Berkecz Balázs blogja

Állami természetkárosítás Szigetváron - feljelentést tettem!

2016. augusztus 05. 07:08 - BerkeczBalazs

A jelek szerint a szükséges engedélyek nélkül vágtak ki közel egy tucat védett fát a szigetvári várban. A kisváros jegyzője határozattal állította le a szabálytalan fakivágást, én pedig feljelentést tettem természetkárosítás miatt.

Augusztus 3-án, szerdán a Szigetvári Emberekért Egyesület vezetőivel közösen egy nyílt levelet írtunk Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amiben egyrészt jeleztük, hogy a várban tervezett tömeges fapusztítás a helyi természetvédelmi rendelettel ellentétes, másrészt azt kértük, hogy Szigetvár város településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló helyi rendeletnek megfelelően mielőbb (mielőtt egyetlen fát is kivágnak a várban) hozzák el Szigetvárra a Nemzeti Várprogram szigetvári várra vonatkozó fejlesztési terveit és mutassák be a város polgárainak valamint Szigetvár tervtanácsának, hiszen számtalan kérdésről nincs információnk a fejlesztés volumenétől az ütemezésen át a tartalmi kérdésekig.

Augusztus 4-én, csütörtökön mégis arra érkeztünk a szigetvári várba, hogy motoros fűrészekkel vágják a védett várkert lucfenyőit. Felháborodottan kértem a helyben dolgozó vállalkozótól, hogy mutassák meg a fakivágási engedélyeket, de ez nem történt meg, majd azonnal jeleztem a szabálytalan fakivágások elindultát Szigetvár polgármesterének és jegyzőjének. Varga Zoltán alpolgármester és Dr. Vass Péterné képviselő, a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselő-csoportjának vezetője velem együtt próbált intézkedni a fakivágás leállításáért, és több aggódó szigetvári is csatlakozott hozzánk, miután értesültek a sokkoló hírről.

Hamarosan a szigetvári rendőrség munkatársai is megjelentek a helyszínen, akik kérték az állami Forster Központ és a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. megrendelésére dolgozó kivitelezőktől, hogy mutassák be nekik a fakivágási engedélyeket, de nem tudták bemutatni, helyette azt ígérték, hogy elküldik a rendőrségnek e-mailen.

Időközben Szigetvár Város Jegyzője arról tájékoztatott, hogy határozatban tiltotta meg azonnali hatállyal a fák kivágását, és ennek hatására le is álltak a munkások a pusztítással, de így is nagyjából egy tucat fa került kivágásra, viszont 15 fát és 40 db cserjét eddig sikerült megmentenünk a kivágástól! 

termeszetkarositas.png

Én pedig feljelentést tettem a rendőrségen ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűncselekmény gyanúja miatt, amely a Btk. 243. § (1) bekezdése szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő (a feljelentést délután háromkor tettem, de a rendőrség ekkor még nem kapta meg a Forster Központtól a délelőtt 11 órakor ígért fakivágási engedélyeket).

Nem hagyjuk, hogy tönkretegyék az értékeinket!

Lázár Jánosnak pedig ez úton is azt üzenem, hogy ha valóban olyan fontos neki (is) a településkép védelme, hogy törvényt hozatott rá néhány hete, akkor legyen fontos a szigetvári településkép védelme is, és sürgősen hozzák el Szigetvárra a Nemzeti Várprogram szigetvári várra vonatkozó fejlesztési terveit és mutassák be a város polgárainak valamint Szigetvár tervtanácsának.

UPDATE: reagálás a Forster Központ közleményére

A Forster Központ tegnapi közleményével nemhogy nem tisztázta, de csak súlyosbította az állami szervek dilettantizmusáról kialakult képet. Szigetváron súlyos természetkárosítás történt, amely bűncselekmény, és a rendőrségnek a felelősöket a Forster Központ környékén kell keresnie. Lázár János pedig azonnal intézkedjen!

A Forster Központ hazug közleményében azt írja, hogy elfogadott terv alapján folyik a szigetvári vár tájrendezése, miközben 2016. augusztus 4-én reggel 8.00 és 12.00 óra között úgy vágtak ki közel egy tucat védett fát a várban, hogy a fakivágásra csak egy jegyzői kötelező határozat után, délután 15:11 perckor kértek e-mailben engedélyt, vagyis a hazánkban őshonos lucfenyők kivágása engedély nélkül történt. Az engedély hiányát a Forster munkatársai Szigetvár jegyzőjéhez eljuttatott kérelmükben is elismerték.

Mivel a védett fák elpusztításának terve egy építészeti koncepció része - miszerint a vár erőd jellegét szeretnék hangsúlyozni -, és a tájépítészeti tervek (amelyet érthetetlen módon nem jegyez építésztervező, csak egy tájépítész) egy, a várfal rézsűjében tervezett betonozott alappal készülő új, a korábbi nézőtértől eltérő kialakítású és kinézetű nézőteret is tartalmaznak, ezért szakmai álláspontom szerint a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 39/2015. (III. 11.) kormányrendelet szerint a hatóság örökségvédelmi engedélye szükséges, tekintettel arra, hogy a hivatkozott kormányrendelet 39. §-a szerint a tervezett tevékenység a védett műemléki érték értékleltárba felvett elemét érinti és megjelenésének megváltoztatását eredményezi, továbbá érvényesülését befolyásolja.

Tekintettel arra, hogy ez a beavatkozás örökségvédelmi engedélyköteles lett volna (sajnos a munkák jelenleg csak örökségvédelmi bejelentés alapján folynak), ezért Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szigetvár város településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló 17/2015. (IV.13.) önkormányzati rendelete 2. §-a és 1. számú melléklete alapján csak Szigetvár Város Önkormányzati Tervtanácsának településképi véleménye után lehetett volna a tervezést lezárni és a terveket engedélyezni.

Beszédes az is, hogy annak ellenére, hogy a kormány már 2015. július 21-én döntött arról, hogy a Nemzeti Várprogram részét képezően felújítja és fejleszti a kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség körébe tartozó, állami tulajdonú szigetvári várat, de olyannyira nem tettek semmit, hogy a Kormányhivatal életveszélyessé kellett nyilvánítsa 2016 májusában a várat, viszont így engedélyek és egyeztetés nélkül állhattak neki a senkivel sem egyeztetett olcsó és káros tájrendezést tartalmazó tervüknek.

Lázár János már két levelet kapott tőlem az elmúlt hetekben, ideje lenne, hogy érdemben és korrekten válaszoljon és intézkedjen miniszterként az ő felelősségi körébe tartozó dilettáns "várfejlesztés" ügyében.  

 

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr988945904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása