Berkecz Balázs blogja

Építkeznél, felújítanál, bővítenél? Ezt olvasd el!

2017. január 07. 10:54 - BerkeczBalazs

Látszólag csökkent a bürokrácia január 1-től, és lakóépületek 300 négyzetmétert meg nem haladó méretűre történő bővítése és átalakítása sem építési engedély köteles már, elég lesz "csak" egy bejelentés. Ha valaki azt hiszi, hogy ettől egyszerűbb lesz építkezni, az nagyot téved, sőt olcsóbb sem lesz, de akkor hogy is van ez a fideszes bürokráciacsökkentés?

giccsparade_2.png

Talán a nem csak az építész szakma emlékszik arra, hogy tavaly januárban nagy patália kerekedett abból, hogy a Miniszterelnökség úgy szabta át az egész hazai építésügyet, hogy a szakmai szervezetek javaslatait is semmibe vette. Januárban Magyar Építész Kamara után már a Magyar Mérnöki Kamara is közleményben jelezte: számára elfogadhatatlan az új építésügyi szabályozás, és azt javasolják, hogy a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vezényletével összehányt kormányrendeletet a kormány vizsgálja felül, és egészítse ki mert az építkezés megkezdéséhez kapcsolódó eljárás egyszerűsítése nem járhat a minőségi előkészítés és biztonságos megvalósítás, valamint a hosszú távon is rendeltetésszerű használat kockáztatásával.

Ennek az intézkedésnek a része volt az is, hogy 2016. január 1-jétől nem kell építési engedélyt kérni a legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű házak építésekor, sőt használatbavételi engedélyre se lesz szükség, az építési tevékenységgel kapcsolatos kötelezettség ez esetben csak a bejelentésre korlátozódik.

Most ezt a rendelkezést bővítette ki az országgyűlés az építési törvény módosításával, így nem kell építési engedély a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építésére, valamint műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítésére, és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület átalakítására és ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezésre, támfalépítésre. 

Az építtetők helyzete viszont csak látszólag lett könnyebb, ugyanis nekik és az általuk megbízott építészeknek jóval részletesebb tervdokumentációt kell készítenie a bejelentési eljáráshoz, ugyanis a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) kormányrendelet szerint az alábbi kiviteli szintű terveket kell a bejelentéshez elkészíttetni, és az alábbi munkarészeket kell az elektronikus építési napló mellé feltölteni:

 1. aláírólap tervjegyzékkel
 2. helyszínrajz
 3. kitűzési helyszínrajz
 4. utcakép
 5. eltérő szintek alaprajzai
 6. metszetek
 7. homlokzatok
 8. tartószerkezeti tervek
 9. épület műszaki berendezéseinek rendszerterve
 10. műszaki leírás
 11. tervezői költségvetési kiírás

Ráadásul költségesebbé is vált a "bürokráciacsökkentett" építkezés, hiszen az intézkedéseknek megfelelően kötelező felelősségbiztosítást is kell már kötnie az építészeknek, és - természetesen - ennek költségeit is a megrendelőikre tudják csak ráhárítani, plusz kötelező a tervezői művezetés is

Mindössze annyival egyszerűbb az építésügyi ügyintézés, hogy a szomszédok nem kapnak értesítést az építési tevékenység előkészületeiről (gondolom ez hasznos lehet akkor, ha XY fideszes képviselő nem akarja világgá kürtölni, hogy éppen egy 288 négyzetméteres villát épít a XII. kerületben), de jelentősen növekszik az a rizikófaktor, hogy akkor fog egy szomszéd pereskedni a neki nem tetsző építkezés miatt, amikor már jelentős összeget fordított az épülő házára a kivitelezés alatt az építtető.

Az építésügyi szabályozás szétverésével perek sokasága fog keletkezni a szabálytalan telekbeépítések okán megromló szomszédsági viszonyok miatt, és szép településeink utcaképére évtizedekre fogja rányomni a bélyegét a fideszes felelőtlenség. Ezzel együtt megnő az építész kollégák felelőssége is, mondhatni korlátlan lesz, hiszen nem lehet az engedélyező hatóságra fogni semmit, minden hibáért ők lesznek felelősek, és talán a kötelező felelősségbiztosítás anyagilag helyt áll az esetek egy részében helyettük.

Az építésfelügyeleti hatóság ellenőrzésére természetesen lehet majd számítani, aki majd ellenőrzi, hogy az építőipari kivitelezési tevékenység egyszerű bejelentéshez kötött épület esetén az egyszerű bejelentési dokumentáció alapján, illetve a szakmai és biztonsági előírások megtartásával történt-e. Ha nem, akkor majd rendesen bírságol, vagy elbontat.

Lázár János 2016 június 10-én Kaposváron tartott építészeknek fórumot, ahol többek között arról is beszélt, hogy meg kell óvni az embereket attól, hogy rossz házakat építsenek, ezért Lázár az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának nevezte a saját településeik utcaképének, a települések összképének javítását, amihez egy keretet adnak az azóta már elfogadott településképi törvénnyel, amely a helyi építési szabályzatot is kiváltja. 

Sőt, Lázár szó szerint úgy fogalmazott Kaposváron, hogy a helyi településképi rendelet fogja meghatározni, hogy mi a szép és a nem szép. Lázár szerint ennek a helyi településképi rendeletnek ízlésrendeletnek kell lennie. 

Ehhez képest a kormányhivatal álláspontja szerint a településképi véleményezési és bejelentési eljárást az Étv. kizárja, vagyis a 300 négyzetméter alatti lakóépületek átalakítása és bővítése tekintetében, illetve 300 négyzetméternél kisebb alapterületű új lakóépületek esetében mégsem működik a településeik utcaképének a kontrollja, hiába van erre törvény, és hiába kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy településképi rendeletet valamint Településképi Arculati Kézikönyvet alkossanak. 

Karácsony előtt Lázár minisztériuma a kormany.hu-n harangozta be, hogy elkészült az építész szakma által nyár közepe óta várt útmutató a Településképi Arculati Kézikönyvek elkészítéséhez, amely "Településkép védelméről szóló 2016. LXXIV. törvény a települések esztétikus lakókörnyezetének kialakítása és védelme érdekében a Településképi Arculati Kézikönyv bevezetésével hiánypótló módon teremt lehetőséget a jellegzetes települési karakterjegyek meghatározására és társadalmasítására."

Főépítészi munkám miatt különösen kíváncsi voltam az útmutatóra, és mivel nem találtam linket, ahol letölthetném a dokumentumot, ezért felhívtam a Miniszterelnökséget, hogy merre találom ezt a bizonyosan nagyszerű művet, de azt a (nem) meglepő választ kaptam, hogy a kormány hivatalos honlapján szereplő hírrel ellentétben még sem készült el a végleges útmutató, de majd elküldik, ha kész lesz.

Persze sok haszna nem lesz, hiszen a jelenleg hatályos lázárian elszabott szabályozás szerint a hazai épületállomány jelentős részét kitevő lakóépületek esetében nem lesz lehetőség a településkép szakmai kontrolljára, így jöhetnek az egyszerű bejelentéssel épült hellokittis és tornyoshabosbabos házak, hacsak az építésfelügyelet nem kezd ízlésrendőrségként is funkcionálni.

Igaza volt Lázár Jánosnak: valóban riasztó állapotban van az állam, nagyságát, mozgásképtelenségét és az elnehezültségét tekintve is. 

Mivel Lázárék Magyarország kifosztásán és tönkretételén kívül semmihez sem értenek, ezért az Együtt a kormányváltás után olyan józan építésügyi szabályozást fog alkotni, amely optimális az építtetők és a beruházások környezetében élők számára is, alkalmas lesz településeink utcaképének védelmére, és valóban megjeleníti a köz érdekét és érdemben járul hozzá az építőipar és a ingatlanpiac élénkítéséhez.

 

---------------------

 

Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8212104135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.