Berkecz Balázs blogja

Tandíjmentessé tesszük az első diploma megszerzését! (videó)

2017. május 17. 15:44 - BerkeczBalazs

Mi az Együttben mindenkinek meg akarjuk adni a lehetőséget arra, hogy tudásának növelésével juthasson előre az életben. Itt vannak a javaslataink! 
 

ÚJRANYITJUK A FŐISKOLÁK ÉS AZ EGYETEMEK KAPUIT!

A XXI. században a diploma és a mögötte lévő tudás egyre inkább alapfeltétele egy sikeres életpálya megkezdésének. Ezért minél többeknek lehetőséget akarunk adni arra, hogy ezt a tudást megszerezzék. Az Orbán-kormány viszont egy szűk elit kiváltságává tette a továbbtanulást. Ráadásul az elmúlt években egyre többen csak súlyos eladósodás révén juthattak diplomához. Emellett Orbánék pénzkivonással és önkényes beavatkozásokkal lerontották az oktatás színvonalát is, így ma a magyar egyetemek már nem férnek el a világ 500 legjobbja közé sem.
Mi meg akarjuk és meg fogjuk fordítani ezt a folyamatot! Ezért egy új, rendszerváltó kormány tagjaként az Együtt legfontosabb céljai között szerepel majd, hogy minél többen juthassanak korszerű tudáshoz és elismert diplomához. Ezért jelentősen növeljük az oktatásra fordított kiadásokat, ezen belül a felsőoktatás újranyitásának érdekében az alábbi követeléseket fogjuk képviselni

tandijmentes_oktatas.png

Tandíjmentessé tesszük az első diploma megszerzését és nagyobb anyagi segítség a nyújtunk továbbtanuláshoz!

Az első diploma megszerzéséhez szükséges időre tandíjmentessé tesszük a tanulást minden arra vágyó magyar fiatal számára a magyar állam által fenntartott felsőoktatási intézményekben. A tandíj eltörlésén túl emeljük a hallgatói juttatásokat, ösztöndíjakat is annak érdekében, hogy a nehezebb anyagi helyzetből érkezők is megengedhessék maguknak, hogy tanuljanak. Az Orbán-kormány intézkedései miatt ma a magyar oktatási nemhogy esélyt nem teremt, hanem minden korábbinál jobban növeli az otthonról hozott különbségeket. Ezért az oktatási rendszer valamennyi szintjén, így a felsőoktatásban is beavatkozunk azért, hogy minden fiatal ösztönzést és segítséget kapjon a továbbtanuláshoz! 

Tandíjmentesen biztosítunk 3 év nyelvi képzést a felsőoktatásban is!

Nem spórolhatunk a fiatalok nyelvtudásán! Nyelvtudás nélkül nemcsak a diplomához nem lehet ma hozzájutni, hanem jó munkahelyet is sokkal nehezebb találni. A magyar közoktatás azonban 27 évvel a rendszerváltás után sem biztosít megfelelő nyelvi képzést, ennek pótlása hatalmas anyagi teher a családoknak, fiataloknak. Ezért a nyelvoktatást az oktatási rendszer valamennyi szintjén, így az főiskolákon és az egyetemeken is tandíjmentesen és magas minőségben tesszük elérhetővé! Minden hallgatónak 3 évig biztosítani kell az idegen nyelvi képzést, elsősorban az angol nyelv magas, szakmai szintű elsajátításához. Ehhez jelentősen növelni kell a felsőoktatási intézmények nyelvoktatási kapacitását.

diakhitel2.png

Elengedjük mindenkinek a Diákhitel2 tartozását, a már visszafizetett Diákhitel2-t adójóváírás formájában adjuk vissza!

Az Orbán-kormány rengeteg pénzt vont ki a felsőoktatásból és az így keletkező hiányt a diákokkal fizetette meg. A Diákhitel2 kizárólag a kivont állami támogatás helyettesítését szolgálta, az emiatt kialakult hiteltartozás viszont megnehezíti a fiatalok önálló életkezdését. A hitelt elsősorban azoknak kellett felvenniük, akik eleve nehezebb körülmények közül érkeztek, így nem kaptak családi támogatást a tanuláshoz. Ezért elengedjük a tartozását mindazoknak, akik már megszerezték diplomájukat. Akik még nem jutottak el a diplomázásig, azok hiányzó tanulmányaik sikeres befejezésével szintén megszabadulhatnak ettől a tehertől. Akik pedig már visszafizették a Diákhitel2 -t, azok több év alatt adójóváírás formájában kaphatják vissza pénzüket. A hitel elengedésének köszönhetően több fiatal maradhat majd Magyarországon és sokan talán könnyebben térhetnek majd haza külföldről. Ezen túl megvizsgáljuk, hogy milyen arányban van lehetőség a tandíjat a Diákhitel2 felvétele nélkül, korábban önerőből befizető lediplomázott diákok kompenzációjára, adó-visszatérítés formájában.

Felszámoljuk a HÖK, a Hallgatói Önkormányzatok jelenlegi rendszerét, helyette a hallgatók alulról szerveződve hozhassanak létre új, hiteles érdekképviseletet!

................................
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
Vagy ha támogatnád a munkánkat.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr2512511625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.