Berkecz Balázs blogja

Végveszélyben az egészségügy, mentsük meg!

2016. január 16. 10:43 - BerkeczBalazs

A magyar egészségügy állapota régóta válságos, de mára végveszélybe került, az egész rendszer haldoklik. Mindeközben a Fidesz nem tesz semmit a magyar egészségügy válságának enyhítéséért. Másra költ, mint amire kell. A többit pedig ellopják. Az Együtt szerint a kormány tétlenkedésére már csak egy választ lehet adni: tiltakozni kell minden eszközzel. Zavarjuk el ez a hitvány kormányt és tegyük rendbe az országot, élén az egészségüggyel. Itt vannak az Együtt követelései az egészségügy megmentése érdekében.

vegveszelyben_az_egeszsegugy_1.png(az eredeti kép forrása: Túry Gergely / hvg.hu)

Jól mutatja az állapotokat, hogy a hét közepén felröppent a hír: Győrben egy ember kivételével az összes sebész felmondott a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Bár ezt azóta cáfolták, de senki se lepődne meg, ha ez valóban megtörtént volna, hiszen szinte mindennapossá váltak az ilyen hírek az egészségügyben. Közben az a hír járja, hogy Orbánék kancellárokat neveznének ki a kórházakhoz. 

Szerintünk nem kancellárok kellenek, hanem orvosok és nővérek kellenek, azokból van hiány, akik a betegeket meggyógyítanák, őket kellene megbecsülni, nem pedig újabb fideszes ejtőernyősöket kinevezni.

Az egészségügy bajai nem 2010-ben kezdődtek, az elmúlt másfél évtizedben romlott az ellátás színvonala, nőtt az egészségügyi dolgozók kizsákmányolása és a betegek magukra hagyatottsága. A rossz ellátás, az egyenlőtlen hozzáférés és a korszerűtlen népegészségügyi rendszer miatt mi az egészségügy állapota már versenyképességi és demokrácia-kérdés is.

A Fidesz–KDNP nem hajlandó tudomást venni a bajról. 2010 óta semmit nem tettek, hogy javuljon a helyzet.
Miközben Orbán 9 milliárdot költene a közösből a felcsúti kisvasútra, és tavaly több, mint 20 milliárdnyi közpénz ment el stadionokra, a Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemelésére 28 milliárd, a Nemzeti Olimpiai Központ beruházás támogatása 41 milliárd, és csak a Miniszterelnökség 682 milliárdnyival szerepelt a költségvetésben, addig az Országos Mentőszolgálat 33 milliárdból működött, az Országos Vérellátó Szolgálat 12 milliárdból, egészségügyi ágazati feladatokra 13 milliárd ment el. Egészségbiztosítási ellátásokra 1911 milliárdot, a teljes költségvetés 11%-át  fordította a kormány.

Továbbra is keveset költünk az egészségünkre. Hazánkban a nemzeti össztermék 4,7%-át szánjuk erre a célra, míg a visegrádi országok átlagosan 6,5, az OECD-átlag 9%. Ennél azonban még nagyobb baj, hogy folyamatos a hiánygazdálkodás, értéktelenek a bérek, és évről-évre újratermelődik az adósságállomány.

Évente 60-70 milliárd Ft-tal kevesebbet terveznek a fekvőbeteg-ellátás finanszírozására, ezért változatlan intézményi szerkezet, változatlan ellátási szerkezet, azegyre növekvő ellátási igények és dráguló költségek mellett ez logikusan az adósságállomány állandó újratermelődéséhez vezet.

A fél évvel ezelőtti adósságrendezés után újra 60 milliárd a kórházak adóssága. A Fidesz tudatosan alultervezi az egészségügyi költségvetést, ezzel bizonytalanságban tart minden beteget, intézményvezetőt, orvost, ápolót és a beszállítót.

Mindez pedig azt eredményezi, hogy emberhez nem méltó állapotok uralkodnak: a nővérek a létminimum alatt tengődnek, az orvosok menekülnek az országból, a betegeknek pedig három szelet száraz kenyér jut vacsorára egy nyamvadt szeletke lapkasajttal, ahogy Juhász Péter kisfiának is a minap.
12548932_997510940321389_1031664253955959702_n.png
A magyarok egészségi állapota nemzetközi összevetésben és gazdasági fejlettségünkhöz képest is rossz. A magyar polgárok 4-6-tal kevesebb egészséges életévre számíthatnak, mint más uniós tagállamok polgárai.
Az egészségügy mindenkit érint, szegényt és gazdagot, ellenzékit és kormánypártit, vidékit és fővárosit. Mindenki tegyen érte, hogy jobb legyen a helyzet! Mentsük meg az egészségügyet! 

 

Az Együtt - Komáromi Zoltán orvos, egészségügyi szakpolitikus vezetésével - az alábbi követeléseket fogalmazta meg:

  • 120 milliárdot az kórházi adósság ellen. Azonnal módosítsák a 2016. évi költségvetést! Számolják fel a 60 milliárdos görgetett adósságot, és akadályozzák meg, hogy idén, 2016-ban újratermelődjön e kintlévőség. Ennek érdekében állítsák le az budapesti olimpiára való felkészülést, a Paks2 beruházás előkészítését és a stadionépítési programot.
  • 3 éves megállapodást az egészségügyi források összesen 300 milliárdos növeléséről. A Fidesz-kormány vállaljon 2018-ig kötelezettséget az egészségügyre szánt források növelésére. A jelenlegi parlamenti ciklus végéig az éves GDP egy százalékával növeljék az egészségügyre rendelkezésre álló forrásokat.
  • 10 éves bérmegállapodást. A megalázó és kezeletlen bérproblémára a kormány adjon választ, és kössön 10 éves bérmegállapodást az ágazat dolgozóit képviselő szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel. E megállapodás terjedjen ki a háziorvosi praxisok praxispénzének emelésére is. A túlóradíjakat fizessék ki, és ne engedjék meg, hogy túlóraként végzett munkát ne lehessen elszámolni.
  • Azonnali kampányt a várólisták és a járóbeteg-ellátásban az előjegyzési idő csökkentésére. Indítson pluszforrással megtámogatott kampányt a kormány a várólisták további csökkentése érdekében. A legsúlyosabb betegségek, különösen a rák- és szív-, érrendszeri betegséges esetében 2016 végéig a kormány számolja fel a várólistákat. Senkinek az élete ne kerüljön azért veszélybe, mert hetekig kell várnia egy diagnosztikai eljárásra vagy konzultációra.
  • Ehető kórházi étkeztetést, kormányzati beavatkozással. Tegyen rendet a kormány a kórházi étkeztetés területén! Emberhez méltó ellátást és olyan étkezést biztosítson a betegek számára, amely gyógyulásukat segíti, nem pedig további romláshoz vezet.
  • Megerősített mentőszolgálatot, tisztességesen finanszírozott betegszállítást és otthoni szakápolást. A kormány teremtse meg az alapellátás működőképességének fenntartása szempontjából szükséges feltételeket, erősítse meg az Országos Mentőszolgálatot, teremtsen megfelelő működési kereteket betegszállítás és az otthoni szakápolás számára!
  • Betegjogi képviseletet és társadalombiztosítási felügyeletet. A kormány állítsa helyre a hatékonyan működő, érdemi betegjogi képviseleti és felügyeleti rendszert, növelve a betegek biztonságát, állampolgári jogtudatosságát, biztosítsa az ehhez szükséges információáramlást!
  • Kampányszerű népegészségügyi programok helyett közvetlen érdekeltséget. A népegészség ügye nem központi kampányok kérdése, hanem a háziorvosok, az önkormányzatok és a rendelőintézetek, helyi kórházak együttműködésének ügye. Pénzügyi érdekeltségi rendszerek megteremtésével indítson a kormány központi programot a legsúlyosabb betegségcsoportok átszűrtségének növelésére, különösen a daganatos illetve szív- és érrendszeri betegségek területén.

Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség!

Az egészségügyben dolgozók az elmúlt hónapokban is számos formában kezdtek szervezkedni a kormánnyal szemben, a politikai pártoktól függetlenül. Ezt nagyon helyesen teszik, ez mindannyiunk érdeke, de sajnos nem alakult ki mellettük egy olyan erős és országos kiállás, amely érdemben segítené a harcukat.

Arisztotelész szerint pedig "semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség", ideje mindenkinek kezébe vennie a sorsát és együtt helyre tennünk ezt a korhadó országot, mert ha mindnyájan nem szökünk meg innen, akkor muszáj lesz rendbe tennünk, különben előbb-utóbb belehalunk.

Az Együtt tiszteletben tartja az ágazat dolgozóinak kezdeményezéseit, azok függetlenségét nem sérti meg, és minden felelős embert arra szólít, hogy támogassa az egészségügyben dolgozók segélykiáltását. A Fidesz csak az erőből ért. Csak kitartó következetességgel lehet eredményt elérni. Az Együtt minden ilyen kezdeményezést támogat az egészségügyben, és parlamenti pártként mindent megtesz sokak tiltakozásának felerősítése érdekében.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr748275038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TAO pénzeket az egészségügybe! 2016.01.17. 20:10:55

TAO pénzek: Felcsút vagy kórházak?   2013-ban 49 milliárd forint vándorolt különböző sportágakhoz az államkassza helyett. Ezt a pénzt cégek adták - akiknek így összességében kevesebb adót kellett fizetniük, mintha egyenes az államnak küldték volna az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása