Berkecz Balázs blogja

Nyílt levél Lázár Jánosnak

2015. június 14. 09:05 - BerkeczBalazs

Nyílt levelet írtam Lázár Jánosnak, melyben azt kérdezem tőle, hogy mit tartalmaz az a „mesterterv“, amelyről évekkel ezelőtt Orbán Viktor beszélt, ha Orbán jobbkeze sem bízik abban, hogy a következő húsz évben fel tudnánk zárkózni Nyugat-Európához. Az Orbán-kormány éppen szétverni készül a Lázár által erősnek tartott középiskolai rendszert, de árulja el a Miniszterelnökséget vezető miniszter: mi lehet a kormányzat célja ezzel? Csak nem úgy akarják az ország népességmegtartó képességét növelni, hogy eztán csak olyan „szakembereket“ képeznek, akik gyenge nyelvtudással és versenyképes tudás híján Nyugat-Európában már nem kellenek?

kepernyofoto_2015-06-14_9_27_01.png

Íme a levél:

level_lazar_janosnak.jpg

Lázár János,

Miniszterelnökséget vezető miniszter

titkarsag@me.gov.hu

  

Tisztelt Miniszter Úr! 

Június 8-án, a Szekszárdon megrendezésre került Dél-dunántúli Építészeti Fórumon Ön több érdekes - nem kizárólag az építészeti tevékenységhez kapcsolódó - témát is felvetett, melyek közül az egyik legjelentősebb társadalmi-gazdasági hatású ügy az ország népességmegtartó képessége, illetve ennek alacsony szintje és az ebből fakadó kivándorlás ügye.

Ön úgy fogalmazott, hogy mi magyarok nem tudunk a következő 20 esztendőben a szakmát szerzett fiatalok számára olyan bérajánlatot tenni, ami képes lenne versenyezni a felkészültségüknek megfelelő nyugat-európai bérrel. Az Ön beszédében az is elhangzott, hogy mi Nyugat-Európához viszonyítva még erős középiskolai rendszerrel és erős reáltanítási rendszerrel rendelkezünk. 

Az Önök kormányzása alatt számtalanszor vizionálták már a kormány és a Fidesz különböző vezető arcai a nyugat bukását és dicsekedtek el azzal, hogy Magyarország – szemben az „individualizált nyugattal“ jobban teljesít.

Az Ön főnöke, Orbán Viktor 2013-ban még egy olyan „mestertervről“ beszélt, amely révén „magyar családok életszínvonala meghaladja majd az európai átlagot“ és „ezt a jövőképet precízen kidolgozott tervekkel, egy újjászervezett állammal, elkötelezett szakemberekkel és egy dolgozni akaró és dolgozni képes társadalommal váltjuk valóra“.

Az Önök kormányzásából már eltelt öt év, és amint az az Ön szekszárdi beszédéből is kiderült: az állam riasztó állapotban van, nagyságát, mozgásképtelenségét és az elnehezültségét tekintve, még a kormány tagjai sem képesek egymással jól együttműködni, rossz az adószabályozás, az állam túlszabályozott, nem tudja az ország megtartani a fiataljait, és Ön is elismerte, hogy nem kalandvágyból, hanem megélhetésért mennek külföldre a fiatalok.

Tisztelettel kérdezem, hogy hol van, és mit tartalmaz az a „mesterterv“, amelyről évekkel ezelőtt Orbán Viktor beszélt, ha Ön sem bízik abban, hogy a következő húsz évben fel tudnánk zárkózni Nyugat-Európához?

Az Orbán-kormány éppen szétverni készül az Ön által erősnek tartott középiskolai rendszert, de árulja el: mi lehet a kormányzat célja ezzel? Csak nem úgy akarják az ország népességmegtartó képességét növelni, hogy eztán olyan „szakembereket“ képezzenek, akik gyenge nyelvtudással és versenyképes tudás híján Nyugat-Európában már nem kellenek?

Szigetvár, 2015. június 14.

 

Tisztelettel, 

Berkecz Balázs

Az Együtt elnökségének tagja

 

UPDATE: A NÉPSZAVA IDŐKÖZBEN MEGSZELLŐZTETTE A HANGFELVÉTELT IS, AMELYEN LÁZÁR ELMONDJA A SZEKSZÁRDI BESZÉDET

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr137542022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása