Berkecz Balázs blogja

Az EU állítja meg a fideszes pénztalicskát?

2016. október 06. 09:58 - BerkeczBalazs

Vizsgálódik az EU, és a lopós fideszesek miatt bukhatjuk az uniós milliárdokat, amelyek nélkül nincs ma Magyarországon fejlesztés. Mindeközben hónapok óta csúsznak a pályázati elbírálások, feltehetőleg nincs pénz a rendszerben. Nagy a baj!

penztalicska.png(képek forrása: keripeardon.wordpress.com és index.hu)

Ahogy arra a portfolio.hu szerda reggeli cikke is felhívta a figyelmet: gond van a Brüsszelből érkező pénzekkel. A portál értesülései szerint több területen is jelentős problémákat lát az Európai Bizottság a magyarországi EU-támogatási rendszerben, amelyekről rövidesen elkészül egy jelentés, és ha ez súlyos megállapításokat tartalmaz, akkor az összes uniós támogatás kifizetését automatikusan felfüggeszti Magyarország felé.

Az egyeztetés hónapok óta zajlik, a Népszabadság információi szerint legutóbb szeptember 19-én találkoztak a felek, de az álláspontok nem közeledtek, és a brüsszeli kifogások súlyosak, a pályázati rendszer alapjait érintik (vagyis gyökeres átalakítást tennének szükségessé). A napilap úgy értesült, hogy a támogatásokért felelős Regionális Főigazgatóság a közelmúltban udvarias, de határozott hangú levélben tudatta Lázárral, hogy a kormánynak engednie kell: az a pénzosztási szisztéma, amely a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felszámolása után a miniszterelnökség fennhatósága alatt a tárcáknál kiépült, ugyanúgy nem felel meg a vonatkozó uniós előírásoknak, mint a kérdéskört szabályozó, idén elfogadott magyar törvény és kormányrendelet.

Információim szerint nincs ma olyan operatív program, amelyik kapcsán ne lenne valamilyen vizsgálódás az Európai Csalás Elleni Hivatalnál, és a szabálytalanságok miatt hónapok óta elzárultak a pénzcsapok Brüsszelben. Feltehetőleg ez lehet az oka annak is, hogy márciusban benyújtott pályázatokat sem sikerült még elbírálnia az intézményrendszernek, miközben hazánk azt vállalta, hogy ütemes lesz az uniós pénzek felhasználása. 

Lázárék is megszólaltak az ügyben: szerdán egy sajtóközleményt adtak ki, amelyben nem tagadják, hogy vizsgálódik az EU. Többek között azt írták, hogy:

"A portfolio által említett három besorolási fokozattal ellentétben 4 létezik az uniós gyakorlatban: legjobb az 1-es, - amelyet szinte képtelenség kapni -, Magyarország általában 2-est szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csupán kisebb javításokra van szükség A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságokkal való működését, a 4-es pedig a működésképtelenséget jelenti. A kategóriába sorolás és ezzel együtt a jelentéstétel minden esetben az audit lezárása után történik meg. Ennek első eleme az angol nyelvű jelentés-tervezet, ez után egy hivatalos, az érintett tagállam hivatalos nyelvére fordított jelentés érkezik, majd az érintett állam észrevételeket tehet a tervezett megállapításokra vonatkozóan, amelyet figyelembe véve készül el a végső jelentés. 
A számok alapján mi úgy látjuk, ez most sem lesz másképp, és Magyarország nem ront eddigi besorolásán, ismét a kettes kategóriába kerül. (...) Az Irányító Hatóságok vezetőinek függetlenségét az EU azzal a kérdéssel vizsgálja: vajon az adott IH vezetőt az operatív program végrehajtása során bármely külső szereplő vagy szervezet befolyásolhatja-e."

Vagyis abban nem reménykedik a Miniszterelnökség, hogy el tudják sunnyogni a bajokat, értik, hogy jó besorolást nem kaphat az ország, csak azt remélik, hogy egy ejnye-bejnye jön az EU-ból, miközben azt hazudják, hogy Orbánisztánban függetlenek lehetnek a Lázár-féle Miniszterelnökségen dolgozó Irányító Hatóságok vezetői, akik feladata az operatív programok milliárdjait felügyelni. Elhiszi ezt ma még valaki?

Csak egy példa a rendszer korrupt működésére:

Mint ismert, 2016. március 19-én tettem bejelentést az OLAF-nál egy gigatender miatt, mert a gyanú szerint a kormány arra készül, hogy egyszerre 420 milliárd forintnyi munkát juttat közpénzből fideszes oligarcháknak. Emlékezetes, márciusban a HVG írt arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda követelményeinek szinte csak a Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés Drén Kft. képes majd megfelelni.

Áprilisban az Átlátszó számolt be arról, hogy több Fidesz-közeli cég, többek között egy Mészáros Lőrinccel és Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal összefüggésbe hozható, OLAF-vizsgálatban is érintett vállalkozás segít majd lebonyolítani csalás-gyanús, 420 milliárd forint összértékű közbeszerzéseket a Nemzeti Fejlesztési Programiroda megbízásából, 5 milliárd forint uniós pénzért. 

Április 14-én ismét az OLAF-hoz fordultam, mert az Átlátszó alapos cikkét olvasva az a gyanúm támadt, hogy Orbán és Tiborcz haverjai tömött zsebekkel fognak segíteni 420 milliárddal telepakolni újabb fideszközeli zsebeket. Az ötmilliárdos tenderen ugyanis öt ajánlattevő nyert, akiken keresztül eljuthatunk a gönyűi kikötőtől Felcsútig, a Design Terminaltól Garancsi Istvánig, áttételesen pedig természetesen Tiborcz István felé tartanak a szálak. 

A Világgazdaság értesülése szerint az Európai Bizottság már áprilisban kérte ennek a 420 milliárdos közbeszerzésnek a leállítását, de ennek ellenére Orbánék nem álltak le, augusztusban - a gyanúmat megerősítve - már arról számolt be a Világgazdaság, hogy Mészáros Lőrinc cége, illetve a Duna Aszfalthoz köthető vállalkozások is a finisébe jutottak az összesen 420 milliárd forintos viziközműtendernek.

Számos feljelentést tettünk korrupciós ügyekben, de sajnos a hazai ügyészség és nyomozó hatóságok jellemzően nem indítanak vizsgálatot, eljárást egyetlen Fideszhez köthető ügyben sem. A foglyul ejtett magyar állam hatóságai az igazság felderítése helyett pedig a Fidesz korrupt kisurait szolgálják, de mi figyelünk, és - ahogy eddig is, úgy ez után is - külföldön keresünk majd jogorvoslatot, legalább az uniós milliárdok ellopása ellen.

Mi nem felejtünk, az Együtt a rendszerváltás után visszaveszi az ellopott, elherdált állami vagyont és Orbánisztánból együtt, közösen fogunk európai Magyarországot teremteni!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3511774121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása