Berkecz Balázs blogja

Kósa Lajos pont a bróker-botrány környékén intézkedett a rábízott pénzzel?

2018. március 13. 10:56 - BerkeczBalazs

Ez lehet a Fidesz egyik legnagyobb botránya: a Magyar Nemzet birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett Kósa Lajos. Sok fontos kérdés merül fel az üggyel kapcsolatosan.

ko_sa.png(fotó forrása: index.hu)

Azt írta ma a Magyar Nemzet, hogy Négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett Kósa Lajos a lap birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint. A Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült dokumentumból kiderül, a fideszes politikus – korábban frakcióvezető, jelenleg a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter – 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, amelynek részleteit közjegyzői okiratba is foglalták.

A több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el – áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. Az Orbán-kormány minisztere eszerint pénzt vehetett fel a számláról, átutalásokat végezhetett és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le, egyedül a számla megszüntetésére nem kapott jogosultságot. A 2015. február 2-án kelt, többször módosított okiratban az áll: az értékpapír-vásárlást szakaszosan és folyamatosan kell „eszközölni”, és annak 2015. április 30-ig meg kell kezdődnie. A dokumentumban a felek a „megbízás tartalmát nem kívánták pontosabban meghatározni”.

Mint emlékezetes, a 2015-ös magyarországi brókerbotrány 2015. február 23-án indult a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel, majd március 6-án folytatódott a Hungária Értékpapír Zrt.-vel, amelynek szintén részlegesen felfüggesztették működését feltárt szabálytalanságok miatt. Március 10-én a Quaestor Csoporthoz tartozó QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének részleges felfüggesztésére került sor. Különösen izgalmas, hogy a Kósa Lajost megbízó okirat módosításainak egy része pont erre az időszara esett. 

Kié lehet ez a temérdek pénz? Csak nem a Fidesz lopott vagyona?

Az Együtt 2017-ben összeszámolta, hogy 2010 óta Orbán Viktor és legszűkebb érdekköre, országszerte a helyi fideszes kiskirályok mennyi közpénzt, közbeszerzést szereztek meg. Az ellopott közvagyon értéke, ami Orbán Viktorhoz és köréhez került, még a legszerényebb számítások szerint is meghaladja a 12 ezer milliárd forintot. Ez a szám még nem is tartalmazza a korrupt földárveréseken megszerzett állami földek értékét, valamint a trafik-mutyiban ellopott pénzeket.

Lehetséges, hogy 2013-ban a Fidesz az akkoriban Simicskánál már jóval megbízhatóbb kádernek számító Kósára bízta az addig ellopott ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget, amit 2015-ben menteni próbáltak a brókerbotrányban bedőlő pénzintézetekből?

Mint azt anno az Index is megírta: a Fidesz vezetése napokkal a Hungária Értékpapír Zrt. bedőlése és a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődjének bejelentése előtt már tudhatott arról, hogy a két cégnél súlyos gondok vannak, és mindkettő hasonló sorsra juthat, mint a Buda-Cash. Ez az információ akár segíthette is a kormányoldali politikusokhoz közelálló cégeket, hogy időben kimentsék a két brókercégnél elhelyezett pénzeiket. Orbán Viktor akkoriban úgy nyilatkozott, hogy ő maga rendelte el kormányülésen a Buda-Cash bedőlése után, hogy minden minisztérium vegye ki a pénzét, ha brókercégnél tartja. Valamiért Kósa megbízása is akkoriban változott...

Ahogy ma Juhász Péter is fogalmazott: éppen itt az ideje, hogy Kósa Lajos álljon nyilvánosság elé, és adjon magyarázatot az enyhén szólva gyanús ügyleteire. Ne kerteljen, ne beszéljen a tőle megszokott rébuszokban, adjon világos, egyenes magyarázatot a nyilvánosságra került okiratban foglaltakra!

Amennyiben nincs magyarázat, csak egy egyszerű álhírezés részéről, akkor azt gondolhatjuk, hogy Kósa Lajos nemcsak strómanokat használ, de ő maga is az. 

 

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, és benne Pécset és Baranyát is!

————————

Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr1813735792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása