Berkecz Balázs blogja

A komoly bírságok és a perek korszaka jön a hazai építésügyben

2017. január 18. 08:08 - BerkeczBalazs

Emlékeznek arra, amikor Angyal József adószakértő azt mondta a kormánypárt közpénzből fenntartott televíziójában az új adószabályokról, hogy "blődség, butaság, bizonytalanság, jogi nonszensz"? Valami hasonlót gondolok én is főépítészként, településtervezőként és szakpolitikusként az új építésügyi szabályokról, de egy szakmai lapban megjelent interjúban Lázár helyettes államtitkára maga rántja le a leplet az új építésügyi szabályozásról: jön a milliós nagyságrendűvé nőtt, és ismételhető településképi kötelezés.

epitesugy.png(az eredeti kép forrása:Szabó Péter / index.hu) 

Mint arról korábban beszámoltam: idén januártól a lakóépületek 300 négyzetmétert meg nem haladó méretűre történő bővítése és átalakítása sem építési engedély köteles már, elég lesz "csak" egy bejelentés, de ha valaki azt hiszi, hogy ettől egyszerűbb lesz építkezni, az nagyot téved, sőt olcsóbb sem lesz, viszont komoly bírságok és kellemetlen perek várhatóak. Ilyen a fideszes bürokráciacsökkentés.

A Kós Károly Egyesülés "Országépítő" című szakmai folyóirata legfrissebb számában egy interjút közölt Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárral valamint a Miniszterelnökség területrendezési és településfejlesztési főosztályának vezetőjével. Az Országépítő munkatársai éppen ezekről a súlyos változásokról faggatták az új szabályozás elkövetőit. Fontos információkat osztottak meg a Miniszterelnökség vezetői az egyelőre csak nyomtatott változatban elérhető szaklapban.

A főosztályvezető szerint "a településkép védelméről szóló törvény drasztikusan új dolgot hoz. A településeknek ugyanis nem lehetőséget ad, hanem kötelezi őket a településképi rendeletük elkészítésére, amelyet megalapoz az arculati kézikönyv. Eddig nem volt kötelező a helyi építési szabályzat (HÉSZ) elkészítése, azt kiválthatta az illeszkedés szabálya és az OTÉK figyelembevétele. Az arculati kézikönyvet azonban minden településen kötelező elkészíteni." Majd az új szabályozás (szabályozatlanság) hatékonyságát firtató kérdésre elmondta, hogy "a település előírhatja a kötelező konzultációt" a településképi előírásokat ismerő főépítésszel, "de nem fordulhat elő, hogy ez időben meghosszabbítsa az eljárás folyamatát. A főépítész csupán információt szolgáltat a lehetőségekről, az adott zóna által meghatározott igényekről, a kompenzáció módjáról."

A bejelentési eljárás során azonban már sem a főépítésznek, sem az építésügyi hatóságnak nincs lehetősége jelezni, ha nyilvánvalóan rossz vagy szabálytalan a terv. 

Füleky helyettes államtitkár szerint a főépítész - ha van előzetes konzultáció, akkor - "megfogalmazhatja, hogy mit szeretne látni, de ha az önkéntes jogkövetés során ezt nem veszi figyelembe az építtető, akkor nincs mit tenni. Amennyiben a ház nem felel meg a helyi településképi rendeletben foglaltaknak, akkor az szabálytalan építésnek minősül. Ha már tervek sem feleltek meg, akkor a tervező a felelős."

Viszont abban a szerencsétlen esetben, ha a bejelentési eljárást követően valami egészen más épül meg, mint ami a bejelentéshez csatolt terveken szerepel, vagy mint ami passzolna a helyi településképi rendelethez, akkor a helyettes államtitkár álláspontja szerint nem marad más: "a főépítész érdekérvényesítési lehetősége a településképi kötelezés, mely milliós nagyságrendűvé nőtt, és ismételhető. Ugyanakkor természetesen már az építés folyamatába is be lehet avatkozni." Vagyis a főépítész és az építésügyi hatóság nézegetheti az e-naplóba feltöltött vagyis már kivitelezés alatt lévő terveket, és ha találnak benne hibát, akkor beavatkozhatnak. Viszont nem kell ahhoz nagy megfejtőnek lenni, hogy kitaláljuk: ha már kivitelezés közben derül ki, hogy rossz a terv, akkor nagyon költséges tud lenni minden átalakítás, főleg egy nem várt bírsággal megfejelve.

Az építésfelügyeleti hatóság ellenőrzésére szinte biztosan lehet majd számítani, aki majd lecsekkolja, hogy az építőipari kivitelezési tevékenység egyszerű bejelentéshez kötött épület esetén az egyszerű bejelentési dokumentáció alapján, illetve a szakmai és biztonsági előírások megtartásával történt-e. Ha nem, akkor majd rendesen bírságol, vagy elbontat.

Mindeközben alapból is költségesebbé vált a "bürokráciacsökkentett" építkezés, hiszen az intézkedéseknek megfelelően részletesebb, kiviteli szintű terveket kell a bejelentéshez elkészíttetni, plusz mivel nincs előzetes hatósági kontroll, ezért kötelező felelősségbiztosítást is kell már kötnie az építészeknek, és - természetesen - ennek költségeit csak a megrendelőikre tudják ráhárítani, plusz kötelező a tervezői művezetés is

Elsőre az is jó hírnek tűnhet minden építtetőnek az is, hogy a szomszédok nem kapnak értesítést az építési tevékenység előkészületeiről (gondolom ez lázári szemszögből főleg akkor lehet hasznos, ha XY fideszes képviselő nem akarja világgá kürtölni, hogy éppen egy 288 négyzetméteres villát épít mondjuk a XII. kerületben), viszont ezzel együtt jelentősen növekszik az a rizikófaktor, hogy akkor fog egy szomszéd pereskedni a neki nem tetsző építkezés miatt, amikor az építtető már jelentős összeget fordított az épülő házára a kivitelezés alatt.

És ha mindeközben megreked az építkezés, és valamilyen oknál fogva nem sikerül 10 éven belül befejezni, akkor az építési törvény szerint az addig elkészült építményt le kell bontani és a terep felszínének eredeti állapotát vissza kell állítani. Ha sikerül befejezni 9-10 év alatt, akkor 1,4 millió forint igazgatási szolgáltatási díjat kell befizetni állambácsinak, és csak akkor díjmentes a használatbavétel, ha nem tart 3 évnél tovább az építkezés.

Ennyit az orbánista bürokráciacsökkentésről az építésügyben, amely leginkább a építtetők és az építészek szívatását jelenti és a fideszes kiskirályok építkezéseinek elrejtését szolgálja.

Az Együtt a kormányváltás után olyan józan építésügyi szabályozást fog alkotni, amely optimális az építtetők és a beruházások környezetében élők számára is, nem az építészek és építtetők lehúzásáról szól, alkalmas lesz településeink utcaképének védelmére, és valóban megjeleníti a köz érdekét valamint érdemben járul hozzá az építőipar és a ingatlanpiac élénkítéséhez. 

---------------------

Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr10012133133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.