírásba, amelyeket csak egy bizonyos kör tud megugrani.

Valami hasonlóra készülhetnek a közszféra energiahatékonysági projektjei vonatkozásában is. Az Európai Unió vagy más nemzetközi szervezet felé vállalt kötelezettséggel összefüggő, a 2014-2020 programozási időszakban a Kormány által a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalt energiahatékonyság növelését célzó beruházások megvalósításáról szóló 435/2015. (XII. 28.) kormányrendelet egy másik állami cégnek, a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézetnek (NFSI) nagyon hasonló jogokat biztosít, mint Nemzeti Fejlesztési Programirodának. Az NFSI a 2014-2020 programozási időszak Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja terhére finanszírozott, közszféra szervezet épületenergetikai célú beruházása - ide értve a megújuló energiaforrás alkalmazásával kombinált beruházást is - megvalósítását célzó kiemelt projektek vonatkozásában a támogatást igénylő konzorcium konzorciumvezetőjeként eljárva készíti elő ezeket projekteket, majd ellátja az ezen projektek megvalósításával kapcsolatos projektmenedzsment feladatokat és lebonyolítja a közbeszerzési eljárásokat, tovább ellátja a projektek megvalósításával kapcsolatos műszaki ellenőri feladatokat is. Miután ez majdnem szóról-szóra megegyezik annak az NFP-nek a feladataival, ezért nem kell túlságosan nagy fantázia ahhoz, hogy feltételezzük ugyanazon minisztériumhoz tartozó, ugyanazon operatív program keretén belül munkálkodó szervezet analóg módon fog hatalmas keretmegállapodások keretében a beruházásokra kivitelezőt keresni.

Attól tartok, hogy ha nem lépünk időben, ha hagyjuk, hogy ilyen igen egyszerűen átlátható szimpla emberi és politikainak nevezett törzsi érdekek mentén működő aljas rendszerben dőljön el több ezermilliárdnyi közpénz sorsa, akkor egy későbbi uniós ellenőrzésnél még csúnyább vége lehet ezeknek az ügyeknek, és végképp elbukhatja hazánk ezt a temérdek uniós pénzt, ezért ma bejelentést teszünk az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF).

Az Együtt politikusai mindent megtesznek azért, hogy Magyarország végre egy tisztességes, normális és élhető ország legyen! Csatlakozz, hogy megállítsuk őket!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr918497800

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Berkecz Balázs: A Fidesz épp most iparosítja az uniós közpénzek lopását 2016.03.19. 19:52:01

Az Orbán-rezsim már legalább három olyan kormányrendeletet hozott össze, ami intézményesíti az uniós közpénzek ellopásának ipari megoldását.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása