Berkecz Balázs blogja

Lebukott a Fidesz: a köznevelési törvény módosításával nyírnák ki a gimnáziumokat

2015. június 09. 01:37 - BerkeczBalazs

Országszerte egyre több helyen és hangosabban tiltakoznak a szülők a gimnáziumi képzés szétverése kapcsán, és most úgy fest, hogy már más ellenzéki pártok is kezdenek mozogni az ügyben, miközben a Fidesz még mindig terel és félrebeszél.

A múlt héten kigyűjtöttem, hogy nagy valószínűséggel mely településeket érinti a legsúlyosabban az a - rendkívül sunyin megfogalmazott - kormányrendelet, amelyből következik, hogy még idén, de legkésőbb jövő szeptembertől több, mint 80 településen felmenő rendszerben kivezetésre kerül a gimnáziumi képzés. Ezt a listát a vs.hu beszámolója szerint hétfőn napirend előtti felszólalásban ismételte el a parlamentben Hiller István MSZP-s képviselő is. A felszólalásra Rétvári Bence válaszolt, az Emmi államtitkára, KDNP-s politikus azt mondta, Hiller a "dramaturgiailag jó" felsorolásával valószínűleg azokat a településeket próbálta elsorolni, ahol eddig vegyes intézmények voltak, azaz gimnázium és szakközépiskola együtt működött. „Ezek kerülnek most szétválasztásra", több intézmény az Emmitől az NGM-hez kerül, fogalmazott Rétvári, hozzátéve: a rendszer logikája igyekszik megváltozni, hogy korszerű, hasznosítható tudást kapjanak a fiatalok. Hozzátette: "ezeken a településeken nem szűnik meg a középfokú oktatás, lesz, ahol gimnázium marad, és lesz, ahol szakközépiskola". Mindenki tud majd érettségit szerezni, de lehet, hogy előbb szakközépiskolában kap tudást, tette hozzá, majd hosszan sorolta a kormány eredményeit a pedagógusbérek emelését, különböző ösztöndíjak létrehozását illetően.

kepernyofoto_2015-06-08_14_48_11.png

Bármit is kamuznak Czombáék, bárhogy is tereljen Rétvári, itt van a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosítási javaslata, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter jegyez, és itt a lényeg a gimnáziumok megszüntetése ügyében: "15. § (4) A szakképzési centrum az állami intézményfenntartó központtól átvett gimnáziumi intézményegységekben 2015. szeptember 1-jétől kifutó jelleggel gimnáziumi alapfeladatot is elláthat." Vagyis: A FIDESZ KORMÁNY SZÁNDÉKA SZERINT CSAK KIFUTÓ JELLEGGEL MARAD GIMNÁZIUMI KÉPZÉS MINDEN INTÉZMÉNYBEN, AHOL A KLIK-TŐL AZ NGM VESZI ÁT AZ INTÉZMÉNYT. 

Ezt támasztja alá Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár nyilatkozata is, aki a HírTV múlt heti kérdésére például azt hangsúlyozta, hogy felmenő rendszerben vezetik ki a gimnáziumi képzést az NGM-nek átadott iskolákban: „általában a képzési profilok szerinti fenntartó került meghatározásra, tehát nagy valószínűséggel abban a gimnáziumban, amely valamilyen több funkciót ellátó intézmény esetében az NGM fenntartásába került, mondjuk valamilyen szakközépiskola, szakiskola és gimnázium, itt valószínűleg többségi feladatellátásban a szakképzési feladatok vannak.”

Lázár szerint viszont erős középiskolai rendszerrel rendelkezünk, miközben Orbán szerint eljárt a gimnáziumok és a felsőoktatás felett az idő?!

Hétfőn Lázár János miniszter Szekszárdon tartott egy zártkörű fórumot építészeknek, ahol többek között azt is mondta, hogy "mi Nyugat-Európához viszonyítva még erős középiskolai rendszerrel rendelkezünk, erős reáltanítási rendszerrel rendelkezünk, ami sokkal rosszabb, mint 20 éve volt - teszem hozzá -, de ez még messze erősebb, mint az individualizált társadalmak nagy részében." 

Lázár közvetlen főnöke, Orbán Viktor viszont kicsit másként látja ezt a helyzetet, tavaly októberben a Kossuth rádiónak adott interjúban így vélekedett a hazai középiskolai képzésről: "A szakmunkásképzésnek a becsületét vissza kell adni. Az a logika, hogy mindenki vagy nagyon sok család azt hiszi, hogy a sikeres élethez egyetlen út vezet, gimnázium, érettségi, valamilyen egyetem vagy főiskola, tévedés. Nem akarom őket tévedésben tartani, e fölött a gondolkodásmód felett eljárt az idő. (...) Most kell gyorsítanunk, most kell átállnunk a duális képzésre, az inas rendszerre, ha szabad így fogalmaznom, ami Németországban kiválóan működik, Ausztriában jó, és nekünk is volt egyébként a kommunista időkben egy elég jó hagyományunk e tekintetben, amit nem mondom, hogy hibátlan, de egy jó hagyományunk." 

10403170_877006059002839_2289732646285649394_n.jpg

Tényleg elhiszi, a gyerekedből pedig inast nevelne (kép forrása: www.facebook.com/sajtoszabadsagert)

Elég volt a hülyítésből!

Szabó Szabolccsal, az Együtt országgyűlési képviselőjével szeretnénk végre konkrét válaszokat kapni középiskolai átalakításra vonatkozóan, ezért Szabó Szabolcs „Mi lesz a sorsa azoknak a középiskoláknak, amelyekben gimnáziumi és szakképzés is folyik?” címmel írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Többek között az alábbi kérdésekre várjuk a választ Orbán Viktortól: 

  • 2015. július 1-jén az NGM fenntartásába kerülő iskolák számára és a fenntartó NGM számára hogyan lesz elegendő 2 hónap a megfelelő átállásra? Mi a garanciája annak, hogy ez jobban fog működni, mint amikor a KLIK vette át az iskolák fenntartását – amelyet a KLIK-et átvilágító miniszteri biztos és az EMMI intézményfejlesztési főosztályvezetője is kritizált? Ez utóbbi esetben a KLIK-nek több ideje volt a felkészülésre.
  • Folytatódik-e tartósan a gimnáziumi képzés azokban a vegyes iskolákban, amelyek az NGM fenntartásába kerülnek? Folytatódik-e tartósan gimnáziumi képzés azokban a vegyes iskolákban, amelyek speciális szakiskolai feladatai az NGM-hez kerülnek, illetve amelyek megosztásra kerülnek?
  • Milyen intézkedésekkel kompenzálják, hogy egyes településeken, sőt térségekben a kormányrendelet nyomán legkésőbb néhány éven belül teljesen megszűnik a gimnáziumi képzés? Az ilyen településeken, illetve térségekben - mint például az Ormánságban - élő gyermekek számára hogyan garantálja a kormány a gimnáziumi hozzáférés szinten tartását?

Várjuk a válaszokat, de addig sem hagyhatjuk tönkrevágni gyermekeink jövőjét, nem hagyhatjuk, hogy Orbán és bandája teljesen tönkrevágja a hazai közoktatást!

Ahogy már korábban is megfogalmaztam: az erőből politizáló Orbánéknál eredményt csak erővel lehet elérni, ezért ha a közoktatási átszervezéssel veszélyeztetett térségekben élők meg kívánják őrizni a gimnáziumi képzésüket, akkor össze kell szedniük a civil kurázsit és hangosan kiállni az átszervezés ellen!

 

UPDATE: Minden járásban lesz gimnázium az NGM szerint. Most már csak az a kérdés, hogy érdemben visszakoznak, vagy újabb pávatánc szemtanúi vagyunk. Vargáék azt is írják, hogy a jelenlegi rendszerben "valóban vannak olyanok is, melyekben egy intézményen belül folyik a szakmai és a gimnáziumi képzés, illetve 44 olyan is, amelyekben már korábban döntött a KLIK arról, hogy megszüntetik a gimnáziumot és csak szakképző osztályokat iskoláznak be." Viszont azt nem értem, ha minden járásban lesz gimnáziumi képzés, de közben 44 helyen megszűntetik a gimnáziumokat, akkor létrehoznak új gimnáziumokat is?! - gondolom ez is egy szokásos fideszes kommunikációs blöff...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr487527184

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Berkecz Balázs: Lebukott a Fidesz: a köznevelési törvény módosításával nyírnák ki a gimnáziumokat 2015.06.09. 09:13:01

A Fidesz-kormány szándéka szerint csak kifutó jelleggel marad gimnáziumi képzés minden intézményben, ahol a Klik-től az NGM veszi át az intézményt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása