Berkecz Balázs blogja

Lázár János válaszolt az Orbánnak írt nyílt levelemre

2016. július 22. 13:32 - BerkeczBalazs

Június elején nyílt levelet írtam Orbán Viktornak, miután a Baranya megyei kormányhivatal életveszélyessé nyilvánította a szeptemberi diplomáciai csúcsnak otthont adó szigetvári vár jelentős részét, és a karbantartási munkák azonnali megkezdésére kötelezte a tulajdonost, a magyar államot és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t.

Többek között ezeket írtam Orbánnak:

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mindnyájan tudjuk, hogy ebben az országban az épül és az fejlődik, amit és akit Ön fejleszteni akar: legyen az egy Fejér megyei falu, egy ex-koronaőr vagy vidéki gázszerelő, ha Ön úgy gondolja, hogy tolni kell a szekeret, akkor az a szekér beindul, viszont ha valakit szivatni akar, akkor ott nem megy előre semmi (utóbbi helyzetről Lajos barátja bizonyára sokat tudna mesélni).

Kérem árulja el, hogy mi kell ahhoz, hogy a szigetvári várba is olyan szeretettel öntsék a közpénzt, mint a budai várba? Elég lesz egy Önnek dedikált decens vidéki dolgozószoba a kazamatasoron, vagy valami másnak örülne inkább?"

lazar_valaszolt.png

Az Orbánnak írt nyílt levelemre Lázár János válaszolt egy nekem címzett levelében, amiben arról tájékoztatott, hogy a várfelújítási munkák elkezdődtek.

smibizc224-16072109051.jpg

Csakhogy számomra új információ nem került a levélbe, viszont Lázár nem reagált az országos nyilvánosságot is elért fakivágási botrányra és arra sem, hogy miért nem egyeztettek eddig érdemben Szigetvár városával a felújítás volumenéről, tartalmáról és üteméről sem, ezért írtam neki egy válaszlevelet:

Tisztelt Miniszter Úr!

Orbán Viktor miniszterelnök úrnak címzett nyílt levelemre adott válaszát köszönöm, de az abban szereplő információk nem jelentettek újdonságot a számomra. Viszont Miniszter Úr azzal zárta a levelét, bízik abban, hogy főépítészként továbbra is ennyire a szívemen viselem a szigetvári vár rekonstrukciójának ügyét és együttműködök minden érintettel a felújítás mielőbbi befejezése érdekében.

Tisztelt Miniszter Úr, a vár felújítása tárgyában részemről eddig sem merülhetett fel probléma az együttműködéssel, viszont legnagyobb sajnálatomra ez az állami szervekről nem mondható el.

Szigetvár Város Önkormányzata a maga részéről mindent igyekezett megtenni: saját költségén megterveztette a már meglévő, 2015-ben saját beruházásában megépült fogadóépülethez és az Andrássy-kastélyhoz kapcsolódó kiállítótér térszín alatti bővítését, és elvégeztette a beruházáshoz szükséges régészeti feltárást is annak érdekében, hogy a kormányzati pénzek megérkezte után azonnal indulhasson az építési munka. 

Ebben a folyamatban magam is igyekeztem mindent megtenni annak érdekében, hogy az Ön kollégái (beleértve a Forster Központ és a Kormányhivatal munkatársait is) be legyenek vonva a folyamatba, így kaptak meghívót a 2015. december 21-i tervtanácsi ülésre is, ahová például Şakir Fakılı, a Török Köztársaság budapesti nagykövete is eljött, de az állami szervek részéről nem vette senki a fáradtságot, hogy tervtanácsunk neves tagjainak, így Dévényi Sándor Kossuth-díjas kollégánknak, Hübner Mátyás professzor úrnak vagy Pelényi Margit Ybl-díjas építésznek az építő véleményét meghallgassák a vár felújítása vonatkozásában.

Viszont amikor az Ön kollégái megüzenték, hogy nem foglalkoznak a szigetvári fejlesztési elképzelésekkel, akkor nem egyeztettek a kormányzati fejlesztési elképzelésekről a szigetváriakkal, pedig nem csak azért lett volna fontos, mert hasznos tanácsokat kaphattak volna a tervtanácstól, hanem azért is, mert ezt a helyi településképi jogszabály is előírja (gondolom ezt a témát Ön fontosnak tartja, hiszen legutóbbi eszmecserénk alkalmával Kaposváron éppen a településkép védelméről volt szó).

Most ott tartunk, hogy a korábbi kormányzati döntésekkel ellentétben idén legfeljebb a várban lévő vészhelyzet elhárítása valósulhat meg és - ha hagyjuk, akkor - a várban ma álló 65 fából 27-et és az összes cserjét (kb. 40 növényt) vágnának ki az Ön emberei egy helyi természetvédelmi rendelettel ellentétes módon, egy olyan - az önkormányzati tervtanáccsal sem egyeztetett - várfejlesztési koncepció miatt, amely szerint az egységes várszerű megjelenés erősítésére törekszenek a Forsternél, és amely elképzelés fontos eleme a vár térkapcsolatainak, terepfelületeinek láthatóvá tétele, amihez a jelenlegi növényállomány ritkítására volna szükség. A településképi törvény egyik atyjaként talán egyetért velem abban, hogy egy ilyen koncepció nem vihető keresztül a helyi önkormányzattal és annak tervtanácsával történő konzultáció nélkül.

Az Ön kollégái azonban egy másik helyi rendeletet és több korábbi önkormányzati döntést is figyelmen kívül hagytak, ugyanis a szigetvári vár természetvédelmi terület helyi védetté nyilvánításáról szóló 32/2011. (X.28.) önkormányzati rendelet alapján csak a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyével lehet fákat kivágni a várban és a körülötte lévő 27 hektáros parkban.

Ráadásul Szigetvár elfogadott fejlesztési koncepciója és városfejlesztési stratégiája szerint is a település zöldfelületi rendszerének legfontosabb elemét jelentik az Almás-patak vonalát követő területek: a vártól északra eső erdőterületek, a várban és a vár körül található fák és gyönyörű erdőterületek jelentik a település zöldfelületi rendszerének magját.  

Az elfogadott településfejlesztési koncepció megalapozó munkarésze szó szerint így fogalmaz: "Szigetvár kimagasló zöldterülete a Várkert, melynek súlyponti elhelyezkedése, nagyságrendje, botanikai és építészeti (Vár) értéke teszi országos jelentőségűvé, a városlakók és a városba látogatók kedvelt pihenőhelyévé."

És mindehhez jön még az, hogy 2013-ban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal KEF-1291-4/2013. iktató számú határozatával gyógyhely minősítést is kapott a szigetvári vár és környezete, ami szintén egyfajta kötelezettséget és védettséget jelent. A szigetvári gyógyhely minősítése elsősorban a levegő kiemelkedő minőségének szól, ami nem vonatkoztatható el a fák lététől.

Tisztelt Miniszter Úr!

Nagyon sajnálom, hogy a Kormány ennyire semmibe veszi a helyi és szakmai vonatkozású kérdéseket. Szerintem ez nem csak dilettantizmus, hanem nagyfokú tiszteletlenség is Szigetvár önkormányzatával és a szigetvári emberekkel szemben.

Bízom abban, hogy a jövőben Ön és kollégái is jobban a szívén viselik a szigetvári vár rekonstrukciójának ügyét és valóban együttműködnek minden érintettel a felújítás mielőbbi és sikeres befejezése érdekében.

Ennek érdekében kérem, hogy Szigetvár város településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló helyi rendeletnek megfelelően mielőbb (mielőtt egyetlen fát is kivágnak a várban) hozzák el Szigetvárra a Nemzeti Várprogram szigetvári várra vonatkozó fejlesztési terveit és mutassák be a város polgárainak valamint Szigetvár tervtanácsának, hiszen számtalan kérdésről nincs információnk a fejlesztés volumenétől az ütemezésen át a tartalmi kérdésekig.

Tisztelettel,
Berkecz Balázs

A várban lévő fákat július 22-én még nem kezdték el kivágni, az alábbi fotókon látható, hogy jelenleg miként fest a terület.

szigetvari_var.png

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/
Haza és nyaralás!
Gyere el a nyári Együtt-fesztiválra!
https://www.facebook.com/events/793130387489248/
 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr88907544

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateista dogma 2016.07.23. 11:50:21

A dogma egy ideológia megkérdőjelezhetetlen meggyőződése. A dogma tágabb, köznyelvi értelemben: bármely tudományos, politikai, társadalmi vagy más tétel, vélemény, elv, amelyet túlzott tekintély véd; amelyet vizsgálni, vitatni vagy kétségbe vonni nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása