Berkecz Balázs blogja

Évvégi kormányzati pénzosztás mellett bedőlő önkormányzatok

2016. december 23. 14:05 - BerkeczBalazs

A kormány gyors évvégi önkormányzati pénzosztásba kezdett, 40 milliárdot csoportosított át meglepő helyekről. Sok település kap aprópénzt járdafejlesztésre, de hatalmas milliárdok mennek Rogán, Lázár és Tiffán szívéhez közel álló önkormányzatoknak, miközben Pécs a csőd szélére kerülhet. 

orban_wstw2.jpg

A Magyar Közlöny december 22-i tájékoztatása szerint 40 milliárdot vont el a kormány többek között a rokkantsági, rehabilitációs ellátások, a települési önkormányzatok egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása, a támogató szolgáltatások, közösségi ellátások, utcai szociális munka és a Biztos Kezdet Gyerekház működésének támogatása, szociális kiegészí pótlék támogatása valamint a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2016. évi kompenzációja cím terhére, hogy a belvárosi rogáni bizniszek helyszínére 3,2 milliárdot, Lázár városára 2,5 milliárdot, a köztudottan "nehéz" anyagi helyzetben lévő Győrre 1,5 milliárdot, és Tiffán utolsómentsvárának, Harkánynak a fürdőjére 1 milliárdot költsön.

Mindeközben Pécs a csőd szélére kerülhet, ugyanis 1,48 milliárd helyett mindössze 86 milliót kaphat a város rendkívüli támogatásként. Baranya az egyik legszegényebb és leghátrányosabb helyzetű megyévé vált az elmúlt 26 évben, hatalmas gazdasági és társadalmi problémákkal, elég csak az Ormánság közismerten nyomorúságos helyzetére gondolni.

Ennek a térségnek országgyűlési képviselője Orbán kedvenc borosgazdája, Tiffán Zsolt. A 174 települést magában foglaló választókerületben található városok Szigetvár, Siklós, Szentlőrinc, Sásd, Harkány és Sellye, de csak az utóbbi kettőnek sikerült támogatást szereznie: Harkány milliárdos támogatása mellett az Ormánság legnagyobb települése, Sellye kap nyomorult 8,5 milliót egy konyha fejlesztésére.

Marenics János, Siklós független polgármestere erről a minap így nyilatkozott a Hír TV-nek:

"Az első három választási ciklusomban degeszre nyertük magunkat. Az ezt megelőző ciklusban a kormánypárt támogatott engem, mint polgármestert. Akkor is függetlenként indultam. Akkor meg tudtunk állapodni. Most nem tudtunk megállapodni, most indítottak saját jelöltet, aki kikapott tőlem.
– És úgy érzi, hogy emiatt büntetik a települést?
– Mélységes meggyőződésem”

Sajnos akkor is igaza lehet a siklósi polgármesternek, ha a 40 milliárdból mutatóba kapott az ellenzéki városvezetést választott Szeged és Salgótarján is 1,5 milliárdot. Tiffán pedig szemmel láthatóan kizárólag választókerülete utolsó fideszes vezetésű városára, Harkányra koncentrál, és magasból tesz az őt megválasztó választókerület másik 173 településén élőkre.

De önmagában az is mélyen felháborító, hogy szociális és egészségügyi kiadások helyett az ingatlanvagyon áron aluli elkótyavetyéléséről híres budapesti V. kerületre, és a lassan ausztriai szintekre feltornászott Győrre költenek el feleslegesen pénzeket Orbánék.

A baranyai megyeszékhely cserbenhagyását viszont nem értem, hiszen Pécs a parlamenti gazdasági bizottságot vezető Bánki Erikkel, a Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral, és Havasi Bertalan kormányfői sajtófőnökkel a háta mögött, és az Orbánnak minden helyzetben becsókoló fideszes városvezetéssel az élén a néhai kulturális főváros a NER legelső kísérleti telepe. Talán a város bedöntése is egy újabb orbáni kísérlet része?

Az Együtt a kormányváltás után helyreállítja a hazai önkormányzatiságot!

 

------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3612069445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása