Berkecz Balázs blogja

Közpénzmilliók hitelből a miniszterelnöki „vőgyerek” érdekeltségének

2015. február 05. 07:25 - BerkeczBalazs

Adósság és mellőzés a pécsieknek... és fényszennyezés

Az elmúlt hetekben és napokban keresztül-kasul járta be a pártmédián kívüli sajtót a hír: Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. korszerűsítheti Pécsett a közvilágítást uszkve 900 millából. Mivel Pécs városának nincs meg ehhez a fedezete, ezért hitelből kívánják finanszírozni a beruházást. A hitelfelvételhez kormányzati engedély is kellett, ami természetesen megérkezett (hadd dolgozzon a vőgyerek cége).

No, de mire is ez a nagy hacacáré, miért olyan sürgős és fontos ez a nagy közvilágítási akció Pécsett? 

Gondolhatnánk, hogy készült erre valamilyen vizsgálat, hiszen ha valamire a becslések szerint 1,5-2 milliárd forintot terveznek elkölteni, akkor csak nem vágnak bele csak úgy uk-muk-fuk.

Feltételezhetnénk, hogy ha valahol, akkor Pécs friss, ropogós településfejlesztési koncepciójában írnak erről. És tényleg, mégpedig a fényszennyezés mérséklése elnevezésű operatív részcél megfogalmazásánál: „Az éjszakai fény a városlakók számára alvás‐ problémákat, neuro‐hormonális problémákat és más betegségeket is okozhat. Az éjszakai városképet is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Olyan közvilágítási rendszert kell kidolgozni és megvalósítani, amely csak valóban indokolt mértékben és optimális technológiával világítja meg a közterületeket. Ez egyben jelentős energia‐megtakarítást is jelent.”

Bizony, Pécsett olyan szakmai stáb dolgozott a városfejlesztési koncepción, akik ilyen humánus módon kezelik a közvilágítás kérdését és nem pusztán a spórolás, de az élőlények optimális életfeltételeinek biztosítása is motiválta őket. És a várost is, mivel a pécsi közgyűlés a koncepciót 2014 május 22-én elfogadta. 

Ennek ellenére úgy fest, hogy nem veszi túlságosan komolyan magát és a saját döntéseit a fideszes többségű pécsi közgyűlés, mert alig 4 hét múlva, 2014 június 19-én egy olyan döntést hoztak közvilágítás-fejlesztési témában, ahol egy szó sem esik a fényszennyezés ártalmairól és eme káros sugárzás megfékezése érdekében elhatározott koncepcionális ügyek gyakorlatba történő átviteléről sem. A Páva Zsolt által jegyzett előterjesztés lényegében a következőkkel indokol: a LED-technológia túljutott a kezdeti nehézségeken és takarékos. Ennyi. És ennek megfelelően - immár következetesen - nem jelennek meg a fényszennyezés csökkentésének szempontjai a közbeszerzési kiírásban sem.

És, hogy miért hitelből csinálja meg ezt a fejlesztést a város, és mondjuk miért nem pályázati forrásból? Mert – Páva Zsolt 2014 november 13-i előterjesztése szerint – a jelenlegi pályázati kiírások alapján a város maximum 500 millió forint összegű fejlesztéshez nyerhet el támogatást 100%-os társfinanszírozással és mivel a jelenlegi kiírási terv szerint 2 milliárd forint az egész országra vonatkozó pályázati keret, ”viszonylag kicsi az esély, hogy az egy pályázatban meghatározott maximális keretnél több forráshoz jusson az önkormányzat”. 

Szóval Pécs fideszes többségű városvezetése szerint 500 milla „ingyen” pályázati pénz nem lenne elég, és talán nem is elég jó a város lobbiereje, ezért jobb felvenni 1,045 milliárd forintos hitelt 420 milliós hiteldíjjal (kamatok, tetemes projektvizsgálati díj, stb.) a közvilágítás-korszerűsítés első ütemére (mert egy újabb fejlesztést is tervez a város, állítólag potom 800 millióért). 

Jogosan merül fel a kérdés: nem lehetett volna három ütemmel tervezni, mondjuk egy az 500 milliós pályázati limit alatti vissza nem térítendő támogatásból finanszírozandó első ütemmel kezdeni (vagy legalább megpróbálni), csak azért, hogy ne adósodjon el teljesen a város? – csak mert írnak még a településfejlesztési koncepció megalapozó részében is érdekeseket: „Az adósságátadás önmagában az önkormányzati gazdálkodás tartós működési feszültségeire sem nyújt megoldást. Pécs MJV kötelező feladatokat ellátó intézményrendszere a hatályos feladatfinanszírozási forrásallokáció keretében évi 4,5 Mrd forintnyi finanszírozási réssel rendelkezik, melyet a város 2014‐ben 11,9 Mrd forintra tervezett közhatalmi bevételiből kell pótolni. Az adóbevételeken belül ugyanakkor nagyon jelentős részt, 3,5 Mrd forintot tesznek ki az építmény‐, és a telekadó, amelyek gyakorlatilag illikvid ingatlanokat terhelnek. A helyi iparűzési adó tervezett értéke ugyanakkor 7,1 Mrd forint, ami a vagyoni típusú adóknak alig kétszerese.”

A finanszírozási rés tehát tovább nő Pécsett, új munkahelyek nem lesznek az egyre méltatlanabbul lecsúszó városban, még a fényszennyezés sem csökken, de legalább a vőgyerek érdekeltsége jól jár ezekkel a töketlen, lúzer pécsi fideszesekkel, miközben Orbánék „kárpótlásul” levették a napirendről az M6 és M60-as autópályák meghosszabbítását és a pécsi elkerülő utat is. Gratulálok. Hajrá, Pécs!

 

(kép forrása:  MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr297142485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.