Berkecz Balázs blogja

Tiffán megbukott

2015. október 22. 07:25 - BerkeczBalazs

Tiffán Zsolt, a sajátjait is maffiózónak nevező, minősíthetetlen stílusú írásairól elhíresült "hébér úr" a jelek szerint megkapta a selyemzsinórt Orbántól. A Baranya megyei Fidesz szervezetet tíz éven át vezető Tiffán az október 16-i megyei tisztújítás előtt visszalépett, mondván úgy érzi, akkor használ a legtöbbet a megyei szervezetnek, ha átadja a helyét. Nézzük meg, hogy miként jutott el Tiffán Orbán kedvenc borásza státuszból erre e mélypontra.

tiffan.png

A kezdetek megidézéséhez kölcsön veszem Stemler Miklós Magyar Narancsban megjelent "Egy igazi család tagjai - Tiffán Zsolt küzdelmei Baranyában" című cikkét, amely így írja le a kezdeteket: 

"A Tiffánok az egyik legelismertebb villányi borászcsalád. Az 1965-ös születésű Tiffán Zsolt a középgenerációt képviseli, édesapjával, Tiffán Edével közösen vezeti a családi vállalkozást. Az ifjabb Tiffán a borászkodás mellett már 1998-ban belekóstolt a politikába, akkor lett a Fidesz tagja. „Egy igazi család tagja lettem, ahol az őszinteség, az egymás szemébe nézés, a tiszta emberi gondolatok fontosabbak mindennél” – vallja képviselői honlapján politikai hazája megtalálásáról, és a család a mi forrásaink szerint is komoly szerepet játszott politikai felemelkedésében. A fáma szerint Orbán Viktor Tiffánék családi jó barátja, és a kormánybiztosságig vezető kapcsolat is valahonnan innen indult: ahogyan egy, a Fidesz akkori belső életére rálátó forrásunk fogalmaz, a fiatalabb Tiffán „Orbán Viktor és a pártelit udvari borszállítója lett”; ebből a bizalmi viszonyból sarjadt aztán a politikai karrier. 

(...) Tiffánnak 2009 végéig kellett várni, hogy fontos szerepet kaphasson – és viharos belépése a nagypolitika világába mint­egy előrevetítette a későbbi kalamajkákat.

A siklósi választókerületben 1998 és 2010 között a kisgazdagyökerű Kékkői Zoltán volt a vezető jobboldali politikus. A helyi tagság a 2010-es választás előtt is a volt földművelésügyi államtitkárt támogatta, ám Orbán Viktor inkább kedvenc borászát favorizálta. A helyi tagok viszont nem vették a lapot, és először négy­ötöddel, majd kétharmados arányban szavazták le Tiffán jelöltségét. A pártdemokrácia nagyobb dicsőségére ezek után Kövér László választmányi elnök tett rendet Bánki Erik regionális pártigazgató segítségével, és a Fidesz siklósi alapszervezetét feloszlatták, Tiffánból pedig képviselőjelölt lett. (Bővebben lásd: Végvári légvár, Magyar Narancs, 2012. február 9.) 

A 2010-es fülkeforradalom Tiffánt is a parlamentbe repítette, és a képviselőség mellett egyre több helyi feladat találta meg. 2012-ben a megyei közgyűlés elnökének választották, majd következett karrierjének csúcsa, az Ős-Dráva-program és a kormánybiztosi poszt.

Miközben Tiffán kezében egyre több hatalom és pénzforrás összpontosult, fideszes hátországában nem volt zavartalan az uralma. A vele szembeni kritikák két fő területre irányultak. Az egyik az Ős-Dráva-program volt, amely már ekkoriban sem volt túl jó passzban: a villányi politikus ellenlábasai azt rótták fel, hogy 2013 végén a 25 milliárdos területfejlesztési csomagból csupán egy nagyszabású közmunkaprogramra és egy látogatóközpont felhúzására futotta. Szintén szemet szúrt a képviselő-kormánybiztos nagyvonalúsága, már ami a saját családjának és ismerősi körének juttatott támogatásokat illette.

Bár a magyar politikusok párt­állástól függetlenül nem tekinthetők túl szemérmesnek e téren, Tiffán Zsolt mindezt, mondhatni, becsülendő nyíltsággal csinálta. Megyei közgyűlési elnökként (a pályázati források sorsáról korábban döntő regionális fejlesztési tanácsok helyét a megyei önkormányzatok vették át) például az ő és az édesapja tulajdonában álló Colchicum Kft.-nek ítélt meg 108 milliós fejlesztési forrást 2012-ben. A Fidesz első számú baranyai vezetőjévé avanzsált Tiffán káderpolitikája is többek szemét csípte: önkormányzati helyettesévé például a nem csupán országos, hanem megyei szinten is ismeretlen Pohl Mariettát tette, aki közgyűlési alelnökké választása előtt egy falusi alpolgármesterséget és egy elbukott önkormányzati választást tudott felmutatni. Pohlra hárult emellett a feloszlatott siklósi Fidesz újraszervezése is, amelyet bejáróként kellett Nagyharsányról abszolválnia."

Aztán Tiffán összerúgta a patkót Kolovics Jánossal, Szigetvár akkori fideszes polgármesterével is, aminek az lett az eredménye, hogy a Fidesz szigetvári csoportja első körben nem támogatta Tiffán képviselő-jelöltségét 2013 végén. Végül némi ráhatással Tiffán lett a jelölt, de eztán az őszi helyhatóságin már Tiffán nem támogatta érdemben a polgármesterségért ismét csatába indult (majd elbukott) Kolovicsot a kampányban, hanem hátulról a Jobbik-KDNP által támogatott polgármester-jelöltet segítette, aki szintén elbukott. Ahogy többségében elbuktak a Fidesz siklósi, sellyei, sásdi, szentlőrinci jelöltjei is, így Tiffán abba a harkányi bástyába szorult vissza, ahol a rendszerváltás óta mindig a jobboldal győzedelmeskedett, így nagy truváj nem történt azzal, hogy ott sikerült összepakolni egy fideszes többségű képviselő-testületet és megszerezni a polgármesteri pozíciót is.

A legcsúnyábban elbukott Szigetváron idén nyáron az alapszervezetet is feloszlatták. Az alapszervezetek szétverésében már rutinosnak számító Tiffán őszre át is vette az újraalakult szigetvári csoport vezetését. De ne szaladjunk ennyire előre.

Tiffán bukásához nem csak az alapszervezetek sorozatos szétverése vezetett, hanem egyrészt a sikertelen Ős-Dráva Program, a gyenge országgyűlési képviselői munka (még a Tiffánt korábban támogató fideszesek is arra panaszkodnak, hogy lehetetlen elérni vagy érdemben beszélni vele) és az, hogy egyszerűen nem tudja kezelni a konfliktusokat. 

 

Talán ezért is történhetett valami Tiffánnal júniusban, mert akkor kezdett el egyre furcsábbakat írogatni éjszakánként a saját közösségi oldalára. Június 13-án például azt írta, hogy:

Kiborítom a bilit...

Tegnapelőtt Hende Csaba Miniszter Úr megtisztelő jelenlétével átadtuk a megújult siklósi Várat. Azt a várat,amely minden dél-baranyai ember lelki öröksége! Miniszter Úr látogatása hatalmas megtiszteltetés! Ő egy igaz magyar hazafi! Az ünnepség után,mikor kérdőre vontam a városvezetést,miért is nem énekeltük el Nemzeti Imádságunkat,a következő választ kaptam:" A fanfárok után butaság(!!!!!!!!!!!!!!!!) lett volna elénekelni a Himnuszt.... "2015-ben itt tart Siklós.... Bratyizós,vurslis,középszerű,bolsevik szinten... Pitiáner, egykor esküdt ellenségek,kommunisták és indokmagyarok bűzös játékszerévé válik ez a nagymúltú város,melynek ékszerét háttéralkukban megkövesedett akárkik akarnak 15, vagy 20 évre levinni a csirkepaprikásos mélybe.

Arra kérek minden jóérzésű siklósi polgárt,ne hagyja,hogy laza állkapcsú milliárdosok martaléka legyen a Siklósi Vár! Hozzon minden előzetes,és jelenlegi tárgyalást,döntést nyilvánosságra a Polgármester Úr! Ne hagyják,hogy Dél-Baranya jelképe kisstílű tárggyá váljon! A Vár Felügyelőbizottságának elnökeként mindent el fogok követni,hogy ez ne történjen meg! Holnaptól elindítunk egy vármentő programot a net-en. Természetesen holnaptól újra igaztalan támadásokat fogok kapni a dűnéntúli naplótól,de sebaj! Megszoktuk/megszoktam. Egy a lényeg! Ne hagyják a Várat!

foto.JPG

Majd pár nappal később, június 24-én az Ős-Dráva Program kapcsán hozta össze az első igazán emlékezetes Facebook-bejegyzését, amely így hangzott:

"Azt kívánom, hogy minél több ember vegyen részt a napokban megrendezendő biciklis túrán! Azt kívánom mindenkinek, hogy lássa és érezze az Ormánság szépségét kerekezés közben! Arra kérek mindenkit, hogy vegyen részt ezen a csodálatos eseményen! Gratulálok, és sok sikert kívánok a szervezőknek!
Hogy én miért nem veszek részt?

Mert nem tűröm el, hogy engem és társaimat - akik a szívünket kitettük az Ős-Dráva program sikere érdekében - nap mint nap megalázzanak! Többek között olyan politikai szereplők, akik a közéleti kurválkodáson kívül semmihez sem értenek, és semmit nem tettek még le az asztalra. Az Ormánság asztalára. Büntetett előéletű firkászok faggatnak a hülye és aljas kérdéseikkel naponta. Ha pedig megrendelés érkezik ezekhez a bűzlő médiumokhoz - sajnos sokszor kormánypárti oldalról -, ők rögtön ugranak, s ordas hazugságokat terjesztenek rólunk. (Amúgy tudjuk, kik osztják az észt a megyében közülünk. Összesen két emberről van szó…Pedig nem egy pártban vannak, mégis ők osztják le a lóvét... Ha kell, a sajátjaikra törnek, csak azért, hogy mások semmit se tehessenek(((Viktor! Vedd már észre!!!Ezek maffiózók!!!!)))
Néha tényleg úgy érzem, kitinpáncélt kell növesztenünk, hogy elviseljük mindazt a gyalázatot, amit ezek a gazemberek ránk ragasztanak.
Teljes skizofrénia, hogy (pártfüggetlenül) nyalják a seggét politikai hobbitoknak egy - egyébként dicséretes - rendezvény miatt, mindeközben a megvalósult projekt elindítói a XXI. század verbális máglyáin végzik.
Helyosztás zajlik: egyszer ez, egyszer az az erős ember. Ha valaki persona non grata, akkor társai az ellenzéki sajtó segítségével próbálják lejáratni.
Mindeközben Baranya, Tolna, Somogy környékén - az Ős-Drávát leszámítva - semmilyen fejlesztés nem zajlik. Manapság Kelet- Magyarország és Észak-Dunántúl több tízezer munkavállalót foglalkoztató autógyárakat, üzemeket, autópályákat épít, míg a töketlenség és a gátlástalanság uralkodik e táj felett. Táskahordozók világa lettünk, amelyben „polkorrekt” fiúk utasítanak rendre az ilyen írások miatt.
Magára hagytuk a derék polgári köröket. A régi tagok hátán feláll a szőr a sikamlós dumák miatt. Egyszerűen elegük van abból, hogy a kormánypárt mindenre barátkozós szöveget lök.
Csak egy ember van talpon: Orbán Viktor. Aki, ha kell, a világgal szembeszáll a magyarok védelmében. Egyszerűen, tisztán, mégis érthetően beszél. Hogyan harcoljon ő, ha Dél-Dunántúl semmit sem tesz a saját boldogulása érdekében? Kiemelt nemzeti program lett az Ős-Dráva, mégis naponta kell megküzdenünk a „mit-miért-nem” tökfilkókkal.. Azért van ez, mert nem jó a személyzeti politikánk. Nem is volt jó soha.
Minisztériumi megbeszélésekre hívnak meg olyan embereket, akik reggeltől estig gyalázzák a programunkat. Tudományos munkatársainkat használják fel mikrofonhordozónak, hogy kommunista, jópofizó uzsorásoknak - köztük ormánsági polgármestereknek - adják kezébe a távbeszélőt. Szemkilövetők tetszelegnek a hatalom árnyékában, lökve a szokásos szöveget, amit mindannyian ismerünk: “Tudod, én mindig rátok szavaztam…” Hát persze…
Ó, és az árulók! Akik hazudtak, akik megvezettek minket, akik a tehetségteleneket használják fel hatalmuk érdekében, akik a maguk hatalmáért olyanokat emelnek hatalomba, akik a torkukat elharapták volna másfél évtizeddel ezelőtt.
Nagy úr a kényelem!
S most kell magunkba nézni, mielőtt nekimegyünk a 2018-as nagy harcnak! Ha ezt nem tesszük meg, ránk telepszik a „nyilasávós” söpredék, akinek pojácái hetente tolják a képünkbe a politika totális gátlástalanságát és sunyiságát!
El kell újra menni a polgári körökhöz és beszélgetni velük! Különben a Jobbik a maga álszentségével elviszi őket. A köröknek nincs más vágyuk, mint néhány emberi szó. Ők majd elmondják, hogy keményebben kell beszélnünk, hogy a munkát adó magyar középosztályért kell kiállnunk!
Elkeserítő a helyzet. Én is hibás vagyok. Azt hittem, egy jó ügyért csak ki kell állni, aztán minden megy magától. Hát nem így van…
Ezért nem megyek el biciklizni egy olyan útra, amelyet nagyra becsült bajtársaimmal építettünk.
De az Ős-Dráva programot, ameddig lehet, viszem tovább."

De ez a bejegyzés még a végül meredeknek bizonyult lejtő tetején íródott, mert eztán jöttek csak az igazán tiffánosan bunkó megnyilvánulások, például akkor, amikor szeptemberben azt írta Siklósnagyfalu polgármesterének, hogy "Felvettem a kapcsolatot orvos barátaimmal,kik készséggel állnak az Ön rendelkezésére. Türelemmel fogják Önt kezelni!", majd pár nap múlva nekem azt, hogy rohadt hazaáruló szemét vagyok. Ezt meg is ismételte, legalább kétszer. 

Aztán jött még a "Nyílt levél Sophie in ’t Veld Asszonynak", amely lényegében egy jó nagy nyallintás menekültügyben Orbánnak, de úgy tűnik ez a gesztus már hasztalannak bizonyult, ugyanis október 16-án az alábbi levéllel búcsúzott Tiffán Zsolt a megyei Fidesz elnöki széktől:

"Kedves Barátom!

A Fidesz Baranya Megyei Területi választmánya ma tisztújító ülést tart.
E szervezet elnöki tisztét 10 éven keresztül, 5 cikluson át láttam el.
Megtisztelő feladat volt, képességeimhez mérten és odaadással végeztem munkámat, de itt az idő a váltásra! Ezért a mai tisztújító ülésen nem kívánok indulni az elnöki titulusért. Döntésemet átgondoltam és úgy érzem, akkor használok a legtöbbet a megyei szervezetnek, ha átadom a helyemet. A választmány tele van fiatal, politikailag és szakmailag felkészült emberekkel, akik fiatalos lendülettel vihetik tovább a munkát.

Barátsággal: Tiffán Zsolt
Választókerületi elnök

Harkány, 2015. október 16."

Így a fiatalítás jegyében az 50 éves Tiffán helyett a 45 éves Nagy Csabának szavaztak bizalmat a fideszes küldöttek. De ne legyünk naivak, nem abból a Tiffánból árad a nagylelkűség, aki eddig három városi alapszervezetet rúgott szét, hanem a nem túl demokratikus Fideszt vezető Orbán bizalma rendült meg benne.

Most már csak az van hátra, hogy Tiffán orbáni sugallatra lemondjon a képviselőségről, miközben mondjuk egy távoli, nem túl nagy országba elküldhetnék nagykövetnek, hiszen nagyjából ez illene bele a fideszes személyzeti politikába. Még így is jobban járnánk, mert így ez az ember itthon jóval kevesebb kárt okozhatna. 

Nyugat- és Dél-Baranya lakosai megérdemelnék végre, hogy újra valaki olyan képviselje őket, aki hajlandó értük dolgozni, aki valóban képviseli az érdekeiket és nem csak azzal van elfoglalva, hogy a saját és haverjai zsebét tömje, akit el lehet érni, akivel lehet érdemben beszélni és aki politikai kapcsolatait nem rombolásra, hanem építésre fordítja. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr938009609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.