Berkecz Balázs blogja

Nyilvános a jelentés: egy 3 milliárdos blöffel indult a rezsiháború

2015. január 11. 08:00 - BerkeczBalazs

Pozitív hangvételű jelentés után durva vízműfoglalás

Meglepő, de többnyire elismerően fogalmaztak a Pécsi Vízmű Zrt-ről abban a jelentésben, amely alapján a pécsi fideszes városvezetés 2009-ben einstandolta a francia résztulajdonú közműszolgáltatót. A magyar állam azóta 3 milliárd forintos kompenzációt kényszerült fizetni Pécs város helyett a francia Sueznek.

2009-ben még - ahogy az index.hu akkor írta - "különösen nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése, valamint magánokirat-hamisítás gyanúja miatt tett ismeretlen tettes ellen feljelentést Pécs önkormányzata, miután áttekintette a Pécsi Vízmű Zrt. korábbi gazdálkodását - jelentette be Páva Zsolt Pécs polgármestere" egy sajtótájékoztatón. 

A vízműfoglalásként elhíresült akció alapjául szolgáló „Pécsi Vízműveket Működtető és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság gazdasági és jogi helyzetéről készült jogi jelentést” (melyet a Dr. Szabó Iván Ügyvédi Iroda készített) viszont Pécs fideszes városvezetése nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni.  Emiatt indított közérdekű adatigénylés tárgyában pert az Együtt egyik alapítója, Bogád Zoltán, aki egy 4,5 éven át húzódó, összesen 6 bírósági fokot megjárt pereskedés eredményeként jutott hozzá a kérdéses dokumentumhoz. Mondjuk a jelentés tartalmának ismeretében most már végképp nem csodálkozom azon, hogy miért ült a legvégsőkig a dokumentumon a pécsi önkormányzat.

A rezsiháború Pécsett kezdődött

rezsiharc első csatája lényegében egy blöffel indult, hiszen a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben a pécsi önkormányzat drasztikus lépését megalapozni hivatott jogi jelentés olyan pozitív állításokat tartalmazott, mint:

"A Pécsi Vízmű egy szakmailag jó szinten működő, hatékony, modern vállalat."

"A Társaság munkajogi helyzete szabályozott és jó."

"A Társaság pénzügyi helyzete a veszteséges leányvállalati rendszer, és az azt finanszírozó cash-pool rendszer ellenére kifejezetten stabil..."

"A Társaságnak nincsenek jelentős köztartozásai, sőt az APEH-hel folytatott jogvitákból is nyertesen kerültek ki."

"A Társaság követeléskezelési rendszere kifejezetten példamutató... nincsenek jelentős peres ügyei... üzemszerű működése jó, a közművek műszak állapota megfelelő."

A jelentésben szereplő negatív állítások - ahogy pecsistop.hu is összefoglalja - abban összpontosulnak, hogy "a francia partner haszna nem egyenesen arányos a pécsieknek és az önkormányzatnak nyújtott előnyökkel" és, hogy a "pécsiek által befizetett vízdíjból leányvállalatok terjeszkednek a régióban". 

Pécsett csatát vesztettek a rezsiharcosok 

Páva Zsolt is úgy nyilatkozott akkoriban, hogy szerinte az a legnagyobb probléma, hogy a cég nem az általa nyújtott szolgáltatás fejlesztésén és az árszínvonal csökkentésén dolgozott, hanem a terjeszkedést tűzte ki célul. 

Ha valóban a lakosság pénztrácájának védelme volt a cél a vízműfoglalással, akkor a vízdíjak változása alapján ma már biztosan állítható, hogy a rezsiharc első csatája elbukott, hiszen a pécsiek a 20%-os rezsicsökkentés ellenére ma közel 9%-al fizetnek többet az ivóvízért az 5 évvel ezelőtti árakhoz képest (egy köbméter ivóvíz, illetve annak szennyvízként történő elvezetése köbméterenként ma 690 Ft helyett 752 Ft-ot kóstál).

Arról már nem is beszélve, hogy az egész akció uszkve 3 milliárd forintjába fájt a magyar adófizetőknek, vagyis nekünk.

 

(kép forrása: index.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr197055089

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így készül a muszlim és a keresztény viccesen 2015.01.12. 08:26:38

  Hogyan készül a keresztény?; 1.Távolítsd el agy agya 90%-át!  2.Töltsd az üregbe a bibliát! 3.Keverj még hozzá egy kis tudatlanságot és félelmet! 4.Ereszd ki a tömegbe, tv elé és iskolákba erkölcstan tanítani!

Trackback: "Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek" 2015.01.11. 12:20:44

Ismételjük át az Őszödi beszéd leghíresebb, szállóigévé lett sorait, mert a mi Ferink akkora vehemenciával próbál az ál-civil ellenzéki mozgalmak élére állni, mintha abban bízna, hogy senki nem emlékszik rájuk!  Ez az ember a korrigálhatatlan, súlyos ...

Trackback: Tudtad, hogy Goodfriend egy frissen kirobbantott polgárháborúból érkezett Budapestre? 2015.01.11. 12:18:21

Korábbi állomáshelye Szíria volt, ahol akár személyesen is részt vehetett a százezrek halálát követelő "Arab tavasz" nevű vérengzés kiprovokálásában. Mi is megtehetnénk, amit a nálunk józanabb török, német, orosz, bolíviai, ecuadori, bahreini, venezuel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása