Berkecz Balázs blogja

A DK és a Jobbik nem akar beszélgetni a visszalépésekről a pécsi-komlói körzetben

2018. március 24. 19:01 - BerkeczBalazs

Azt reméltem, hogy Pécsett minden ellenzéki jelölt közös célja az, hogy ne Hoppál Péter és ne a Fidesz nyerje a Baranya 2-es körzetben a választást, ráadásul ez könnyedén elérhető lenne, ha egy jelölt áll vele szemben. Ezért hívtam el egy beszélgetésre a pécsi ellenzéki képviselő-jelölteket: Hohn Krisztinát (LMP), Gyimesi Gábort (Jobbik), Körömi Attilát (Momentum) és Nagy Ferencet (DK). Sajnos az a helyzet, hogy nem jön össze a találkozó, alapvetően a Jobbik és a DK jelöltjének elzárkózása miatt. Lelkük rajta.

egyeztetes_ende.png
Pénteken jött ki a Közös Ország Mozgalom nem reprezentatív kutatása, amely alapján a hibahatárokat is figyelembevéve egyértelműen kijelenthető, hogy bármelyikünk le tudja győzni Hoppált, ha egyedül áll vele szemben. A számok ugyanis hibahatáron belül, egy nem reprezentatív kutatásban, egy jelölt esetén átszavazási hajlandóságot figyelembe véve szignifikánsan nem térnek el (Hohn Krisztina 46%, Nagy Ferenc 44%, Gyimesi Gábor és jómagam is 42%-on állunk, míg Körömi Attila 36%-on). Viszont Hódmezővásáhely példáján és a 2014-es helyi választókerületi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy egy jelölttel simán verhető lenne a Fidesz helyben.

Pénteki meghívómban jeleztem a jelölt-társaimnak, hogy a mi felelősségünk, hogy előállítsuk ezt a helyzetet!

Ehhez képest a következő történt:

  • Március 23-án, péntek reggel 8:18-kor írtam levelet a jelölttársaknak.
  • 11:33-kor felhívott Gyimesi Gábor, a Jobbik jelöltje, hogy szívesen részt venne egy ilyen beszélgetésen, sőt, még a saját pártirodájukat is felajánlotta.
  • 22:33-kor érkezett egy e-mail Gyimesi Gábortól, aki indoklás nélkül jelezte, hogy az egyeztetésben mégsem kíván részt venni.
  • Március 24-én, szombaton 9:19 írt egy e-mailt Körömi Attila, amiben jelezte, hogy szívesen jön, de számára minden nap csak 21 óra után lehet alkalmas, mert kampányol. 
  • 10:11-kor hívtam Hohn Krisztinát (LMP) és Nagy Ferencet (DK), de csak utóbbival sikerült beszélnem, aki estére ígért visszajelzést, de már ekkor jelezte, hogy nem fog visszalépni, bármi is történjen, de én elmondtam, hogy nem az ő visszalépéséről, hanem bármelyikünk visszalépéséről beszéljünk, mert nagyjából egyenlőek az esélyek. Az LMP jelöltje SMS-ben ígért visszahívást.
  • 16:38-kor visszahívott Hohn Krisztina, akit tájékoztattam a helyzetről és jelezte, hogy a Jobbik távolmaradása ellenére is beszélgetne, de közgyűlési határozatuk van, ami alapján nem léphet vissza. Annyiban maradtunk, hogy megvárja a DK-s jelölt válaszát, és ha ő is nyitott a beszélgetésre, akkor keresünk helyszínt és időpontot.
  • 17:01-kor visszahívott Nagy Ferenc is, aki jelezte, hogy szerinte nincs értelme egymással beszélgetnünk, mert központi megyegyezésre van szükség. Tájékoztattam, hogy egyénileg lehet csak visszalépni, a központ erre senkit nem utasíthat, de ez nem változtatta meg az álláspontját.
  • Ezzel a hírrel felhívtam Hohn Krisztinát, aki korábbi jelzésének megfelelően már értelmetlennek tartotta a beszélgetést.
  • Körömi Attilával, a Momentum jelöltjével ennek ellenére leülünk valamikor, de leginkább csak azért, hogy jobban megismerjük egymás álláspontját.

Az, hogy még beszélni sem hajlandók egymással a visszalépésekről egyes ellenzéki szereplők, hogy nem képesek semmilyen, a választók felé tett gesztusra az egyes pártok, sok mindent elmond. Pláne annak tudatában, hogy a telefonos beszélgetésekben egyetértett velem mindenki abban, ha itt történne előrelépés, annak üzenetértéke és érdemi hatása lenne az egész országra. De nincs. Mindenkienk elmondtam azt is, hogy nem azért hívtam őket, hogy a javamra lépjenek vissza, mert a közvéleménykutatási adatokat elnézve az is megoldás, ha sorsot húzunk és úgy döntjük el ki marad állva jelöltként.

Szégyen, hogy miközben a magyar emberek milliói követelik, hogy legyen már végre együttműködés és egyetlen jelölt ott, ahol lehet, az ellenzéki pártok még mindig egymás kirekesztéssel, a másikra mutogatással, ürügyekkel vannak elfoglalva.

Ezzel a magatartással mindazok a pártok, amelyek csak tettetik az együttműködést, Hódmezővásárhely reményét falják fel. Azt a reményt, azt a példát, hogy igenis le lehet váltani a Fideszt.

Ha kompromisszumképtelen az LMP, a Jobbik és a Momentum, ha a DK vagy bármely másik párt csak a másik kiszorítására játszik, akkor Orbán Viktor kormánya újra lesz választva.

Kompromisszumokra van szükség. Nem elég kompromisszumkésznek látszani, kompromisszumkésznek is kell lenni.

Az Együtt elkötelezett az ellenzéki együttműködés iránt: mi voltunk az első párt, amelyik önként, egyoldalúan elkezdte visszaléptetni jelöltjeit országszerte mind az MSZP, mind a DK, mind az LMP, mind függetlenek javára. Mert mi hisszük, hogy nem színlelni kell az együttműködést, hanem cselekedni kell érte. Ezért léptünk vissza például Mellár Tamás javára is a Baranya 1-es körzetben, mert ott ő a legesélyesebb.

Juhász Péter ma visszalépett a Budapest 1-es választókerületben, hogy példát mutasson, de az Együtt részéről nem lesz több visszalépés addig, amíg nem követik más pártok jelöltjei is a példáját.

A Baranya 2-es körzetben pedig azt javaslom minden választónak, hogy arra voksoljon, aki nem a pártját, hanem a választókat tervezi képviselni. Aki eddig is érdemben vitt ügyeket, aki tett azért, hogy jobb legyen a hazai közélet, hogy megoldódjanak társadalmi problémák. Szavazzanak arra, aki nemcsak beszél Orbán leváltásáról, de hajlandó tenni, áldozni is ezért.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr2213776664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása