Berkecz Balázs blogja

A párizsi tragédia után Vona újra keleti blokkot vízionál

2015. november 15. 12:17 - BerkeczBalazs

A Párizsban öldöklő terroristák elérték céljukat: a nyugati világ ismét retteg. És ahogy ez várható volt, sokan azokat a menekülteket kezdték kárhoztatni, akik szintén a terroristák kegyetlenségei elől menekülnek. Sőt, Vona szerint ideje újra összekovácsolni a rossz emlékű keleti blokkot. Legyünk észnél, nehéz idők jönnek és beteg elmék éledeznek, pedig a szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája. 

vona_jobbikorosz.pngVona szerint a jövő (az eredeti kép forrása: 24.hu)

A kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot rendelt el és B szintű terrorfenyegetettség rendszerét vezetik be, habár Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Magyarországot nem fenyegeti terrorveszély. Eközben Vona Gábor azt írta közösségi oldalára, hogy "mindennemű pánikkeltést kerülve Magyarországnak is fel kell készülnie a terrorizmus ellen". Majd 3200 karakternyi következetlen írásában mégis pánikot kelt és utcára hívja az embereket "Nem akarunk bevándorlást! Nem akarunk terrorizmust!" címmel. A terroristák elérték céljukat: a nyugati világ ismét retteg, és sokan azokat a menekülteket kezdték kárhoztatni, akik szintén a terroristák kegyetlenségei elől menekülnek.

Mi az Együttben úgy gondoljuk, hogy a péntek este történtek ismét fájdalmas határozottsággal hívják fel a figyelmet az arctalan terror elleni közös, nemzetközi erőfeszítések fontosságára. A gyűlölet ellen küzdeni, és néha harcolni kell, mert a szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája. 

Idén márciusban döntött arról az Országgyűlés, hogy hazánk legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképző központba. Ugyanakkor nemmel voksoltak a mindig gyáva MSZP, a megzavarodott Jobbik és a gyakran félrebeszélő LMP képviselői, viszont a Fidesz és a KDNP mellett támogatták a fellépést az Együtt képviselői is.

Most a Jobbik elnöke bejegyzésében arról fecseg, hogy "a terrorveszély nem ért véget, lényegében csak most kezdődik. Hiába ígért Franciaország könyörtelen ellencsapást, ez a fajta fenyegetettség sajnos nehezen lesz csökkenthető. Az ISIS felszámolása után tömegével térhetnek vissza dzsihadisták Európába, vagy fanatizálhatják az itteni hálózatukat, közösségüket." Vagyis Vona szerint nincs értelme fellépni a mérgező rákos sejtként burjánzó ISIS ellen, mert az is csak a terrorizmust erősíti, de azt még Vona is megállapítja, hogy a "bevándorlók nem terroristák", viszont szerinte "jól látható a folyamat, ahogy Európába érkezve rádöbbennek, hogy itt sem fenékig tejfel az élet, majd emiatt frusztrált közösségekké válnak, akik között a terrorsejtek könnyen megtalálják a maguk utánpótlását".

(Itt jelezném zárójelben, de szomorúan és tárgyilagosan, hogy a menekültválság előtt is voltak nagyon durva terrortámadások a világ nyugati felén, vagyis a terroristáknak nem kell feltétlenül magukat menekültnek álcázniuk azért, hogy az USA vagy az EU területén ölhessenek, de ez természetesen nem zárja ki, hogy a menekültek közé vegyülve ne érkezhetnének problémás egyének.) 

KGST és Varsói Szerződés újratöltve?

Vona mindebből azt a saját érdekeiből fakadó téves és káros következtetést vonja le, hogy Kelet-Közép-Európának meg kell találnia a saját útját, és egy KGST-revivállal szorosabbra kell fonnia az együttműködését gazdasági, politikai és minden más tekintetben. "Fel kell készülnie arra, hogy a nyugati országok tartós válsága esetén a jövőben a régiónak a saját lábára kell állnia és a saját útját kell majd járnia. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy a régió országai - ha kell, akkor Brüsszellel szemben összefogva - megőrizzék szociokulturális szöveteiket, és minden erővel ellenálljanak a migrációnak."

A diktátor Putyin és az anti-demokrata Irán elkötelezett barátaiként a következetlen Vona és a Jobbik nem nyúlna a probléma gyökeréhez, nem taposná el a nyugati világot fenyegető terrorista fészket, hanem Putyinhoz dörgölőzve, az Európai Unióból és a NATO-ból kilépve várná a sokak által már 40 évig kénytelen-kelletlen fogyasztott keleti csemegét.

Az Európai Unió helyett egy orosz blokkban leledző forgatókönyv Orbán fejében is pörög, hiszen ő és kormánya néhány éve beállt Putyin mögé, és azóta sem mer kibújni az orosz diktátor árnyékából, sőt keleti nyitás címén az elmúlt években lepacsizott szinte minden keleti diktátorral.

A kérdés csak az, hogy lesz-e annyi józanság a Fideszben, hogy hazánk ne tántorogjon be Putyin ragadozó medveként kitárt karjaiba az Orbán által generált menekült-ellenes gyűlölet erősödésétől és a tragikus párizsi események hatására várhatóan felduzzadó európai xenofób hullámtól hajtva.

Ne tévedjünk: Magyarország sikeres jövője egy egységes Európai Unióban és biztonsága egy erős NATO tagjaként őrizhető meg.

Mi az Együttben továbbra is elítéljük az Orbán-kormány és a Jobbik keleti nyitásra fókuszáló, Magyarország jövője szempontjából teljesen elhibázott külpolitikáját. A Fidesz-KDNP és a Jobbik az elmúlt években összekevertek értékeket és érdekeket, amelyek figyelmen kívül hagyják Magyarország történelmi tapasztalatait.

Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy az Iszlám Állam jelent súlyos fenyegetést a világrendre, és nem szabad ezt a világ második legelterjedtebb vallása mögé bújt radikális terrorszervezetet összekeverni 1,6 milliárd ártatlan emberrel, köztük azokkal a szerencsétlenekkel, akik pontosan az Iszlám Állam kegyetlensége elől menekültek Európába egy jobb élet reményében.

Ugyanakkor a magyar kormány felelőssége, hogy a nemzetközi és európai jogi előírások betartása mellett a magyarországi polgárok számára biztonságérzetet teremtsen a menekültek hullámszerű érkezése idején is. Ezt riogatással és a menekültek bűnözőkként való kezelésével nem lehet elérni. A biztonságérzet megteremtése állami felelősség. A kormánynak érdemi megoldást kell nyújtania, nem pedig visszaélnie az emberek félelmeivel.

Az Együtt az elmúlt hónapok elhibázott kormányzati kampánya helyett már idén augusztusban olyan négy pilléren nyugvó cselekvési tervet javasolt, amely hosszú távon is megoldást hoz, amely megoldási javaslat szakszerű és nem magányos, nemzetállami válasz, hanem közös, európai.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr78079552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása