Berkecz Balázs blogja

Zsarol a Fidesz? Segít neki az MSZP is.

2016. február 11. 07:08 - BerkeczBalazs

Összeférhetetlen, vagyis szabálytalan a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályáztatási rendszere, ugyanis az itt meghirdetett felhívások döntés-előkészítő bizottságába egy főt delegál az a megyei önkormányzat, aki másik oldalról kedvezményezett is, hiszen részt vesz a pályáztatott projektek egy részében konzorciumi partnerként. Sőt, ezt a helyzetet kihasználva néhány megyei önkormányzati vezető saját befolyásával üzérkedik akkor, amikor úgy állítja be a helyzetet, hogy ha nem a megyével konzorciumban nyújt be egy település támogatási igényt, akkor nincs is esélye nyerni. Most az MSZP is beszállt a kommunikációba, de meglepő módon a fideszesek oldalán.

lephaft_naracs.jpg

(kép forrása: valasz.hu)

Amint ezt részletesebben leírtam már a legutóbbi blogbejegyzésemben: Nagy Csaba és a többi fideszes megyei káder a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) kormányrendelet furfangos értelmezésével próbálja tőrbe csalni a felkészületlen és kellőképpen beijesztett polgármestereket, ugyanis ezen jogszabály szerint e rendelet hatálya alá tartozó támogatásból megvalósuló közfeladat fejlesztési projektek vonatkozásában a projekt-előkészítés, a tervezés, a közbeszerzési eljárások lefolytatása, az ingatlanvásárlás, a terület-előkészítés, a műszaki ellenőri szolgáltatás, a projektmenedzsment, a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása, a könyvvizsgálat feladatok ellátása is olyan tevékenység, amelyben köteles a megyei önkormányzat részt venni, ha azt a települési önkormányzat kéri. Sőt, ezeket a költségeket csak akkor lehet elszámolni, ha a megye viszi őket, vagy ha 100%-os önkormányzati tulajdonú cég csinálja. 

Sajátos gondolkodásra vall, hogy a fideszes megyei káderek ezt úgy értelmezik, hogy a települési önkormányzatoknak muszáj ezeket a projekteket a megyére vinni és az ő gyámkodásukkal elkölteni a pénzeket, különben védtelen kisebb-nagyobb önkormányzatok a nyerési esélyeikkel játszanak. (Az már egy más kérdés, hogy a megyei önkormányzatok munkaszervezetei szinte kivétel nélkül teljességgel alkalmatlanok arra, hogy félszáz vagy száz uniós projektet szimultán lebonyolítsanak.)

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke (aki egyben a Fidesz baranyai vezetője is és Baranya esetében éppen őt delegálta a TOP döntés-előkészítő bizottságba a megyei önkormányzat) városvezetőkkel folytatott informális egyeztetéseken már több nem fideszes városvezetővel közölte, hogy esélyük sincs a most megnyílt uniós forrású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainak első körében forráshoz jutni. Egy második egyeztetési körben pedig azt mondta, hogy lehetséges nyerni is, de akkor van nagyobb esély, ha a megyével konzorciumban pályáznak.

Szigetváron 2016. január 28-án az önkormányzat képviselő-testületi ülésén szerepelt is egy napirend "Tájékoztató a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban kiírásra kerülő pályázati lehetőségekről" címmel, amelyet a város polgármestere egy szóbeli előterjesztéssel kiegészítve úgy tett szavazásra, hogy a megyei elnök javaslatára nevesített is kb. 1 milliárd forintos nagyságrendben projekteket, amelyek a megyével konzorciumban esélyesek lennének arra, hogy nyerjenek. Ezt a szóbeli előterjesztést nem fogadta el a testület azzal, hogy egy szóbeli előterjesztéssel nem lehet ilyen fajsúlyos kérdéseket eldönteni és, hogy a város lehetőség szerint minden - a hatályos, elfogadott fejlesztési dokumentuma szempontjából - releváns pályázaton való indulás lehetőségét vizsgálja meg, így maximalizálva a város fejlesztési lehetőségeit.

Ezek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban szereplő pályázati lehetőségek ugyanis még nyitva vannak, és nem is születhetett még döntés arra vonatkozóan, hogy kihez kerülnek ezek az európai uniós források.

Ennek ellenére elindult a pletyka, hogy "nem kellett a megyei pénz Szigetvárnak". 

Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke mindezt úgy kommentálta az egyik közösségi oldalon megjelent találgatás alatt, hogy a "TOP-s pályázatoknál a Megyei elnök és IH vezetője dönti el melyik pályázat nyer". Majd egy kérdésre, miszerint "a megye miért akar mindent vinni a projektekből?" úgy válaszolt, hogy "Mert ő szeretné végigvinni, így a teljes felelőség az övé!"

kepernyofoto_2016-02-11_5_55_24.png

kepernyofoto_2016-02-11_5_54_13.png

Az MSZP Szigetvári szervezete is beszállt a fideszes megyei önkormányzat zsarolós akcióját támogató kommunikációs játékba. A lecsúszott szigetvári szocik szó szerint az alábbi nyílt levelet intézték a Facebookon a szigetvári testületi többséget adó Szigetvári Emberekért Egyesület képviselőihez:

Tisztelt Szigetvári Emberekért Egyesület képviselőcsoportja!

Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy a nyilvánosság számára indokolják meg, a képviselőtestületben hozott döntésüket! A 2016. január 28-i testületi ülésen elutasítottak mintegy 1 milliárd forint összértékű pályázati lehetőséget, amely a Baranya megyei Önkormányzattal történő együttműködés keretében került volna benyújtásra.
Szigetvár város Önkormányzata a Baranya megyei Önkormányzat elnökétől érkezett felkérés alapján, 2015 februárjában összeállította és megküldte fejlesztési javaslatait, annak érdekében, hogy a megyei integrált területfejlesztési program e javaslatoknak megfelelően kerüljön összeállításra.
Az integrált megyei területfejlesztési programot, a szigetvári terveket is figyelembe véve, azért készítették, hogy a Terület és Településfejlesztési Operatív program legújabb verziójának megfelelően egy összehangolt és hatékony európai uniós forráslehívás váljon lehetővé.
A most jó eséllyel kecsegtető, a megyei önkormányzat által támogatottan megnyíló pályázati lehetőség az Önök részéről mégis elutasításra került, így nagy a valószínűsége, hogy az önállóan beadott városi pályázatunknak kisebb esélye lesz a nyerésre!
Tisztelt képviselő hölgyek és urak!
Ne tekintsék városunkat az Önök tulajdonának! Nincs joguk elvenni, egyetlen lehetőséget sem azért, mert nem értenek egyet a jelenlegi pályáztatási rendszerrel. Az önkormányzati testület nem a politikai állásfoglalások színtere, hanem az együttműködésé. Ismét akadályozzák a polgármester úr együttműködési szándékát! Megkérdezték erről a városlakókat, hogy ők mit szeretnének? Nem hogy nem, még csak nem is tájékoztatják őket a város ügyeiről! Jelen esetben arról, hogy a beruházási összegek 12 %-a projektmenedzselési költségekre fordítható. Vajon ez az ok? Ezért veszélyeztetik a sikeres pályázatokat? Az embereket, aki Önöket megválasztotta, az érdekli, hogy fejlődjön a városunk és erre minden lehetőséget ragadjunk meg. Önök pedig elutasítják a segítséget! Már nem először bizonyosodik be, hogy a saját érdekeik fontosabbak a közösség érdekeinél! Legyen szó az Önök által kedves emberek pozícióba juttatásáról, megbízások saját érdekeltségükbe adásáról a város kulturális életében betöltött szerepükről, vagy a tiszteletdíjaik emeléséről.
Jelenleg az alábbi programok megvalósítását veszélyeztetik
:- orvosi alapeltátás fejlesztése (új orvosi rendelő építése)
- bölcsődei és óvodai ellátás fejlesztése, korszerűsítése,
- Hobolig vezető kerékpárút építése
- és a volt cipőgyár területének komplex gazdaságélénkítő fejlesztése, infrastruktúrával és képzéssel.
A pályázatok nyerési esélyei az Önök döntésének nyomán erőteljesen csökkentek.
Kérjük, döntésükről tájékoztassák a közvéleményt!
Tisztelettel: Mszp szigetvári szervezete

kepernyofoto_2016-02-10_22_33_05.png

Az MSZP Szigetvári szervezetének csúsztatásokon és tudatlanságon alapuló rágalmazás szagú leveléből azért szűrjük le a legfontosabb tanulságokat:

- a szigetvári MSZP helyesli a fideszes megyei önkormányzat zsarolós akcióját, és egyetértenek a "jelenlegi pályáztatási rendszerrel";

- a szigetvári MSZP szerint "az önkormányzati testület nem a politikai állásfoglalások színtere" (érdekes ez egy poltikai párttól, különösen annak tükrében, hogy - ugyan egyre kisebb elánnal, de - más városokban nem tűnik ennyire együttműködőnek az MSZP, és mintha még a Baranya Megyei Önkormányzatban sem arra törekednének, hogy minden fideszes előterjesztést boldogan vakkantó kiskutyaként üdvözöljenek);

- fogalmuk sincs az európai unió polgárainak adójából származó közpénzek felhasználásának mikéntjéről, hiszen azt nem lehet egy magát megyei főispánnak gondoló kis döbröginek csak úgy odaigérgetni, hanem kizárólag átlátható döntési mechanizmusokon - jelen esetben pályáztatáson - keresztül érkezhet a pénz, ahol összeférhetetlenség nem lehet a döntéshozók és a döntések haszonélvezői között, ellenkező esetben elképzelhető, hogy vissza kell fizetni az uniós közpénzt.

Kíváncsi vagyok, hogy Tóbiás József és az MSZP elnöksége szerint az a szintű kreténség, amit a szigetvári MSZP szervezet művel használ-e az ő pártjának?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr488381052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása