A Brüsszelt szidó fideszesek is szeretik a brüsszeli pénzt

2017. június 27. 01:19 - BerkeczBalazs

Ugye nem lepődik meg senki azon, hogy a kétszínű fideszesek miközben éppen kivezetnek minket az EU-ból, és egy fél országot hergelnek Brüsszel ellen, addig a másik kezükkel uniós támogatásokkal tömik tele az amúgy is dagadó zsebeiket? Vastag bőr van L. Simon László, Bánki Erik, a trafikmutyis Horváth István, a rozémanós Tiffán Zsolt és több más bukott kiskirályként vergődő fideszes arcán is. Sőt, az ő számaik fognak igazi meglepetést okozni, csak olvass tovább.

lopas.png(az illusztráció forrása: nyugat.hu)

Úgy látszik, ha pénzről van szó, nem igazán törődnek a fideszes képviselők azzal a propaganda-hadjárattal, amelyet az Európai Unióval szemben folytat a kormányzat. Legalábbis erre utal az, hogy több prominens kormánypárti képviselő és köre is jelentős brüsszeli pályázati támogatásokat nyert el a közelmúltban – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Blikk áprilisban gyűjtötte csokorba, hogy mekkora mértékű területalapú támogatásokat kaptak a házastársak. A legtöbb pénz a lap számításai szerint L. Simon László fitneszedzőként dolgozó feleségének jutott, összesen 23,7 millió forint. A második Horváth István felesége volt 21 millió forinttal, és a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel a parlament gazdasági bizottságát vezető fideszes képviselő, Bánki Erik házastársa 18,5 millió forinttal.

Ez mind smafu ahhoz képest, amit Tiffán Zsolt cége nyert panzió építésre a Szársomlyó tövében. A rozémanók által bukásig hekkelt fideszes borosgazda résztulajdonában lévő Colchicum Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság "Panzió építése a Szársomlyó tövében, a természetben" című pályázata néhány éve 107.928.877,- Ft támogatásban részesült. 

Nem csak Tiffán bukott meg, hanem belső ellensége, Szigetvár fideszes ex-polgármestere, Kolovics János is, akit hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádol a Mohácsi Járási Ügyészség (a gyanú szerint az MSZP-től a DK-hoz csatlakozott volt önkormányzati képviselő megvásárolt szavazatával nyerte el nevelt fia a helyi vízműből kiváló, a gyógyfürdőt és tanuszodát működtető cég ügyvezetését). A büntetőeljáráshoz információim szerint nincs köze, de az amúgy informatikus végzettségű Kolovics "őstermelőként" nyert el az Európai Unió vidékfejlesztési forrásait jelentő LEADER keretéből több mint 22 millió forintót gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem létesítésére. 

Kolovics volt jegyzője, Tiffán haverja, Horváth Krisztián sem járt rosszul: az ő tulajdonában lévő Pelso Consulting Kft. is nyert 20 millió forintot falusi szálláshely létrehozására a Szigetvárral szomszédos Mozsgón, szinte szemközt Kolovics portájával. 

Kolovics János feleségének fiát (aki egy önkormányzati cégnek volt vezetője Szigetváron a fideszes városvezetés idején) szintén hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség, de nem csak ez a közös közte, és édesanyja férje között, hanem az is, hogy ő is közel 13 millió forintot markolt fel a LEADER-ből gyógynövény párlatok előállítására, szintén Mozsgón.

Kolovics elnyert állami földeket is, de nem csak ő nyert, hanem egykori jegyzője, Horváth Krisztián érdekeltségében levő cég, a PIN-HOR-PIG Kft. is.

Nem bízom az Orbán-rezsim hatóságaiban, de kíváncsian várom, hogy miként zárul a Fidesz ex-polgármesterének és az MSZP-DK páros ex-képviselőjének közös büntetőügye.

Az Együtt kormányváltás után minden pénzt vissza fog venni a magyar adófizetőket megkárosító bűnözőktől. A fideszeseknek és aktív kiszolgálóiknak pedig felelniük kell majd azért, hogy éveken keresztül szervezetten rabolták ki az országot és lopták el a magyar polgárok pénzét.

Mi az Együttben nem felejtjük el az Orbán-rezsim bűnöseit és bűneiket, ezért a rezsim bukása után jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rezsim kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami megrendelésekhez, uniós pályázati pénzekhez.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Döntött a bíróság: nyilvánosságra kell hozni minden OLAF-jelentést

2017. június 22. 17:14 - BerkeczBalazs

A Miniszterelnökség eddig csak azokat az OLAF-jelentéseket tette nyilvánossá, amelyek a habonyi kommunikáció szempontjából hasznosak, de a többi korrupciós jelentést hazug módon takargatta. Ferjancsics László, az Együtt és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője viszont perre vitte az ügyet. A Miniszterelnökség nem titkolózhat tovább: a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint nyilvánosságra kell hozni minden OLAF-jelentés fontosabb adatait, így a fideszes lopásokról szólókat is!

nincs_tobb_sunnyogas.png(Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Február közepén közérdekű adatigénylés révén kaptunk egy, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nyomozásairól szóló listát. 50 projektben talált visszaélést az OLAF, viszont a Miniszterelnökség által átadott dokumentumokból nem derül ki világosan, hogy pontosan mely projekteket vizsgálták, csak az egyes operatív programokra hivatkoznak. Így két újabb közérdekű adatigényléssel éltünk, de a Miniszterelnökség megtagadta mindkét esetben az adatok kiadását, miközben hazug módon adatvédelmi okokra hivatkozott, és az OLAF-ra mutogatott.

A Miniszterelnökség hazugsága azért átlátszó, mert a 4-es metróval kapcsolatos OLAF jelentés kiadásakor Csepreghy Nándor államtitkár éppen azzal indokolta az időzítést, hogy az OLAF nemrég közölte velük: ha a közzététel megfelel a magyar adatvédelmi szabályoknak, akkor nyilvánosságra hozhatják a dokumentumot.

Ferjancsics László, az Együtt és a váci lokálpatrióták önkormányzati képviselője nem adta fel, és bírósághoz fordult annak érdekében, hogy megszerezze ezeket az információkat. 

Ma döntött a Fővárosi Törvényszék, és az ítéletük értelmében a Miniszterelnökség nem titkolózhat tovább, így 15 napon belül ki kell adniuk, hogy az OLAF az elmúlt két évben (2015-ben és 2016-ban) a Miniszterelnökségnek küldött, 23 uniós program visszaéléseit taglaló vizsgálati jelentésekben kik az érintett szervek, mik a jogsértések típusai, melyik EU által finanszírozott projektről van szó (támogatott szervezete és a projektgazda neve).

Akármi is derül ki az anyagokból, abban minden fideszes kiskirály biztos lehet, hogy az igazságtételt senki sem kerülheti el, még ők sem. Az ilyen monolit, hazug és kapzsi rendszerek sehol, sem tartanak örökké, egyszer Orbán rendszere is bukni fog, és az igazságtételt senki sem kerülheti el. Mi az Együttben nem felejtjük el az Orbán-rezsim bűnöseit és bűneiket, ezért a rezsim bukása után jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rezsim kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami megrendelésekhez, uniós pályázati pénzekhez.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Megbukott a vadászház-üzlet, Izsák polgármestere azonnal mondjon le!

2017. június 20. 14:11 - BerkeczBalazs

Feljelentésemre ma is nyomoznak az izsáki vadászházzal kapcsolatos visszaélések ügyében, de a Miniszterelnökség már kimondta, hogy csalás történt. Mondok József, Izsák fideszes polgármestere azonnal mondjon le! 

vadaszhaz_uzlet.png(Fotó: MTI / Komka Péter)

A 444.hu írt január végén arról, hogy Mondok József, Izsák fideszes polgármestere abban a vadászházban lakik, amelyet 2014-ben a településvezető egyik cége, a Mondok Kft. 35 milliós EU-s forrást elnyerve épített. Mondok, izsáki polgármesterként még tagja is volt a helyi pályázati tervezést irányító egyesület bírálóbizottságának. A vadászpanziót ezután nyilvántartásba vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként, de hirdetni ezen kívül nem hirdették sehol. Ennek pedig egyszerű oka van: a polgármester a helyiek szerint beköltözött – írta akkor a lap. Egy január közepi felvételen maga vallja be ezt.

Még februárban tettem feljelentést ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás büntette miatt, ugyanis a törvény szerint költségvetési csalást követ el az, aki költségvetésből származó pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel, és ezzel egy vagy több költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz. Az ügyben ma is folyik a nyomozás.

Mindeközben a Miniszterelnökség vizsgálata is megállapította, hogy a fideszes izsáki polgármesterék a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t.

Izsákon pár éve két rendőr agyonvert egy embert, akit egy stílfűrész lopásával gyanúsítottak. Az országban ma sokan ülnek börtönben ezzel együtt azért, mert a -20 fokos hidegben nem akarnak megfagyni, és ezért fát lopnak tüzelni.

Ehhez képest a vadászházzal történt esetben több tízmillió forintos uniós támogatást úgy ítéltek meg egy cégnek, hogy annak tulajdonosa, aki egyben a helyi polgármester is, benne volt a bírálóbizottságban, és a támogatást még a Miniszterelnökség szerint is céltól eltérően használták fel.

Ennek tükrében kíváncsian várom a poltpéteri ügyészség munkájának eredményét, és a Fidesz döntését a leleplezett, csaló politikusuk kapcsán. De Mondok József, Izsák polgármestere ne várja ezt meg, azonnal mondjon le a polgármesteri mandátumáról és minden egyéb közfunkciójáról!

Az Orbán-rezsim bukását követően vissza kell venni azokat a vagyonokat, melyeket az orbáni érdekkör jogszerűtlenül vagy joggal való visszaéléssel szerzett.

Az Együtt szerint Orbán Viktor bukását követően Magyarország csak akkor léphet a békés, polgári gyarapodás útjára, ha tiszta vizet öntünk a pohárba, és megvalósítjuk az igazságtétel és demokratizálás programját. Erre tett javaslatot már 2016-ban az Együtt.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Pofátlan lendületben az orbánista elit bebetonozása

2017. június 17. 11:40 - BerkeczBalazs

A rendszerváltás előtt a Szalon Sör eddig egy fogalom volt, a jó sör szinonímája. Az elmúlt időszakban az osztrák Ottakringer tulajdonában volt, és kezdett helyreállni a korábban leomlott kultusza, de sajnos az osztrákok megváltak a cégtől, és nem meglepő módon a maffiaállam egyik kedvezményezett párosa, Matolcsy György unokatestvérei, a Szemerey-fivérek szerezték meg a Pécsi Sörfőzdét. Pofátlan lendületben az orbánista elit bebetonozása.

orban_matolcsy.png(fotó: Soós Lajos / MTI)

A Magyar Nemzet írta meg, hogy az osztrák sör- és ásványvízgyártó Ottakringer megvált veszteséges leányvállalatától, a Pécsi Sörfőzde Zrt.-től, az erről szóló adásvételi szerződést pénteken írta alá a magyar MAVA Befektetési Kft.-vel és a BanKonzult Commerce Kft.-vel (a MAVA Befektetési Kft. Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Zoltán tulajdonában van, míg a BanKonzult Commerce Kft., a másik unokatesó, Szemerey Tamás tulajdonában áll). 

Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán közleményükben azt írták, befektetési cégeiken keresztül 99 százalékot meghaladó tulajdonrészt szereztek. Legfőbb céljuk a vállalat és a márka újrapozicionálása és modernizálása, a korszakos tradíciók megtartása mellett.

Az Ottakringer a Szemerey-fivérek kérésére nem tette közzé a vételárat, és az adásvétel további részleteiről is titoktartásban állapodtak meg.

Pécsett máshol is nyomul az Orbán-klán: március 23-tól hatályos az a Pécs építési szabályzatát módosító rendelet, amely révén egy Tiborcz-közeli, jó fekvésű telken bővítette a fideszes többségű városvezetés a lehetőségeket, míg a közvetlen szomszédságban szűkítette a fejlesztési paramétereket. Mindezt a gazdag külföldi hallgatókkal megáldott orvosi kar környékén. 

Világos, hogy Orbán maffiája úgy próbálja megszilárdítani és totálissá tenni a hatalmát, hogy az őt kiszolgáló katonáknak feudalista módon erős gazdasági pozíciókat ad.

Az Orbán-rezsim bukását követően vissza kell venni azokat a vagyonokat, melyeket az orbáni érdekkör jogszerűtlenül vagy joggal való visszaéléssel szerzett. Ilyenek azok a vagyonok is, melyeket Tiborcz István, Orbán Viktor veje strómanjain keresztül, akár több szereplő közbeiktatásával szerzett meg akár az államtól, akár a magyar emberektől ellopott közpénzekből, a túlárazott közbeszerzésekből. De az igazságtétel részét képezik a Mészáros Lőrinc, Garancsi István, a Matolcsy-rokonok és mások nevén tartott vagyontárgyak is.

Az Együtt szerint Orbán Viktor bukását követően Magyarország csak akkor léphet a békés, polgári gyarapodás útjára, ha tiszta vizet öntünk a pohárba, és megvalósítjuk az igazságtétel és demokratizálás programját. Erre tett javaslatot már 2016-ban az Együtt.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Politikai okok miatt távolítottak el a főépítészi posztról

2017. június 14. 12:21 - BerkeczBalazs

Fideszes nyomásra mondta fel a főépítészi megbízásom Szigetvár MSZP-DK támogatással megválasztott polgármestere. Vass Péter azt közölte velem, hogy szakmai problémája nincs a munkámmal, de alapvetően a területfejlesztési pénzek második körének megérkezésébe fektetett politikai remény motiválta a döntésben. Szégyen, de így megy ez a rákosista rezsimet simán másoló Orbánisztánban.

kirugtak.pngÁder János, Fazekas Róbert, Vass Péter és Tiffán Zsolt Szigetváron (fotó: MTI / Sóki Tamás)

Június 13-án közölte velem Szigetvár MSZP-DK támogatással megválasztott polgármestere, hogy utasítására Szigetvár jegyzője 60 napos felmondási idő mellett - a meglévő határozatlan időre kötött megbízási szerződésnek megfelelően, indoklás nélkül - felmondta a főépítészi megbízásomat, így már csak augusztus 12-ig vagyok Szigetvár főépítésze.

Szóban elhangzott a polgármester részéről, hogy szakmai probléma nincs a munkámmal, de alapvetően a területfejlesztési pénzek második körének megérkezésébe fektetett politikai remény motiválta a döntésben.

Nem előzmény nélküli az ügy, hiszen már 2016 február 25-én felvetette a jelenlétemben Vass Péter egy testületi ülés után a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői előtt, hogy ha nem mondok le a főépítészi posztról (amely munkát külsős, szerződéssel megbízott egyéni vállalkozóként látok el), akkor kénytelen lesz nyílvánosan is elhatárolódni tőlem, mert úgy gondolja, hogy a Fidesz miattam nem szívleli a várost, és emiatt akadt el a várprogram és a Zrínyi Emlékév (amúgy erre utalt nekem egyértelműen Hóvári János, a Zrínyi Emlékév bizottság elnöke 2016 február 12-én).

Nem szeretem, ha zsarolnak, ráadásul a városi képviselőtestület többségét bíró civil színekben mandátumot szerzett képviselők továbbra is támogatásukról biztosítottak, ezért akkor nem mondtam le, hanem folytattam a szakmai munkát, ami nem összeférhetetlen a politikai tevékenységemmel. (Ezzel Vass Péternek erkölcsi problémája azért sem lehet, mert ő köztisztviselőként alkalmazza önkormányzati tanácsadóként Fazekas Róbertet, a fideszes Kolovics ex-alpolgármesterét, aki jelenleg a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke is...)

Vass betartotta az ígéretét, 2016 március 7-én közleményben határolódott el a politikai tevékenységemtől:

"Közlemény
Tisztelt Lakosság!
Önkormányzatunk alkalmazásában lévő Berkecz Balázs, városi főépítész úr politikai megnyilvánulásaitól, valamint a megnyilvánulások esetében alkalmazott hangnemétől, mint Szigetvár Város Polgármestere teljes mértékben elhatárolódom. A Képviselő-testület által megválasztott főépítész úr munkájára a döntés értelmében továbbra is számítok. Tisztelettel: Dr. Vass Péter polgármester"

Vass közleményére Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Fidesz szigetvári szervezetének akkori elnöke is reagált a Facebookon:

"Hej,derék polgármester Uram!
Kezdesz magadhoz térni? Félig meg is tetted...? Lassan a másik felét is megoldod... Ejsze,akkor lesz jó világ bátor városodban... Mert,tudod,nemes vadak között nincs helye férgeknek...."

Vass Péter cége már 2013-ban sikerrel indult a Fidesz első ciklusának traffikkoncesszióján is, ennek ellenére az MSZP-DK támogatásával indult el polgármester-jelöltként az önkormányzati választásokon.

2014 októberében, miután polgármesterré választották, a kormányzati nyomulásnak engedve kezdett el tárgyalni a néhai Pichler Imrével, a Fidesz-KDNP néhai országgyűlési képviselőjével, a Kormányhivatal akkori járási vezetőjével és Tiffán Zsolttal, a Fidesz akkori megyei elnökével, a térség országgyűlési képviselőjével, és néhány meg nem nevezett magas beosztású fideszes káderrel. Ezek az urak Vass Péter tájékoztatása szerint már akkor világossá tették, hogy uniós és kormányzati forrásra csak akkor számíthat Szigetvár, ha lesz fideszes alpolgármester (egy olyan városban, ahol a 12 fős testületből, csak 2 főt ad a Fidesz), és én nem kapok városi szerepet. 

Vass Péter ezen előzményekkel tartotta fontosnak 2014 decemberében közösségi oldalán hűségesküvel nyomatékosítani - ahogy erről az index.hu is beszámolt -, hogy "Magyarország egy van, annak Kormánya egy van. Aki itt él, dolgozik annak kötelessége megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek."

Ennek ellenére Fideszes alpolgármester eddig nem lett Szigetváron, én pedig 2015 januárjától főépítészi megbízást kaptam.

2016 elején a HVG összeállításából derült ki, hogy az MSZP-DK támogatásával mandátumot nyert Vass Péter 433 millió forintért vásárolt be földekből az ellenzék által hevesen támadott fideszesre szabott állami földárveréseken, ekkor a Demokratikus Koalíció elhatárolódott tőle, viszont a szocialistákat mindezek az előzmények nemigen zavarták, akkoriban futott a médiában a szégyenletes a betagmalacozós ügy is, de végül a Puch László saját emberének tartott Vass maga lépett ki a megyei önkormányzat MSZP-frakciójából, ami ezzel meg is szűnt. Ennek ellenére a szocialista forrásaim ma is az MSZP lehetséges országgyűlési képviselő-jelöltjeként emlegetik Vass Pétert.

Mindeközben Tiffánt leszedte Orbán a szigetvári választókerület éléről, helyére pedig a megyei Fidesz elnöke, a Vass Péterrel jó viszonyt ápoló Nagy Csaba került, aki a Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként a területfejlesztési pénzek meghatározó hányada felett diszponál. Éppen ezen pénzek pofátlan, bűncselekmény-gyanús és szabálytalan elosztása ügyében tettem a múlt héten ismeretlen tettes ellen feljelentést költségvetési csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés valamint hivatali visszaélés bűncselekménye megvalósulása gyanúja miatt.

Ehhez jött még a múlt heti hír, hogy a polgármester volt feleségét, Dr. Vass Péternét indítja az Együtt a szigetvári választókerületben országgyűlési képviselőnek. Vass Péter ennek sem örült.

A fentiek fényében talán nem meglepő, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy egyoldalúan felmondatta Vass Péter a szerződésemet a város jegyzőjével, akinek ő a munkáltatója.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Kisvárosnyi ember éves fizetése ment el az atomtemető keresésére

2017. június 13. 09:57 - BerkeczBalazs

Eddig egy kisvárosnyi ember éves fizetését költötte el az állam atomtemető keresésére. Egy haldokló technológia mérgező szemetét 240 ezer évre kellene biztonsággal elásni, amihez az Orbán által gyűlölt Pécs környékét nézték ki. Ehhez a maffiafőnök Orbán társaságában tapsol Páva Zsolt, Bánki Erik, Nagy Csaba, Hoppál Péter és az összes fideszes katona, de sunnyognak, ha erről nyilvánosan kérdezik őket. Mi lesz így Baranya jövőjével?

atomtemeto_fidesz.png

A Pécs és Szigetvár között fekvő Boda környékére tervezett atomtemető ügyében erősen sunnyognak a baranyai fideszesek, miközben az országgyűlés több mint két éve, 2015 május 4-én hirdette ki az országgyűlés a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló határozatot, amely világosan fogalmaz: "A hazai radioaktívhulladék- és kiégett üzemanyag-kezelési programok négy helyszínhez kötődnek [Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló, Püspökszilágy-Kisnémedi; Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, Bátaapáti; Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, Paks; nagy aktivitású hulladék-elhelyezési program, Boda]."

Nagy Csaba megyei Fidesz-elnök és elvtársai rendkívül gyenge lobbierejét és alkalmatlanságát bizonyítja, hogy Baranya gazdasági leépülése folyamatos, a Pécsi Tudományegyetem az egyik legnagyobb vesztese a felsőoktatás átalakításának. Pécsről és a megyéből egymással versengve menekül a munkahelyteremtő tőke és a jól képzett, vállalkozó kedvű fiatal. Nem hoztak és nem hoznak ezek a fideszes fiúk a bajon kívül Baranyába semmit se. 

A művészetkedvelő turisták, a dúsgazdag befektetők és a környékre települni vágyó kreatív tehetségek helyett csak a paksi atomhulladék jön majd Pécsre, az is kb. 2050-ben, de ha így folytatják a fideszes fiúk, akkor addigra már csak egy maroknyi pécsi renegát sugározhat majd a boldogságtól az Uránváros szélén, amikor az első radioaktív hulladékot szállító kamion átgurul az egykoron szebb időket is megélt kulturális fővároson.

atomoshordo_1.jpeg

Az Energiaklub Atomcsapda című blogján megjelent friss írás szerint a projektre eddig 7,68 milliárd forintot költött el eddig az állam (ez nagyjából egy kisvárosnyi ember éves fizetését jelenti), az atomtemető teljes költségvetése a jelenlegi tervek szerint 745,28 milliárd forint lehet, de ezek a pénzek sem helyben költődnek majd többnyire el.

Végezetül a Mecsekbe tervezett nukleáris hulladék tároló kapcsán idézném az Energia Klub "Melyik kert végébe? Radioaktív hulladékok és környezetünk" című tájékoztató egyik ide vágó bekezdését: 

"Minden radioaktív hulladéktároló tervezésekor az a cél, hogy minimalizálják, illetve lehetetlenné tegyék a hulladék bioszférával, illetve vízzel való érintkezésének lehetőségét. Az előbbire nyilvánvalóan azért van szükség, hogy a sugárzás ne okozzon kárt az élő környezetben, a víztől pedig azért kell távol tartani, hogy a sugárzó anyagok a vízben oldódva ne váljanak mobilissá, és a felszín alatti vízzel együtt áramolva ne kerüljenek be az ivóvizekbe, esetleg a felszíni vizekbe. Ezt egyrészt műszaki gátakkal (a hulladék csomagolásával, a tároló szigetelésével, hézagainak térkitöltésével), másrészt természetes gátakkal (így felszín alatti víztől való nagyobb távolsággal, a tároló vizet kevésbé vezető rétegben, illetve tektonikailag inaktív, vagyis földrengésmentes területen való kialakításával) próbálják kiküszöbölni. Ezeknek a feltételeknek elméletileg három típusú kőzet felel meg: a kristályos kőzetek (pl. gránit), az agyagos formációk és a só kőzetek. (...) Habár jelenleg ez a legelfogadottabb módszer, a geológiai képződményekbe való temetéssel több probléma is adódik, elsősorban abból a két tényből kifolyólag, hogy a nagy aktivitású hulladékok rendkívüli mértékben és hosszú ideig sugároznak. Így nemcsak a megfelelő elszigetelés problémáját kell megoldani, hanem azt is, hogy ez a szigetelés elég hosszú ideig kitartson. Márpedig ez szinte lehetetlen, hiszen a nagy aktivitású hulladékok esetében nem tíz vagy száz, esetleg ezer évekről beszélünk, hanem több százezerről. Ilyen távlatokban igen nehéz tervezni. Nem tudjuk, hogy a tárolóedény, annak anyaga, szerkezete menynyire áll ellen az idő vasfogának, a fűtőelemekből érkező folyamatos erős sugárzásnak és az idők során keletkező egyéb külső hatásoknak. Nem tudjuk, hogy a felszín alatti víz szintje hogyan fog változni az évek során: valóban olyan mélységben marad-e, mint a tároló létesítésekor volt (valószínűleg nem). És nem tudjuk azt sem, hogy az a geológiai formáció, amibe a hulladékot temették, mennyire marad stabil ennyi idő alatt (hiszen az, hogy eddig stabil volt, nem jelenti azt, hogy a jövőben is az marad). Ha a tároló helyét egy folyamatosan kiemelkedő területre tervezik - mint ahogy a Mecsek is az -, akkor a fokozott erózió miatt, ami a kiemelkedő területekre jellemző, a tároló könnyen a felszín közelébe kerül. Képzeljük csak el, hogy ha a kiemelkedés mértéke 1 cm/év, akkor a terület 100.000 év alatt 1 kilométerrel lesz magasabb! (...) A mélygeológiai formációba való temetés azt is jelenti, hogy a hulladék a tároló lezárása után már nem hozzáférhető (ha esetleg valami probléma adódik vele, nem lehet máshová helyezni), valamint azt is, hogy igen nehéz a környezetre gyakorolt hatásait monitorozni, figyelemmel kísérni. És végül említettük már az információátadás problémáját: ki tudja, meddig tudjuk megőrizni az utódok tudatában azt, hogy pontosan hova és milyen mélyre ástuk szemetünket?" 

Azt üzenem az öntelt fideszes maffiózóknak, hogy egyre többen vagyunk azok, akik rühellik, hogy rendre hülyének nézik őket, akik nem nézik el, ahogy szétlopja és nyomorba dönti a Fidesz az országot. Mi vagyunk azok, akik nem félünk Orbántól, Rogántól, Lázártól és egyetlen pribékjüktől sem. Mi fogjuk kitartó munkával és kiállással legyőzni a maffiaállamot, és ennek egyik hozadékaként elérjük azt is, hogy Paks2 ne valósuljon meg, és az Orbán-Putyin paktum sugárzó atomhulladékát ne a Mecsekben tárolják!

egyutt_pixel_cse_2400x1600_2.jpg

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Mit jelent az orbáni illiberalizmus?

2017. június 10. 14:48 - BerkeczBalazs

Orbán Viktor maffiafőnök egy illiberálisnak nevezett államot épít 7 éve a seftes haverjaival. A Fideszben soha nem volt erős az ideológiai töltet, hacsak a pénz és a hatalom imádatát nem akarjuk ideologizálni. Viszont a temérdek közpénzt felemésztő, göbbelsi módon felépített, kizárólag a fideszes propaganda céljait szolgáló közmédia és kormányzati kommunikáció folyamatosan és katatón módon valamilyen illiberalisnak nevezett államról vartyog. Mégis mit jelent az orbáni illiberalizmus?

mit_jelent_az_orba_ni_illiberalizmus.png(az eredeti kép forrása: Johanna Medvey

Mivel az illiberalizmus, mint fogalom a liberalizmus ellentéteként jött létre, ezért induljunk ki abból, hogy mi a liberalizmus. (Itt jegyzem meg zárójelben, hogy a köpönyegforgató Orbán 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé alelnöke volt.)
 
A WikiPédia szócikke szerint a liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus.

A liberalizmus különböző formái nagyon különböző politikai megoldásokat kínálhatnak, de néhány dologban általában egyetértenek, mint például a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában, a jogállamban, a gondolatok szabad áramlásában, a magántulajdonban, a szabadpiacban, a kormányzat átláthatóságában, és - más ideológiákkal együtt - a szabad választásokban. A magyar nemzet polgárainak szabadságáért küzdő legnagyobb liberális hőseink: Kossuth Lajos és Deák Ferenc voltak.

A politikai liberalizmus a klasszikus liberalizmus politikai komponenseként, John Locke, Montesquieu, John Stuart Mill és mások nézeteinek szintéziseként indult. A korábbi isteneredetű felfogással szemben a liberálisok szerint a társadalom és a törvények kiindulópontja az egyén, akinek jogai a természetjogon alapulnak. Támogatja a társadalmi szerződést, aminek alapján az állam polgárai a törvényeket hozzák, és egyetértenek abban, hogy alávetik magukat nekik. Úgy gondolják, hogy az egyének tudják a legjobban, mi a jó nekik. A politikai liberalizmus választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül.

Vagyis, a liberális, szabadelvű emberek szerint alapvető érték:

 • az uralkodók isteni felhatalmazásának elutasítása,
 • az öröklött kiváltságok létének elutasítása,
 • állam és vallás kettéválasztása,
 • hisznek a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában,
 • a jogállamban,
 • a gondolatok szabad áramlásában,
 • a magántulajdonban,
 • a szabadpiacban,
 • a kormányzat átláthatóságában,
 • és - más ideológiákkal együtt - a szabad választásokban.

Viszont, ha ezeket megfordítjuk, akkor egy orbáni illiberális államban:

 • normális az uralkodók isteni felhatalmazása (Orbán vezér),
 • az öröklött kiváltságok léte elfogadott (Orbán-klán, Rogán-klán, Lázár-famíilia, stb.),
 • megtörténhet állam és vallás összemosása (csak gondoljunk az egyházi iskolák támogatásának ügyére, akik cserében szófogadó alattvalókat nevelnek),
 • nem hisznek a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában (gondoljon mindenki az egyre durvább vélemény-terrorra a munkahelyeken, ahol lecsekkolják a dolgozók közösségi oldalát, vagy a banánköztársaságokban is csak szemlesütve vállalható mészároslőrinci strómanok által elfoglalt médiára, vagy az aljas propagandacélokat szolgáló közmédiára),
 • nincs jogállam (poltpéteri elfoglalása az igazságszolgáltatásnak, lázárjánosi propaganda-dilettantizmus a közigazgatásban, handótündei bíráskodás, pintérsándori olajozottság a rendőrségen, civilek vegzálása, stb.),
 • nem hisznek a gondolatok szabad áramlásában (vidnyánszkyattilai és eperjekárolyi kommersz kevertre hajazó műízű kultúra),
 • nem hisznek a magántulajdonban (magán nyugdíjpénztárak lenyúlása, kizsarolt cégeladások haveroknak, stb.),
 • nagy ívben tesznek a szabadpiacra (lezsírozott közbeszerzések, fideszesre állított földpiac, trafikmutyi, stb.),
 • minden létező módon akadályozzák a kormányzat átláthatóságát (közérdekű adatigénylések ellehetetlenítése, a lopások törvényessé tétele, stb.),
 • és minden lehetséges módon blokkolják a szabad választásokat (a fideszesre szabott választási törvény és Kubatov kopaszainak akciója a választási irodánál mindent elmond erről).

Tényleg ezt akarjátok fröcsögő szájjal liberálisozó honfitársaim? Tényleg alattvalók és szolgák akartok lenni a saját országotokban szabad és önálló emberek helyett?

Mi az Együttben tudjuk, hogy a pénz- és hataloméhes Orbán-párti maffiózók koszos mancsával felépített illiberális rezsim által lerakott alapzatra nem építhető szabad köztársaság. A ma uralkodó rendszer jogfosztással épült ki, ezért a választópolgároktól a régi rezsimmel mindenben szakító kormányváltásra és szakértő kormányzásra kell mandátumot kérnünk. Így a győzelem maga számolja fel a rezsim alkotmányos kereteit, az elnyomó tisztségviselőket megfosztja hivataluktól, és lehetőséget teremt egy új köztársaság alkotmányának konszenzusos megalkotására. A demokratizálásnak elengedhetetlen része a jogfosztottak igazságtétele és kárenyhítése, az ellopott közvagyon visszaszerzése, és a felelősök elszámoltatása.

Így lesz Magyarország újra szabad, igazságos és sikeres ország!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

komment

Bánkiék lovardájában buliztak Mészáros "független" újságírói

2017. június 07. 11:54 - BerkeczBalazs

Nem olyan rég írt az Átlátszó arról, hogy milyen szépen csordogál az uniós pénz a Mohácsi Lovas Klubhoz. A fideszes többségű Mohács önkormányzatának tulajdonában lévő ingatlanon működő lovarda tulajdonosa és marketinges főnöke Bánki Erik (Fidesz) országgyűlési és volt városi képviselő felesége. Micsoda véletlen, hogy a néhány hónapja Orbán Viktor strómanjának, Mészáros Lőrincnek az érdekeltségébe került Új Dunántúli Napló és a bama.hu csapata éppen Bánkiék lovardájában bulizott a minap csapataépítő jelleggel.

Az eseményről az Új Dunántúli Napló főszerkesztője, Fülöp Zoltán számolt be néhány fotóval az Instagram-oldalán.

ke_pernyo_foto_2017-06-07_11_27_45.png

A fotón szerepel többek között Pauska Zsolt a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója (jobb szélen), Fülöp Zoltán a Dunántúli Napló és a bama.hu főszerkesztője (szintén jobbra), Kaszás Endre szerkesztő (bal szélen), Lóczi Szidónia irodavezető (alsó sor közepe), és látszólagos kakukktojásként Máté Balázs a Pécsi Újság főszerkesztője, aki a pletykák szerint a Dunántúli Naplóra is nagy befolyással bír, Pauska jobbkezeként, Máté szintén volt DN-es újságíró. Ezt a pletykát igazolni látszik, hogy a bama.hu csapata Mészáros tulajdonszerzését követően átköltözött a Pécsi Újság szerkesztőségi irodájába, a pécsi Széchenyi térre.

ke_pernyo_foto_2017-06-07_11_46_08.png

ke_pernyo_foto_2017-06-07_11_46_54.png

Kedden érdeklődtem Fülöp Zoltán főszerkesztőnél, hogy minek köszönhető a nagy egymásra találás a Bánkiékkal, esetleg Bánki betársult-e Mészárosékhoz, de nem kaptam a kérdésemre választ (ha mégis kapok, akkor frissítem a bejegyzést). 

Gondolom Mészáros médiájánál az orbáni/putyini/erdogani értelemben vett független újságírás része, hogy a megyei lap stábjának a fideszes pártigazgató lovardájában kell csapatépítő bulit tartani.

Az Együtt kormányváltás után visszaállítja és biztosítani fogja a sajtó szabadságát.

Médiapolitikai javaslataink az alábbi linken érhetők el: http://egyuttpart.hu/sajto-mediapolitikai-javaslat/

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

 

komment

Nagy gond van az ellen-Zsolnaynál

2017. június 02. 12:35 - BerkeczBalazs

Több információ szerint elindultak a kirúgások a Pécs város által alapított, NAV-os felszámolás alatt lévő Ledina Kft-nél, ahová fondorlatos módon csábították át a Zsolnayból a munkásokat. Páva annak idején kezességet vállalt, most itt az idő: saját zsebből fizesse ki az okozott kárt a dolgozóknak és a városnak, majd mondjon le!

gond_az_ellen_zsolnaynal.png

Nagyot bukott Pécs városa és egy sereg porcelános munkás a fideszes pancserek által indított Zsolnay-háborúban. Dicstelen és vérlázító az, ahogyan Páva Zsolt polgármester és Szabó Iván ügyvéd mesterkedése révén kiforgatta saját magát Pécs városa a Zsolnay-vagyonból és ahogyan 120 egykori Zsolnay-dolgozót berántottak az egzisztenciális slamasztikába.

A hozzám eljutott információk szerint - és a Szabad Pécs információi szerint is - legalább a dolgozók tíz százalékának mondtak fel. Az egyik kirúgott alkalmazott már meg is "köszönte" Páva Zsoltnak, hogy ez jutott neki.

zsolnay_melos.png

A Szabad Pécs úgy értesült: nem elképzelhetetlen, hogy néhány, legfeljebb két-három hónapon belül további elbocsátások is lehetnek, és az sem kizárt, hogy megmarad mindkét, jelenelg egymás mellett működő cég. Ha ez így lesz, akkor egyértelműnek tűnik, hogy a Ledina Kerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. közül inkább utóbbi céget hagyhatják meg.

Az mindenesetre - a pécsi független portál szerint is - biztos, hogy a Ledina most kiadott 2016. évi mérlege alapján mintegy 50 milliós veszteséggel zárt, mindemellett mintegy 158 milliós hosszú lejáratú hitelállománya van. Ezzel szemben elhanyagolható mértékű, mintegy kétmilliós követelése. A rövid lejáratú tartozások 27 millió körüliek, a cég éves árbevétele tavaly 28 ezer forint volt a jelentés szerint, ami mintadarabok értékesítésből származott, bérköltség 116 milliós volt, háztartási kerámia gyártása nem történt, csak ennek az előkészítése. És még mindig él a NAV-végrehajtás is a cégen, amit sajtóinformációk szerint a bejelentett dolgozók után fizetendő járulékok elmaradása miatt adott ki a céggel szemben az adóhatóság.

A Szabad Pécs úgy értesült, hogy a dolgozók legutóbbi fizetését is elutalták végül, de nem is a Ledina bankszámláján keresztül (akkor nyilván a NAV zárolta volna az összeg egy részét). Hanem a Pécsi Kerámia utalta azt el közvetlenül a dolgozók számlájára. Sőt, állítólag jogilag vitatható egyezségekre veszik rá az emberek egy részét a cégnél. Például, ha aláírja a közös megegyezést, és lemond a végkielégítéséről, akkor nem kell visszafizetnie az elmúlt hónapokban „munka nélkül” megkapott fizetését. Merthogy a Szabad Pécs szerint még a mai napig is vannak többen, akik nem, vagy csak keveset dolgoznak a havi fizetésükért, lévén nincs annyi munka a cégben. 

Mindeközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával folytatott körmönfont, fideszes oligarchák önös érdekei mentén zajló harcban az arrogáns, öntelt és dilettáns városvezetés már teljesen elvesztette a kontrollt, melynek eredményeként Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan.

Páva Zsolt és csapata kisakkozta Pécs városát a Zsolnay-vagyonból, 120 volt Zsolnay-dolgozót küldött egzisztenciálisan a padlóra, hiszen egyrészt a cég, ahová átterelték őket NAV végrehajtás alá került, másrészt egy nem jogerős per szerint tetemes kártérítést is kell fizetniük azért, mert bedőltek Páva és Szabó Iván ügyvéd vízügyes mintára indított manőverének, ráadásul a dolgozóktól érkezett hírek szerint a cégben elindultak a kirúgások is, míg másokat fondorlatos módon közös megegyezésre vettek rá, mondván nem nagyon volt munka az elmúlt hónapokban, így kvázi munka nélkül megkapták a végkielégítést, ezért nyugodtan és különösebb veszteség nélkül aláírhatnak egy közös megegyezéssel történő felmondást.

A kialakult katasztrofális helyzet fő felelőse az akciót elindító fideszes többségű önkormányzat, így a kármentés érdekében az a legkevesebb, hogy Páva Zsolt bukott polgármester egyrészt saját zsebből (nem a város kiüresedett kasszájából) fizesse ki a Zsolnayból csalárd módon átcsábított dolgozóknak és a városnak okozott kárt, és azonnali hatállyal le kell mondania mandátumáról!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

komment

Zavaros Lázár lázálma a panelek elbontásáról

2017. június 01. 11:35 - BerkeczBalazs

Ugyan nem elképzelhetetlen a panelházak felső szintjeinek visszabontása, viszont nagyjából annyi értelme van, mint a felcsúti kisvasútnak. Orbán Viktor mégis ezzel a lázárjánosi ötlettel haknizott a napokban vidéken. De miért is zavaros Lázár lázálma a panelekről?

 • Lázárék 90 milliárdos forrást vontak el a lakossági energiakorszerűsítésektől, pedig uniós pénzből valósulhatna meg háztartások ezreiben a valódi és fenntartható rezsicsökkentés
 • Lázár szerint ingyen pénz magántulajdonba, magánszemélyeknek, azért, hogy költséget takarítsanak meg, sokak meggyőződésével, nézetével, és politikai, mármint szakpolitikai elképzeléseivel ellentétes
 • Mindeközben paneleket bontatnának és családi házakba terelnék a panelek szerény lakosait, de nem tudni miből

 lazar_lazalma.png(fotó: MTI / index.hu)

Lázár János a Portfolio beszámolója szerint egy tavaly áprilisi Kormányinfón vallotta be, hogy rendszeresen mondogatja Orbánnak azt a saját javaslatát, hogy a panelházban élőknek érdemes lenne megfontolni, hogy adjanak pénzt, hogy kiköltözhessenek kertes családi házas övezetbe, mert az utóbbi évek forró nyarai miatt az 5-8-10 emeletes házakban élők rendszeresen nagyon szenvednek a melegtől. "Komoly életminőségbeli romlást okozott" az utóbbi évek forró nyara nekik és meglátása szerint a magasházakban élők problémáira "nincs jó műszaki megoldás", mert ezek a panelházak elérték a 30-40 éves műszaki életciklusukat, a nyílászárók cseréje és a szigetelés pedig önmagában a forróság elleni védekezésre nem feltétlenül jó.

Lázár zavaros érvelése szerint erre a problémára elvileg két megoldás mutatkozik:

 • vagy 1 millió panellakást felújítanak, de nincs rá forrás, és ha lenne is, akkor is megmarad a kérdés, hogy a nyílászáró csere, hőszigetelés megoldja-e ezt a problémát, vagy szembe kell nézni azzal, hogy a felmelegedés miatt egyáltalán élhetőek-e ezek a lakások. Akik panelben élnek, nagyon sokat szenvednek nyáron
 • vagy a magyar állam adna erre valamilyen támogatást, hogy a panelből ki tudjanak költözni kertes házba, de ez semmiképpen nem lenne kényszer, csak egy támogatási lehetőség. "Ahhoz kell támogatást biztosítani, hogy az emberek ki tudjanak költözni, hogy minél többen kertes övezetben élhessenek. Ne ezeket toldozgassuk-foltozgassuk".

Múlt héten pedig ezt erősítette meg Orbán Viktor is, amikor Hódmezővásárhelyre ment kampányolni Lázárékhoz.

Mindez azért is érdekes, mert a panelekben uralkodó állapotokat szerkezeti és energetikai korszerűsítésekkel lehetne a leginkább javítani, ráadásul a szintek lebontása nem okoz változást, a legfelső szinten energetikai korszerűsítés nélkül egyformán meleg lesz akkor is, ha a tizedik vagy a negyedik emeletről beszélünk. Lázár szintlebontós javaslata már csak ezért is agyrém.

Viszont a területfejlesztésért is felelős Lázár-féle miniszterelnökség 2015-ben 90 milliárd forintnyi energetikai korszerűsítésre szánt támogatást vont el a magyar lakástulajdonosoktól. Lázár anno ezt a Portfolio konferenciáján jelentette be, mondván azt hazudta, hogy Brüsszel nem engedi (ezt az Európai Bizottság cáfolja). Orbán balkeze azt is elmondta, hogy "ingyen pénz magántulajdonba, magánszemélyeknek, azért, hogy költséget takarítsanak meg, sokak meggyőződésével, nézetével, és politikai, mármint szakpolitikai elképzeléseivel ellentétes (...) Ingyen ne adjunk semmit se, mert az nyilvánvaló, hogy nem jó irányba vinné a társadalmat."

A másfél évvel ezelőtti kijelentésekhez képest nehezen értelmezhető, hogy milyen ösztönzőkkel próbálná a dilettantizmus ikonikus duója, Orbán és Lázár megvalósítani a panelmentesítést.

A Magyar Nemzet riportja szerint területileg sem egyértelmű Lázár felvetése: kétmillió ember kertes házba költöztetése – ezer négyzetméteres telkekkel számolva – 777 négyzetkilométernyi új területet igényelne, nem számítva a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítését. Végül a megvalósítást olyan logisztikai problémák is nehezítenék, hogy az államnak a 777 ezer család mindegyikével külön kellene tárgyalnia a lebonyolítás jogi, anyagi és személyes kérdéseiről.

Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke a Magyar Nemzetnek az én véleményemet megerősítve mondta el: a panellakások zöme Magyarországon magántulajdonban van, és szinte lehetetlen lenne valamennyi lakóval megállapodást kötni a kiköltözésről, illetve a vételárról. Hatalmi szóval pedig ez esetben nem léphet fel a kormány, mivel a lakók tulajdonosi jogai csak kismértékben korlátozhatók. Az elnök is úgy látja, hogy a panellakások családi házakkal történő helyettesítése olyan kiterjedésnövekedést idézne elő a városokban, ami nem lenne kívánatos. A kertes házas övezetek óriási kibővülése ugyanis lehetetlenné tenné például a tömegközlekedés gazdaságos megoldását. Így növekedne a családokban az autók száma, ami viszont a levegőszennyezés felerősödését vonná maga után. Emiatt pedig élhetetlenebbé válnának a települések. "Nyugat-Európában és Észak- Amerikában már voltak kísérletek a panellakásokkal beépített lakónegyedek átalakítására. Ám ezek a próbálkozások óriási összegeket emésztettek fel, és hosszú idő alatt valósultak meg."

De térjünk vissza egy pillanatra a nyáron felmelegedő panelek problematikájára, hiszen minden épelméjű számára világos: itt a megoldás nem a bontás, hanem a korszerűsítés.

Az Energiaklub és Magyar Energiahatékonysági Intézet 2015 decemberi felmérése szerint a magyar lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, hogy legyen uniós pályázati támogatás a magyar otthonok energetikai korszerűsítésére. A háztartások mintegy kétharmada nem korszerűsítené otthonát, ha csak saját megtakarításaira és hitelekre támaszkodhatna. Az emberek 87 százalékának nincs megtakarítása, vagyis ők önerőből nem tudják korszerűsíteni ingatlanjukat, hiába térülne meg később a beruházás. A felújítani szándékozó háztartások mindössze 11 százaléka venne fel hitelt a beruházáshoz. 

Az Együtt éppen ezért azt követeli, hogy ne a panelek kivitelezhetetlen, dilettáns és ésszerűtlen rombolásán gondolkozzon Orbán és Lázár, hanem csoportosítsák vissza azt az ellopni tervezett 90 milliárd forintot az Európai Unió által is szerződésben rögzített célra: a magyar emberek lakásainak korszerűsítésére.

Nem mellesleg minden hazug brüsszelezés ellenére ebből a brüsszeli támogatásból valósulhatna meg a valódi rezsicsökkentés.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment