Építkeznek a szomszédjában? Kösse fel a gatyát!

2017. augusztus 19. 11:46 - BerkeczBalazs

Lázár János és gyengécske csapata teljesen elszabta a hazai építésügyet. Idegesek a frissen épülő házak szomszédságában élők, rosszak az engedély nélkül, egyszerű bejelentés alapján készült tervek, érnek a perek. De még a kormányzati beruházás keretében épülő milliárdos komplexumok is gyakran azzal az igénytelenséggel készülnek, mint Tállai András libafoszöld öltönye.

giccsparade_2_1.png

Ahogyan arról már korábban is írtam: látszólag csökkent a bürokrácia január 1-től, és lakóépületek 300 négyzetmétert meg nem haladó méretűre történő bővítése és átalakítása sem építési engedély köteles már, elég lesz "csak" egy bejelentés. Ha valaki azt hiszi, hogy ettől egyszerűbb lesz építkezni, az nagyot téved, sőt olcsóbb sem lesz. 

Talán nem csak az építész szakma emlékszik arra, hogy tavaly januárban nagy patália kerekedett abból, hogy a Miniszterelnökség úgy szabta át az egész hazai építésügyet, hogy a szakmai szervezetek javaslatait is semmibe vette. Januárban Magyar Építész Kamara után már a Magyar Mérnöki Kamara is közleményben jelezte: számára elfogadhatatlan az új építésügyi szabályozás, és azt javasolják, hogy a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vezényletével összehányt kormányrendeletet a kormány vizsgálja felül, és egészítse ki mert az építkezés megkezdéséhez kapcsolódó eljárás egyszerűsítése nem járhat a minőségi előkészítés és biztonságos megvalósítás, valamint a hosszú távon is rendeltetésszerű használat kockáztatásával.

Ennek az intézkedésnek a része volt az is, hogy 2017. január 1-jétől nem kell építési engedélyt kérni bármekkora egylakásos, saját célra készülő lakóház építésekor, sőt használatbavételi engedélyre se lesz szükség, az építési tevékenységgel kapcsolatos kötelezettség ez esetben csak a bejelentésre korlátozódik.

De nem kell építési engedély - műemlék kivételével - a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítésére, és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület átalakítására és ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezésre, támfalépítésre sem. 

Az építtetők helyzete viszont csak látszólag lett könnyebb, ugyanis nekik és az általuk megbízott építészeknek jóval részletesebb tervdokumentációt kell készítenie a bejelentési eljáráshoz, ugyanis a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) kormányrendelet szerint az alábbi kiviteli szintű terveket kell a bejelentéshez elkészíttetni, és az alábbi munkarészeket kell az elektronikus építési napló mellé feltölteni:

 1. aláírólap tervjegyzékkel
 2. helyszínrajz
 3. kitűzési helyszínrajz
 4. utcakép
 5. eltérő szintek alaprajzai
 6. metszetek
 7. homlokzatok
 8. tartószerkezeti tervek
 9. épület műszaki berendezéseinek rendszerterve
 10. műszaki leírás
 11. tervezői költségvetési kiírás

Ráadásul költségesebbé is vált a "bürokráciacsökkentett" építkezés, hiszen az intézkedéseknek megfelelően kötelező felelősségbiztosítást is kell már kötnie az építészeknek, és - természetesen - ennek költségeit is a megrendelőikre tudják csak ráhárítani, plusz kötelező a tervezői művezetés is

Mindössze annyival egyszerűbb az építésügyi ügyintézés, hogy a szomszédok nem kapnak értesítést az építési tevékenység előkészületeiről (gondolom ez hasznos lehet akkor, ha XY fideszes képviselő nem akarja világgá kürtölni, hogy éppen egy 1500 négyzetméteres villát épít a XII. kerületben), de jelentősen növekszik az a rizikófaktor, hogy akkor fog egy szomszéd pereskedni a neki nem tetsző építkezés miatt, amikor már jelentős összeget fordított az épülő házára a kivitelezés alatt az építtető.

Az építésügyi szabályozás szétverésével perek sokasága fog keletkezni a szabálytalan telekbeépítések okán megromló szomszédsági viszonyok miatt, és szép településeink utcaképére évtizedekre fogja rányomni a bélyegét a fideszes felelőtlenség. Ezzel együtt megnő az építész kollégák felelőssége is, mondhatni korlátlan lesz, hiszen nem lehet az engedélyező hatóságra fogni semmit, minden hibáért ők lesznek felelősek, és talán a kötelező felelősségbiztosítás anyagilag helyt áll az esetek egy részében helyettük.

Az építésfelügyeleti hatóság ellenőrzésére természetesen lehet majd számítani, aki majd ellenőrzi, hogy az építőipari kivitelezési tevékenység egyszerű bejelentéshez kötött épület esetén az egyszerű bejelentési dokumentáció alapján, illetve a szakmai és biztonsági előírások megtartásával történt-e. Ha nem, akkor majd rendesen bírságol, vagy elbontat. Viszont kapaszkodjanak: az építésfelügyelet a településképi előírások betartását nem ellenőrizheti, mert ezt a szétmódosított, elszabott építési törvény nem teszi lehetővé.

Pedig a kormány úgy tesz, mintha a településkép lenne az egész építésügyi trollkodás középponjában. Lázár János 2016 június 10-én Kaposváron tartott építészeknek fórumot, ahol többek között arról is beszélt, hogy meg kell óvni az embereket attól, hogy rossz házakat építsenek, ezért Lázár az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának nevezte a saját településeik utcaképének, a települések összképének javítását, amihez egy keretet adnak az azóta már elfogadott településképi törvénnyel

Sőt, Lázár szó szerint úgy fogalmazott Kaposváron, hogy a helyi településképi rendelet fogja meghatározni, hogy mi a szép és a nem szép. Lázár szerint ennek a helyi településképi rendeletnek ízlésrendeletnek kell lennie. 

Az ízlésrendőrség ügyét Lázárék a kormányhivatalokon belül működő építésfelügyelet helyett rátolták a szerencsétlen polgármesterekre, akik településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezhetik. Nem csak Óbudán vagy Győrben, de a 71 lelkes Bürüsön vagy a 70 lakosú Szörényben is meg kell ezt oldani az ottani polgármestereknek. Még egy púp a hátukra, gondolhatta a végtelenül cinikus és arrogáns Lázár, akinek két éves kijelentése ma is igaz: riasztó állapotban van az állam, nagyságát, mozgásképtelenségét és az elnehezültségét tekintve is. 

Végül nézzünk két példát:

Az egyik egy lakóház, amely egy vidéki városban épül, ahol zártsorú beépítés és az utca tengelyével párhuzamos gerincű egyszerű nyeregtető az előírás. Nem kell építésznek lenni ahhoz, hogy ennél az egyszerű bejelentéssel készült épületnél semmi sem stimmel ezen előírások közül, és - lássuk be - látszólag sem illeszkedik a környezetébe. A szomszédok már tépik is a hajukat. Ha az Ön szomszédjában is építkezni készülnek, akkor kösse fel a gatyát.

elrontott_haz.png

A másik példa pedig egy központi beruházás, a szilvásváradi állami ménesgazdaság kiemelt fejlesztése. Ahogy az Index is megírta: ez a lovas stadion nemcsak egy sima lovaspálya lesz nézőtérrel, hanem konkrétan egy háromfalú betonteknő épül a Szalajka-völgy bejáratánál. Tovább tetézi a tájrombolást, hogy a stadion mellett egy hozzá illő léptékű parkoló is épül, azaz egy jó nagy területen kiirtották a fákat és egyéb növényzetet, és az egészet lebetonozták. Ezt a cikket olvasva vettem erőt magamon, és átrágtam magam Szilvásvárad rendezési tervén, ami gyakprlatilag ki van herélve, köszönhetően a településképi törvény és az építési törvény szerencsétlen szabályozásának, ami miatt sajátos ex-lex állapot van, de ez az egész országra érvényes: a helyi településképi rendeletek elkészültéig nem szabályozhatnak településképi kérdéseket helyben. Pedig a betonbunker-stílusban épülő lovarda szomszédságában, pár méterre húzódik egy Natura 2000-es terület és a tájképvédelmi övezet határa, így biztos indokolatlan ez a fajta építészeti megformálás.

index_szilvasvarad_bunker.jpg

Persze nem kell csodálkozni, mert ezt a szilvásváradi kormányberuházást is a hazai vállalkozók szupermene, a gigastróman cége, a Mészáros és Mészáros Kft. egy másik céggel összeállva végzi - az index.hu információi szerint - az előzetesen becsültnél 1,6 milliárddal drágábban, nettó 6,2 milliárdért.

A beruházásban erősen érdekelt Magyar Lovassport Szövetség alelnöke pedig nem más, mint Izsák fideszes polgármestere, Mondok József, akinek vadászházas ügyével kapcsolatban nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség is. Mondok amúgy szívesen fotózkodott Szilvásvárad településképének tönkretételéhez aktívan asszisztáló polgármester kollégájával, Szaniszló Lászlóval és Budai Gyulával, a Fidesz másik ős(bunkójával)tehetségével.

szaniszlo_mondok.jpgBudai, Mondok és Szaniszló (a kép forrása: 24.hu)

Mivel Lázárék Magyarország kifosztásán és tönkretételén kívül semmihez sem értenek, ezért az Együtt a kormányváltás után olyan józan építésügyi szabályozást fog alkotni, amely optimális az építtetők és a beruházások környezetében élők számára is, alkalmas lesz településeink utcaképének védelmére, és valóban megjeleníti a köz érdekét és érdemben járul hozzá az építőipar és a ingatlanpiac élénkítéséhez.

Találkozzunk augusztus 20-án 16 órakor a Szabad sajtó útján, hogy együtt üzenjük meg az Orbán-rezsimnek: nem hagyjuk, hogy tovább lopják a közös jövőnket!

 

————————
Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

 

komment

Trócsányi miniszter felesége az orbáni gőg új mintaképe

2017. augusztus 18. 10:35 - BerkeczBalazs

Trócsányi miniszter házánál tüntettek a devizahitelesek, amikor a 'gazságügyi miniszter felesége leslagozta őket. Trócsányiné hozta a CÖF-ös hisztik mélységeit, ezzel az orbáni gőg új mintaképe lett.

trocsanyine.png

Amint arról a 12.kerulet.ittlakunk.hu beszámolt: a napokban ismét tüntettek a "Nem adom a házamat" mozgalom aktivistái, a "sárgapólósok", a Mártonhegyi úton, Trócsányi László igazságügy-miniszter házánál. A csoport főleg olyan devizahiteleseket tömörít, akik az általuk fölvett devizahitelek jelentősen megemelkedett törlesztőrészleteit képtelenek visszafizetni a bankoknak. A csoport egyik szóvivője Trócsányit megalkuvó, népét eláruló értelmiséginek, illetve bankárminiszternek nevezte.

Tórcsányi felesége, aki a kertben öntözött, a slagot esetenként az utca felé irányította és lefröcskölt néhány tüntetőt. Ebből aztán heves szóváltás alakult ki, amit a tüntetők meg is örökítettek. A miniszter felesége például azt kérdezte az egyik leslagozott hölgytől - miután a tüntető számon kérte őt a pofátlan locsolásért -, hogy "esőben mi történik magával" majd azt javasolta, hogy menjenek vissza ahhoz, aki fizeti őket.

Szegény Trócsányiné abban szocializálódott az egyik legtehetségtelenebb igazságügyi miniszterként ténykedő férjével, hogy valaki csak akkor tesz valamit, ha fizetnek érte. És úgy gondolja, hogy a NER egyik díszhuszárja feleségeként ordináré módon slaggal fröcsölhet le bárkit közterületen, ha neki úgy tetszik.

Ez az alpári gőg szűrődik át a rezsim minden ténykedésén. Akkor is, amikor cöfösnénik, rezsiszilárdok és bayerzsoltok harcolnak az éppen habonyilag kipécézett álellenséggel, és akkor is, amikor az Orbán-rezsim intézményesítve próbál eltiporni egyetemet, médiát, önkormányzatiságot, civileket és bárkit, aki fennakad a putyini mintára épülő diktatúra szűrőjén.

De elég volt Orbán és maffia-kormánya elnyomásából, találkozzunk augusztus 20-án 16 órakor a Szabad sajtó útján, hogy együtt üzenjük meg az Orbán-rezsimnek: nem adjuk a függetlenségünk és nem hagyjuk, hogy tovább lopják a közös jövőnket!

 

————————
Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

 

komment

Rozémanós Tiffánnak végleg leáldozott, már Seszták is kirúgta

2017. augusztus 17. 11:30 - BerkeczBalazs

Tiffán Zsolt, a sajátjait is maffiózónak nevező, minősíthetetlen stílusú írásairól elhíresült "hébér úr" már Seszták Miklós fejlesztési miniszternél is betette a kiskaput, ugyanis már az Ős-Dráva Program megvalósításával kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztosi megbizatása is megszűnt. A Baranya megyei Fidesz szervezetet tíz éven át vezető Tiffán mára teljesen lecsúszott, és ebben Tiffán közösségi oldalát rendszeresen piszkáló rozémanóknak is lehet szerepe. Nézzük meg, hogy miként jutott el Tiffán Orbán kedvenc borásza státuszból a kegyvesztettségig.

ke_pernyo_foto_2017-08-17_11_34_10.png

(az eredeti kép forrása: okpecs.hu)

A kezdetek megidézéséhez kölcsön veszem Stemler Miklós Magyar Narancsban megjelent "Egy igazi család tagjai - Tiffán Zsolt küzdelmei Baranyában" című cikkét, amely így írja le a kezdeteket: 

"A Tiffánok az egyik legelismertebb villányi borászcsalád. Az 1965-ös születésű Tiffán Zsolt a középgenerációt képviseli, édesapjával, Tiffán Edével közösen vezeti a családi vállalkozást. Az ifjabb Tiffán a borászkodás mellett már 1998-ban belekóstolt a politikába, akkor lett a Fidesz tagja. „Egy igazi család tagja lettem, ahol az őszinteség, az egymás szemébe nézés, a tiszta emberi gondolatok fontosabbak mindennél” – vallja képviselői honlapján politikai hazája megtalálásáról, és a család a mi forrásaink szerint is komoly szerepet játszott politikai felemelkedésében. A fáma szerint Orbán Viktor Tiffánék családi jó barátja, és a kormánybiztosságig vezető kapcsolat is valahonnan innen indult: ahogyan egy, a Fidesz akkori belső életére rálátó forrásunk fogalmaz, a fiatalabb Tiffán „Orbán Viktor és a pártelit udvari borszállítója lett”; ebből a bizalmi viszonyból sarjadt aztán a politikai karrier. 

(...) Tiffánnak 2009 végéig kellett várni, hogy fontos szerepet kaphasson – és viharos belépése a nagypolitika világába mint­egy előrevetítette a későbbi kalamajkákat.

A siklósi választókerületben 1998 és 2010 között a kisgazdagyökerű Kékkői Zoltán volt a vezető jobboldali politikus. A helyi tagság a 2010-es választás előtt is a volt földművelésügyi államtitkárt támogatta, ám Orbán Viktor inkább kedvenc borászát favorizálta. A helyi tagok viszont nem vették a lapot, és először négy­ötöddel, majd kétharmados arányban szavazták le Tiffán jelöltségét. A pártdemokrácia nagyobb dicsőségére ezek után Kövér László választmányi elnök tett rendet Bánki Erik regionális pártigazgató segítségével, és a Fidesz siklósi alapszervezetét feloszlatták, Tiffánból pedig képviselőjelölt lett. (Bővebben lásd: Végvári légvár, Magyar Narancs, 2012. február 9.) 

A 2010-es fülkeforradalom Tiffánt is a parlamentbe repítette, és a képviselőség mellett egyre több helyi feladat találta meg. 2012-ben a megyei közgyűlés elnökének választották, majd következett karrierjének csúcsa, az Ős-Dráva-program és a kormánybiztosi poszt.

Miközben Tiffán kezében egyre több hatalom és pénzforrás összpontosult, fideszes hátországában nem volt zavartalan az uralma. A vele szembeni kritikák két fő területre irányultak. Az egyik az Ős-Dráva-program volt, amely már ekkoriban sem volt túl jó passzban: a villányi politikus ellenlábasai azt rótták fel, hogy 2013 végén a 25 milliárdos területfejlesztési csomagból csupán egy nagyszabású közmunkaprogramra és egy látogatóközpont felhúzására futotta. Szintén szemet szúrt a képviselő-kormánybiztos nagyvonalúsága, már ami a saját családjának és ismerősi körének juttatott támogatásokat illette.

Bár a magyar politikusok párt­állástól függetlenül nem tekinthetők túl szemérmesnek e téren, Tiffán Zsolt mindezt, mondhatni, becsülendő nyíltsággal csinálta. Megyei közgyűlési elnökként (a pályázati források sorsáról korábban döntő regionális fejlesztési tanácsok helyét a megyei önkormányzatok vették át) például az ő és az édesapja tulajdonában álló Colchicum Kft.-nek ítélt meg 108 milliós fejlesztési forrást 2012-ben. A Fidesz első számú baranyai vezetőjévé avanzsált Tiffán káderpolitikája is többek szemét csípte: önkormányzati helyettesévé például a nem csupán országos, hanem megyei szinten is ismeretlen Pohl Mariettát tette, aki közgyűlési alelnökké választása előtt egy falusi alpolgármesterséget és egy elbukott önkormányzati választást tudott felmutatni. Pohlra hárult emellett a feloszlatott siklósi Fidesz újraszervezése is, amelyet bejáróként kellett Nagyharsányról abszolválnia."

Aztán Tiffán összerúgta a patkót Kolovics Jánossal, Szigetvár akkori fideszes polgármesterével is, aminek az lett az eredménye, hogy a Fidesz szigetvári csoportja első körben nem támogatta Tiffán képviselő-jelöltségét 2013 végén. Végül némi ráhatással Tiffán lett a jelölt, de eztán az őszi helyhatóságin már Tiffán nem támogatta érdemben a polgármesterségért ismét csatába indult (majd elbukott) Kolovicsot a kampányban, hanem hátulról a Jobbik-KDNP által támogatott polgármester-jelöltet segítette, aki szintén elbukott. Ahogy többségében elbuktak a Fidesz siklósi, sellyei, sásdi, szentlőrinci jelöltjei is, így Tiffán abba a harkányi bástyába szorult vissza, ahol a rendszerváltás óta mindig a jobboldal győzedelmeskedett, így nagy truváj nem történt azzal, hogy ott sikerült összepakolni egy fideszes többségű képviselő-testületet és megszerezni a polgármesteri pozíciót is. 

Nem csak Tiffán bukott meg, hanem belső ellensége, Szigetvár fideszes ex-polgármestere, Kolovics János is, akit hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádol a Mohácsi Járási Ügyészség (a gyanú szerint az MSZP-től a DK-hoz csatlakozott volt önkormányzati képviselő megvásárolt szavazatával nyerte el nevelt fia a helyi vízműből kiváló, a gyógyfürdőt és tanuszodát működtető cég ügyvezetését). 

A legcsúnyábban elbukott Szigetváron két éve még az alapszervezetet is feloszlatták, majd az alapszervezetek szétverésében már rutinosnak számító Tiffán őszre át is vette az újraalakult szigetvári csoport vezetését, de nem maradthatott nála sokáig a pozíció, viszont ne szaladjunk ennyire előre.

Tiffán bukásához nem csak az alapszervezetek sorozatos szétverése vezetett, hanem egyrészt a sikertelen Ős-Dráva Program, a gyenge országgyűlési képviselői munka (még a Tiffánt korábban támogató fideszesek is arra panaszkodnak, hogy lehetetlen elérni vagy érdemben beszélni vele) és az, hogy egyszerűen nem tudja kezelni a konfliktusokat. 

Talán ezért is történhetett valami Tiffánnal 2015 nyarán, mert akkor kezdett el egyre furcsábbakat írogatni éjszakánként a saját közösségi oldalára. 2015 június 13-án például azt írta, hogy:

Kiborítom a bilit...

Tegnapelőtt Hende Csaba Miniszter Úr megtisztelő jelenlétével átadtuk a megújult siklósi Várat. Azt a várat,amely minden dél-baranyai ember lelki öröksége! Miniszter Úr látogatása hatalmas megtiszteltetés! Ő egy igaz magyar hazafi! Az ünnepség után,mikor kérdőre vontam a városvezetést,miért is nem énekeltük el Nemzeti Imádságunkat,a következő választ kaptam:" A fanfárok után butaság(!!!!!!!!!!!!!!!!) lett volna elénekelni a Himnuszt.... "2015-ben itt tart Siklós.... Bratyizós,vurslis,középszerű,bolsevik szinten... Pitiáner, egykor esküdt ellenségek,kommunisták és indokmagyarok bűzös játékszerévé válik ez a nagymúltú város,melynek ékszerét háttéralkukban megkövesedett akárkik akarnak 15, vagy 20 évre levinni a csirkepaprikásos mélybe.

Arra kérek minden jóérzésű siklósi polgárt,ne hagyja,hogy laza állkapcsú milliárdosok martaléka legyen a Siklósi Vár! Hozzon minden előzetes,és jelenlegi tárgyalást,döntést nyilvánosságra a Polgármester Úr! Ne hagyják,hogy Dél-Baranya jelképe kisstílű tárggyá váljon! A Vár Felügyelőbizottságának elnökeként mindent el fogok követni,hogy ez ne történjen meg! Holnaptól elindítunk egy vármentő programot a net-en. Természetesen holnaptól újra igaztalan támadásokat fogok kapni a dűnéntúli naplótól,de sebaj! Megszoktuk/megszoktam. Egy a lényeg! Ne hagyják a Várat!

foto.JPG

Majd pár nappal később, június 24-én az Ős-Dráva Program kapcsán hozta össze az első igazán emlékezetes Facebook-bejegyzését, amely így hangzott:

"Azt kívánom, hogy minél több ember vegyen részt a napokban megrendezendő biciklis túrán! Azt kívánom mindenkinek, hogy lássa és érezze az Ormánság szépségét kerekezés közben! Arra kérek mindenkit, hogy vegyen részt ezen a csodálatos eseményen! Gratulálok, és sok sikert kívánok a szervezőknek! 
Hogy én miért nem veszek részt?

Mert nem tűröm el, hogy engem és társaimat - akik a szívünket kitettük az Ős-Dráva program sikere érdekében - nap mint nap megalázzanak! Többek között olyan politikai szereplők, akik a közéleti kurválkodáson kívül semmihez sem értenek, és semmit nem tettek még le az asztalra. Az Ormánság asztalára. Büntetett előéletű firkászok faggatnak a hülye és aljas kérdéseikkel naponta. Ha pedig megrendelés érkezik ezekhez a bűzlő médiumokhoz - sajnos sokszor kormánypárti oldalról -, ők rögtön ugranak, s ordas hazugságokat terjesztenek rólunk. (Amúgy tudjuk, kik osztják az észt a megyében közülünk. Összesen két emberről van szó…Pedig nem egy pártban vannak, mégis ők osztják le a lóvét... Ha kell, a sajátjaikra törnek, csak azért, hogy mások semmit se tehessenek(((Viktor! Vedd már észre!!!Ezek maffiózók!!!!)))
Néha tényleg úgy érzem, kitinpáncélt kell növesztenünk, hogy elviseljük mindazt a gyalázatot, amit ezek a gazemberek ránk ragasztanak. 
Teljes skizofrénia, hogy (pártfüggetlenül) nyalják a seggét politikai hobbitoknak egy - egyébként dicséretes - rendezvény miatt, mindeközben a megvalósult projekt elindítói a XXI. század verbális máglyáin végzik.
Helyosztás zajlik: egyszer ez, egyszer az az erős ember. Ha valaki persona non grata, akkor társai az ellenzéki sajtó segítségével próbálják lejáratni. 
Mindeközben Baranya, Tolna, Somogy környékén - az Ős-Drávát leszámítva - semmilyen fejlesztés nem zajlik. Manapság Kelet- Magyarország és Észak-Dunántúl több tízezer munkavállalót foglalkoztató autógyárakat, üzemeket, autópályákat épít, míg a töketlenség és a gátlástalanság uralkodik e táj felett. Táskahordozók világa lettünk, amelyben „polkorrekt” fiúk utasítanak rendre az ilyen írások miatt.
Magára hagytuk a derék polgári köröket. A régi tagok hátán feláll a szőr a sikamlós dumák miatt. Egyszerűen elegük van abból, hogy a kormánypárt mindenre barátkozós szöveget lök.
Csak egy ember van talpon: Orbán Viktor. Aki, ha kell, a világgal szembeszáll a magyarok védelmében. Egyszerűen, tisztán, mégis érthetően beszél. Hogyan harcoljon ő, ha Dél-Dunántúl semmit sem tesz a saját boldogulása érdekében? Kiemelt nemzeti program lett az Ős-Dráva, mégis naponta kell megküzdenünk a „mit-miért-nem” tökfilkókkal.. Azért van ez, mert nem jó a személyzeti politikánk. Nem is volt jó soha.
Minisztériumi megbeszélésekre hívnak meg olyan embereket, akik reggeltől estig gyalázzák a programunkat. Tudományos munkatársainkat használják fel mikrofonhordozónak, hogy kommunista, jópofizó uzsorásoknak - köztük ormánsági polgármestereknek - adják kezébe a távbeszélőt. Szemkilövetők tetszelegnek a hatalom árnyékában, lökve a szokásos szöveget, amit mindannyian ismerünk: “Tudod, én mindig rátok szavaztam…” Hát persze…
Ó, és az árulók! Akik hazudtak, akik megvezettek minket, akik a tehetségteleneket használják fel hatalmuk érdekében, akik a maguk hatalmáért olyanokat emelnek hatalomba, akik a torkukat elharapták volna másfél évtizeddel ezelőtt.
Nagy úr a kényelem!
S most kell magunkba nézni, mielőtt nekimegyünk a 2018-as nagy harcnak! Ha ezt nem tesszük meg, ránk telepszik a „nyilasávós” söpredék, akinek pojácái hetente tolják a képünkbe a politika totális gátlástalanságát és sunyiságát!
El kell újra menni a polgári körökhöz és beszélgetni velük! Különben a Jobbik a maga álszentségével elviszi őket. A köröknek nincs más vágyuk, mint néhány emberi szó. Ők majd elmondják, hogy keményebben kell beszélnünk, hogy a munkát adó magyar középosztályért kell kiállnunk!
Elkeserítő a helyzet. Én is hibás vagyok. Azt hittem, egy jó ügyért csak ki kell állni, aztán minden megy magától. Hát nem így van…
Ezért nem megyek el biciklizni egy olyan útra, amelyet nagyra becsült bajtársaimmal építettünk.
De az Ős-Dráva programot, ameddig lehet, viszem tovább."

De ez a bejegyzés még a - végül meredeknek bizonyult - lejtő tetején íródott, mert eztán jöttek csak az igazán tiffánosan bunkó megnyilvánulások, például akkor, amikor szeptemberben azt írta Siklósnagyfalu polgármesterének, hogy "Felvettem a kapcsolatot orvos barátaimmal,kik készséggel állnak az Ön rendelkezésére. Türelemmel fogják Önt kezelni!", majd pár nap múlva nekem azt, hogy rohadt hazaáruló szemét vagyok. Ezt meg is ismételte, legalább kétszer. 

Aztán jött még a "Nyílt levél Sophie in ’t Veld Asszonynak", amely lényegében egy jó nagy nyallintás menekültügyben Orbánnak, de úgy tűnik ez a gesztus már hasztalannak bizonyult, ugyanis 2015 október 16-án az alábbi levéllel búcsúzott Tiffán Zsolt a megyei Fidesz elnöki széktől:

"Kedves Barátom!

A Fidesz Baranya Megyei Területi választmánya ma tisztújító ülést tart.
E szervezet elnöki tisztét 10 éven keresztül, 5 cikluson át láttam el.
Megtisztelő feladat volt, képességeimhez mérten és odaadással végeztem munkámat, de itt az idő a váltásra! Ezért a mai tisztújító ülésen nem kívánok indulni az elnöki titulusért. Döntésemet átgondoltam és úgy érzem, akkor használok a legtöbbet a megyei szervezetnek, ha átadom a helyemet. A választmány tele van fiatal, politikailag és szakmailag felkészült emberekkel, akik fiatalos lendülettel vihetik tovább a munkát.

Barátsággal: Tiffán Zsolt
Választókerületi elnök

Harkány, 2015. október 16."

Így a fiatalítás jegyében az 52 éves Tiffán helyett a 47 éves Nagy Csabának szavaztak bizalmat a fideszes küldöttek. De ne legyünk naivak, nem abból a Tiffánból árad a nagylelkűség, aki eddig három városi alapszervezetet rúgott szét, hanem a nem túl demokratikus Fideszt vezető Orbán bizalma rendült meg benne.

Idén tavasszal jött a következő pofon, amikor a közösségi oldalakról már akkor pártközpontilag letiltott Tiffán helyett a szigetvári központtal működöő Baranya 4-es választókerület élére is Nagy Csaba került, aki így a képviselő-jelölti feladatokat is átvette. A rozémanókkal katatón módon harcoló borászt a Fidesz azon megyei elnöke váltotta, aki a megyi területfejlesztési pénzek felelőseként ezt a térséget szívatta a legjobban. 

És most ért el Tiffán a legmélyebb pontra: Seszták Miklós fejlesztési miniszternél is betette a kiskaput, ugyanis már az Ős-Dráva Program megvalósításával kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelős miniszteri biztosi megbizatása is megszűnt. Ahogy fideszes ismerősöm fogalmazott kaján vigyorral a minap: már Seszták is kirúgta Zsoltit. Nos, ennyi.

ke_pernyo_foto_2017-08-17_11_22_52.png

Mint arról már beszámoltam: Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke (aki egyben a Fidesz baranyai vezetője is) 2016 elején baranyai városvezetőkkel folytatott informális egyeztetéseken több nem fideszes városvezetővel közölte, hogy esélyük sincs a most megnyílt uniós forrású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainak első körében forráshoz jutni, majd egy második egyeztetési körben pedig azt mondta, hogy lehetséges nyerni is, de akkor van nagyobb esély, ha a megyével konzorciumban pályáznak. (Erről bővebben ITT és ITT írtam korábban.)

Nagy Csaba betartotta az ígéretét: a független vezetésű Szigetvár városa 11 pályázatot nyújtott be a TOP keretére, amiből pont mindössze kettő nyert, mindkettő a megyével konzorciumban készült, és mindössze 539 milliós keretet fed le, míg a szintén független Siklós kettő nyertes pályázatára 253 milliót kapott, a szocialista polgármester által vezetett Sellye pedig nem jutott támogatáshoz a TOP keretéből. 

Ezzel szemben a fideszes fellegvárként számon tartott Mohács 10 pályázata is nyert, amivel 3300 milliós brüsszeli pénzt sikerült lekötniük, a szintén kormánypárti Komlónak pedig 1586 milliót sikerült megszereznie 5 db nyertes projekttel. Bánki Erik környékének másik nagy nyertese Bóly városa, ahová szintén az ellenzéki városoknak jutó források többszöröse kerül: 4 nyertes pályázattal 1347 millió forint.

Baranya lakosai megérdemelnék végre, hogy újra valaki olyan képviselje őket, aki hajlandó értük dolgozni, aki valóban képviseli az érdekeiket és nem csak azzal van elfoglalva, hogy a saját és haverjai zsebét tömje, akit el lehet érni, akivel lehet érdemben beszélni és aki politikai kapcsolatait nem rombolásra, hanem építésre fordítja. A Fidesz jelöltjei alkalmatlanok erre.

Az Együtt azért dolgozik a következő hetekben is, hogy egy együttműködés jöjjön létre az új - a 2010 előtti világot elutasító - demokratikus ellenzéki pártok között, ezzel egy új pólust létrehozva. Ha ez létrejön, a Fidesz többsége megállítható. Ebben mindekinek megvan a felelőssége, a pártvezetőknek és a választóknak is. 

Augusztus 20-án pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért.

A rendezvényen felszólal Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke, Lukácsi Katalin, a KDNP korábbi tagja,Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke, Vágó Gábor a KELLESZ alapítója, valamint Porcsin Zsolta Hajdu-Bihari Napló korábbi főszerkesztője. 

Gyere el te is, találkozzunk augusztus 20-án 16 órakor a Szabad sajtó útján!

https://www.facebook.com/events/1447064928695816/

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bíróság szerint az Együtt politikusai garázdaságot követtek el

2017. augusztus 12. 12:33 - BerkeczBalazs

A héten kézbesített bírósági végzés szerint az Együtt politikusai garázdaságot követtek el, amikor Gulyás Mártonék fogva tartása miatt tiltakozásképpen tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai rendőrséget. Az Együtt tisztességes tárgyalást követel.

garazda.png

Mint ismeretes: április 12-én, az Együtt politikusaival (Spät Judittal, Juhász Péterrel, Lázár Róberttel és Pataki Mártonnal) közösen Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobáltuk meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját. Akkor már második napja tartották fogva Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Mindkettejüket politikai véleménynyilvánítás közben vitték el a rendőrök, egyikük sem akart senkit megfélelmlíteni és egyikük sem akart személyben kárt tenni egy a gyülekezési törvény ahtálya alá tartozó rendezvényen, ahogy mi sem ezt terveztük, hanem a markáns politikai véleményünket fejeztük ki egy látványos, előre bejelentett akcióban.

Az előre bejelentett tojásdobálás a Gulyást és Vargát is őrző Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját érte, és a kivonuló rendőrök kvázi tettenértek bennünket, viszont miután az adatainkat felírták szabadon távozhattunk. Ahogy Juhász Péter, az Együtt elnöke is megfogalmazta már: felmerül a kérdés, hogy ha minket ezért, garázdaságért, büntetőeljárásban, nyilvánvalóan csoportosan elkövetve nem állítottak elő, akkor hogy lehetséges az, hogy Gulyás Mártont és Varga Gergőt - akik nem csoportosan követték el a Sándor-palotánál az akciót - azonnal előállították, és közel 3 napig őrizetben tartották? 

Szerintünk nyilvánvaló, hogy a rendőrségen keresztül a hatalom meg akarja félemlíteni a civileket, a Fidesz kormánya pedig nem akarja meghallani az ellenvéleményeket. Ezért is volt diktatúrákra jellemző az a módszer, ahogyan lecsapott a rendőrség, az ügyészség és a bíróság Gulyás Mártonra és Varga Gergőre, akik velünk együtt ártatlanok, nem követtek el garázdaságot, pusztán az alaptörvényben rögzített jogukkal élve a szabad véleményüket fejezték ki a keleties elnyomó, köztörvényes maffiózóként viselkedő rezsimmel szemben.

Sem Gulyás Mártonék esetében nem valósult meg a garázdaság vétsége azzal, hogy egy festékes palackkal összekent egy épületet, sem nálunk nem valósult meg, hiszen a mi akciónk kizárólag a sajtótájékoztatóval egybekötött eseményre meghívott újságírók előtt történt, és egyértelműen a politikai véleménynyilvánítás keretei között értelmezhető, a társadalomra való veszélyesség és a félelemkeltés nem értelmezhető egyikünk akciójánál sem, de a függetlennek egyre kevésbé nevezhető bíróság elítélte Gulyást és Vargát is, ahogyan bírósági tárgyalás nélkül állapította meg a bíróság azt is, hogy az Együtt tojásdobálós akciója kihívóan közösségellenes volt, és alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat és megbotránkozást keltsen, emiatt bírósági figyelmeztetésben részesítettek minket (a végzés ITT tölthető le).

Mi az Együttben viszont kiállunk a saját jogaink mellett, és rendes bírósági tárgyaláson fogjuk bebizonyítani, hogy nem követtünk el szabálysértést, nem vagyunk garázdák, hanem a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával éltünk.

Viszont a szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. Ezért pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért.

A tüntetésen felszólal: 
- Juhász Péter, az Együtt elnöke
- Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miniszterelnökjelöltje
- Lukácsi Katalin, kereszténydemokrata politikus, volt KDNP-tag
- Vágó Gábor, a KELLESZ - Korrupció Ellenes Szövetség alapítója

Gyere el te is, találkozzunk augusztus 20-án 16 órakor a Szabad sajtó útján!

Részletek: https://www.facebook.com/events/1447064928695816/ 

 

P.S.: Ez az egész kettősmércés eljárás engem különösen azért háborít fel, mert szemtanúja és elszenvedője voltam annak, amikor egy valóban félelemkeltő, verekedéssé fajult akcióban nem állított elő senkit a rendőrség, miközben az egyik öklös a rendőr szeme láttára, tőle 50 centiméterre landolt, és a súlyosan közveszélyes, büntetett előéletű figurától a videó tanúsága szerint is hangzottak el súlyos fellépéssel kísért fenyegetések a nyílt utcán. A rendőrség mindenféle eljárási hibákkal tarkítva végül bűncselekmény hiányában zárta le a nyomozást, mondván nem történt köznyugalmat zavaró incidens.

Nem szeretnék rendőrállamban élni, és olyanban különösen nem, ahol a politika irányítja a rendőrséget. Az Együtt a kormányváltás után megszünteti a politikusokat védő luxusrendőrségeket (TEK, Parlamenti Őrség), ezeket a forrásokat a rendőrség működésének javítására fordítjuk. És megszüntetjük a pártpolitikai befolyást a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok működésében.

A büntetőjogot az áldozatok védelme érdekében alakítjuk át. Nagyobb hangsúlyt helyezünk az okozott kár helyrehozatalára, megerősítjük az áldozatsegítő szolgálatot. A büntetőeljárások felgyorsítása érdekében kiemelten fejlesztjük a rendőrség rendelkezésére álló szakértői kapacitásokat.

 

------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 
 

komment

Hibák sorát követte el az ügyészég a Bayer-féle feljelentésem ügyében

2017. augusztus 10. 15:00 - BerkeczBalazs

Miközben Kerényi Imre a Nemzeti Könyvtárban tervezi megjelentetni a Fidesz udvari bolondjának, az Orbán Kegyence-díj büszke tulajdonosának kétes értékű műveit, addig Orbán és köreinek csahos védelmezője, Polt Péter ügyészsége hibák sorát követte el a Bayer-féle feljelentésem ügyében.

bayer_polt_1.pngfotó: index.hu

Mint ismeretes: tavasszal civil szervezetek vezetői és munkatársai tiltakoztak a civil törvény ellen a Parlamentben az Igazságügyi Bizottság ülésén, erre reagálva Bayer egy rádióműsorban nyilvánosan adta ki az ukázt: "ha még egyszer ezek vagy ilyennek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön. (...) Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat."

Még Orbán habzó szájú kegyence sem fenyegethet senkit veréssel, főleg nem nyilvánosan, főleg nem egy közösséget, ezért május 9-én feljelentettem a Bayer Zsolt nevű rasszista, xenofób, gyűlöletgyáros firkászt közösség elleni uszítás bűncselekmény elkövetése miatt.

A májusi feljelentésemre először július 5-én érkezett válasz az ügyészségtől, amiben egyrészt azt jelezték, hogy május 24-én a Budapesti IX. kerületi Ügyészségnek küldte meg a feljelentésem a Fővárosi Főügyészség, másrészt pedig "szíves elnézésem" kérték amiatt, hogy "adminisztrációs hiba miatt" elmaradt a tájékoztatás. (Az ügyészségi levelek ITT érhetőek el.)

Majd július 24-én érkezett a következő levél július 12-i keltezéssel, amiben arról tájékoztatnak, hogy egy azonos tartalmú feljelentést már elbíráltak május 13-án, így az enyémet már nem tudják elbírálni.

Egyrészt nem hiszem, hogy bárki velem teljesen azonos tartalmú feljelentést nyújtott volna be, de ha mégis, akkor miért nem vonták össze a két ügyet, hiszen a feljelentésem elektronikus formában, a május 13-i elbírálás előtt 4 nappal nyújtottam be. Amikor áttették az ügyet, akkor miért nem vették figyelembe, hogy már valahol elbíráltak egy hasonló tartalmú feljelentést? Miért nem kaptam értesítést időben? Miután áttették május 24-én az ügyet a Budapesti IX. kerületi Ügyészségnek, ott mi tartott július 12-ig, hogy megírják nekem azt, hogy érdemben nem vizsgálják, mert már egy azonos tartalmú feljelentést elbíráltak? Az aláírástól számítva miért 12 nap alatt jut el az ügyészségről a postára egy levél? 

Mára teljesen egyértelművé vált, hogy Polt Péter legfőbb ügyész nem a bűnt üldözi, hanem a fideszes bűnözőket védi. Amíg Polt Péter a legfőbb ügyész, addig Magyarországon nem lehet igazságszolgáltatásról beszélni. Az Együtt kormányváltás után Polt Pétert is elszámoltatja. 

................................
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
komment

Sátoraljaújhelyen épülhet az új "felcsúti kisvasút"

2017. augusztus 06. 11:40 - BerkeczBalazs

Hülyeségben és azok megvalósításában Orbán és csapata verhetetlen. A fideszes fiúk a lopásban is csúcstartók, és ha a hülyeség és a lopás egyetlen feladatban sűrűsödhet össze, akkor a határ a csillagos ég. Orbán lázári kivitelezésű újabb önmegvalósításba kezdett: a világ leghosszabb függőhídját építhetik meg Sátoraljaújhelyen, részben üvegből. Ne tévedjünk: ez lesz az új "felcsúti kisvasút".

uj_felcsuti.png(fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / boon.hu)

A minap számolt be arról a boon.hu, hogy 700 méter hosszú lehet az a függőhíd, amelyet a tokaj-hegyaljai fejlesztések keretében fognak megépíteni Sátoraljaújhelyen a Szár-hegy és a Vár-hegy között közel 2,5 milliárd forintból. 

Sátoraljaújhely az ország egyik legcsóróbb vidékének járási székhelye, ahol ennek a 2,5 milliárdnak lehetne jobb helye is, de Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere ezt a bizonyítványt is meg tudta magyarázni: "Szoktam néha hallani, miért ilyen beruházásokat valósítunk meg, amikor rendbe kellene tenni a város járdáit és útjait. Erre azt mondom, persze, ezek is nagyon fontos feladatok, ezeket is meg kell csinálni, de ha van egy olyan látványosságunk, ami turisták millióit vonzza Sátoraljaújhelyre, az olyan bevételt jelent majd a városnak, amelyekből ezeket a problémákat is könnyedén orvosolni tudjuk. A régió túlélésének és fejlődésének a kulcsa a turizmusban rejlik, a több látogató új munkahelyeket, biztosabb megélhetést jelent."

Persze tudjuk, hogy a másik gigantikus fideszes turisztikai beruházás, a felcsúti kisvasút is mennyire "jól" hozta a várt számokat, és milyen nagy turisztikai siker... Mint arról az Index az Átlátszó.hu által kikért adatokból beszámolt: naponta nagyjából tízen kisvasutaznak Orbán szívcsakrája köré épült vonalon, de idén január 21. és április 28. között 50 olyan nap is volt, amikor senki nem váltott jegyet a felcsúti kisvasútra, amely 857 millió forintból épült, és amelyből 600 milliót a sokat szidott Európai Unió adott (az Európai Csalás Elleni Hivatal Jávor Benedek, az Együtt és a Párbeszéd EP képviselője bejelentésére vizsgálja is az ügyet).

Ha elkészül a 2-3 milliárdért az üveges függőhíd is és ennek a történetnek a feldolgozására nem áll össze újra az abszurd humort játszó Monty Phyton-csoport vagy legalább a hazai L'art pour l'art Társulat, akkor megette a fene az egész szórakoztatóipart...

Mindenesetre az Együtt a rendszerváltás után visszaveszi az ellopott, elherdált állami vagyont, és Orbánisztánból együtt, közösen fogunk európai Magyarországot teremteni, ahol a közpénz nem hülyeségekre, hanem valóba fontos dolgokra, az emberek életét érdemben javító fejlesztéskre lesz fordítva!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

200 milliárdot lopnak el, de 300 milliárddal többet is lenyúlhattak volna, ha nem lépünk közbe

2017. július 30. 14:52 - BerkeczBalazs

Néhány hónapja elértük, hogy jelentősen visszavegyen az 500 milliárdos gigaközbeszerzésből a kormány, de ahogy várható volt, a 200 milliárdos rekordközbeszerzést is fideszes haverokon keresztül lopják el. Ráadásul van olyan cég a nyertes konzorciumban, akinek anno komoly hibát talált a cég korábbi felújítási munkáiban a hazai építésügyi minőséget ellenőrző intézet, az ÉMI.

200_milliardot_lopnak_el.png(képek forrása: keripeardon.wordpress.com és index.hu)

A Fidesz turbó fokozatra kapcsolt a közpénzek ellopásában: - mint ismeretes - február 27-én jelent meg a Közbeszerzési Hatóság hivatalos lapjában, a Közbeszerzési Értesítőben egy felhívás "Keretmegállapodás az NFSI hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására Magyarországon" címmel, amely kereken 500 milliárd forintos keretközbeszerzés keretében a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet vár ajánlatokat építési beruházások megvalósítására vonatkozóan. Nem volt még ilyen magas összegű közbeszerzés Magyarországon, ezért tartottam tőle, hogy ezt a pénzt is ellopják, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordultam.

Az OLAF-bejelentéskor hívtam fel arra is a figyelmet, hogy az Orbán-kormány rendszerint nem tartja be a jogszabályokat, ugyanis az általa létrehozott Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) közbeszerzési kiírásában az Európai Unió és Magyarország 2014–2020-as fejlesztési időszakra kötött Partnerségi Megállapodásában szereplő "KEHOP 5. Energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások alkalmazása” című prioritáshoz rendeltösszes finanszírozás 995 millió euró, amely mai árfolyamon számolva 306 milliárd forint, és így mindössze 61,2%-át fedezte a kiírt 500 milliárdos keretnek. Vagyis a közbeszerzés nem felelt meg a hatályos Partnerségi Megállapodásban foglaltaknak, valamint a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletnek sem, hiszen nincs meg a pénzügyi fedezete az 500 milliárd forint keretre közbeszereztetés alatt álló projekteknek. Ráadásul a hatályos Partnerségi Megállapodásban szereplő 306 milliárdos összegű energetikaikorszerűsítéses keretben benne van még 90 milliárd lakossági felújításra elkülönített keret is, amire szintén nem jogosult az NFSI leszerződni, és így már csak maximum 216 milliárd állhat az NFSI-hez rendelt projektek fedezetként rendelkezésre, szemben az 500 milliárdos közbeszerzési kiírással. Azt is követeltem, hogy belső vizsgálat induljon arra, hogy kiderüljön kik a felelősei az érvénytelen közbeszerzés kiírásának, majd el kell őket számoltatni.

Persze nem történt vizsgálat, de azt az Orbán-kormány is belátta, hogy védhetetlenül szabálytalan közbeszerzést írtak ki, ezért az NFSI megbízásából eljáró PROVITAL  Fejlesztési Tanácsadó Zrt. április 1-én hivatalos levélben értesítette a tender iránt érdeklődő gazdasági szereplőket arról, hogy módosítják a kiírást, amelyben már "csak" 200 milliárd forintra csökkent a keretösszeg, ami még szintén rekord magasnak számít (ITT letölthető a dokumentum).

Ebben az arcátlanul magas összegű közbeszerzési ügyben is már a kritériumoknál körvonalazódott, hogy valamelyik udvari beszállító fut be a végén, hiszen az elmúlt 8 évben nem nagyon lehetett más cégnek az elvártnak megfelelő referenciája. Nem is érthető, hogy mi indokolja azt, hogy az ország számos pontján tervezett kisebb-nagyobb energetikai fejlesztést miért kell egyetlen közbeszerzésben lepályáztatni, hiszen ezzel kizárják a kis- és középvállalkozásokat is a munkákból (viszont így egyetlen nagy szerződés keretében, szinte átláthatatlanul lehet majd lenyúlni tengernyi közpénzt). Közel egy éve lehetett számítani arra, hogy a keretközbeszerzéses bulival ezen a területen is megpróbálkoznak Orbánék.

Július 29-én megjelent az unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében az eredmény is, ami nem okozott meglepetést: a Dél-Konstrukt Zrt./ZERON Zrt., a West Hungária Bau Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerték a zsíros keretközbeszerzést.

Nézzük kik is ezek. Az Index 2012-ben azt írta a Dél-Konstrukt nevű cégről, hogy a panelfelújításokhoz kialakított állami minősítési folyamat közben az Építésügyi Minőség-ellenőrző Kft. (ÉMI) komoly hibát talált a cég korábbi felújítási munkáiban, ezért felfüggesztette a minősítést. A korábbi Épkar-leányvállalat Zeron Zrt. több Fidesz-közeli beruházásban tevékenykedett már, például a fidesz.hu tudósítása szerint dolgoztak a Diósgyőri vár - Belső vár rekonstrukcióján, de nyertek az MNV Zrt. 40 milliárdos keretközbeszerzésén is, és dolgoztak a szintén fideszes terézvárosi önkormányzatnak is. Az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila cége, a West Hungária Bau befutása egyáltalán nem meglepetés, ahogy a már-már mészároslőrinci sebességgel munkákat szerző ZÁÉV újabb rekord trófeája sem.

Az Együtt a rendszerváltás után visszaveszi az ellopott, elherdált állami vagyont, és Orbánisztánból együtt, közösen fogunk európai Magyarországot teremteni!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Idén eddig 65 hazai projektet vizsgált meg az Európai Csalás Elleni Hivatal

2017. július 20. 07:51 - BerkeczBalazs

Az Együtt közérdekű adatigényléssel kérte ki, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az idei év első felében milyen uniós programok kapcsán történt visszaéléséről küldött vizsgálati jelentést a Miniszterelnökségnek.

olaf_1_1.png

Ferjancsics László, az Együtt és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője ismét közérdekű adatigényléssel kérte ki, hogy aktuálisan milyen ügyekben nyomoz az Európai Csalás Elleni Hivatal. Az OLAF 2017. január 17. és 2017. június 30. közötti 5 csomagban, 65 uniós pénzből finanszírozott projekt ügyében küldött nyomozati anyag összefoglalót, vagy jelentést a Miniszterelnökségnek. Itt a lista:

 • 2017.01.24-én, OLAF 0F/2014/0047 vizsgálati számon, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból, valamint a Nyugat-dunántúli Operatív Programból támogatott, összesen tizenhét projektben tapasztalt visszaélés;
 • 2017.01.31-én, OLAF OF/2015/0661vizsgálati számon, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból támogatott, összesen harminc projektben tapasztalt visszaélés;
 • 2017.04.26-án, OLAF OF/2014/1030/B4 vizsgálati számon, a Társadalmi Megújulás Operatív Programból támogatott, összesen tizenegy projektben tapasztalt visszaélés;
 • 2017.05.30-án, OLAF OF/2015/1377/B4 vizsgálati számon, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból támogatott egy projektben tapasztalt visszaélés;
 • 2017.06.12-én, OLAF OF/2016/0428 vizsgálati számon, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból, a Közép-Magyarország Operatív Programból, valamint az új Magyarország Vidékfejlesztési Programból támogatott, összesen hat projektben tapasztalt visszaélés.

Sajnos - jellemző módon - a Miniszterelnökség listájából nem derül ki világosan, hogy pontosan mely projekteket vizsgálták, csak az egyes operatív programokra hivatkoznak, ezért újabb közérdekű adatigényléssel élünk, és ha kell, akkor bírósági úton szerezzük meg ezeket az információkat, ahogy ezt már megtettük korábban is.

Akármi is derül ki az anyagokból, abban minden fideszes kiskirály biztos lehet, hogy az igazságtételt senki sem kerülheti el, még ők sem. Az ilyen monolit, hazug és kapzsi rendszerek sehol, sem tartanak örökké, egyszer Orbán rendszere is bukni fog, és az igazságtételt senki sem kerülheti el. Mi az Együttben nem felejtjük el az Orbán-rezsim bűnöseit és bűneiket, ezért a rezsim bukása után jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rezsim kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami megrendelésekhez, uniós pályázati pénzekhez. 


------------------------------
Megköszönjük, ha támogatod a munkánkat!
OTP Bank 11784009-20603887
IBAN: HU83117840092060388700000000
SWIFT kód: OTPVHUHB

Ha te is dolgoznál velünk Együtt, csatlakozz!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
 

komment

Fideszes haverok is kisajátíthatnának magánvagyont az állam nevében?!

2017. július 13. 10:55 - BerkeczBalazs

Befújta a szél a postaládámba az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény és a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény módosításáról szóló nem nyilvános előterjesztést, amely szerint az állam és önkormányzat helyett, úgynevezett "harmadik személy" vagyis tipikusan egy fideszes haver is lehet a kisajátítást kérő, sőt a törvénytervezet alapján lehetséges lehet a közérdekű célt teljesen saját maga által megvalósító beruházó közvetlen tulajdonszerzése. Vagyis, ha a telked megtetszik Pénztáros Lőrincnek, és indokolható, hogy neki "nemzetgazdasági szempontból" kell, akkor einstand, és Pénztáros Lőrinc kisajátíthatja magának. Pofa leszakad...
kisajatitas.png(Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Aki nem hiszi, annk álljon itt a XX-GKFO/ 680 /2017. számú kormány-előterjesztésben szereplő törvénymódosítás szövege:

2017 évi … törvény 

az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény és a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény módosításáról 

Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény módosítása 

1. § 

Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény a következő 36/A. §-sal egészül ki:

36/A. §

(1) Ha a kisajátításról szóló törvény szerinti, az állam nevében vagy javára eljáró kisajátítást kérő harmadik személy kérelme alapján lefolytatott kisajátítási eljárás alapján az ingatlan tulajdonjogát az állam szerzi meg, és a kisajátítást kérő harmadik személy a kártalanítást teljes mértékben megfizeti, a tulajdonosi jogokat gyakorló a kisajátítás alapján állami tulajdonba került ingatlant a kisajátítást kérő által az állam helyett megfizetett kártalanításra tekintettel további ellenszolgáltatás nélkül, versenyeztetés mellőzésével, a Kormány nyilvános határozata alapján a kisajátítást kérő harmadik személy tulajdonába, vagyonkezelésébe vagy használatába adhatja.

 (2) Az (1) bekezdés alapján történő tulajdon-átruházás illetékmentes.” 

 A kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény módosítása

 2. §

A kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Kstv.) 4. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

 (A 2. § szerinti közérdekű célokra az alábbi esetekben lehetséges kisajátítás:)

„c) a 2. § d) pontja szerinti célból, valamint terület- és településrendezés céljából, ha a kérelemben megjelölt építmény, fejlesztési, beruházási cél – ideértve az ilyen célt megvalósító, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott beruházásokat (a továbbiakban: nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás) is – (a továbbiakban együtt: cél) a területrendezési tervben, a helyi építési szabályzatban vagy az állami főépítészi hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal által kiadott térségi területfelhasználási engedélyben szerepel, a cél megvalósítása az érintett ingatlanok tulajdonosai részéről (a beruházás jellege, anyagi terhei vagy a létesítmény megvalósítójának jogszabályi kijelölése miatt) nem várható el, továbbá a cél rendeltetése, jellege miatt - a környező építmények, ingatlanok rendeltetésszerű használatának biztosítására vagy jellegére is figyelemmel - a célt az adott ingatlanon szükséges megvalósítani, vagy más ingatlanon való megvalósítása a tulajdonban nagyobb sérelemmel járna;”

 3. §

A Kstv. 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a § a következő (2a) bekezdéssel egészül ki: 

„(2) A kérelmet a kisajátítást kérő nyújtja be. Az állam, önkormányzat mint kisajátítást kérő nevében a tulajdonosi jogot gyakorló, illetve az járhat el, amelyet az állami, önkormányzati tulajdonosi jogokat gyakorló meghatalmaz, vagy az eljárásra jogszabály jelöl ki, vagy amely olyan állami, önkormányzati költségvetési szerv, amelynek - jogszabály vagy az alapító okirata alapján - a kisajátítást megalapozó közérdekű cél megvalósítása a feladatkörébe, illetve alaptevékenységébe tartozik. Kisajátítást kérő harmadik személyként a 36. § (2) bekezdés szerinti esetben a saját nevében eljáró, a 36. § (3) bekezdés szerinti esetben az állam vagy az önkormányzat nevében meghatalmazás vagy jogszabályi kijelölés alapján eljáró, a tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező, nem engedélyköteles tevékenység esetén a létesítő okirata szerint a kisajátítási célt megvalósító tevékenységre jogosult, illetve az állam javára - törvényi rendelkezés alapján - saját nevében, kisajátítást kérőként való eljárásra kijelölt személy járhat el. 

(2a) Ha a 4. § (1) bekezdés c) pont szerinti, terület- és településrendezési célt megvalósító beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, a (2) bekezdést úgy kell alkalmazni, hogy kisajátítást kérőként harmadik személy kizárólag az állam nevében járhat el.”

4. §

A Kstv.

a) 4. § (2) bekezdés a) pontjában a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott beruházások (a továbbiakban: nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás)” szövegrész helyébe a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás” szöveg,

b) 23. § (1) bekezdés b) pontjában a „tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet” szövegrész helyébe a „tulajdonosi jogokat gyakorló” szöveg,

c) 36. § (3) bekezdésében a „tulajdonosi jogokat gyakorló szerv” szövegrész helyébe a „tulajdonosi jogokat gyakorló” szöveg, a „versenyeztetés és ellenszolgáltatás nélkül” szövegrész helyébe a „versenyeztetés és további ellenszolgáltatás nélkül” szöveg

lép.

3. Záró rendelkezés

5. §

Ez a törvény a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

Az Orbán-rezsim bukását követően vissza kell venni azokat a vagyonokat, melyeket az orbáni érdekkör jogszerűtlenül vagy joggal való visszaéléssel szerzett. Ilyenek azok a vagyonok is, melyeket Tiborcz István, Orbán Viktor veje strómanjain keresztül, akár több szereplő közbeiktatásával szerzett meg akár az államtól, akár a magyar emberektől ellopott közpénzekből, a túlárazott közbeszerzésekből. De az igazságtétel részét képezik a Mészáros Lőrinc, Garancsi István, a Matolcsy-rokonok és mások nevén tartott vagyontárgyak is.

Az Együtt szerint Orbán Viktor bukását követően Magyarország csak akkor léphet a békés, polgári gyarapodás útjára, ha tiszta vizet öntünk a pohárba, és megvalósítjuk az igazságtétel és demokratizálás programját. Erre tett javaslatot már 2016-ban az Együtt.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/
 

komment

Kettős mérce a politikai akcióknál, avagy folyamatban az első büntetőügyem

2017. július 06. 20:10 - BerkeczBalazs

A napokban a rendőrség garázdaság elkövetésének gyanúja miatt meghallgatásra rendelte be sorban az Együtt azon politikusait és aktivistáit, akik ez év április 12-én Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját. Engem is. Az eset közel három hónapja történt, láthatóan nem kapkodnak, míg egy szerintünk jóval enyhébb ügyben a helyszínen előállították, őrizetbe vették és gyorsított eljárásban ítélték el Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Milyen is a kettős mérce a hazai igazságszolgáltatásban?

buntetougy.png

Mint ismeretes: a Sándor-palotát egy április 10-i tüntetésen sárga festékkel megdobni próbáló Gulyás Mártont bűnösnek találta, és 300 óra fizikai közérdekű munkára ítélte a bíró a gyorsított eljárásban. Az aktivista társtettesként követett el garázdaságot és rongálást a bíróság szerint. A másik vádlott, Varga Gergely szintén bűnös társtettesként elkövetett garázdaság és rongálás bűncselekményében. A rá kimért ítélet 200 óra közérdekű munka. Ha Gulyás és Varga nem tudja teljesíteni a közmunkát, akkor fogházban kell letöltenie a pofátlan mértékű büntetést.

De ne szaladjunk ennyire előre, április 12-én, amikor az Együtt politikusaival (Spät Judittal, Juhász Péterrel, Lázár Róberttel és Pataki Mártonnal) eldöntöttük, hogy Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját, akkor már második napja tartották fogva Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Mindkettejüket politikai véleménynyilvánítás közben vitték el a rendőrök, egyikük sem akart senkit megfélelmlíteni és egyikük sem akart személyben kárt tenni egy a gyülekezési törvény ahtálya alá tartozó rendezvényen, ahogy mi sem ezt terveztük, hanem a markáns politikai véleményünket fejeztük ki egy látványos, előre bejelentett akcióban.

fullsizerender_15.jpg

Az előre bejelentett tojásdobálás a Gulyást és Vargát is őrző Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját érte, és a kivonuló rendőrök kvázi tettenértek bennünket, viszont miután az adatainkat felírták szabadon távozhattunk. Ahogy Juhász Péter, az Együtt elnöke is megfogalmazta már: felmerül a kérdés, hogy ha minket ezért, garázdaságért, büntetőeljárásban, nyilvánvalóan csoportosan elkövetve nem állítottak elő, akkor hogy lehetséges az, hogy Gulyás Mártont és Varga Gergőt - akik nem csoportosan követték el a Sándor-palotánál az akciót - azonnal előállították, és közel 3 napig őrizetben tartották? 

Szerintünk nyilvánvaló, hogy a rendőrségen keresztül a hatalom meg akarja félemlíteni a civileket, a Fidesz kormánya pedig nem akarja meghallani az ellenvéleményeket.

Viszont ahhoz, hogy valami bűncselekmény legyen, nem elég az, hogy a bűntető törvénykönyvben szerepel a garázdaság tényállása, hanem a társadalomra való veszélyességnek is meg kell valósulnia egy időben. Szerintünk sem Gulyás Mártonék esetében nem valósult meg a garázdaság vétsége azzal, hogy egy festékes palackkal összekent egy épületet, sem nálunk nem valósult meg, hiszen a mi akciónk kizárólag a sajtótájékoztatóval egybekötött eseményre meghívott újságírók előtt történt, és egyértelműen a politikai véleménynyilvánítás keretei között értelmezhető.

Kíváncsian várjuk a büntetőügyünk folytatását és annak kimenetelét. Különösen azért, mert szemtanúja és elszenvedője voltam annak, amikor egy valóban félelemkeltő, verekedéssé fajult akcióban nem állított elő senkit a rendőrség, miközben az egyik öklös a rendőr szeme láttára, tőle 50 centiméterre landolt, és a súlyosan közveszélyes, büntetett előéletű figurától a videó tanúsága szerint is hangzottak el súlyos fellépéssel kísért fenyegetések a nyílt utcán. A rendőrség mindenféle eljárási hibákkal tarkítva végül bűncselekmény hiányában zárta le a nyomozást, mondván nem történt köznyugalmat zavaró incidens.

Nem szeretnék rendőrállamban élni, és olyanban különösen nem, ahol a politika irányítja a rendőrséget. Az Együtt a kormányváltás után megszünteti a politikusokat védő luxusrendőrségeket (TEK, Parlamenti Őrség), ezeket a forrásokat a rendőrség működésének javítására fordítjuk. És megszüntetjük a pártpolitikai befolyást a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok működésében.

A büntetőjogot az áldozatok védelme érdekében alakítjuk át. Nagyobb hangsúlyt helyezünk az okozott kár helyrehozatalára, megerősítjük az áldozatsegítő szolgálatot. A büntetőeljárások felgyorsítása érdekében kiemelten fejlesztjük a rendőrség rendelkezésére álló szakértői kapacitásokat.

 

------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 
 

komment