Berkecz Balázs blogja

Odavág a minimálbér-emelés az önkormányzati szférának

2016. december 03. 00:06 - BerkeczBalazs

Komoly problémák körvonalazódnak az önkormányzati szférában a minimálbér emelése kapcsán. Az önkormányzati köztisztviselőknél tovább erősödik a bérfeszültség, és alulfizetett szakemberek tömegei tervezik elhagyni a helyi közigazgatást, miközben leépítések körvonalazódnak az önkormányzati- és közműcégeknél. Ideje lenne a kormánynak rendezni a végletekig kifeszült helyzetet. 

onkorm_problema.png(képek forrása: Koszticsák Szilárd (MTI) / index.hu)

A kormány az elmúlt hetekben a versenyszférát érintő átfogó bérmegállapodást kötött. Ennek számos hatása, így a minimálbér emelése szintén érinti az önkormányzati szférát is, különösen az önkormányzati köztisztviselőket, akiknek bérhelyzete az évek óta elmaradó béremelések és az igazságtalan hatású egykulcsos adórendszer miatt rossz, és egyre romlik. 

Azért van pénze a jelenlegi kormánynak a szükségtelen presztízsberuházásokra, mert feléli saját alkalmazottainak - így az önkormányzati köztisztviselőknek is - a bérét. Minden megspórolt önkormányzati köztisztviselői forint egy-egy tégla egy újabb felesleges stadionban. A jelenleg hivatalban levő kormány annak árán pazarolja az adófizetők milliárdjait a budapesti olimpiai felkészülésre, üresen kongó stadionok építésére, hogy közben mások mellett elértékteleníti saját alkalmazottainak jövedelmét.

A jelenleg ismert tervek szerint a kormány sem 2017-ben, sem 2018-ban nem készül az önkormányzati köztisztviselők bérhelyzetének rendezésére. 2016 már a nyolcadik, 2017 pedig a kilencedik év, amikor a kormány nem emeli az önkormányzati köztisztviselők illetményalapját, pedig ezen elmúlt évek döntő többségében már a világgazdasági válság utániak, amikor Orbán Viktor volt a miniszterelnök.

A versenyszférával megkötött bérmegállapodás tovább torzítja az önkormányzati köztisztviselők jövedelmi viszonyait. A minimálbér emelésének következtében tömegével lesznek olyan képzett önkormányzati köztisztviselők, akik egyrészt azt láthatják majd, hogy saját önkormányzatuk minimálbéres munkavállalói szinte pont ugyanannyit keresnek, mint ők, miközben az ő illetményük az elmúlt években egyáltalán nem emelkedett. Teljesességgel torz, teljesítményellenes bérfeszültségeket teremt, ha a kormány a minimálbéremelés után is érintetlenül hagyja az önkormányzati köztisztviselők szinte évtizede változatlan bértábláját. Igazságtalanabb és nagyobb szegénységet hozó jövedelmi viszonyokat kíván így konzerválni 2017-re és 2018-ra a kormány.

Különösen hátrányos a helyzete az elmúlt években bérszínvonal-romlást elszenvedett, kritikus infrastruktúrát jelentő víziközmű-cégeknek, valamint a hulladék- avagy szennyvíz-kezelő, és közterületfenntartó cégeknek is. A jelenleg hozzáférhető információk szerint a kormánynak nincs terve ezen gazdasági társaság-típusok bérszínvonalának rendezésére. Félő, hogy többletforrás és kompenzáció nélkül vagy áremelésre kényszerülnek, vagy bércsökkentésre, vagy pedig létszámleépítésre. Az elmúlt években mind jövedelemcsökkentést, cafeteria-megvonást, mind pedig létszámleépítést elszenvedtek ezen társaságok. Ráadásul a romló reálbér-helyzetű állami vagy önkormányzati társaságokat kiemelten sújtja a munkaerőpiaci válság részeként a képzett és képzetlen munkaerő elvándorlása is.

Sajnos egyelőre semmi sem látszik abból, hogy a dilettantizmus kormánya tudatában volna annak, hogy a minimálbér-emelés milyen hatást gyakorol az önkormányzati szféra, valamint az önkormányzati- és közműcégek bérviszonyaira. Nem látszik, hogy a kiszámíthatóan és modellezhetően keletkező bérfeszültségekkel számolt-e hatástanulmányokban a kormány, vagy ezek elkészítése helyett is inkább egy újabb, felesleges stadion finanszírozásáról készít terveket.

Szégyen, hogy a jelenleg hatályos 2017. évi Költségvetési Törvény és a mindeddig megismert kormányzati tervek alapján a kormány nem kívánja kompenzálni önkormányzatokat. Ennek következtében azok vagy helyiadó-emeléssel kényszerülnek megteremteni a minimálbér-emelés fedezetét, vagy pedig újabb önkormányzati alkalmazottakat fognak úgy leépíteni, hogy utána őket a kormány az önkormányzatokkal közmunkásokként foglalkoztatja majd vissza.

A kormánynak - mint végső munkaadónak - kötelessége kompenzálni a megnövekedő munkáltatói költségeket az önkormányzati szférában és a közműcégeknél, mert esetükben ezeket a járulékcsökkentés nem kompenzálja.

A rendkívül aggasztó helyzet miatt az Együtt képviselői a napokban írásbeli választ igénylő kérdéseket fognak benyújtani Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, és Pintér Sándor belügyminiszterhez.

 

(A fenti blogposzt Szigetvári Viktorral társszerzésben íródott.)

------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr7812017787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása