Berkecz Balázs blogja

Mi lesz velünk, ha az Orbán-rezsim full kreténbe tolhatja a diktátorosdit?

2016. január 22. 08:03 - BerkeczBalazs

Kövér László, a Fidesz állandóan ügyeletben lévő megmondóembere a hétvégi időközi választásra készülő Nyírcsaholyban fejtette ki lábszagú, zoknis-szandálos MSZMP-s időket idéző nézetét, miszerint „úgy tekintünk az önkormányzatokra, mint az állami szervezet azon részére, amelynek partnerként kell együttműködnie a mindenkori kormánnyal”, mert azok a településvezetők tudnak könnyebben tenni saját közösségükért, akik a központi kormányzatra jellemző értékrendet vallanak, van kapcsolatrendszerük nemcsak helyben, hanem képviselői szinten is, és kooperatívak az éppen fennálló kormányzattal. Több nem fideszes városvezetővel már közölték is, esélyük nincs első körben uniós fejlesztési pénhez jutni. Mi lesz velünk, ha ez a kontraszelektált, hatalommániás fideszes brancs kamu terrorhelyzet címén bármikor elzárhazja az internetet, bárkit vegzálhat és végre full kreténbe tolhatja a diktátorosdit? 

Kövér mérhetetlenül defektes demokráciafelfogására éppen egy fideszes replikázott. A sonline.hu cikke szerint Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere és a legnagyobb létszámú önkormányzati érdekvédelmi szövetség, a TÖOSZ elnöke szerint az önkormányzat egy állami alrendszer, ezért mindig is „pórázon lesz tartva”, de a polgármester szerint "az önkormányzatok is az államszervezet részei, viszont nem a kormányzat, és főleg nem a hatalmat gyakorló kormánypártok végrehajtó szervei. A törvények és a rendelkezésre álló közpénzek keretei között szabadon kell, hogy működjenek.  Az együttműködést nem befolyásolhatják pártpolitikai szempontok, nem fogadható el, hogy azért kerül hátrányba egy település, mert a polgármester esetleg ellenzéki párt támogatásával nyerte el a választópolgárok többségének támogatását." 

A Fidesz 2014 őszén is azzal kampányolt, hogy csak akkor lesz pénz a településeken, ha fideszes önkormányzati vezetést választanak az emberek. Maga Orbán Viktor nyilatkozta a kampány hajrájában egy a Vas Népének adott interjúban, hogy "az együttműködéshez bizalom kell. Az nem megy, hogy egyik nap diktatúrát kiáltunk, gyalázzuk a kormányt, lejáratjuk külföldön, másnap pedig azt mondjuk, hogy működjünk együtt, mert pénzről van szó".

Nagy Csaba, az Orbán-párt baranyai listavezetője is azzal kampányolt, hogy azért támogassák az emberek helyben a Fidesz-KDNP jelöltjeit, valamint a kormánypárt megyei listáját az október 12-i választásokon, mert fontos, hogy az új képviselőtestületek a megyei-és járási területfejlesztési pénzek elosztásában folytatott tárgyalásoknál élvezzék az adott települések a kormány és a megye teljes támogatását. 

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke baranyai városvezetőkkel folytatott informális egyeztetéseken már több nem fideszes városvezetővel közölte is, hogy esélyük sincs a most megnyílt uniós forrású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak első körében forráshoz jutni. Talán a második körben. Ugye milyen demokratikus?! 

orban_diktatorosdi_1.png

És mi lesz velünk, ha ez a kontraszelektált, hatalommániás fideszes brancs kamu terrorhelyzet címén bármikor elzárhazja az internetet, bárkit vegzálhat és végre full kreténbe tolhatja a diktátorosdit? 

A Fidesz-KDNP kiszivárgott javaslata szerint minden további garancia nélkül az Orbán-rezsim hatáskörébe utalná a “terrorveszély-helyzet” kihirdetését és a rendkívüli intézkedések bevezetését, amely statáriális állapot külön országgyűlési döntés nélkül akár 60 napig is fenntartható lenne. Orbán Viktor akár az alkotmánymódosítás elfogadását követő nap bejelenthetné a terrorveszélyt, ez esetben a Fidesznek nem kellene betartania még a saját képére írt törvényeket sem, leállíthatná az internetet, blokkolhatná posta és a média működését, bankszámlákat zárolhatna, megtilthatná a gyülekezést és lezárhatná az államhatárt. Bármit megtehetne és bármit elvehetne. Ráadásul nincs egzakt meghatározás arra, hogy mi számít "terrorveszély-helyzetnek", vélhetően az, amit a Fidesz akar, vagyis akkor lehetne statáriális állapot, amikor a Fidesz jónak látja, akár egy kis tüntetésnél is. Ördögi...

Itt a lista arról, hogy mit rendelhetne el az Orbán-rezsim akkor, ha farkast kiált:

– az ország biztonságát veszélyeztető államok, természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek érdekeltségeinek zárolását, tulajdonjoguk korlátozását,
– speciális terrorelhárító intézkedések bevezetését,
– az internet-, levél-, csomag- és postaforgalom fokozott ellenőrzését,
– a rádió, televízió és egyéb tömegkommunikációs intézmény helyiségeinek, stúdióinak, műsorszóró adóinak, berendezéseinek és létesítményeinek igénybevételét, használatra való átengedését vagy ezek használatának mellőzését,
– a postai, az elektronikus hírközlési szolgáltatások szüneteltetését, korlátozását és ellenőrzését, továbbá a távközlési és informatikai hálózatok és berendezések igénybevételét, az elektronikus hírközlő berendezés használatra való átengedését, illetve használatának mellőzését,
– a külföldi személyekkel és szervezetekkel vagy intézményekkel való érintkezés és kapcsolattartás korlátozását, vagy tilalmát,
– hogy az ország meghatározott területét a lakosságnak a szükséges időtartamra el kell hagynia, egyben kijelölhető a kitelepített lakosság új tartózkodási helye

És már csak az önkormányzati ügyekkel indult bevezetésben leírtak miatt se legyen illúziónk, ahogy Szigetvári Viktor is megfogalmazta: nincs semmi okunk megbízni a Fideszben és Orbán Viktorban, ők ezt a felhatalmazást is rosszra használnák, hiszen eddig minden felhatalmazással így jártak el 2010 után.

Ugyan kétharmadát elveszítő Fidesz most azt sugallja, hogy az ellenzék igazi vészhelyzet esetén nem adna felhatalmazást a kormánynak a haza védelmére, ezért kell az önálló, parlamenti döntés nélküli jogkör. Ez a feltételezés már önmagában is hazugság, és kizárólag az illiberális Magyarországot építő Fidesz elnyomó szándékának újabb jele. Nem tud a Fidesz olyan borzasztó lenni, hogy ellenzékiként ne tudnánk, mi a kötelességünk egy igazi, nemzeti vészhelyzet esetén. De a Fidesz nem a terror-fenyegetettségre készül most, hanem hatalmának elfogadhatatlan kiterjesztésére.

Ne hagyjuk! Minden lehetséges módon lépjünk fel az ellen, hogy az Orbán-rezsim tönkretehesse az országot!

Éppen ezért az Együtt támogatja a Modern Magyarország Mozgalom felhívását a most vasárnapi tüntetésre, a párt részt vesz a rendezvényen, és erre bíztatja szimpatizánsait is.

UPDATE: A Jobbik pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem támogatja Orbánékat abban, hogy a kormány maga dönthesse el, mikor van terrorveszély-helyzet, és „bemondásra”, a törvényhozás vagy a parlamenti szakbizottságok megkerülésével maga hirdethesse ki azt. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Népszabadság kérdésére azt mondta: „Nem fogjuk támogatni, hogy a kormány az emberek félelmeire és naivitására apellálva túlhatalmat biztosíthasson magának. Nem töltünk ki biankó csekket”. 

Érdekes és némi gyanakvásra alapot adó ez a kiállás attól a Jobbiktól, aki egész létét az emberek félelmeire és naivitására építette.

Itt érdemes megemlékezni arról, hogy Mirkóczki a Hír Tv reggeli műsorában még azt mondta, hogy pártja egyetért a Fidesszel abban, hogy terrorveszély esetén a kormány kapjon nagyobb mozgásteret. Azt viszont még nem tudni, hogy pontosan milyen kormányzati mozgásteret tartana a Jobbik helyesnek.

Én mindenesetre óvnék mindenkit a hatodik alkotmánymódosítás kisiklása miatti ünnepléstől, mert attól tartok, hogy egyrészt van az a megoldás, amiben "az emberek félelmeire és naivitására apellálva" közösen tudja kimaxolni saját helyzetét a Fidesz-KDNP és a Jobbik, ráadásul sajnos az sem elképzelhetetlen, hogy elviszik Orbánék a szavazásig az alkotmánymódosítás tervezetét, és egy "fatális tévedés" folytán ketten-hárman félrenyomnak az ellenzék soraiból és mégis átmegy ez az őrület.

Ráadásul nincs semmi szükség új fogalmak bevezetésére a hatályos alaptörvényben, hiszen (az igyirnankmi.atlatszo.hu című, alkotmányjogászok és más szakértők által írt blogot idézem) "külső agresszió esetén a jelenlegi szabályok szerint a Kormánynak azonnal lépnie kell: haladéktalanul intézkednie kell az ország védelme érdekében (“váratlan támadás”), illetve kezdeményeznie kell, hogy az Országgyűlés kétharmados többséggel rendkívüli állapotot hirdessen ki. Ha a parlament az idő rövidsége miatt nem hívható össze, akkor a rendkívüli állapot kihirdetésére – a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke és az Alkotmánybíróság elnöke egyetértésével – a köztársasági elnök jogosult. A rendkívüli állapot kihirdetését követően a Honvédelmi Tanács vezethet be rendkívüli intézkedéseket, amelyeket az Országgyűlés vagy annak bizottsága folyamatosan ellenőriz."

Vagyis a Jobbik javaslatai is feleslegesek, az egész alkotmánymódosítási cirkuszt úgy kell lesöpörni, ahogy van. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr908300898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása