Berkecz Balázs blogja

Nyílt levél Alföldi pécsi cenzorának

2018. május 31. 14:19 - BerkeczBalazs

Interjút adott a 24.hu-nak Alföldi pécsi cenzora, Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője. Miután ebben az interjúban engem is emlegetett a Pécsről egyre szomorúbb képet festő kulturális kiskirály, gondoltam, hogy egy nyílt levélben fogalmazom meg számára a válaszom és a bennem felmerült kérdéseket, javaslatokat.

20197536_f7860f2db17ec9e53129ef2cc1f3bfe2_wm.jpgFotó: Balogh Zoltán / MTI

Tisztelt Vincze Balázs!

A 24.hu számára adott interjújában én is szóba kerültem, mint aki segített abban, hogy a pécsi kitiltás után Szigetvárra kerüljön az "Igenis, miniszterelnök úr!" című, Alföldi Róbert által fémjelzett előadás. Ön ebben az interjúban úgy reagált, hogy nem tudja ki vagyok, majd aztán mégis jelét adta annak, hogy ismer, és elmondta: nem gondolja, hogy nagy jelentőségű volna a tevékenységem a színházi világban. Ebben az egyben legalább igaza van, viszont szinte minden más - az interjúban megfogalmazott - állításával vitatkoznék, de most csak egyetlen mondatára kívánok reflektálni, nevezetesen arra, hogy Ön az intézményt nem engedi át egy politikai aktivistának, jelesül Alföldi Róbertnek.

Ha Ön szerint Alföldi Róbert (Jászai Mari-díjas magyar színész és rendező, a Nemzeti Színház volt igazgatója) politikai aktivista, aki emiatt nem szerepelhet egy brit szerzőpáros válságkomédiájával színészként az Ön által vezetett intézmények egyikében, akkor néhány ebből fakadó kérdésre szeretnék őszinte választ kapni Öntől.

Politikai aktivista-e az Orbán Kegyence-díjjal megérdemeleten kitüntetett Bayer Zsolt, a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa, aki 2016 szeptember 24-én az Ön engedélyével tartott goebbelsi gyűlöletpropagandával átitatott fórumot a Zsolnay Kulturális Negyedben?

Politikai aktivista-e az a Kovács Ákos, a fideszes Tiffán Zsolt üzlettársa, Orbán kedvenc dalnoka, a női princípium felkenetlen szóvivője, aki 2018 május 12-én az Ön engedélyével tartott koncertet a Kodály Központban?

Kérem árulja el, hogy milyen alapon dönt Ön arról, hogy kik léphetnek színpadra és kik nem a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó intézményekben? Elég felkészültnek érzi-e magát ahhoz, hogy ilyen ügyekben döntsön táncművészként és koreográfusként?

Mivel a kérdéseimre nagy valószínűséggel nem fogok választ kapni Öntől, ezért csak annyit javaslok, hogy egyszer nyugodtszenterzsébeti csendes magányában gondolkozzon el azon, hogy miként érezné magát akkor, ha egy darabot, amelyben Ön is szerepel csak azért nem engednének színpadra valahol, mert Ön, mint a pécsi fideszes bagázs látszólag hű kiszolgálója szerepel abban.

Ha ezen elgondolkodott, akkor kérem fontolja meg azt is, hogy lemond a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetői posztjáról, mert az "Igenis, miniszterelnök úr!" című darab kitiltása és az azzal kapcsolatos megszólalása minden józanul gondolkodó kultúrember számára világossá tette, hogy Vincze Balázs méltatlan arra, hogy Európában kulturális intézményt vezessen.

Üdvözlettel,
Berkecz Balázs

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr6514014772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása