Berkecz Balázs blogja

Durcás lett a Párbeszéd az MSZP-re, akik állítólag újra megújulnak

2018. június 15. 16:26 - BerkeczBalazs

Szabó Rebeka, a Párbeszéd zuglói alpolgármestere, Karácsony Gergely helyettese kifakadt a helyi MSZP-re, miközben saját maguk tapasztalataiból is jól tudhatták a szocikról, hogy milyen erkölcsi minőségre kell számítani tőlük. Mindeközben az MSZP az egyszer már leszerepelt Mesterházy Attilával és az ex-pénztáros Puch László emberével akar megújulni.

szabo_rebeka.png

Szabó Rebeka ezt írta ki pénteken a közösségi oldalára: "Az egy elég furcsa helyzet, amikor a zuglói képviselő testület mszp-s tagjai azért nem szavazzák meg testületileg az Utcáról Lakásba Egyesülettel kötendő megállapodást 1 db romos, lakhatatlan önkormányzati lakásnak az Egyesület költségén történő felújításáról, és oda zuglói, önálló életvitelre képes (!), jövedelemmel rendelkező, jelenleg hajléktalan ember költözéséről, mert a fideszes helyi képviselő azt nem támogatja. Ilyenkor érdekes módon fontosabbnak tartják a fideszes képviselő véleményét a saját (feltételezett) értékrendjüknél, illetve a rászoruló embertársaknak nyújtott segítségnél. Megjegyzem, hasonló program Kőbányán és Kispesten konfliktusmentesen működik."

Valóban felháborító ez az egész. Ismerem ezt az érvelést, hiszen az MSZP engem például azzal támadott meg, hogy ártok Szigetvárnak az ellenzéki politikai tevékenységemmel, ezért már többször felszólítottak, hogy adjam vissza a főépítészi megbízásomat.

Csak azt nem értem, hogy a szocik kádéenpéje mit értetlenkedik. Tudhatták, hogy ezek semmivel sem különbek, mint a Fidesz. Ezt akkor is tudhatták, amikor a Párbeszéd elsőként paktált le az MSZP-vel a zuglói polgármesterrel, Karácsony Gergellyel az élen. Íme néhány beszédes momentum az MSZP-Párbeszéd szövetség összegrundolása előtti közelmúltból:

Az Index 2015-ben írt arról, hogy váratlan fordulat következett be a zuglói politikában: "Karácsony Gergely PM-es polgármester egykori fideszes ellenfelét kérte fel alpolgármesternek, erről csütörtökön dönt a testület. A háttérben az áll, hogy - hiába a korábbi összefogás - egyre ellenségesebb a viszony Karácsony és a Tóth Csaba által vezetett helyi MSZP között. Mindenki a másikat hibáztatja. (...) Egy PM-es azt mondta, Rozgonyi alpolgármestersége azért fontos Karácsonynak, mert nem akarja kiszolgáltatni magát folyamatosan az MSZP-nek. Tömören így fogalmazta meg: minél jobban benne van a Fidesz a rendszerben, annál kevésbé tudják Karácsonyt zsarolni a szocialisták."

Majd a Mandiner a 444-re hivatkozva írta meg szintén még 2015-ben, hogy "Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarország párt egyetlen polgármestere alól gyakorlatilag kiszervezte a budapesti XIV. kerületet, Zuglót a helyi MSZP és a Fidesz."

A HVG szintén 2016-ban cikkezett arról, hogy a Facebookon Karácsony Gergely zuglói polgármester, aki szerint a képviselőtestület szocialista képviselői megszavaztak egy olyan fideszes határozatot, amely szerint a zuglói önkormányzat támogatja a Liget Projektet, ezt írta: "Nem találom a szavakat" (...) "Pedig a kampányban arra szövetkeztünk, hogy közösen megvédjük a Városligetet. Természetesen élve a törvényi adta lehetőséggel megvétózom a döntést. Remélem, meggondolják magukat!" 

A Népszava a 2016-os ellenzéki majális kapcsán már elég markáns válaszokat kapott a Párbeszédtől az MSZP-re vonatkozóan: "Arra a kérdésre, hogy a korábbi hírekkel szemben Karácsony Gergely miért nem szólal fel az MSZP városligeti színpadán, Tordai Bence azt felelte, az után, amit a zuglói önkormányzatban a Liget-projektről szóló szavazáson a szocialista Tóth Csaba és "tettestársai" elkövettek, nem meglepő, hogy a XIV. kerületi polgármester nem tud mit mondani az MSZP-s közönségnek. Ami Zuglóban az MSZP részéről történt, nehezen értelmezhető másként, mint az elvek elárulásaként - jelentette ki."

Várnai László, egykori LMP-s, ma már civilként zuglói önkormányzati képviselői munkát végző ellenzéki aktivista gyakran keményen odaszól az MSZP-Párbeszéd párosnak a saját kerületében, így tett 2017 májusában is, amikor a következőket fogalmazta meg a blogjában: "Miközben a 'baloldal' és Karácsony Gergely a médiában szép szavakkal áll ki a kormány által vegzált civilek mellett és a velük való együttműködés fontosságát hangsúlyozza, eközben Zuglóban ennek épp az ellenkezőjét cselekszik. Friss erőfölényükkel visszaélve három bizottságból zárták ki a civil tagot és a Környezetvédelmi Tanácsnoki pozíciót is elvették a kerület harmadik erejétől, a Civilzugló Egyesülettől. A civil kontroll  - ha ők vannak hatalmon - a baloldalnak épp úgy kínos, mint a Fidesznek."

Szintén Várnai Lászó borította ki a bilit a XIV. kerület fizetős parkolási rendszer ügyében. Az Átlátszó 2017-es cikke szerint Várnai Fidesz-MSZP-paktumot sejtetett parkolóügyben, és ahogy fogalmaztak: Úgy fest, Karácsony sincs meggyőződve, hogy minden hótisztán ment, vétózni azonban nem fog. Mint az Átlátszónak fogalmazott: „az általam ismert tények alapján nem vagyok meggyőződve arról, hogy a pályázó (mármint a legolcsóbb pályázó – szerk.) kizárása valóban indokolt. De mivel a kizárt cégnek többféle jogorvoslati lehetőség is rendelkezésre áll, a testület döntését nem kívánom megvétózni”. (Az Átlátszó idén sem maradt gyanús zuglói önkormányzati sztori nélkül: Zuglóban is fakivágással kezdődik a 600 milliós parkfelújítás, amire eredetileg csak 200 milliót szántak.) 

És akkor ide a végére idézem Pető Péter pár héttel ezelőtti írásának egy részletét a 24.hu-ról: "Amint a zoom.hu megírta, Molnár – a dokumentum alapján a politikai analfabétaként vagy cinkosként működő Karácsony Gergellyel együtt – aláírt egy egyébként betarthatatlan szerződést a Liberálisokkal. Ennek értelmében évi sok millió forintot (az MSZP-P pártra, valamint a pártalapítványra jutó költségvetési támogatásból a Párbeszéd támogatására eső tíz százalék felét) adott volna az MSZP a Fodor-féle bohóctréfapártnak azért, mert beviszi egy képviselőjét a parlamentbe. Ismétlem: az MSZP, mely azt kérte, bízzuk rá az országot, évről évre milliókat akart fizetni a Liberálisoknak azért, hogy egyiküket bevigye a parlamentbe."

A fentiekből mindenki levonhatja a fontos konzekvenciákat, viszont Párbeszédék azóta már megkapták az önálló frakciót egy beugróssal, és ahogy szokták mondani: "pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs".

Az MSZP-ben pedig a hétvégén végre eldönthetik, hogy a NER hirdetésekkel kitömött Népszavát tulajdonló Puch László marionettje, vagy a 2014-es választás egyik elsüllyesztője hozza-e el a legújabb megújulást nekik...

komment

Nyílt levél Alföldi pécsi cenzorának

2018. május 31. 14:19 - BerkeczBalazs

Interjút adott a 24.hu-nak Alföldi pécsi cenzora, Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője. Miután ebben az interjúban engem is emlegetett a Pécsről egyre szomorúbb képet festő kulturális kiskirály, gondoltam, hogy egy nyílt levélben fogalmazom meg számára a válaszom és a bennem felmerült kérdéseket, javaslatokat.

20197536_f7860f2db17ec9e53129ef2cc1f3bfe2_wm.jpgFotó: Balogh Zoltán / MTI

Tisztelt Vincze Balázs!

A 24.hu számára adott interjújában én is szóba kerültem, mint aki segített abban, hogy a pécsi kitiltás után Szigetvárra kerüljön az " Igenis, miniszterelnök úr!" című, Alföldi Róbert által fémjelzett előadás. Ön ebben az interjúban úgy reagált, hogy nem tudja ki vagyok, majd aztán mégis jelét adta annak, hogy ismer, és elmondta: nem gondolja, hogy nagy jelentőségű volna a tevékenységem a színházi világban. Ebben az egyben legalább igaza van, viszont szinte minden más - az interjúban megfogalmazott - állításával vitatkoznék, de most csak egyetlen mondatára kívánok reflektálni, nevezetesen arra, hogy Ön az intézményt nem engedi át egy politikai aktivistának, jelesül Alföldi Róbertnek.

Ha Ön szerint Alföldi Róbert (Jászai Mari-díjas magyar színész és rendező, a Nemzeti Színház volt igazgatója) politikai aktivista, aki emiatt nem szerepelhet egy brit szerzőpáros válságkomédiájával színészként az Ön által vezetett intézmények egyikében, akkor néhány ebből fakadó kérdésre szeretnék őszinte választ kapni Öntől.

Politikai aktivista-e az Orbán Kegyence-díjjal megérdemeleten kitüntetett Bayer Zsolt, a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa, aki 2016 szeptember 24-én az Ön engedélyével tartott goebbelsi gyűlöletpropagandával átitatott fórumot a Zsolnay Kulturális Negyedben?

Politikai aktivista-e az a Kovács Ákos, a fideszes Tiffán Zsolt üzlettársa, Orbán kedvenc dalnoka, a női princípium felkenetlen szóvivője, aki 2018 május 12-én az Ön engedélyével tartott koncertet a Kodály Központban?

Kérem árulja el, hogy milyen alapon dönt Ön arról, hogy kik léphetnek színpadra és kik nem a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó intézményekben? Elég felkészültnek érzi-e magát ahhoz, hogy ilyen ügyekben döntsön táncművészként és koreográfusként?

Mivel a kérdéseimre nagy valószínűséggel nem fogok választ kapni Öntől, ezért csak annyit javaslok, hogy egyszer nyugodtszenterzsébeti csendes magányában gondolkozzon el azon, hogy miként érezné magát akkor, ha egy darabot, amelyben Ön is szerepel csak azért nem engednének színpadra valahol, mert Ön, mint a pécsi fideszes bagázs látszólag hű kiszolgálója szerepel abban.

Ha ezen elgondolkodott, akkor kérem fontolja meg azt is, hogy lemond a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetői posztjáról, mert az "Igenis, miniszterelnök úr!" című darab kitiltása és az azzal kapcsolatos megszólalása minden józanul gondolkodó kultúrember számára világossá tette, hogy Vincze Balázs méltatlan arra, hogy Európában kulturális intézményt vezessen.

Üdvözlettel,
Berkecz Balázs

komment

Hit nélkül nem lehet győzedelmeskedni a maffia felett

2018. május 24. 11:59 - BerkeczBalazs

Az ellenzék nagyobbik fele csak a túlélésre hajtott, míg a választók nem tudtak bennük hinni. Így nem lehet egy maffia felett győzedelmeskedni. Mégis mi történt?

Közel öt éve Bajnai Gordon hívására kezdtem politizálni azért, mert azt látom, hogy a Fidesz mindent behálózó maffiája tönkretesz és ellop mindent ebben az országban. Azzal a hittel vágtam bele a közéleti munkába, hogy ezen lehet és kell változtatni. Az első pofon 2014-ben ért, amikor világossá vált, hogy sokan nem ezzel a hittel harcolnak az ellenzéki oldalon. Ebből okultam. A 2014-es választások után minden hitemet beletéve tettem magam is azért, hogy egyrészt megmutassuk azokat a bajokat, amelyeket elhallgat és elsikál a média fideszes pénzen hizlalt része, másrészt igyekeztünk megmutatni, hogy mi az Együttben milyen európai Magyarországot képzelünk el. Többek között feljelentést tettem a maffiaállam vezetői ellen, de az én munkám révén emeltek vádat például a vadászházas izsáki polgármester ellen, és legalább részben nekem köszönhette Tiffán Zsolt, hogy a 2018-as kampány miatt már nem kellett idegeskednie, viszont Bayer Zsolt miattam is agyalhatott nem egyszer. Orbán egyszer sem tudott úgy Baranyába utazni az elmúlt 4 évben, hogy ne érezhesse azt, hogy gond van a kormányzásával, így volt ez Vajszlón is. Most viszont újabb 4 évig nem kell idegeskedniük, de ha a jelenlegi parlamenti ellenzéken múlik, akkor még 40 évig nem is kell Orbánéknak szinte semmin sem aggódnia.

E munka közben az MSZP például azzal támadott meg, hogy ártok Szigetvárnak az ellenzéki politikai tevékenységemmel, ezért felszólítottak, hogy adjam vissza a főépítészi megbízásomat. Volt olyan baranyai szocilalista önkormányzati politikus, aki azzal hárította el a független média maradékában a szerepléseit, hogy jó a viszonya Tiffán Zsolttal, amit ilyen megszólalásokkal nem akarna elrontani. Szigetváron történt olyan eset is, hogy szocialista és fideszes politikusok közösen szerveztek nyilvános lejárató fórumot civil többségű önkormányzat ellen. Ráadásul ezek „csak” helyi ügyek, amelyekhez hasonlóról lehetett hallani Nyíregyházától Zuglóig sok helyen. Az Átlátszó tavaly januárban pedig azt írta, hogy a „klasszikus 70-30-as békeidők mutyijai kísértenek a Népszava-üzlet sztorijában. Minden jel arra mutat, a legmagasabb fideszes berkekben is áldásukat, sőt, híreink szerint az állam hirdetéseit is adják arra, hogy a szocialista Puch László tulajdonolja a balos kiadót, az egykori Geomédiát.” Vagyis, ahogy a B1 blog fogalmazott: Orbán Viktor és Puch László a „viszonyok konzerválásának érdekében” közösen fogják finanszírozni a Népszavát, amely megmarad ugyan ellenzékinek, de nyilván, Orbán kér majd cserébe valamit. Vegyük még ehhez hozzá, hogy maga Botka László is arról beszélt a tavalyi ősz elején, hogy részben azért mondott le a miniszterelnök-jelöltségről, mert a Fidesz behálózta pártját. Sajnos hasonlóra utalt Hadházy Ákos is az LMP-t illetően. 

orban_nagy_attila.png

Számomra a fentiekből is világosan levezethető, hogy a régi pártokból nem lesz megújulás a magyar politikában, de nagy baj van az újakkal is. Hogy miként lesz változás, azt nem tudom, de a zoom.hu néhány napja készített velem egy interjút, ahol a választás előtti hetek történéseiről és a hogyantovábbról is beszéltem. Íme:

"Berkecz: az ellenzék a túlélésre hajtott nem kormányváltásra

Berkecz Balázzsal, az Együtt volt alelnökével beszélgettünk a párt jövőjéről, ami a felszámolás irányába mutat, a választásokról, az ellenzéki megegyezésekről és az ominózus Karácsony Gergelyes hangfelvételről.

bb_zoom.png(fotó: Kovács István / zoom.hu)

Mi lesz az Együtt-tel?

Június 2-án lesz küldöttgyűlésünk, ahova a tagság is meghívást kapott. Az a helyzet, hogy a 150 millión kívül, ami az elnökséget terheli, még van 30-40 millió forint mínusz: az Állami Számvevőszék bírsága, ami teljesen nonszensz, mert egy nem létező probléma miatt büntettek minket és még van 25 egyéni jelölt, akiknek az 1 millióját is vissza kell fizetni, mert nem érték el a 2 százalékot. Szerintem a legésszerűbb döntés, ha a felszámolás irányába visszük el a pártot, viszont van egy jó a közösség, amit össze kell tartani, ennek a formájáról is beszélni kell majd a küldöttgyűlésen.

Alapítanának egy új pártot?

Szerintem más irányba kell elmozdulni. A választási eredményeket figyelembe véve, nincs sok értelme egy újabb pártnak, hacsak az az új párt nem egy olyan néppárt tud lenni, ami képes bevonzani a többi pártból a hiteles szereplők többségét. Viszont számomra az is kiderült az elmúlt években, hogy az ellenzéki politikusok közül a látszat ellenére többeknek nem az az érdeke, hogy kormányváltás legyen, hanem sokkal inkább a túlélés vagy a Fidesz kiszolgálása.

Van olyan párt most a palettán, ahova tudnának csatlakozni?

Én biztosan nem, mert nem látok hiteles ellenzéki pártot az Együttön kívül. A Momentumnak egyébként megvolt a lehetősége arra, hogy magához vonzza a hiteles szereplőket a NOlimpia kapcsán, de sajnos nem ebbe az irányba indultak el, hanem önálló pártot alapítottak, mindenkitől elzárkóztak, és végül ezzel a kamikaze politizálással bezuhantak a parlamenti küszöb alá. Az LMP-nek hatalmas felelőssége van abban, hogy egyrészt nem jött létre egy új pólus, amivel meg lehetett volna feszíteni a külön paktumot kötő MSZP-t és DK-t, másrészt több fontos választókerületben jutott miattuk mandátumhoz a Fidesz. Nálam a Jobbik is elásta magát (túl azon is persze, hogy a szélsőjobbal mindig is hadilábon álltam): 2016-ban Hadházy Ákos hívott össze egy beszélgetést, amiben a Fidesznek kedvező választási rendszerrel szembeni alternatívát vázolt fel, amivel nyomás alá lehetett volna helyezni a kormányt és egy új választási törvényjavaslattal előállni. Ettől a Jobbik kapásból elzárkózott és mivel a legnagyobb ellenzéki erőről beszélünk, a kezdeményezés legitimitása komolyan sérült. Ugyanezt a politikát követték a Közös Ország Mozgalom kezdeményezésével szemben is, ahol egy nyolcpárti javaslat megszületett arra, milyen módon kellene egy új választási törvényjavaslatot létrehozni, de a jobbik nélkül nem lehetett azt állítani, hogy az egész ellenzék javaslata lenne.

A Fidesz benne lett volna bármilyen módosításba? Nekik ez nem lett volna érdekük.

Túl azon, hogy milyen Orbán Viktor megítélése az EU-ban, az ellenzék asszisztálásával azt a látszatot még mindig fenn tudja tartani, hogy itt demokrácia van és demokratikus módon megválasztják őt az emberek. Pedig az EBESZ-jelentés rámutatott, hogy a Fidesz az első kétharmadával visszaélve olyan versenyhelyzetet teremtett a hazai választási rendszerben, ahol Orbánék a legprofibb futócipőben, hátszéllel nyargalhatnak, míg a többi ellenzéki szereplő csak zsákban ugrálva képes bukdácsolni. Komoly üzenete lett volna annak, ha a Fideszen kívül mindenki azt mondta volna: amennyiben nem egyenlítődnek ki egy markáns jogszabályváltozással a feltételek, akkor nem indulnak el a választásokon. Sajnos ez a Jobbik miatt bukott el.

És mit lehetett volna tenni?

A nehéz helyzeten csak egy Veszprémben és Hódmezővásárhelyen is bizonyított széles, legalább 40 választókerületben megvalósuló koordináció segíthetett volna, viszont Karácsony Gergely szocikkal való lepaktálásakor vált számomra egyértelműen világossá, hogy érdemi koordináció nem lesz. A többi párt csak arra hajtott, hogy listán bejussanak a Parlamentbe, esetleg egy-két egyéni jelöltjük megnyerje a körzetét, és csók. Az intő jeleket látva számomra csupán az volt a kérdés, hogy a Fidesznek lesz-e kétharmada vagy sem. Mondok egy példát. Az Együtt alelnökeként több egyeztetésen is részt vettem tavaly ősszel, az első megbeszélés az MSZP vezetőivel volt, az egyik oldalon Hiller István, Molnár Gyula és Tóth Bertalan vett részt, míg a másik oldalon az Együtt és a Párbeszéd vezetői. Ezen a beszélgetésen mondták el a szocialisták, hogy az ellenzék egykori reménysége, Botka László 2017 februárja óta hétről hétre abban a hiszemben tartotta őket, hogy a következő héten meglesz a széleskörű ellenzéki megállapodás, miközben a valóságban valódi tárgyalások nem voltak, például az Együtt vezetőivel sem. Erre a szociknál állítólag már csak akkor derült fény, amikor Botka visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, és ez jelentős belső feszültségeket gerjesztett. Molnárék már ezen az első tárgyaláson világossá tették, hogy nagyon nehéz lesz velük visszalépésekről beszélni, mert egyben kell tartaniuk a pártjukat, ezért elsősorban a DK-val akarnak megegyezni, és távozáskor megjegyezték, hogy az Együttnek, illetve a Párbeszédnek legfeljebb 1-2 választókerületben tudnak csak visszalépni. Már ebből lehetett látni, hogy érdemi megállapodás és széleskörű koordináció helyett egy zsarolós, kisstílű játékra lehet számítani. Végül novemberben Karácsony Gergely közölte, hogy megkereste őt az MSZP, amitől ő és a Párbeszéd nem zárkózott el, sőt vele üzentek, hogy az Együtt is menjen közös listára a szocikkal. Persze Gergő azt tudta, hogy egy 2016-os küldöttgyűlési határozatunk szerint nem tudunk az MSZP-vel közös listára menni, sőt, éppen a megújulás jegyében dolgoztunk vele együtt az Új Pólus összehozásán. Miután a jóvágású ex-LMP-s beadta az MSZP-nek derekát már mindenkinek világos lehetett, hogy semmilyen érdemi koordinációra nem lehet itt számítani, hiszen a szociknak csak az ő arca kellett ebből a csapatból.

Karácsony elhíresült mondatait ezt követően hozta nyilvánosságra?

Az Együtt és a Párbeszéd 2017 novemberében már a szövetségi megállapodás tervezetének véglegesítésénél tartott, amikor Karácsony Gergely 10 napos vekengés közepette közölte velünk, hogy ő nem hisz lényegében semmiben, elmondta, hogy szerinte ma már csak az a kérdés, hogy kétharmada vagy négyötöde lesz-e a Fidesznek, így nem is akarja ezt az egészet végigcsinálni, miközben valójában az Együttet legalább annyira szereti, mint a saját pártját, de annak ellenére elfogadja Molnár Gyula ajánlatát, hogy tudja, az Együtt és a DK sem fog közös listára menni az MSZP-vel, viszont a széles koordináció így még lehetetlenebbé válik. Emiatt nagyot csalódtam Karácsony Gergelyben, és az Együtt elnöksége előtt elmondott mondatait idegességemben azért osztottam meg a közösségi oldalamon, mert komoly rizikót láttam abban, hogy hozzám hasonlóan sokan elhiszik neki, hogy ő valóban a kormányváltás érdekében küzd, miközben egy olyan párt listájának az élére lépett, amelyről néhány éve azt mondta egy fórumon, hogy jobban utálja, mint a Fideszt. És persze az is bennem volt, hogy a választóknak tudnia kell arról, ha valaki valójában nem akar miniszterelnök lenni, hiszen akkor csak fél szívvel tud küzdeni. És azért vettem le a közösségi oldalamról az anyagot a posztolást követően perceken belül, mert rájöttem, hogy ezzel sokat ártok az Együtt közösségnek, akikért nagyon sokat dolgoztam, és sok mindent feláldoztam.

Karácsonnyal az eset után kb. két héttel leültünk Pécsett, hogy rendezzük a viszonyunkat. Bocsánatot kértem, megbeszéltük a nézeteltéréseinket, és azt is, hogy a KariGeri bloghoz semmi közöm, amiről ő is tudott, sőt, elmondta azt is, hogy szerinte ki volt az a szocialista vezető, aki a blog mögött állhat.

kepernyofoto_2018-05-24_11_55_05.png
Térjünk rá a választásra...

Oké, még annyi, hogy decemberben a Karácsony-affér miatt felfüggesztettem az Együttben az elnökségi tagságomat, majd január elején, az etikai vizsgálat lezárása után – ahol megrovásban részesítettek - már újra alelnökként, egyfajta vezeklésként magam döntöttem úgy, hogy nem szereplek az Együtt listáján. Addigra, a baloldali pártokkal és szereplőkkel történt egyeztetéseken történtek után már egyáltalán nem hittem abban, hogy a kormányváltás lehetséges, ezért azt javasoltam az Együtt elnökségének, hogy ne induljunk el a választáson, inkább szervezzünk a választások után egy utcai mozgalmat. Viszont az Együtt elnökségének többsége nálam sokkal jobban bízott abban, hogy az ellenzéki oldalon kialakult felelőtlen chiken game-ben az utolsó pillanatban mégis kikényszeríti a közvélemény a széleskörű koordinációt, ami révén letörhető lehetett volna a Fidesz többsége. Elsősorban ez a stratégiai nézetkülönbség vezetett odáig, hogy február 7-én végül lemondtam az alelnökségről, amit azért nem kommunikáltam, hogy ne ártsak a kampányban az Együttnek, majd segítettem megszervezni az ajánlásgyűjtést a Dél-Dunántúlon, illetve indultam egyéniben a Baranya 2-es körzetben.

Ott miért nem működött az ellenzéki jelöltek visszalépése egy esélyes jelölt javára? A Baranya 2-ben végül Hoppál Péter nyert a Fidesz színeiben, aki 40 százalékot kapott, míg az ellenzékiek összesen 60-at.

Megpróbáltam összehívni az ellenzéki jelölteket, hogy legyen megegyezés, de senki sem volt kapható erre. Ha sikerült volna megállapodni, akkor Pécsnek két ellenzéki képviselője lenne most, nem csak Mellár Tamás.

Min bukott el a megegyezés?

A Közös Ország Mozgalom mérte a Baranya 2-es körzetet is, amiben azt vizsgálták, ha egy jelölt egyedül indul Hoppál ellen, akkor milyen integratív ereje van. A jobbikos jelölt és én is a Hoppállal szembeni önálló indulás esetén 42%-ot kaptunk volna, 44-et a DK-s és 46-ot az LMP-s és 36 %-ot a Momentumos. Az látszott a felmérésből, a hódmezővásárhelyi győzelemből és a körzet 2014-es eredményéből is, hogy ha pénzfeldobással is döntjük el ki maradjon egyedüli kihívóként, akkor bármelyikünknek esélye lett volna a győzelemre. Ezért hívtam találkozóra az összes mérhető jelöltet, hogy oldjuk meg ezt a helyzetet: bárki is marad állva, a lényeg, hogy ne a fideszes nyerjen. A jobbikos egyből jelzett, hogy rendben van, akár az ő irodájában is lehet ez a találkozó, a többiektől aznap délutánig nem jött visszajelzés. Estére a Jobbik jelöltje is visszatáncolt, majd másnap reggel a momentumos jelölt jelezte, hogy beszélgetne, de neki mindennap este 9 után jó, az LMP-s jelölt egy visszalépést tiltó küldöttgyűlési határozatukra hivatkozott, de azt mondta, szívesen beszélget. Végül a DK-s elmondta kerek perec, hogy ő nem lép vissza semmiképpen, ezért felesleges is beszélgetni. Innentől kezdve végképp világos volt: nem a győzelem érdekelte őket, hanem a töredékszavazatok, és az a DK-s alelnökökkel való beszélgetéseim után vált kristálytisztává, hogy a vidéki körzetekből csak erre számítanak, de nem csak ők.

Vagyis csak a túlélés volt a fontos?

Igen. Azért javasoltam az Együtt elnökségének még januárban, hogy ne induljunk el, mert itt április 9-én az emberek jogos meglátása lesz az, hogy az ellenzék ezt a választást eladta, miközben az Együtt a legjobb szándékkal dolgozott a kormányváltásért. Ráadásul az ellenzéki oldalon mindenki tudhatta, hogy velünk normális körülmények között bármikor meg lehetett volna állapodni, meggyőződésem, hogy ezért nem hívtak minket érdemi egyeztetésekre egészen az utolsó pillanatig, amikor mindössze két helyen lépett vissza nekünk az MSZP-DK páros.  

Nem az volt a probléma, hogy az Együttet 1 százalékra mérték?

Az lehet, de én az egyszázalékot részben egy önbeteljesítő jóslatnak tartom, amiben a taktikai szavazásra buzdítóknak hatalmas felelőssége van. Ott van például a KOM-os mérés, amely szerint esetemben is lett volna akkora átszavazási hajlandóság, mint a jobbikos jelöltnél. Egyébként voltak több helyen erős jelöltjeink, például Baranyi Krisztina, Vajda Zoltán, Szabó Szabolcs. Utóbbi esete mutatja, hogy a szocialisták mennyire vették komolyan a választást: ha fontos lett volna nekik a kormányváltás, akkor a helyben már a kezdetektől a 2014-ben is bizonyított jelölteket támogatják, Csepelen például nem a valahonnan Észak-Magyarországról odahozott Bangónét erőltetik.

És most mik a tervek? Politizál tovább?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szakmámtól az elmúlt 5 évben sem szakadtam el, miközben nagyon sok munkát tettem abba bele, hogy kormányváltás legyen. Sajnos nem csak kormányváltás nem lett, de most újabb kétharmaddal nyúlhat le mindent a maffia. Érdemes mindenkinek elgondolkoznia, hogy miként lehet mégis normális hellyé tenni Magyarországot. Én is ezt teszem, de közben több időt fogok szentelni a családomra és a zenekaromra is. Ha lesz a megszűnő Együttön kívül olyan hiteles politikai formáció, akikkel érdemes újra munkának látni, akkor lehet rám számítani. Természetesen főépítészként és területfejlesztési szakemberként amúgy sem tudok elszakadni a közügyektől, hiszen az a munkám szerves része." 

Amúgy most jelent meg Bod Tamás, az Együtt visszavonuló békési politikusának publicisztikája is a Magyar Narancsban, ahol többek között azt írja, hogy "azt látom országosan és helyben is, hogy azok az ellenzéki politikusok, akik ellébecolták az elmúlt négy-, illetve nyolc évet, az újabb súlyos választási vereség után ugyanazzal a süket dumával csábítják választóikat, ami eddig sem vezetett sehová".  

Pedig magától Orbántól tudjuk, hogy a "hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, sutba hajított felelősség, intézményesített korrupció, maffiamódszerek. Demokrácia nélküli többpártrendszer, szociális válság, tömeges elszegényedés, munkanélküliség, eladósodás, kiszolgáltatott magyar gazdaság. Dobra vert ország.

A független, szabad élet elfojtása, amerre csak nézünk. Adókkal megfojtott kisvállalkozások, sorsukból kilábalni képtelen, máról-holnapra élő kiszolgáltatott kisemberek, tíz körmével hiába kapaszkodó, süllyedő polgárság. Nincstelenné, kiszolgáltatottá tett emberek, akik nem mernek felszólalni és kiállni az igazukért, mert a hatalomtól függ a másnapi megélhetésük. Hiába a NATO és uniós tagság, ez nem a Nyugat, és nem a XXI. század. Ez a keleti élet, és a múlt század, amit húsz év óta próbálunk magunk mögött hagyni, de újra és újra elér, körülfon és visszahúz bennünket."

Bod Tamás a választók passzivitásáról és hitetlenségéről is ír, és valójában ez az a pont, ahol a változás kulcsa rejlik. Arra bíztatok mindenkit, aki még képes közügyekről reálisan és előremutatóan gondolkozni, hogy ne a parlamenti ellenzéktől, ne celeb civilektől várja a változást, hanem kezdjen el a saját környezetében beszélgetni és ha van nyitottság, akkor szervezkedni, mert ezen az országon más nem segíthet, csak az itt élők.

Ne várjuk a segítséget az EU-tól, mert amíg a francia és a német cégek profitálnak az itteni beruházásokból, addig nem érdekük semmit tenni. Trumpról pedig ennél a félmondatnál többet nem is érdemes írni. Nincs mese: a magunk sarkára kell állni. 

komment

A 100 millió AIDS-essel való riogatás atyja lesz az új emberminiszter?

2018. április 25. 15:55 - BerkeczBalazs

A Fidesz-közeli Figyelő információi szerint Kásler Miklós, Széchenyi-díjas magyar onkológus, egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója lehet Balog Zoltán utódja az EMMI élén. Az a Kásler Miklós, akire hivatkozva 100 millió AIDS-es nigériaival riogatott ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője. Mocskos idők jönnek.

d_kos20180315133.jpgFotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Magyar Narancs Kásler-portréjában feudalista uralkodóként is említett onkológus nem sokat tétovázott, amikor baromságokkal kellett alátámasztani az általa kedvelt Orbán-kormány goebbels-i gyűlöletkampányát, ugyanis  ifj. Lomnici Zoltán Kozármislenyben elmondott hazug állításait - miszerint "Nigéria lakosságának több mint 80%-a, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést, illetve az AIDS-et" - a Fidesz álcivil jogásza éppen rá, mint tudományos szaktekintélyre hivatkozva mondta (az ominózus rész 52 perc 30 mp-nél hallható az általam rögzített videóban). 

Ezt a hazug, náci szólamokat idéző propagandát cáfolta Dr. Eniola Ajayi, a Nigériai Szövetségi Köztársaság nagykövete a követség Facebook-oldalára kitett közleményében:

“Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az UNAIDS 2016-os adatai szerint megközelítőleg 3,2 millió nigériai él HIV-fertőzéssel. Ez a szám Nigéria teljes lakosságának 1,7%-a, szemben a Kásler úr által említett 80%-al.”

“Teljességgel abszurdnak, meggondolatlannak, könnyelműnek és sértőnek ítéljük, hogy Kásler és Lomnici urak ellenőrizetlen adatokat használnak a magyar közvélemény Nigériáról alkotott képének befolyásolására, ezzel saját propagandacéljaikat szolgálva.

A leghatározottabb tiltakozásunkat fejezzük ki az országunkról és annak helyzetéről alkotott állásponttal kapcsolatban és követeljük, hogy Kásler és Lomnici urak vonják vissza az állításaikat.” 

Az onkológus Kásler szerint "a halálos betegségek jó 70-80%-át a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni". Nem tudom, hogy az onkológus a rákot a 20-30%-ba sorolja-e, de arra is kíváncsi vagyok, hogy szerinte milyen betegségeket okoz a fideszeseknél az, hogy a tízparancsolat hetedik és nyolcadik pontját rendre megszegik.

Azt még nem tudni, hogy amennyiben Kásler - ne adj' isten - az emberi erőforrások minisztere lesz, akkor például Hoppál Péter kulturális államtitkárt megtartja-e. Kásler számára talán még hízelgő is lehet, hogy az a pletyka terjed Pécsett, miszerint maga Hoppál utasította Vincze Balázst, a Zsolnay Kulturális Központ vezetőjét arra, hogy mondja le az Alföldi Róbert fémjelezte "Igenis, miniszterelnök úr!" című komédia Kodály Központba tervezett május 27-i előadását. Ezt az értesülést erősíti a Népszava írása is, amely szerint fideszes politikus mondathatta le az Alföldi-előadást.

Mocskos idők ezek, amikor olyanok kerülhetnek vezető pozícióba, akik tudományosként álcáznak ordas hazugságokat, akik hivatali pozíciójukkal visszaélve cenzúrázzák kulturális intézmények műsorait. És akkor most arról nem is írok, hogy az emberi tulajdonságok legalját tanúsítva még mennyi mindent loptak el a fideszes maffia tagjai.

Szerencsére vannak helyek, ahol még működnek a szabadság kis körei, ugyanis Szigetváron simán bevállalták a Pécsről kitiltott Alföldi-darabot, és május 27-én két előadást is tartanak. Szerencsére van igény a szabad kultúra fogyasztására is, mivel az "Igenis, miniszterelnök úr!" című válságkomédiára egy nap alatt minden jegy elfogyott.

Ezt írta egy kedves ismerős nekem a minap, akivel közösen dolgoztunk azon, hogy az Alföldi-előadás összejöjjön Szigetváron: “Gratulálok és örülök, hogy ilyen rövid idő alatt sikerüt megoldást találni, és ílymódon fricskát mutatni a túlbuzgó hatalmi gépezetnek. Juszt is lesz ‘kormányülés’ Baranyában.”

komment

Elutasították a választási kifogásomat, ezért fellebbezést nyújtottam be

2018. április 17. 00:15 - BerkeczBalazs

Többen azt gyanítják, hogy az informatikai rendszeren keresztül csalták el az EBESZ szerint is eleve egyenlőtlen feltételek mellett megtartott választásokat. Én is két olyan eset miatt tettem választási kifogást, amely ezt a gyanút erősíti, de a Baranya Megyei 2 számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elutasított. Fellebbeztem.

Április 11-én két kifogást nyújtottam be a Baranya Megyei 2 számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz, mivel két pécsi szavazókör szavazatszámláló bizottsága (SZSZB) egy-egy tagjának elmondása szerint, a szavazóhelyiség lezárása és a szavazatok megszámolását követően a törvényben írtaknak megfelelően a jegyzőkönyvvezető elkészítette a jegyzőkönyvet, de nem tollal, hanem ceruzával töltötte ki az adatokat. Ezt követően telefonon beszélt a Választási Irodával és csak a beszélgetést követően töltötte ki tollal a jegyzőkönyvet és csak ezt követően került sor arra, hogy azt a Szavazatszámláló Bizottság minden tagja aláírja. A jegyzőkönyvvezető elmondása szerint, meg kellett várni, amíg a Választási Iroda „jóváhagyja” a jegyzőkönyvet és azt csak ezt követően lehetett tollal kitölteni, az SZSZB tagoknak aláírni és sokszorosítani.

Álláspontom szerint a fenti eljárás sérti a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve) 202.§ és 203.§. foglaltakat.

A SZSZB jegyzőkönyveit senkinek nem kell jóváhagynia, a jegyzőkönyvben kizárólag a SZSZB tagjai megállapításainak van helye. A jegyzőkönyvvezető nem közölhet adatot mindaddig, amíg a jegyzőkönyv nem készül el és azt az SZSZB tagjai nem írják alá.

A fenti tényállás alátámasztására elektronikus úton küldtem meg a Baranya Megyei 2 számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz a megjelölt Szavazatszámláló Bizottság tagjának részemre, email útján elküldött nyilatkozatát.

A Baranya Megyei 2 számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság a kifogást elutasította. A határozat szerint "a Választási Bizottság elsödlegesen a Ve. 202. §-át vizsgálta. A Ve. 202. § (3) bekezdése rögzíti, hogy a szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetöje a szavazóköri jegyzőkönyv adattartalmát - a jegyzőkönyv kitöltését követően haladéktalanul - a helyi választási irodába továbbítja, mely azt a szavazatösszesítő informatikai rendszerben rögzíti." És "mindemellett a Választási Bizottság megvizsgálta az országgyűlési képviselők választásán a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól, a választási eredmény országosan összesített adatai körének megállapításáról, valamint a választási eljárásban használandó nyomtatványokról, valamint egyes választási tárgyú rendeletek módosításáról szóló 1/2018. (1.3.) IM rendelet vonatkozó, helyi választási irodákra irányadó rendelkezéseit is. A Rendelet 10. § (3) bekezdés bd) pontja alapján a helyi választási iroda a jegyzökönyvvezetötöl fogadja a szavazóköri jegyzőkönyv 10. § (1) bekezdés g) pontja szerint beérkező adatait; amennyiben adathiány van a szavazóköri jegyzőkönyvben, vagy az adatrögzítés során az informatikai rendszer összefüggés-hibát vagy egyéb hibát jelzett, a helyi választási iroda vezetője a jegyzőkönyvvezető útján azonnal tájékoztatja a szavazatszámláló bizottságot a jegyzőkönyv javítása érdekében."

A Baranya Megyei 2 számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság az elutasító határozatában arra is utal, hogy ez a ceruzás jegyzőkönyvezős eljárás tömeges lehet.

Viszont a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 202. § bekezdése világos útmutatást ad:
(1) A szavazóköri, valamint a választási eredményről jegyzőkönyvet kell készíteni.
(2) A jegyzőkönyvet két példányban kell kiállítani, melyeket a választási bizottság jelen levő tagjai aláírnak.
(3) A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazóköri jegyzőkönyv adattartalmát - a jegyzőkönyv kitöltését követően haladéktalanul - a helyi választási irodába továbbítja, amely azt a szavazatösszesítő informatikai rendszerben rögzíti.

Vagyis a törvény szövege logikusan és világosan fogalmaz: a jegyzőkönyv - a választási bizottság jelen levő tagjai általi - aláírását követően lehetséges csak jogszerűen a helyi választási irodába továbbítani a jegyzkönyv adattartalmát.  

És akkor itt idézem A HAZA BLOG "Választási csalást gyanít az informatikus" című bejegyzésének idevágó, kellőképpen elgondolkodtató részét:

"Azonban, itt jön az, ami viszont lehetséges: a kizárólag fideszes pártkatonák felügyelete alatt álló szavazókörök vezetőit (még egyszer: akár az összes szavazókör fele, képzelhetjük, hogy 8 év mennyi helyen elég lehetett már nekik a tisztességes, független szavazatszámlálók kiszorítására), megkérjük, hogy várjanak még egy kicsit. Bevárjuk a többi (ellenzék által kontrollált) szavazókör eredményét, összesítjük, majd egy ügyes szoftver kikalkulálja, hogy mennyinek is kellene kerülnie az egyes rubrikákba a még fennmaradó körökben, hogy külön-külön hihető is legyen, de azért a végén csak kijöjjön a kétharmad is. A művelet végeztével szépen bediktálják az egyes delegáltaknak a számokat, hogy melyik párt neve mellé milyen számot tessék beírni a jegyzőkönyvbe. Voilá, kész a mestermű, nincs más hátra, mint megnyomni a publikálás gombot a számítógépen, és már indulhat is a Kossuth nóta a nemzet főkeresztény rénszarvasvadászával."

........................

MÉG MINDIG GYŰJTÜNK, mert a választási rendszert úgy alakította át a Fidesz, hogy azon pártoknak, amelyek nem érik el az 1%-ot, a vezetőinek vissza kell fizetnie a kampányra felvett támogatást. Ez az Együtt esetében 153 millió forint. Egy hét alatt összejött 105 millió, amiért hálás köszönet, de még mindig hiányzik 48 millió. Segíts, hogy tudjuk folytatni a bátor és kitartó ellenzéki munkát! 

UTALÁSHOZ INFORMÁCIÓK:

PayPal: juhikap@gmail.com

Juhász Péter
számlaszám: 11773133-00411716
IBAN: HU63 11773133 00411716 00000000
SWIFT kód: OTPVHUHB 

dr. Hajdu Nóra 
szàmlaszàm: 11773023-08643500 
IBAN: HU11 1177 0020 0864 3500 0000 0000
SWIFT kód: OTPVHUHB

Szigetvári Viktor
10700206-16824708-51100005
IBAN: HU03-1070-0206-1682-4708-5110-0005
SWIFT kód: CIBHHUHB

dr. Szabó Szabolcs
számlaszám: 10102615-05357700-00000009
SWIFT: BUDAHUHB
IBAN:HU15101026150535770000000009

Pataki Márton Dániel
számlaszám: 11773054-00717713
SWIFT: OTPVHUHB
IBAN: HU75117730540071771300000000 

Itt tudsz licitálni Együtt-relikviákra is, azzal is segítesz.

komment

Hatalmas NER-ellenes tüntetés volt Pécsett is

2018. április 15. 21:58 - BerkeczBalazs

Hatalmas, 6-7 ezres tömeget megmogató tüntetést szervezett Fülöp Flóra Eper Pécsett. A lelkes fiatal civil hölgy nagyon jó beszédekkel kiállt felszólalókat is talált a "Szimpátiatüntetés Pécsen - Talpra Magyar, Hív a Szabadság" címmel megrendezett eseményhez: Simon Wintermans holland származású pécsi véleményformáló, Konkoly-Thege Júlia, A Város Mindenkié (AVM) csoport pécsi aktivistáját, Fülöp Zsolt székesfehérvári civilt, Flóra jó beszédű édesapját, Varga Orsolya bábszínészt, Karlóczy Norbert és Szuhay Márton pécsi civileket. 

pecs_tuntetes.jpg

Érdemes megnézni, hogy egy vidéki városban is milyen sok embert vitt utcára a vágy, hogy végre normális, szabad hely legyen Magyarország, a hazánk.  

........................

Elképesztően nagy segítséget kapunk tőletek, óriási erőt és hitet ad nekünk, hogy több mint 5200 ember utalt már az Együtt vezetőinek. Nagyon nagy segítség, ha utalsz nekünk az alábbi számlaszámokra és megosztod a posztot.

Ha segítenél:

PayPal: juhikap@gmail.com

Juhász Péter
számlaszám: 11773133-00411716
IBAN: HU63 11773133 00411716 00000000
SWIFT kód: OTPVHUHB

dr. Hajdu Nóra
szàmlaszàm: 11773023-08643500
IBAN: HU11117730230864350000000000
SWIFT kód: OTPVHUHB

Szigetvári Viktor
számlaszám: 10700206-16824708-51100005
IBAN: HU03-1070-0206-1682-4708-5110-0005
SWIFT kód: CIBHHUHB

dr. Szabó Szabolcs
számlaszám: 10102615-05357700-00000009
SWIFT: BUDAHUHB
IBAN:HU15101026150535770000000009

Pataki Márton Dániel
számlaszám: 11773054-00717713
SWIFT: OTPVHUHB
IBAN: HU75117730540071771300000000

A pénz egy kalapba megy, mindegy hova küldöd.
Azért van 5 számlaszám, mert az adomány 150.000.- forintig adómentes, így ha többet utalnál, oszd el több számlára.
Nagyon köszönjük!

---
Itt a gyűjtés oka:
https://www.facebook.com/Juhi.JuhaszPeter/videos/1937319863007154/

 

komment

Több kifogás ment be az Együtt részéről választási jogsértések miatt

2018. április 11. 17:49 - BerkeczBalazs

Szerdán két kifogást nyújtottam be a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 208. § szerint, Pécs egyik szavazatszámláló bizottságának tevékenysége és döntése ellen a Baranya Megyei 2 számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságához a választás tisztaságának megóvása érdekében, a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség megsértése miatt, valamint a választási eljárás nyilvánosságának megsértése ügyében.

nvi.png
Két különböző pécsi szavazatszámláló bizottságban (SZSZB) részt vett tag elmondása szerint, a szavazóhelyiség lezárása és a szavazatok megszámolását követően a törvényben írtaknak megfelelően a jegyzőkönyvvezető elkészítette a jegyzőkönyvet, de nem tollal, hanem ceruzával töltötte ki az adatokat. Ezt követően telefonon beszélt a Választási Irodával és csak a beszélgetést követően töltötte ki tollal a jegyzőkönyvet és csak ezt követően került sor arra, hogy azt a Szavazatszámláló Bizottság minden tagja aláírja. A jegyzőkönyvvezető elmondása szerint, meg kellett várni, amíg a Választási Iroda „jóváhagyja” a jegyzőkönyvet és azt csak ezt követően lehetett tollal kitölteni, az SZSZB tagoknak aláírni és sokszorosítani.

A jegyzőkönyvet és a többi, a választással kapcsolatosan a SZSZB-nál keletkezett iratot a SZSZB elnöke és a jegyzőkönyvvezető vitte el a Választási Irodába, a bizottság többi tagjának pedig meg kellett várnia, hogy az Iroda visszaigazolja az iratok „befogadását”.

Álláspontom szerint a fenti eljárás sérti a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) 202.§ és 203.§. foglaltakat.

A SZSZB jegyzőkönyveit senkinek nem kell jóváhagynia, a jegyzőkönyvben kizárólag a SZSZB tagjai megállapításainak van helye.

A jegyzőkönyvvezető nem közölhet adatot mindaddig, amíg a jegyzőkönyv nem készül el és azt az SZSZB tagjai nem írják alá.

A Ve. 203.§(1) bekezdése alapján „a szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat - a szavazatszámlálás befejezését és a jegyzőkönyvek kitöltését követően haladéktalanul - a helyi választási irodához szállítja, amely a szavazóköri jegyzőkönyv adattartalmát a szavazatösszesítő informatikai rendszerben rögzíti.”

Nem felelt meg az eljárás a jogszabályban foglaltaknak, amikor az iratokat csak a SZSZB elnöke és a jegyzőkönyvvezető vitte el a Választási Irodához és a SZSZB tagjai nem lehettek jelen az informatikai rendszerbe történő feltöltésnél.

Mindezek alapján ma hivatalosan kértem a választási bizottságot, hogy a Ve. 218. § (2) bekezdése szerint állapítsa meg mind a két esetben a jogszabálysértés tényét.

Mivel a jogsértések száma kiugróan magas országszerte, ezért Együtt szerdán a Nemzeti Választási Bizottságnál is megtette a szükséges jogi lépéseket. 

Az Együtt politikusai továbbra is bátran küzdenek azért, hogy normális hely legyen Magyarország!

VISZONT: Gyűjtünk, mert a választási rendszert úgy alakította át a Fidesz, hogy azon pártoknak, amelyek nem érik el az 1%-ot, a vezetőinek vissza kell fizetnie a kampányra felvett támogatást. Ez az Együtt esetében 150 millió forint. A tegnapi naphoz képest ez jó hír, mert tegnap még 194 millióról tudtunk. Megnézték jogászok, és az egyéni választókerületi támogatásokat nem kell személyes vagyonnal felelősséget vállalni, így csak a listára elköltött 150 millió forintot kell visszafizetnünk személyesen. Erre gyűjtünk.

Azonban ha a működésünkre is jön további támogatás, folytatjuk a munkát is. Ez csak rajtad múlik. 
Értjük, hogy sokan taktikailag szavaztatok, nektek pedig értenetek kell, hogy mi meg nem taktikailag dolgoztunk. Nem azt néztük mi a párt érdeke, hanem azt, hogy mi mindannyiunk érdeke. Ti is, mi is jószándékkal jártunk el, de ahogy a mondás tartja a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. 

Így most arra kérünk, hogy segíts nekünk abban, hogy elhiggyük, volt értelme a munkánknak, és van értelme folytatni is. Mi ezt akkor tudjuk megtenni, ha most segítesz nekünk. Az is segítség, ha csak 100 forintot utalsz, mert tudjuk, hogy mellettünk állsz. De őszinte leszek: a legnagyobb segítség most az, ha annyi pénzt utalsz, ami neked még éppen nem fáj. 

Előre is köszönjük!

Nézd meg a videót, ott részletesebben elmondja Juhász Péter.

UTALÁSHOZ INFORMÁCIÓK:

PayPal: juhikap@gmail.com

Juhász Péter
számlaszám: 11773133-00411716
IBAN: HU63 11773133 00411716 00000000
SWIFT kód: OTPVHUHB 

dr. Hajdu Nóra 
szàmlaszàm: 11773023-08643500 
IBAN: HU11 1177 0020 0864 3500 0000 0000
SWIFT kód: OTPVHUHB

Szigetvári Viktor
10700206-16824708-51100005
IBAN: HU03-1070-0206-1682-4708-5110-0005
SWIFT kód: CIBHHUHB

dr. Szabó Szabolcs
számlaszám: 10102615-05357700-00000009
SWIFT: BUDAHUHB
IBAN:HU15101026150535770000000009

Pataki Márton Dániel
számlaszám: 11773054-00717713
SWIFT: OTPVHUHB
IBAN: HU75117730540071771300000000

komment

Mutasd meg, hogy szükség van bátor politikusokra!

2018. április 09. 15:57 - BerkeczBalazs

Hihetetlenül tragikus nap volt 2018 áprilisának második vasárnapja. Rövid rezümé következik.

A választási eredményekből világosan látszik, hogy sok körzetet meg lehetett volna nyerni, ha van országos szinten ellenzéki koordináció, mint ahogyan azt az Együtt javasolta két éve folyamatosan, viszont az ellenzéki "szerszámméregetés" miatt a széles, legalább 50 választókerületet érintő többpárti koordináció elmaradt, így csak a csodában lehetett bízni. Sajnos a csoda elmaradt.

A körzetemben, Baranya 2-es választókerületben is nyerhetett volna az ellenzék, ha a DK és a Jobbik nem zárkózik el, és az általam március 23-án javasolt megbeszélés az ellenzéki jelöltek visszalépéséről sikeresen létrejön, ugyanis itt az ellenzék 59%-ot szerzett, de darabokban, így sajnos Hoppál Péter és a Fidesz nyert. 

Markáns véleményem van arról, hogy melyik pártnak milyen felelőssége van a kialakult helyzetben, mely ellenzéki politikusok miként járultak hozzá személyesen is ahhoz, hogy a Fidesznek kétharmada legyen, de ennek a kitárgyalásának ma még nincs itt az ideje.

Legnagyobb sajnálatomra az Együtt listás eredményéből számomra az látszik, hogy ebben az országban nincs szükség bátor politikára, mert a jelek szerint a középszer, a megalkuvás, az őszintétlenség és a nepotizmus a nyerő. 

Csak szegény hazámat sajnálom, de örülök, hogy Pécs legalább Mellár Tamás támogatásával megmutatta, hogy van remény.

Az Együtt egész elnöksége lemondott április 8-a éjszakáján. Hogy merre tovább, azt még én is érlelem magamban.
a_llj_bb.JPG
FRISSÍTVE: Juhász Péter üzent Orbánnak és a választóknak - SEGÍTS, HOGY TOVÁBBRA IS TÉGED KÉPVISELHESSÜNK!
Üzenet Orbánnak, Sorosnak, tehát a teljes magyar spektrumnak, köztük neked.
Nézd meg, terjeszd, jusson el mindekihez!

Rengetegen kértétek, hogy tegyünk ki bankszámlaszámot.

194 milliót kell összegyűjtenünk, ötünknek, az Együtt elnökségének. 
A kampánytámogatást kell visszafizetnünk, mert MSZP-s emelési javaslatra azt fogadta el a Fidesz, hogy akik nem érik el az 1%-ot, a személyes vagyonukkal feleljenek érte.
Így most 5 ember lakása, egzisztenciája, családja van veszélyben.

Nézd meg a videót, abban minden részletet megtalálsz, és alább a bankszámlaszámok.

Azért magánszámlaszámok vannak megadva, mert mindenki személyes vagyonával felel.
Azért van öt, mert ez az üzenet nem csak neked szól, aki 1-2-10 ezer forinttal akarsz nekünk segíteni szolidaritásból, hanem azoknak a Soros Györgyöknek is, akik azt is szeretnék, hogy folytassuk. Ugyanis ha összejön a 194 millióra még többlet is, akkor folytati is tudjuk.

Hát rajtad a sor!

Az alábbi számokra utalhatsz. Bármelyikre, mi bízunk egymásban, egyetemlegesen felelünk, akárhova mehet. Azért van 5, mert ha egy emeber egy évben egy embertől 150.000.- forint alatt kap ajándékot, az adómentes. 

Biztos lesz aki ennél többet szeretne utalni. Tőled azt kérjük, hogy egy számlaszámra csak 150.000 ezer forintot utalj. Ha még ennél is nagyobb összegnél segítenél, mert tényleg és igazán és a végtelelnségig fontosnak tartod a munkánkat, hát hívj bátran telefonon, és megoldjuk. Magyarul beszélünk, hogy mi a legjobb neked is, nekünk is, ami jogszerű is, és a legkisebb adóteherrel jár.

Tudom, sokan vagyunk, akik nem, vagy csak nehezen tudnak utalni, hiszen nem vagyunk gazdagok. Ha te is közénk tartozol, tőled az is segítség, ha megosztod ezt!

Juhász Péter
számlaszám: 11773133-00411716
IBAN: HU63 11773133 00411716 00000000
SWIFT kód: OTPVHUHB 

dr. Hajdu Nóra 
szàmlaszàm: 11773023-08643500 
IBAN: HU11 1177 0020 0864 3500 0000 0000
SWIFT kód: OTPVHUHB

Szigetvári Viktor
10700206-16824708-51100005
IBAN: HU03-1070-0206-1682-4708-5110-0005
SWIFT kód: CIBHHUHB

dr. Szabó Szabolcs
számlaszám: 10102615-05357700-00000009
SWIFT: BUDAHUHB
IBAN:HU15101026150535770000000009

Pataki Márton Dániel
számlaszám: 11773054-00717713
SWIFT: OTPVHUHB
IBAN: HU75117730540071771300000000
Ha szerinted is szükség van ebben az országban még a bátor politikára, akkor kérlek, hogy segíts Te is az Együttnek: minden forint és minden megosztás számít. Köszönöm!

komment

Páva Zsolt álljon helyt a miatta bajba jutott ex-zsolnaysok helyett!

2018. április 04. 11:30 - BerkeczBalazs

Információim szerint ma levélben fordultak az ex-Zsolnaysok Páva Zsolthoz, Pécs fideszes polgármesteréhez azért, hogy ígéretéhez híven segítsen nekik. Mint ismeretes: Pécsett 117 volt Zsolnay-dolgozót kötelezett jogerősen arra a bíróság, hogy fejenként átlagosan 200 ezer forint kártérítést kell fizetnie. Én is arra szólítom fel Páva Zsoltot, hogy álljon helyt a miatta bajba jutott ex-zsolnaysok helyett!

exzsolnay.png

Íme a hozzám eljutott levél:

"dr. Páva Zsolt részére
Pécs M.J. Város Polgármesteri Hivatal
7621 Pécs, Széchenyi tér 1.

Tisztelt Polgármester Úr!

Végső elkeseredésünkben írunk Önnek, mint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. volt dolgozói. 2016 júniusában, többször, szóban és írásban, Pécs város vezetői nevében arra buzdítottak bennünket, hogy egy nap alatt hagyjuk ott a munkahelyünket, mondjuk fel a munkaviszonyunkat. Azt mondták, hogy ez a város, ez a kormány érdeke és csak így tudjuk megtartani az állásunkat, megőrizni a végkielégítési jogosultságunkat.

A város ügyvédje, dr. Szabó Iván járt el személyesen és 6 mondta el, hogy mi a teendőnk, mi fog történni.

Öntől, mint polgármestertől levelet kaptunk, melyben megköszönte helytállásunkat és biztosított segítségéről, támogatásáról. Csizi Péter országgyűlési képviselő a parlamentbe vitt minket, és mint a Zsolnay hagyományok Őrzőit mutatott be a képviselőtársainak. Valamiért akkor fontosak voltunk önöknek, de mára ebből semmit nem érzünk.

Dr. Szabó Iván elvesztette a munkaügyi perünket és most ott tartunk, hogy fizetnünk kell volt munkáltatónknak, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-nek. A fizetési határidő április 6-án lejár és várhatjuk a végrehajtót, mert önök - ígéretük ellenére - semmit nem tettek értünk.

Gyakorlatilag elvették a munkahelyünket, a munkánkat, a megélhetésünket, a végkielégítésünket és jelentős költségeket okoztak, melyekről most hallani sem akarnak, holott vállalták, hogy minden költséget állnak helyettünk. Becsaptak 118 pécsi embert, Zsolnays munkavállalót és most, menekülnek a probléma elől.

Reménykednek, hogy kihúzzák április 8-ig, hiszen utána senkit nem fog érdekelni, hogy mi lesz velünk. Ha maradt még egy csekély becsület önben és a társaiban, akkor most a nyilvánosság elé áll és vállalja a következményeket. Elmondja, hogy mit gondol, milyen módon leszünk kártalanítva vagy végre nyíltan kimondja, hogy át lettünk vágva és most magunkra lettünk hagyva, oldjuk meg ahogy tudjuk, saját erőnkből.

Várjuk a válaszát!"

zsolnay_peticio_1.jpg

 

Tavaly április végén állapította meg a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy jogellenesen mondott fel a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. csaknem százhúsz egykori dolgozója 2016-ban. A mára jogerőssé vált bírósági ítélet szerint több mint 23 millió forintot kell fizetnie a Ledina Kerámiához átigazolt 117 volt dolgozónak a Zsolnay-gyár tulajdonosai felé. Ez az ítélet lett most jogerős másodfokon.

A Szabó Iván és Páva Zsolt duó által megvezetett egykori Zsolnay-dolgozók a napokban kaptak egy felszólítást a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt cégvezetőjének az aláírásával, amelyben jelzik nekik, hogy véfgrehajtási eljárást kezdeményeznek ellenük, amennyiben nem fizetnek időben. Ha végrehajtásra kerül sor, akkor másfél kétszeresébe is kerülhet ez a pórul járt ex-zsolnaysoknak.

A Szabad Pécs a napokban úgy értesült Zentai Istvántól, a Ledina Kerámiát vezető ügyvezetőtől, hogy a céget tulajdonló angliai székhelyű China Rose cégcsoport kifizeti a “ledinásokra” rótt, Zsolnaynak fizetendő 23 milliós büntetést, de egykori zsolnays dolgozóktól úgy tudom, hogy ez csak a még a Ledinánál munkaviszonnyal rendelkezőkre érvényes, aki mostanság talán hatvanan lehetnek csak.

Mindeközben már kereken egy éve, 2017 március 1 óta van NAV végrehajtás érvényben az ellen-Zsolnayként létrehozott Ledina Épületkerámia Kft. ellen, amiről az Átlátszónak így nyilatkozott Szabó Iván, Pécs város ügyvédje: "a közgyűlés hozott egy ilyen határozatot, hogy létrehozza a Ledina Kerámia Kft.-t annak érdekében, hogy a Zsolnay-kultuszt meg az embereket átmentse".

Gondolkodó emberben okkal merül fel a kérdés, hogy az egy éve NAV végrehajtás alatt álló Ledina Kerámia Kft miből fizeti ki a dolgozóira kirótt büntetést, ha az adótartozását sem tudja rendezni több mint egy éve?

Nem ismertek a cég 2017-es pénzügyi adatai, de 2016-ban mindössze 28 ezer forint árbevételt sikerült összehozniuk, amiből egyáltalán nem látszik, hogy miből tudnak bért fizetni, és ha folytatódik az a negatív spirál, amiben a Ledina van, akkor a Zsolnay-gyárból átvett dolgozók közel 200 millióra rúgó végkielégítését miből tudnák rendezni.

Ezen a ponton érdemes feleleveníteni Páva Zsolt 2016 június 7-én kelt levelét, amiben azt írta a Zsolnayból átveréssel kivezetett dolgozóknak, hogy a dolgozók biztosak lehetnek abban, hogy a város mellettük áll. De hol van most Páva Zsolt és a pécsi önkormányzat, amikor ekkora bajban van 117 ex-zsolnays és az ő családjaik? Hol van a fideszes dilettáns városvezetés és Szabó Iván ügyvéd most, amikor helyt kellene állni szerencsétlen, pórul járt, általuk megvezetett volt Zsolnay-dolgozók helyett?

pavalevelezsolnaydolgozoknak-e1483707944921.jpg

Továbbra is arra bíztatok minden volt Zsolnay-dolgozót, hogy együtt, lehetőleg mindnyájan kopogjanak be a sajtó szeme láttára Páva Zsolthoz, és követeljék, hogy rendezze a számlát!

Remélem nem az lesz a válasz Páva Zsolttól, mint amit Deli Eszter kolléganője mondott Pécs gyalázatos társadalmigazdasági helyzete kapcsán csütörtökön, vagyis hogy "nem ezért vagyok itt".

Végül ne felejtsük el azt - amiről 2017 februárjában számoltam be -, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával folytatott körmönfont, fideszes oligarchák önös érdekei érdekei által zajló harcban az arrogáns, öntelt és dilettáns városvezetés elvesztette a kontrollt, melynek eredményeként Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan. A Zsolnayra szemet vetett az Orbán-Tiborcz érdekkörhöz tartozó WHB Kft. is, így Paár Attila cége közel 200 milliót kaszált a bulin, de végül az egész eltaktikázott sakkjátszma legnagyobb vesztese Pécs városa lett, amely így nem csak a vagyonát, hanem a pécsi gazdaságba befektetni szándékozók bizalmát is eljátszotta.

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, és benne Pécset és Baranyát is!

————————

Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

Meghekkeltem Orbán Viktor kampányeseményét

2018. április 03. 15:47 - BerkeczBalazs

Orbán Viktor Vajszlón kampányolt. Én is meglátogattam az ad-hoc összedobott kis fórumot, ahol azt próbáltam megtudni a miniszterelnöktől, hogy nem volt-e elég a 12 000 milliárd Ft, amit elloptak. 

orban_vajszlo.png(a kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Egy úr rögtön megrángatott ennek hallatára az utcán, majd a miniszterelnök beszéde közben két fiatalember végig ki akarta venni a kezemből az élő videózáshoz használt telefont, miközben azzal fenyegettek hogy a rendezvény után megvernek.

Mindezt mellettem állva végighallgatta Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat fideszes képviselője is, aki nem szólt egy szót sem az Orbán beszédét is zavaró, veréssel fenyegetőző férfiaknak, majd Orbán beszéde után ő is megpróbálta kivenni a kezemből a telefont és még lökött is egyet rajtam.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője a rendezvény végén szóba állt velem, de szerinte ez az incidens nem probléma, és nem érdekes a kampányban az ellopott közpénz kérdése sem.

További részletek a videóban:

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, és benne Pécset és Baranyát is!

————————

Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment