Berkecz Balázs blogja

Rezsicsökkentés lesz az atomtemetőre félretett pénzből?

2015. október 27. 15:56 - BerkeczBalazs

Egy az index.hu birtokába került, a Miniszterelnökségen készült belső anyag szerint egy újabb rezsicsökkentésre vernék el azt a pénzt, amelyet a Paksi Atomerőmű arra tett félre egy elkülönített alapban, hogy a majdan elöregedő Paks1-et le lehessen szerelni és az ott felhalmozódott sugárzó hulladék kezelésére legyen pénz. Ez azért érdekes, mert amikor Dr. Aszódi Attilát, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztost idén májusban arról kérdeztem, hogy miből lesz pénz a mecseki atomtemetőre, és miért nem kalkulálnak Paks2 megtérülési költségeinél az atomhulladék kezelésének költségeivel, akkor erre a - most rezsicsökire elverendő - félretett pénzre hivatkozott. Hogy is van ez?

atomoshordo.jpeg

Ahogy korábban már írtam róla: idén május 4-én L. Simon László parlamenti államtitkár és Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos lakossági fórumot tartott Pakson, a Paks2 beruházás előkészítéseként. A fórumra én is elmentem, és ha már ott voltam, megkérdeztem Aszódit, hogy Paks2 gazdaságosságnál kalkulálnak-e a hulladékkezelés, vagyis az atomtemető költségeivel? A kormánybiztos akkor azt válaszolta, hogy szerinte kb. 600 milliárd forint a bodai beruházási költség. Aszódi szerint az áramárba beépített kilowattóránkénti 2 forintos költségelem fogja finanszírozni a leszerelés és a tárolás költségeit, ami jelenáron nagyságrendileg 34-35 milliárd forintot jelent évenként.

Szerintem azonban kérdéses, hogy ez a hosszú évek alatt összespórolandó cirka 1700 milliárd forint (már akkor is aggódtam, hogy az áramárba beépített évi 35 milliárdot következetesen félreteszi-e minden évben a mindenkori magyar kormány) elegendő lesz-e Paks 1-2 leszerelésére, az atomtemető kialakítására és 100 ezer évig (!) tartó üzemeltetésére. Nem vagyok közgazdász, de kötve hiszem, hiszen az Egyesült Államokban lévő Yucca-hegységben tervezett atomtemető projekt megalapozására 32 milliárd dollárt, vagyis mai árfolyamon három paksi bővítés árát, 9625 milliárd forintot különítettek el. Itt idézném idén májusból ismét Aszódi professzort: "a hulladékkezelési opciók nem csak technológiai, megvalósíthatósági oldalról kezelendőek, vagy közelítendőek meg, hanem bizony gazdasági szempontokat is kell értékelni, mert ettől lesz a tevékenység gazdaságos vagy gazdaságtalan."

Erre most itt az index.hu híre, miszerint egy a Miniszterelnökségen készült belső anyag szerint az atomhulladékok kezelésére és Paks1 leszerelésére a Paksi Atomerőmű által eddig befizetett 324 milliárd megcsapolásával juthatna pénz az állami közműholding megerősítésére és még egy újabb körös rezsicsökkentésre 2017-ben. (A megszerzett vitairat egy másik részét, amely a felvásárlási tervekről szól, az index.hu múlt heti cikkében már ismertették, Németh Lászlóné később elismerte, ők készítették az anyagot.)

Lázárék elképzelése a következő: azt az évi 20 milliárd forintot, amit eddig a paksi erőmű a hulladékok kezelésére tett félre, eztán nem kellene félretennie, így kWh-ként 1,43 forinttal olcsóbban tudja adni az áramot. Ezzel párhuzamosan még két díjtételt csípnének le az árból. A Magyar Villamos Művek kereskedőcége, az MVMP nem számítana fel Paks felé 0,27 forint/kWh eredmény- és 0,16 Ft/kWh menedzsmentszolgáltatási díjat, ami így azt jelentené, hogy 1,86 Ft/kWh-tal, 9,56 Ft/kWh-ra csökkenne a paksi áram előállítási ára a mostani 11,42 Ft/kWh forintról.

A kérdésem továbbra is az a "felelős" magyar kormányzathoz, hogy miből valósítanák meg az atomtemetőt (bárhol is legyen az) és miből finanszírozzák majd az atomhulladékok szinte örökkévalóságig tartó kezelését? 

Az nem kérdés, hogy Orbán Viktor és a Fidesz okkal tart attól, hogy a választók megtorolják azt a sok rettenetet, amelyet elkövettek Magyarország ellen, ezért akarnak 2017-től egy újabb mesterséges rezsicsökkentéssel jópofáskodni és szavazatokat vásárolni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr748026458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása