Berkecz Balázs blogja

Januártól jönnek a községi és városi tanácsok?

2016. június 07. 08:37 - BerkeczBalazs

Ha nem is szó szerint, de tartalmilag valami hasonlóra készülnek Orbánék, ugyanis a Magyar Államkincstár munkatársai az önkormányzati pénzügyeseket több helyen informálisan már arról tájékoztatták, hogy 2017 január 1-től átkerül az önkormányzatok számlavezetése is az államkincstárhoz, miközben az önkormányzati szférában egyfajta állami spiclirendszerként is funkcionáló ASP rendszert kötelezően bevezető törvénymódosítás is átment a napokban a parlamenten.

orban_elvtars.png

Mindez azt jelenti, hogy az önkormányzatok bankszámlái elkerülnek a kereskedelmi bankoktól, feltehetőleg egy rakás önkormányzati hitel azonnali visszafizetési kötelezettsége élesedik, hiszen a hitel egyik feltétele gyakran a hitelező banknál történő számlavezetés, ezzel együtt megszűnik az éven belüli folyószámla hitel igénybevételének lehetősége is, és ezzel nagyon sok alulfinanszírozott és vagy alacsony adóbevétellel rendelkező önkormányzat kerül lehetetlenül kiszolgáltatott helyzetbe.

Az is egy fontos kérdés, hogy mi történik azzal a kevéske jobb helyzetben lévő önkormányzattal, akiknek jelentős megtakarítása van, hiszen a kereskedelmi bankszektorból az államiba való átrántással ezeket a pénzeket is elnyeli majd a Magyar Államkincstár (MÁK).

Az új rendszerben már az egyes utalások is kalandosak lesznek, ugyanis nem az önkormányzatok pénzügyesei fognak utalni egy online felületen keresztül, hanem feltöltik a számlákat a szükséges mellékletekkel együtt a MÁK erre szolgáló online felületére, és majd a MÁK munkatársai gondoskodnak az átutalásról. Talán még sokan emlékeznek arra a tavaly decemberi esetre, amikor 7 milliárd forintot 800 helyre sikerült tévesen szétszórnia Pintér Sándor minisztériumának az ország településeinek a rendkívüli támogatások címén kiutalt összegeket. A hétmilliárd forintot a helyhatóságoknak kellett visszautalniuk, de azóta sem tisztázta a Belügyminisztérium, hogy ki a felelős Pintéren kívül ezért a kontármunkáért.

Kíváncsi vagyok, hogy mennyire merik felemelni a hangjukat az ügyben a kereskedelmi bankok, hiszen ez több ezer milliárdos számlapénz, hitel és bevétel államosítását jelenti.

És kíváncsi vagyok, hogy mennyire merik felemelni a hangjukat az ügyben azok a kisebb-nagyobb fideszes vezetésű önkormányzatok, akikettel ezzel végképp lekiskorúsít Orbán.

Innen már csak egy lépés, hogy a helyi demokráciát és önrendelkezést jelentő önkormányzatiságot végképp államosítsák, majd a járások után újabb kommunista intézményt támasszon fel a Fidesz és visszatérjenek hamvaikból a pártfunkcionáriusok által kézivezérléssel irányított községi és városi tanácsok.

Aki figyelemmel kísérte Orbán és a Fidesz kártékony mozgását, az már eddig is láthatta, hogy az államosított és végletekig központosított egészségügy, a KLIK és az egyetemi kancellárok révén szintén államosított és végletekig központosított oktatásügy, az államosított és egyre jobban leélt közműszolgáltatás, a teljesen tönkrevágott hazai pályázati intézményrendszer és számtalan példa igazolja azt, hogy mennyi gaztettre képes az Orbán-kormány, és azt, hogy mennyire káros tud lenni a habonyizált kormány centralizációs, lenyúlós, leélős mozgása minden tekintetben.

Ahogy Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője is írta egy önkormányzati vezetőknek írt nyílt levelében: a Fidesz 2010 óta fokozatosan, de biztos léptekkel és kitérők nélkül halad azon az úton, amely a magyar önkormányzati rendszer kiüresítéséhez vezetett. Mára nagyjából célhoz is ért, a helyhatóságok gyakorlatilag csak dísznek vannak Magyarországon. Ha nem fordulunk vissza, a folyamat hatáskör nélküli látszat-önkormányzatokhoz, kádertemetőkhöz vezet.

Az Együtt a kormányváltás után megszünteti az esztelen központosítást és minden önkormányzatnak egyenlő lehetőségeket és megfelelő mozgásteret biztosít!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr438783558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása