Magyarország nem halszagú, hanem gyűlölettől és a középszertől bűzlik

2016. augusztus 25. 07:41 - BerkeczBalazs

Bayer Zsolt nem akarja visszaadni a kitüntetését, és saját blogján elkezdte összegyűjteni saját leépült szellemi közege benyallintós visszajelzéseit és kommentálni az ő kitüntetése miatt a lovagkeresztjeiket visszadók hosszú névsorát. Nagyon pitiáner ez az egész, de Bayertől értelmes ember nem várhatott semmit. De van itt még más is.

orban_bayer_1.png

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Tel Aviv-i és a jeruzsálemi Jad Vasem egyetemen is megfordult Schmidt Mária például így kommentálta a zsidóságot gyakran és gyomorforgatóan szapuló Bayer kitüntetését: lovagkeresztet kapott a keresztes lovag, aki nem engedi, hogy értékeinket, hagyományainkat, érzéseinket és józan eszünket elveszítsük!”.

Az a Stefka István, aki az átkosban még az MSZMP belügyminisztériumával bizalmas viszonyt ápolt, ma már igazi szélsőjobbosként erősen csúsztatva magyarázza Bayer megmagyarázhatatlan bizonyítványát.

Az ilyen Bayer-féle önmagukat jobboldalinak, önmagukat értelmiséginek mondók, tudósok, művészek, politikusok, újságírók és mások, 2010 előtt balliberális összeesküvést kiáltottak, olykor zsidóztak, mondván, miattuk nem tudják megmutatni tehetségüket, szorgalmukat, tudásukat, mert "ezek mindenütt ott vannak, ezek mindent a kezükben tartanak".

Most azonban náluk van a pénz, paripa, fegyver. Náluk van minden, amit Orbán engedélyével zsebrevághattak. Ők döntenek az ellopott tévékben, köztévékben és újságjaikban, ők döntenek a hivatalokban, bizottságokban és emlékbizottságokban, ők döntenek az ellopott milliárdjaikról is. Ők döntenek mindenütt, mindenről ebben a gyűlölettel szétplakátolt országban.

Itt van például a Zrínyi Emlékév ügye, amelynek a felelőse tök véletlenül az a Hóvári János lett, aki tavaly azt az emlékezetes misét szervezte Orbán Viktor születésnapján azért, hogy a hívek a Kedves Vezetőért imádkozhassanak. Sajnos a Szigetvári Emberekért Egyesület sajtóközleményéből nagyon úgy fest, hogy az Orbánisztánban megszokott hozzánemértés, a középszer és a végtelen szervilizmus ennek a nemes ügynek is odavágott, ugyanis a szigetvári önkormányzati testület többségét adó civilek többek között az alábbiakat fogalmazták meg az MTI-hez is eljuttatott közleményükben (amit az MTI "jó" szokásához híven nem közölt):

"Hiába próbálkoztunk folyamatosan a párbeszéddel, elképzeléseink, felvetéseink süket fülekre találtak. Az országos emlékbizottság az alakuló ülésen kívül egy alkalommal sem ült össze. Az állam késedelmesen, az előzetes elvárásokhoz képest jóval csekélyebb mértékben határozta meg az anyagi kereteket, amely azonban még így is jelentősnek tűnt a város lehetőségeihez képest.

Jelenleg, 2016. augusztus 23-án annyit tudunk, hogy (...) a programok időpontjai több esetben nem tisztázottak, vannak fellépők, akik nem lettek feltüntetve, és vannak olyanok, melyekről eddig nem is tudtunk.

Egyesületünk, képviselőink, alpolgármesterünk nyílt levelek, sajtóközlemények formájában hívta fel mind a Szigetváriak, mind pedig az ország lakosságának figyelmét arra, hogy az emlékév rendezvényeinek előkészítésének menete messze elmarad a várakozástól.

A városvezetést végül – mintegy három héttel ezelőtt (!) - a szombat-vasárnapi színpadi rendezvények megszervezésével bízta meg az emlékbizottság. Aki csak kicsit is ért a rendezvényszervezéshez, tudja, hogy ennyi idő alatt, még nem lekötött előadókat találni szinte lehetetlenség, de a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület mégis megtett minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy minőségi produkciókat hozzon Szigetvárra. Megtette ezt úgy, hogy bízott a szóbeli megállapodásban, ami lehet, hogy hiba volt, hiszen az augusztus 20-i hétvégén azt a tájékoztatást kapták, hogy az emlékbizottság nem finanszíroz könnyűzenei produkciókat.

Cserébe az előzetes tervek szerint három napon keresztül Szigetvár főterén, a Zrínyi téren ugyanazokat az ismeretlen művészeti produkciókat ismétlik meg.

Nem állunk semmi jó szándék útjába, nem akadályozunk senkit munkájában, sőt, segíteni akarunk, ezért kell felhívni a figyelmet arra, hogy mára teljesé vált a fejetlenség: a város vezetése napról napra új programtervekkel szembesül úgy, hogy a szakmai és a humán háttérrel senki sem törődik, Hóvári és Fazekas urak pedig teljesen rutintalanok a rendezvényszervezésben.

Van még két hét, csodát nem lehet tenni, de sok dolgot még a helyére lehet tenni. Nem tudjuk hová fordítódik az emlékév rendezvényeire szánt 475 millió forintos közpénz, főleg úgy, hogy teljesen amatőrnek tűnik a kormányzati hátterű szervezés. A város nem kapott ebből az összegből egy fillért sem. És hogy mennyit költöttek az illetékesek ebből az összegből a városra? Mindenki ítélje meg saját tapasztalatai alapján.

Eddig minden évben, jóval kisebb összegből, méltósággal emlékeztünk meg Zrínyi Miklósról és a szigeti hősökről. Szomorú, és szégyenletes, hogy az anyagi lehetőségek – látszólagos – növekedéséhhez képest attól kell tartanunk, hogy sokan csalódni fognak a  450. évforduló alkalmából lebonyolításra kerülő programok miatt."

Ennyit tudnak Áder, Orbán, Lázár, Bayer, Schmidt, Hóvári és elvtársaik. Pedig most nem hivatkozhatnak balliberális fölényre, most nem hivatkozhatnak semmiféle összeesküvésre. Most aztán bizonyíthatnának. S ehhez képest nem csak egy tisztességes Zrínyi Emlékévet, de még egy normális, '56-hoz méltó emlékdalt sem tudnak összehozni. S saját magukat leplezték le, hogy sosem voltak ők semmiféle balliberális összeesküvés foglyai, csak a saját középszerűségüké.

---------------------
A Bayer kitüntetésének visszavonását követelő petíciót itt tudod aláírni:
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
komment

Áderék szerint nincs mit tenni Bayerral

2016. augusztus 24. 14:24 - BerkeczBalazs

Átadtam Áder János munkatársainak az eddig összegyűlt több mint 3500 aláírást tartalmazó petíciónkat, amelyben azt követeljük, hogy vonja vissza a Bayer Zsoltnak érdemtelenül adományozott lovagkeresztet. A köztársasági elnök munkatársai arról tájékoztattak, hogy a hatályos jogszabályok alapján sem visszavonni, sem visszaadni nem lehet ezeket az állami kitüntetéseket. Van azért javaslatom Áder Jánosnak, de erről bővebben később.

ader_peticio.png

Nos, a múlt héten elsőként szólítottam fel a köztársasági elnököt Bayer kitüntetésének visszavonására, de válasz nem érkezett sem Áder Jánostól, sem hivatalától. Áder szégyenletes módon hallgat.

Bayer nem hallgat, több kinyilatkozásábaól tudhatjuk, hogy tőle nem várhatjuk, hogy visszaadja a kitüntetést, mert szerinte Godot-ra várunk. Ő úgy érzi, hogy Orbán barátságával és a gyűlölet felszínre hozásával megérdemelte a díjat. Nem is vártam tőle belátást.

Viszont, Áder annak ellenére sem szólalt meg, hogy a korábbi kitüntetettek tömegesen adják vissza elismeréseiket, pedig jól jelzi az általános felháborodást, hogy a korábban kitüntetett kiválóságok közül már 78-an jelezték: tiltakozásul visszaadják a lovagkeresztet a köztársasági elnöknek.

Hétfőn kora este egy internetes petíciót indítottam Bayer Zsolt kitüntetésének visszavonásáért, azért, hogy azok is jelezhessék nemtetszésüket, akiknek nincs visszaadható lovagkeresztjük. A petíciót eddig több mint 3500-an írták alá, és az eddig összegyűlt listát most átadom a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársainak, de ha lehet, akkor személyesen Áder Jánosnak.

Mi az Együttben úgy gondoljuk, hogy a gyűlölet nem érdemel elismerést, ezért továbbra is azt követelem Áder János köztársasági elnöktől, haladéktalanul vonja vissza a rasszista, xenofób, gyűlöletgyáros firkásznak adományozott Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

Ha valóban nincs jogi lehetőség a visszavonásra, akkor kérjen az ország lakosaitól bocsánatot, hiszen az Magyarország Alaptörvényének XV. cikk (2) bekezdésével (miszerint Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja) ellentétes módon adományoztak a nevében kitüntetést "példaértékű újságírói tevékenysége elismeréseként" egy olyan firkásznak, akinek alpári stílusú, gyűlöletkeltő és kirekesztő írásai még a fideszes hátterű médiatanácsnál is kiverték a biztosítékot.

De a bocsánatkérésnél ne álljon meg Áder köztársasági elnök, hanem kérje meg elvtársát, Bayer Zsoltot arra, hogy ne viselje a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.

Ha ezt nem teszi meg haladéktalanul, akkor azt kell gondoljuk, hogy maga is egyetért ezzel a a goebbelsi tempóval, és az a kép kell kialakuljon az országban és a világban, hogy Magyarország elismeri és támogatja a gyűlöletet, a verbális erőszakot, a rasszizmust és a xenofóbiát.

Ezért azt üzenem, amit a kollégáinak is elmondtam: ne hallgasson tovább Elnök Úr, valljon színt!

A petícióhoz a támogatók gyűjtését folytatjuk, itt tudod aláírni: 

http://www.peticiok.com/ader_janos_vonja_vissza_bayer_zsolttol_a_lovagkeresztet

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Eleged van, de nincs visszaadható lovagkereszted? Itt üzenhetsz!

2016. augusztus 23. 09:32 - BerkeczBalazs

Internetes petíciót indítottam Bayer Zsolt kitüntetésének visszavonásáért. Szerintem a gyűlölet nem érdemel elismerést, ezért továbbra is azt követelem Áder János köztársasági elnöktől, haladéktalanul vonja vissza a rasszista, xenofób, gyűlöletgyáros firkásznak adományozott Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

ird_ala_a_peticiot.png(képek forrása: facebook.com / index.hu)

Múlt héten elsőként szólítottam fel a köztársasági elnököt a kitüntetés visszavonására, de válasz nem érkezett sem Áder Jánostól, sem hivatalától.

Áder annak ellenére sem vonta vissza a Bayer Zsoltnak adományozott Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, hogy a korábbi kitüntetettek tömegesen adják vissza elismeréseiket, pedig jól jelzi az általános felháborodást, hogy a korábban kitüntetett kiválóságok közül már 52-en jelezték, tiltakozásul visszaadják a lovagkeresztet a köztársasági elnöknek.

Ha te is felháborodtál a goebbelsi tempón, akkor üzenj velem együtt Áder Jánosnak és írd alá azt a petíciót, amelyben a gyűlöletgyáros Bayernak adott lovagkereszt visszavonását kérjük:

http://www.peticiok.com/ader_janos_vonja_vissza_bayer_zsolttol_a_lovagkeresztet

Néhány óra leforgása alatt eddig több mint 870 fő írta alá a petíciót, Kaltenbach Jenő például az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, de az Együtt politikusain kívül olyan közéleti szereplők is aláírták már, mint Falus Ferenc vagy Hegedűs "Hege" István, és a tudományos élet szereplői közül Scharle Ágota, Anh Nguyen vagy Rényi András.

Az alábbi szöveggel megfogalmazott petíciót a következő napokban személyesen fogom eljuttatni a köztársasági elnöknek!

Tisztelt Áder János Köztársasági Elnök Úr!

Az Orbán-kormány újabb határt lépett át azzal, hogy Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény alapján a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgáló elismerést, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést egy olyan méltatlan személynek adta, mint Bayer Zsolt.

Bayer Zsolt alpári stílusú, gyűlöletkeltő és kirekesztő írásai még a fideszes hátterű médiatanácsnál is kiverték a biztosítékot, amikor egy az iszlám követőit és a 14 évesnél idősebb migránsokat potenciális gyilkosoknak tituláló cikke miatt állampolgári bejelentésre indított hatósági eljárásban 250 ezer forint bírság megfizetésére, az internetes tartalom haladéktalan eltávolítására, a jogsértés elkövetéséről szóló közlemény közzétételére kötelezte a Magyar Hírlap című újságot.

Szégyenletes, hogy egy Bayer-féle rasszista, xenofób, gyűlöletgyáros állami kitüntetést kaphatott Magyarországon, pláne olyan kitüntetést, amelyet az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére adnak.

Bayer kitüntetése a korábbi kitüntetett kiválóságok közül is sokakat olyannyira felháborított, hogy jelen petíció elindításáig harmincan jelezték, hogy lovagkeresztjüket tiltakozásul visszaadják Önnek.

Magam és jelen petíció aláírói kérjük, hogy Köztársasági Elnök Úr végre mossa le azt a gyalázatot, amely az állami kitüntetések fényét beárnyékolja, és vonja vissza a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést az érdemtelenül kitüntetett Bayer Zsolttól!

Tisztelettel,

Berkecz Balázs

és jelen petíció aláírói

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Orbánisztán egyik legsötétebb hetén vagyunk túl

2016. augusztus 21. 10:49 - BerkeczBalazs

Nem elég, hogy a történelem egyik legjobban dokumentált választási csalása ügyében megszüntette a nyomozást Pintér Sándor rendőrsége, hogy megvédje a Fidesz pártigazgatóját, nem elég, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette az V. kerületi ingatlanok áron alul történő értékesítése kapcsán indított nyomozást, hogy megvédje a Fidesz propagandaminiszterét, de Orbánék egy olyan rasszista tahót is állami kitüntetésben részesítettek a héten, aki szerint kövér gázzal kell elgázolni a cigánygyerekeket, és aki szerint az idegeneket a második emeletről kiugorván is még le kell lőni. Valószínűleg még sokan nem értik ebben az országban, hogy mi zajlott le a szemük előtt, pedig amik történtek, azok nagyon súlyos dolgokat vetítenek előre. 

naci_fidesz.png(illusztráció forrása: Magyar Narancs)

Súlyos héten vagyunk túl. 

Kezdjük a sort legfrissebb hírtől. A Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette az V. kerületi ingatlanok áron alul történő értékesítése kapcsán indított nyomozást, pedig a vak is láthatja: jóval a piaci ár alatt kótyavetyélik el a közvagyont Rogán Antal haverjai, ami alsó hangon hűtlen kezelés, de ha csak a Juhász Péter által feltárt ügyeket nézzük, akkor azon sem csodálkoznék, ha bizonyos családok Szicíliából küldenének vendég-hallgatókat eltanulni ezt a fajta szervezést. 

Idén február 23-án történt a történelem egyik legjobban dokumentált választási csalása az NVI-nél, amikor egy osztag kopasz bunkó megakadályozta, hogy valaki a választási törvényben foglalt jogával éljen. Hiába van rengeteg jó minőségű fotó és videó rendőrség augusztus 17-én megszüntette a nyomozást a választási irodánál történt bűncselekmény kapcsán. Kubatov Gábor és csapata ezt a súlyos gazságot is megúszta, mi pedig most már biztosak lehetünk abban, hogy nem lehet 2018-ban szabad és független választás, hacsak nem lesz addig forradalom.

Az már csak egy plusz tahóság extra, hogy az NVI-nél történtek a vasárnapi boltzár eltörlése ügyében kezdeményezendő népszavazás okán történtek. A Fidesz-frakció szóvivője előbb cáfolta, hogy ismét napirenden lenne a vasárnapi boltzár részleges bevezetése, majd e héten Semjén Zsolt mégis azt állította, a boltzárak eltörlése csak taktikai lépés volt, és még a korábbinál is szigorúbb szabályozást léptetnének érvénybe. Ezzel Orbán Viktor helyettese leleplezte a kormány újabb hazugságát, ráadásul Semjén Zsolt vallomása újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánypártok állhattak a verőemberek választási irodánál végrehajtott akciója mögött.

Ma is a fülembe cseng, amint egy szigetvári kis ifjú fideszes még 2013-ban tajtrészegen azt üvöltötte a fülembe egy városi rendezvényen, hogy hiába ugrálok, és ha igazam van, akkor sem kapja el őket senki, mert a rendőrség és az ügyészség a zsebükben van. Sajnos igaza volt. (A fideszes Voldemort kapcsán se legyen illúziónk, Tarsoly ügyéhez hasonlóan elsimul majd az ő dolga is.)  

És itt van ez a sokak számára az első blikkre csak erősen cikinek tűnő eset, mikor is Lázár János képes volt kitüntetni a véres szájű gyűlöletgyáros Bayer Zsoltot, a Fidesz udvari bolondját a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével.

Nem, ez az ügy nem simán ciki, hanem a fideszes világkép kvinteszenciája, amikor is jól láthatóan kitárulkozik az Orbán rezsim lényege: az oszd meg és uralkodj elvét komolyan vevő uszító gyűlölet. Ennek a gyűlöletgyárnak az egyik fő gépkezelője Bayer Zsolt, Orbán Viktor mindig harcra kész terriere, a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa, aki ha kell kurvaanyázik, ha kell hazaárulózik, de attól sem riad vissza, hogy arra buzdítson kövér gázzal üssenek el cigánygyerekeket vagy menekülteket lőjenek le.

Bayer Zsolt egy alantas féreg, aki ráadásul gátlástalan, rasszista, xenofób ostobaságokkal hergeli a jobboldal arra fogékony közönségét, megerősítve bennük sok-sok ostoba előítéletet, ezzel tovább rohasztva a hazai közállapotokat jelentő, egyre undorítóbban bűzlő pöcegödröt.

Persze lényegében az Orbán-kormány sem hoz magasabb szintet a korábbi migránsozós kampányokkal és a mostani népszavazási részvételre buzdító hazug plakátokkal sem, amelyek az amúgy magasról letojt aprófalvakat is elérték, elefántfüleken, multiplakátokon, tévében és rádióban harsogják azt, hogy bárkinek szabad akkora idegengyűlölő budös bunkónak lenni, mint Bayer Zsolt.

Ezzel a méltatlan állami plecsnizéssel pedig azt üzenik az országnak és világnak, hogy ők annyira büszkék erre a Bayer nevű idegengyűlölő büdös bunkóra, hogy példaként állítják Orbánisztán lakosai elé, így eztán átlagjózsi az utcán, a munkahelyén vagy a fészbúkon még határozottabban küldheti el a cigányt, a zsidót, a meleget, vagy az Orbánnal nem szimpatizálót a búsba. Sőt, ha így haladunk, akkor még kitüntetés is jár majd érte.

És mi van, ha valaki annyira komolyan veszi a Bayer kormányon lévő barátai által kanonizált irányelveket, hogy tényleg kövér gázt ad, amikor az úton átsétál egy cigánygyerek, vagy az ásotthalmi fácánok helyett a GYODA környékére kezdi durrogatni a sörétet? És mi van, ha holnapután bárkit felpofozhat a szomszédja, ha nem őrzi a falán és a brifkójában Orbán képét? Ha török mintára szerkesztőségeket és iskolákat zárathatnak be csak azért, mert másként gondolkoznak és beszélnek a világról, mint Orbán?

Ha lesz ilyen, annak Orbánisztánban nem igazán lesz következménye. Ahogy elsikálják Tarsoly ügyét, ahogy lekeverték a kopaszok választási csalási ügyét, ahogy nem indul nyomozás a fideszes maffia egyetlen ügyében sem, úgy és ahogyan maradt bőr Lázár János képén, miközben kitüntette Bayert (majd később félmosollyal az arcán meg is magyarázta ezt), úgy engednek teret minden olyan gyűlöletnek, ami őket a hatalomban tartja.

Soha nem tudhatjátok kedves "nempolitizálok", "hallgatniarany" és "mindegykilopkormányon" honfitársam, hogy ti mikor kerültök a Fidesz célkeresztjébe, de ne tévedjetek, addig lesz Magyarország helyett Orbánisztán, amíg ti nem külditek el őket.

Lehet szidni a töketlen ellenzéket, lehet várni az orbánváltó messiást, de semmi nem fog változni addig, amíg ti magatok nem tesztek érte, amíg meg lehet csinálni különösebb ellenállás nélkül magánnyugdíj lenyúlását és a nyugdíjrendszer szétverését, a közoktatás tönkretételét, a rendvédelmiseg kisemmizését, a rokkantak lenullázását, a Kubatov-listás választási csalásokat, a földrablást, a trafikbotrányt és még hosszan sorolhatnám.

De - Babits Mihállyal szólva - "böjt s jámborság néked mint a pélva, mert vétkesek közt cinkos aki néma."

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Bayert kitüntetni mindennek az alja

2016. augusztus 19. 08:49 - BerkeczBalazs

A Fidesz Mekk Eleke, Lázár János kitüntette a Fidesz udvari bolondját, az ostoba, gyűlöletgyáros Bayer Zsoltot egy olyan állami kitüntetéssel, amelyet normális esetben az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére adnak, pedig Bayert egy gyűlöletkeltő és kirekesztő cikk miatt még a fideszes médiatanács is megbüntette. Ez már mindennek az alja. 

Az Orbán-kormány újabb határt lépett át azzal, hogy Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény alapján a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgáló elismerést, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést egy olyan méltatlan személynek adta, mint Bayer Zsolt.

bayer_lazar.png(felhasznált fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Bayer Zsolt alpári stílusú, gyűlöletkeltő és kirekesztő írásai még a fideszes hátterű médiatanácsnál is kiverték a biztosítékot, amikor egy az iszlám követőit és a 14 évesnél idősebb migránsokat potenciális gyilkosoknak tituláló cikke miatt állampolgári bejelentésre indított hatósági eljárásban 250 ezer forint bírság megfizetésére, az internetes tartalom haladéktalan eltávolítására, a jogsértés elkövetéséről szóló közlemény közzétételére kötelezte a Magyar Hírlap című újságot.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek ennek ellenére volt képe azt mondani Bayer Zsolt kitüntetése előtt, hogy csak a kétségbevonhatatlan teljesítmény az, ami a nemzeti büszkeség aranyfedezetét biztosítja. De Bayer anyázós, rasszista gyűlölködésére ugyan miért kellene büszkének lennünk?

Szégyenletes, hogy egy Bayer-féle rasszista, xenofób, gyűlöletgyáros állami kitüntetést kaphat Magyarországon, pláne olyan kitüntetést, amelyet az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére adnak.

A fentiek miatt sajtóközleményben szólítottam fel ma reggel Áder János köztársasági elnököt, hogy haladéktalanul vonja vissza a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést az érdemtelenül kitüntetett Bayer Zsolttól!

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Stróman-e Mészáros Lőrinc? (szavazás)

2016. augusztus 18. 10:12 - BerkeczBalazs

Mészáros Lőrinc beperelte az Együttet amiatt, mert Orbán strómanjának neveztük. Ettől nem estünk kétségbe, mi az Együttben mindig kiállunk az igazságért, éppen ezért arra keresem a választ, valóban stróman-e Mészáros Lőrinc? 

meszaros_stroman_1.png

Az Origo.hu 2013-ban írt egy nagyobb terjedelmű cikket arról, hogy miként kapaszkodhatott fel az a Mészáros Lőrinc a 100 leggazdagabb magyar listájára, aki cégével 2007-ben még majdnem csődbe ment, mert már alig volt bevételük. Az Origo már a cikk felütésében így fogalmaz: 

"Orbán Viktor bizalmasának cége a kormányváltás óta minden évben megduplázta a bevételét, és elkezdett nyerni a közbeszerzéseken. Mészárosból előbb polgármester, aztán nagybirtokos, végül pedig Magyarország egyik leggazdagabb embere lett."

A ma már kormánykritikát ritkán megfogalmazó Origo.hu összefoglalójának 2013-ban az adta az apropót, hogy a Népszabadság Top 150 csúcsvagyon című kiadványa szerint Mészáros a leggazdagabb magyarok listáján a 88. helyre ugrott, 6,9 milliárdot hozott össze a feleségével 2013-ra.

Mészáros Lőrinc látványos gyarapodása azóta sem hagyott alább, a Napi.hu 100 leggazdagabb magyart bemutató 2016-os kiadványa szerint Mészáros Lőrinc már a 31. leggazdagabb magyar, és a vagyona jelenleg 23,8 milliárd forintra tehető, ami 16,9 milliárddal több a 2013-as állapotnál, vagyis az elmúlt három évben évente átlagosan 5,63 milliárddal gazdagodott a 2007-ben még csődközelben vergődött falusi gázszerelő. (A Forbes Mészáros vagyonát 24,4 milliárd forintra becsülte, ezzel a 30. leggazdagabb magyarnak titulálta őt.)

Hogy is van ez?

Ferenczi Krisztina még 2012-ben készített az Átlátszónak egy rendkívül érdekfeszítő videóinterjút Mészáros Lőrinccel, amiben Orbán haverja még úgy fogalmazott saját gazdagodása kapcsán, hogy "szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt [Felcsúton] mit mondanak rólam". 

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc vs Ferenczi Krisztina from atlatszo.hu on Vimeo.

Az Átlátszó 2014-es "A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye – így vagyonosodott Mészáros Lőrinc" című, Erdélyi Katalin által jegyzett hiánypótló cikkében foglalta össze az addigi gyors vagyonosodás adatait:

"A felcsúti polgármester az elmúlt években a környék földesura lett. 2011 júliusában a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. vásárolta meg az Alcsútdoboz Hatvan-pusztai majorságot. A 13 hektáros műemléki területet Mészáros Lőrinc bérli, a körülötte található állami területeket pedig 2012-ben Mészáros cége, a 2011-ben alapított Búzakalász 66 Kft. nyerte el 20 éves bérletre. Mészáros egyébként is sikeresen szerepelt a Fejér megyei földbérletekre kiírt 2012-es állami pályázatokon: a tulajdonában lévő Búzakalász 66 Kft. 984 hektár, a felesége pedig 94 hektár bérleti jogát nyerte el. A polgármester testvére, Mészáros János pedig 145 hektár állami föld bérletére pályázott sikeresen, ezenkívül Magyarország mind a 19 Auchan áruházában vagy ő, vagy Jére Csaba, Jére Attila (ők Mészáros Lőrinc alvállalkozói) vagy a Lando-ker Bt. (Mészáros László, a polgármesterrel csupán névrokonságban álló felcsúti alpolgármester cége) nyithatott trafikot – de természetesen Mészáros Lőrincnek egyetlen trafikja sincs.

A már említett Búzakalász 66 Kft. tulajdonosa Mészáros Lőrinc valamint a tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. A 2011-ben alapított Búzakalász 66 nettó árbevétele szintén jócskán megnőtt az elmúlt két évben, adózott eredménye azonban nem kirívó, osztalékot nem fizetett ki.

A szintén 2011-ben alapított Mészáros Autójavító Kft. a felcsúti polgármester kizárólagos tulajdonában van, ez az egyetlen veszteséges vállalkozása.

Mészáros Lőrinc 2013-ban megvette az R-Kord (korábban Femol) Építőipari Kft.-t, amely az első Orbán-kormány idején autópálya-építésekben vett részt, és amelynek tulajdonosa, Molnár Csaba indította el a Felcsút FC-t, amelyet 2008-ban vett át tőle Mészáros Lőrinc. Az évek során Orbán és Molnár kapcsolata megromlott, a 2010-es kormányváltás után Molnár cége a korábbi megrendeléseinek javát elvesztette.

A felcsúti polgármester cégbirodalmának zászlóshajója, a saját és felesége tulajdonában lévő, 2001 nyarán alakult Mészáros és Mészáros Kft. online elérhető beszámolói alapján 2013-as nettó árbevétele négyszerese a 2009-esnek, a 2013-as adózás utáni eredmény pedig öt és félszerese a 2009. évinek. Abban az évben 9 millió forint osztalékot vett ki Mészáros a cégből, tavaly pedig 1,266 milliárd forintot. Az interneten elérhető első, 2007-es mérlegben szereplő 2006-os adatokkal való összehasonlítás még durvább eredményt hoz: a 2013-as 9,7 milliárd forint nettó árbevétel ötszázötszöröse a 2006-os 19,241 milliónak, a tavalyi 1,558 milliárd Ft adózott eredmény pedig hatszáznegyvenötszöröse a 2006-os 2,4 milliónak.

A cég 2011-ben indult először közbeszerzéseken, és azóta más cégekkel közösen nyolcat meg is nyert összesen 43 milliárd forint értékben. A csatornázási munkákra kiírt pályázatokon többnyire a Békés-Drén Kft. és a Duna Aszfalt, a hulladékrekultivációs tendereken viszont a Közgép és a Strabag volt a partnere.

A Mészáros és Mészáros Kft. 2011 előtti tevékenységéről a 2012-es üzleti jelentéséből kapunk némi információt: 2007-ig jellemzően fővállalkozóként végzett közműépítési feladatokat (víz-, gáz-, szennyvíz), majd egy budajenői lakópark komplex kivitelezése jelentett mérföldkövet a cég számára, mert ennek során nagy szakmai tapasztalatot és elismertséget szerzett. Az ezt követő 2009-2010-es időszakban jelentős gépberuházást hajtott végre a Kft., így vált alkalmassá az EU-s támogatásokból megvalósuló környezetvédelmi, árvízvédelmi, vízépítési és közműépítési feladatok elvégzésére."

Azóta is újabb állami földekkel és állami megrendelésekkel gyarapodott Mészáros Lőrinc és az ő érdekeltségei.

Az Orbán-Mészáros strómantengely kapcsán ez év elején Juhász Péter, az Együtt alelnöke vagyonnyilatkozati eljárást is kezdeményezett a miniszterelnök ellen, egy kapcsolódó ügyben pedig feljelentést is tett, amikor a nehéz sorsú Nárcisz kutya körül kialakult érdeklődés mentén felsejlett, hogy Mészáros Lőrinc és családja valamint az Orbán-család érdekeltségei szorgalmasan gyűjtögetik a földeket Felcsút környékén, ugyanis a tehetséges gázszerelő és családja a korábbi kb. 3000 hektár mellé újabb 529 hektárt szereztek.

Szintén az év első felében tettem bejelentést az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), mert az Orbán-kormány által létrehozott Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárd forintos értékben írt ki közbeszerzéseket olyan feltételekkel, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségein és néhány bejáratott cégen kívül sokan ne rúghassanak labdába a szennyvízelvezetési és -tisztítási, a hulladékgazdálkodási és az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósításánál.

Amúgy nem telik el hónap úgy, hogy ne jelenne meg friss hír arról, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségei milyen újabb állami munkát nyertek el a budai várban vagy máshol.

Sajnos egy ilyen igen egyszerűen átlátható szimpla emberi és politikainak nevezett törzsi érdekek mentén működő aljas rendszerben élünk, de Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint Mészáros Lőrinc pereskedése nem tántoríthat el senkit: ki kell állni az igazságért. Ezért az Együtt nem vonja vissza kijelentéseit, amelyekkel Orbán Viktor strómanjának nevezte Mészáros Lőrincet. Szigetvári Viktor szerint mindenkinek tudnia kell, Orbán Viktor Magyarország leggazdagabb embere, aki vagyonához tisztességtelenül jutott, és pénzét Vlagyimir Putyin mintáját követve strómanok kezelik.

De kíváncsi vagyok a Te véleményedre is, szavazz arról, hogy szerinted stróman-e Mészáros Lőrinc!

 

 ---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

komment

Megbukott a teszten az Ős-Dráva Program és a Fidesz is

2016. augusztus 13. 09:00 - BerkeczBalazs

Volt egyszer egy kormányülés 2013-ban Kémesen, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a bevezetőjében azt találta mondani, hogy az Ős-Dráva Program lehetséges sikere a kormány és az ország tesztje is, mert értékmérője annak, hogy mit tudnak kezdeni az elesett térségekkel. Eltelt három év, nézzük, hogyan sikerült a Fidesz-kormány és Orbánisztán tesztje.

A kérdés már csak azért is időszerű, mert augusztus 12-én jelentette be nagy dirrel-durral józan életű Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva Program miniszteri biztosa a szentlőrinci gazdanapokon rendezett sajtótájékoztatóján, hogy a 43 ormánsági településen megvalósuló projekt fejlesztik a vízgazdálkodást, amelyre a 2016-2020-as időszakban 11 milliárd forintot különített el a kormány és a Szaporcán megvalósult Ős-Dráva Látogatóközpont további fejlesztésére 1,5 milliárd forintot kapott az ökoturisztikai látványosságot fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Ja, és az Ormánság szociális problémáinak enyhítésére köztük családvédelemre, ifjúság-felzárkóztatásra, közösségépítésre, roma-integrációra, egészség- és közszolgáltatás-fejlesztésre mintegy kétmilliárd forintos forrást kapott a program.

Gondolom ez utóbbit tartja a legkisebb problémának a Fidesz és Tiffán tekintetes úr, ezért költik csak az ötödét a teljesen elszegényedett ormánságiakra, mint az öntözésre. 

Még mielőtt a rózsaszín kormányzati kommunikációtól meghatódva naivan azt hinnénk, hogy az egész Ős-Dráva Programnak van értelme, először érdemes kicsit körbenézni.

osdrava_1.png

Ungár Tamás, a Népszabadság újságírója a minap írt egy szomorú cikket az Ős-Dráva Programról. A riporthoz fideszes polgármesterek nyilatkozták le, hogy semmire sem jó ez a tiffáni program "csak propaganda, semmit se hoz nekünk", és egy másik polgármester ezt nyilatkozta szó szerint, hogy "a program irányítói nem akarják, hogy belelássunk a lapjaikba. Talán azért, hogy a hozzájuk kötődő üzleti körök nyerjék majd el a munkákat, s lenyúlhassák a mil­liárdokat."

És valóban. Maga Tiffán Zsolt számolt be főnökének arról, hogy ő tudja "kik osztják az észt" az övéi közül, sőt felhívta Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét: "Viktor! Vedd már észre!!!Ezek maffiózók!!!!"

Sőt, Tiffán Zsolt, a Fidesz egykori baranyai vezére azt is megerősítette, amit már régóta állítok erről a fideszes világról: "töketlenség és a gátlástalanság uralkodik e táj felett" és azt is, hogy "táskahordozók világa lettünk".

Az Ormánság szinte egészét lefedő Sellyei kistérség a hat éve tartó Ős-Dráva program ellenére a hivatalos kormányzati pályázati információkat tartalmazó szechenyi2020.hu oldalról elérhető adatok alapján mindösszesen 11,88 milliárd Ft uniós támogatást tudott lekötni, szemben az országos kistérségi átlaggal, amely 58,67 milliárd Ft. Ez azt jelenti, hogy az Ormánság nagyobbik részére 79,75%-kal kevesebb támogatás érkezett, mint egy átlagos hazai kistérségbe. Így aztán lehet felzárkózni, ugye?!

Nos, a fentiek alapján könnyen megállapítható, hogy az Ős-Dráva Programmal megbukott a teszten az Orbán-kormány és Orbánisztán is, de még a rosémanók csínytevéseinek gyakorta kitett Tiffán miniszteri biztos is. 

Elfogadhatatlan, hogy fideszes politikusok a sajátjukként kezelik a közpénzeket, és az ország fejlesztése helyett saját meggazdagodásukra fordítják az uniós forrásokat; a Fideszt nem az érdekli, hogy mire adják a támogatásokat, hanem az, hogy miként tömhetik meg zsebeiket a milliárdokkal.

A hazai ügyészség és nyomozó hatóságok nem indítanak vizsgálatot, eljárást egyetlen Fideszhez köthető korrupciós ügyben sem, és a foglyul ejtett magyar állam hatóságai az igazság felderítése helyett a Fidesz korrupt kisurait szolgálják, de mi figyelünk, és - ahogy eddig is, úgy ez után is - külföldön keresünk majd jogorvoslatot, legalább az uniós milliárdok ellopása ellen. 

Mi nem felejtünk, az Együtt a rendszerváltás után visszaveszi az ellopott, elherdált állami vagyont és Orbánisztánból együtt, közösen fogunk európai Magyarországot teremteni!

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Újabb bejelentést tettem az Európai Csalás Elleni Hivatalnál

2016. augusztus 10. 15:51 - BerkeczBalazs

A magyar közügyek átláthatóságáért küzdő, Pulitzer-emlékdíjas atlatszo.hu újabb aggasztó, az uniós pénzekkel való visszaélés gyanúját felvető információkról számolt be "Az uniós milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó család háza" című cikkében. Az atlatszo.hu által feltárt összefüggések alapján egy bejelentésben arra kértem az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) illetékeseit, hogy vizsgálják ki ezt a csalás és korrupció gyanúját felvető ügyet.

Az Erdélyi Katalin és Baranya Ákos által készített videót is tartalmazó publikációból világosan kiderül, hogy Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és családja miként állt a "saját lábára" a Világörökség részeként nyilvántartott Nógrád megyei Hollókőn.

 

A Fidesz-ellenességgel nem vádolható Magyar Hírlap 2015 januárjában harangozta be, hogy négycsillagos superior wellness szálloda épül Hollókőn európai uniós és hazai pályázati támogatás segítségével, és az új hotel a sokat szidott Európai Unió támogatásával valósul meg, potom 497 millió forint támogatással. Az építkezés jelenleg is zajlik. 

Ennek a szállodának a közvetlen szomszédságában van egy családi házas telek, amely a Palóc Hotel Kft. birtokában van, a cég két tulajdonosa pedig Becsó Zsoltnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének felesége és testvére, Becsóné Zvada Anita és Becsó Károly. Ezt a telket már 2013-ban bejegyezték a Palóc Hotel Kft. fióktelepeként. Erre a hollókői telekre az ingatlan tulajdoni lapja szerint tavaly májusban 34,6 millió forint értékű jelzálogjogot jegyzett be az OTP., és az atlatszo.hu információi szerint valószínűleg ebből a jelzáloghitelből épül rajta - a hotel építésével párhuzamosan - egy ház, viszont a banki kölcsön adósa nem a telektulajdonos Palóc Hotel Kft., hanem egy másik cég, a pásztói Vertical Art Kft.

Ez a vállalkozás egy másik cég, az Ara-Coeli Kft. birtokában van, és ennek a cégnek a tulajdonosa pedig nem más, mint Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és testvére, Becsó Károly. Vagyis: Becsó és testvérének közös cége hitelt vett fel egy telekre, amely a Becsó feleségének és testvérének tulajdonában lévő cégé.

Az Átlátszó munkatársainál én sem tudnám jobban megfogni a történet lényegét: "Igazi családi összefogással, és némi OTP-kölcsön segítségével épül tehát Becsóék háza az uniós milliárdokból felújított Hollókőn, közvetlenül a szintén most készülő, négycsillagos wellness szálloda mellett." 

vis.png(a grafika forrása: atlatszo.hu)

De itt még nincs vége.

Azt gondolnánk, hogy az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott Hollókőn azért nem olyan egyszerű egy hatalmas hotelre építési engedélyt szerezni, hiszen számos kötöttséget jelentenek ilyenkor az örökségvédelmi előírások. Persze nem mindenkinek. Az oknyomozó újságírók kiderítették, hogy a szálloda-beruházás az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvényben meghatározott, táj- és természetvédelmi szempontok alapján kijelölt övezeteket részben érintett korábban, melyek azonban törlésre kerültek. Micsoda véletlen?!

Ezek után talán nem meglepő, hogy a szállodát építő Fort-Bau Therm Kft. a “Próbáljon szerencsét Hollókőn” nevet viselő projektjének közel 1,2 milliárd forintos értékű kiviteli munkáit egy Lak-Ép-Ker 1998 Kft. nevű céggel közös konzorciumban végezte el.

A Lak-Ép-Ker 1998 Kft. egy határmenti együttműködést erősítő uniós támogatású projektben is dolgozott, amelyben Hollókő szlovákiai testvértelepülésével, Kalondával közösen mintegy 150 millió forint uniós támogatást kapott tanösvények kialakítására. Az egyik tanösvény rogáni véletlenséggel egy híddal kapcsolódik egy a Lak-Ép-Ker 1998 Kft. tulajdonában lévő telekhez és a rajta lévő házhoz.

Gondolhatnám, hogy ez is véletlen, de nem gondolom, ezért az atlatszo.hu által feltárt összefüggések alapján egy bejelentésben arra kértem az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) illetékeseit, hogy vizsgálják ki ezt a csalás és korrupció gyanúját felvető ügyet.

olaf.png

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

Állami természetkárosítás Szigetváron - feljelentést tettem!

2016. augusztus 05. 07:08 - BerkeczBalazs

A jelek szerint a szükséges engedélyek nélkül vágtak ki közel egy tucat védett fát a szigetvári várban. A kisváros jegyzője határozattal állította le a szabálytalan fakivágást, én pedig feljelentést tettem természetkárosítás miatt.

Augusztus 3-án, szerdán a Szigetvári Emberekért Egyesület vezetőivel közösen egy nyílt levelet írtunk Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amiben egyrészt jeleztük, hogy a várban tervezett tömeges fapusztítás a helyi természetvédelmi rendelettel ellentétes, másrészt azt kértük, hogy Szigetvár város településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló helyi rendeletnek megfelelően mielőbb (mielőtt egyetlen fát is kivágnak a várban) hozzák el Szigetvárra a Nemzeti Várprogram szigetvári várra vonatkozó fejlesztési terveit és mutassák be a város polgárainak valamint Szigetvár tervtanácsának, hiszen számtalan kérdésről nincs információnk a fejlesztés volumenétől az ütemezésen át a tartalmi kérdésekig.

Augusztus 4-én, csütörtökön mégis arra érkeztünk a szigetvári várba, hogy motoros fűrészekkel vágják a védett várkert lucfenyőit. Felháborodottan kértem a helyben dolgozó vállalkozótól, hogy mutassák meg a fakivágási engedélyeket, de ez nem történt meg, majd azonnal jeleztem a szabálytalan fakivágások elindultát Szigetvár polgármesterének és jegyzőjének. Varga Zoltán alpolgármester és Dr. Vass Péterné képviselő, a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselő-csoportjának vezetője velem együtt próbált intézkedni a fakivágás leállításáért, és több aggódó szigetvári is csatlakozott hozzánk, miután értesültek a sokkoló hírről.

Hamarosan a szigetvári rendőrség munkatársai is megjelentek a helyszínen, akik kérték az állami Forster Központ és a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. megrendelésére dolgozó kivitelezőktől, hogy mutassák be nekik a fakivágási engedélyeket, de nem tudták bemutatni, helyette azt ígérték, hogy elküldik a rendőrségnek e-mailen.

Időközben Szigetvár Város Jegyzője arról tájékoztatott, hogy határozatban tiltotta meg azonnali hatállyal a fák kivágását, és ennek hatására le is álltak a munkások a pusztítással, de így is nagyjából egy tucat fa került kivágásra, viszont 15 fát és 40 db cserjét eddig sikerült megmentenünk a kivágástól! 

termeszetkarositas.png

Én pedig feljelentést tettem a rendőrségen ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűncselekmény gyanúja miatt, amely a Btk. 243. § (1) bekezdése szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő (a feljelentést délután háromkor tettem, de a rendőrség ekkor még nem kapta meg a Forster Központtól a délelőtt 11 órakor ígért fakivágási engedélyeket).

Nem hagyjuk, hogy tönkretegyék az értékeinket!

Lázár Jánosnak pedig ez úton is azt üzenem, hogy ha valóban olyan fontos neki (is) a településkép védelme, hogy törvényt hozatott rá néhány hete, akkor legyen fontos a szigetvári településkép védelme is, és sürgősen hozzák el Szigetvárra a Nemzeti Várprogram szigetvári várra vonatkozó fejlesztési terveit és mutassák be a város polgárainak valamint Szigetvár tervtanácsának.

UPDATE: reagálás a Forster Központ közleményére

A Forster Központ tegnapi közleményével nemhogy nem tisztázta, de csak súlyosbította az állami szervek dilettantizmusáról kialakult képet. Szigetváron súlyos természetkárosítás történt, amely bűncselekmény, és a rendőrségnek a felelősöket a Forster Központ környékén kell keresnie. Lázár János pedig azonnal intézkedjen!

A Forster Központ hazug közleményében azt írja, hogy elfogadott terv alapján folyik a szigetvári vár tájrendezése, miközben 2016. augusztus 4-én reggel 8.00 és 12.00 óra között úgy vágtak ki közel egy tucat védett fát a várban, hogy a fakivágásra csak egy jegyzői kötelező határozat után, délután 15:11 perckor kértek e-mailben engedélyt, vagyis a hazánkban őshonos lucfenyők kivágása engedély nélkül történt. Az engedély hiányát a Forster munkatársai Szigetvár jegyzőjéhez eljuttatott kérelmükben is elismerték.

Mivel a védett fák elpusztításának terve egy építészeti koncepció része - miszerint a vár erőd jellegét szeretnék hangsúlyozni -, és a tájépítészeti tervek (amelyet érthetetlen módon nem jegyez építésztervező, csak egy tájépítész) egy, a várfal rézsűjében tervezett betonozott alappal készülő új, a korábbi nézőtértől eltérő kialakítású és kinézetű nézőteret is tartalmaznak, ezért szakmai álláspontom szerint a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 39/2015. (III. 11.) kormányrendelet szerint a hatóság örökségvédelmi engedélye szükséges, tekintettel arra, hogy a hivatkozott kormányrendelet 39. §-a szerint a tervezett tevékenység a védett műemléki érték értékleltárba felvett elemét érinti és megjelenésének megváltoztatását eredményezi, továbbá érvényesülését befolyásolja.

Tekintettel arra, hogy ez a beavatkozás örökségvédelmi engedélyköteles lett volna (sajnos a munkák jelenleg csak örökségvédelmi bejelentés alapján folynak), ezért Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szigetvár város településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló 17/2015. (IV.13.) önkormányzati rendelete 2. §-a és 1. számú melléklete alapján csak Szigetvár Város Önkormányzati Tervtanácsának településképi véleménye után lehetett volna a tervezést lezárni és a terveket engedélyezni.

Beszédes az is, hogy annak ellenére, hogy a kormány már 2015. július 21-én döntött arról, hogy a Nemzeti Várprogram részét képezően felújítja és fejleszti a kiemelt jelentőségű, a nemzeti kulturális örökség körébe tartozó, állami tulajdonú szigetvári várat, de olyannyira nem tettek semmit, hogy a Kormányhivatal életveszélyessé kellett nyilvánítsa 2016 májusában a várat, viszont így engedélyek és egyeztetés nélkül állhattak neki a senkivel sem egyeztetett olcsó és káros tájrendezést tartalmazó tervüknek.

Lázár János már két levelet kapott tőlem az elmúlt hetekben, ideje lenne, hogy érdemben és korrekten válaszoljon és intézkedjen miniszterként az ő felelősségi körébe tartozó dilettáns "várfejlesztés" ügyében.  

 

 

---------------------
Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat.
http://egyuttpart.hu/tamogass/


komment

BRÉKING: bármikor indulhat a védett fák és cserjék irtása Szigetváron!

2016. augusztus 02. 15:26 - BerkeczBalazs

Az Orbán-kormány és szervei semmibe veszik a helyi és szakmai vonatkozású kérdéseket. Csúcsára hágott a dilettantizmus, a helyi természetvédelmi rendelet ellenére 27 fát és 40 kifejlett cserjét vágat ki a Lázár Jánoshoz tartozó Forster Központ a szigetvári várban.

felhaborito.png

Mint ismeretes Zrínyi egykori várában közel 70 db helyi természetvédelmi oltalom alatt álló fásszárú növényt vágnának ki Lázár János emberei egy olyan - az önkormányzati tervtanáccsal sem egyeztetett - várfejlesztési koncepció miatt, amely szerint az egységes várszerű megjelenés erősítésére törekszenek a Forsternél, és amely elképzelés fontos eleme a vár térkapcsolatainak, terepfelületeinek láthatóvá tétele, amihez a jelenlegi növényállomány ritkítására volna szükség, pedig egy ilyen koncepció nem vihető keresztül a helyi önkormányzattal és annak tervtanácsával történő konzultáció nélkül!

Lázár kollégái még több korábbi önkormányzati döntést is figyelmen kívül hagytak, ugyanis a szigetvári vár természetvédelmi terület helyi védetté nyilvánításáról szóló 32/2011. (X.28.) helyi önkormányzati rendelet alapján csak a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyével lehet fákat kivágni a várban és a körülötte lévő 27 hektáros parkban.

Ráadásul Szigetvár elfogadott fejlesztési koncepciója és városfejlesztési stratégiája szerint is a település zöldfelületi rendszerének legfontosabb elemét jelentik az Almás-patak vonalát követő területek: a vártól északra eső erdőterületek, a várban és a vár körül található fák és gyönyörű erdőterületek jelentik a település zöldfelületi rendszerének magját.  

Az elfogadott településfejlesztési koncepció megalapozó munkarésze szó szerint így fogalmaz: "Szigetvár kimagasló zöldterülete a Várkert, melynek súlyponti elhelyezkedése, nagyságrendje, botanikai és építészeti (Vár) értéke teszi országos jelentőségűvé, a városlakók és a városba látogatók kedvelt pihenőhelyévé."

És mindehhez jön még az, hogy 2013-ban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal KEF-1291-4/2013. iktató számú határozatával gyógyhely minősítést is kapott a szigetvári vár és környezete, ami szintén egyfajta kötelezettséget és védettséget jelent. A szigetvári gyógyhely minősítése elsősorban a levegő kiemelkedő minőségének szól, ami nem vonatkoztatható el a fák lététől.

A fentiek ellenére egy - ma birtokomba került, de már július 18-án kelt -, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs által írt levélre hivatkozva - mely szerint nem országosan védettek a helyi fák - már a héten elkezdené a Forster Központ a védett fák kivágását, pedig a levél nem felel meg a Szigetvári vár környéke Természetvédelmi Terület helyi jelentőségű védett területté nyilvánításáról szóló 32/2011. (X.28.) szigetvári önkormányzati rendeletnek, amelynek 2.§ (6) bekezdése szerint a várban és a várparkban tervezett tevékenységek végzéséhez a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának engedélye szükséges. És itt az engedély szó lényeges, hiszen nem engedélyt adott, hanem mindössze egy szimpla levelet írt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője - tette ezt diletáns módon úgy, hogy az ügyintéző nekem telefonon azt állította, hogy nem ismerik a helyi rendeletet.

ddnp.png

Felháborító és arcpiritóan pofátlan, hogy Orbán Viktor, Lázár János és csinovnyikaik idáig züllesztették a hazai építésügyet és természetvédelmet.

Ez úton szólítom fel Lázár Jánost, hogy el se kezdjék a helyi természetvédelmi oltalom alatt lévő fák irtását, mert minden erőnkkel meg fogjuk akadályozni, hogy tönkretegyék az értékeinket! Felszólítom, hogy Szigetvár város településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló helyi rendeletnek megfelelően mielőbb hozzák el Szigetvárra a Nemzeti Várprogram szigetvári várra vonatkozó fejlesztési terveit és mutassák be a város polgárainak!

komment