Berkecz Balázs blogja

Nagy gond van az ellen-Zsolnaynál

2017. június 02. 12:35 - BerkeczBalazs

Több információ szerint elindultak a kirúgások a Pécs város által alapított, NAV-os felszámolás alatt lévő Ledina Kft-nél, ahová fondorlatos módon csábították át a Zsolnayból a munkásokat. Páva annak idején kezességet vállalt, most itt az idő: saját zsebből fizesse ki az okozott kárt a dolgozóknak és a városnak, majd mondjon le!

gond_az_ellen_zsolnaynal.png

Nagyot bukott Pécs városa és egy sereg porcelános munkás a fideszes pancserek által indított Zsolnay-háborúban. Dicstelen és vérlázító az, ahogyan Páva Zsolt polgármester és Szabó Iván ügyvéd mesterkedése révén kiforgatta saját magát Pécs városa a Zsolnay-vagyonból és ahogyan 120 egykori Zsolnay-dolgozót berántottak az egzisztenciális slamasztikába.

A hozzám eljutott információk szerint - és a Szabad Pécs információi szerint is - legalább a dolgozók tíz százalékának mondtak fel. Az egyik kirúgott alkalmazott már meg is "köszönte" Páva Zsoltnak, hogy ez jutott neki.

zsolnay_melos.png

A Szabad Pécs úgy értesült: nem elképzelhetetlen, hogy néhány, legfeljebb két-három hónapon belül további elbocsátások is lehetnek, és az sem kizárt, hogy megmarad mindkét, jelenelg egymás mellett működő cég. Ha ez így lesz, akkor egyértelműnek tűnik, hogy a Ledina Kerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. közül inkább utóbbi céget hagyhatják meg.

Az mindenesetre - a pécsi független portál szerint is - biztos, hogy a Ledina most kiadott 2016. évi mérlege alapján mintegy 50 milliós veszteséggel zárt, mindemellett mintegy 158 milliós hosszú lejáratú hitelállománya van. Ezzel szemben elhanyagolható mértékű, mintegy kétmilliós követelése. A rövid lejáratú tartozások 27 millió körüliek, a cég éves árbevétele tavaly 28 ezer forint volt a jelentés szerint, ami mintadarabok értékesítésből származott, bérköltség 116 milliós volt, háztartási kerámia gyártása nem történt, csak ennek az előkészítése. És még mindig él a NAV-végrehajtás is a cégen, amit sajtóinformációk szerint a bejelentett dolgozók után fizetendő járulékok elmaradása miatt adott ki a céggel szemben az adóhatóság.

A Szabad Pécs úgy értesült, hogy a dolgozók legutóbbi fizetését is elutalták végül, de nem is a Ledina bankszámláján keresztül (akkor nyilván a NAV zárolta volna az összeg egy részét). Hanem a Pécsi Kerámia utalta azt el közvetlenül a dolgozók számlájára. Sőt, állítólag jogilag vitatható egyezségekre veszik rá az emberek egy részét a cégnél. Például, ha aláírja a közös megegyezést, és lemond a végkielégítéséről, akkor nem kell visszafizetnie az elmúlt hónapokban „munka nélkül” megkapott fizetését. Merthogy a Szabad Pécs szerint még a mai napig is vannak többen, akik nem, vagy csak keveset dolgoznak a havi fizetésükért, lévén nincs annyi munka a cégben. 

Mindeközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával folytatott körmönfont, fideszes oligarchák önös érdekei mentén zajló harcban az arrogáns, öntelt és dilettáns városvezetés már teljesen elvesztette a kontrollt, melynek eredményeként Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan.

Páva Zsolt és csapata kisakkozta Pécs városát a Zsolnay-vagyonból, 120 volt Zsolnay-dolgozót küldött egzisztenciálisan a padlóra, hiszen egyrészt a cég, ahová átterelték őket NAV végrehajtás alá került, másrészt egy nem jogerős per szerint tetemes kártérítést is kell fizetniük azért, mert bedőltek Páva és Szabó Iván ügyvéd vízügyes mintára indított manőverének, ráadásul a dolgozóktól érkezett hírek szerint a cégben elindultak a kirúgások is, míg másokat fondorlatos módon közös megegyezésre vettek rá, mondván nem nagyon volt munka az elmúlt hónapokban, így kvázi munka nélkül megkapták a végkielégítést, ezért nyugodtan és különösebb veszteség nélkül aláírhatnak egy közös megegyezéssel történő felmondást.

A kialakult katasztrofális helyzet fő felelőse az akciót elindító fideszes többségű önkormányzat, így a kármentés érdekében az a legkevesebb, hogy Páva Zsolt bukott polgármester egyrészt saját zsebből (nem a város kiüresedett kasszájából) fizesse ki a Zsolnayból csalárd módon átcsábított dolgozóknak és a városnak okozott kárt, és azonnali hatállyal le kell mondania mandátumáról!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8812546863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása