Berkecz Balázs blogja

Kirúgta végre a pécsi önkormányzat a vízmű- és a Zsolnay-foglalós ügyvédet?

2018. március 02. 08:01 - BerkeczBalazs

Nagyot bukott Pécs városa a fideszes pancserek által indított vízműfoglalásban és Zsolnay-háborúban is. Utóbbi ügyben károsult egy sereg porcelános munkás. Az a hír járja, hogy a fideszes többségű önkormányzat a napokban megvált Szabó Ivántól. Belátta Pécs bukott vezetése, hogy mekkora bajt okozott a vízmű és a Zsolnay körül?

szabo_ivan.png(fotó: MTI / index.hu)

Szabó Iván a pécsi vízműfoglalással vált ismertté. A pécsi vízdíjakat elnézve ma már világosan látszik, hogy csak blöff volt Pécs fideszes városvezetése részéről a csökkenő díjakról papolni, hiszen még a GVH szerint is tisztességtelen és kizsákmányoló jellegű a Tettye Zrt. díjszabása. Arról már nem is beszélve, hogy az egész akció uszkve 3 milliárd forintjába fájt a magyar adófizetőknek, vagyis nekünk.

A következő nagy port kiváltó ügy a Zsolnay-gyár einstandolási kísérlete volt, amelyet a vízműnél történtekhez hasonlóan Szabó Iván és Páva Zsolt duója vezényelt le.

Még 2017 februárjában számoltam be arról, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával folytatott körmönfont, fideszes oligarchák önös érdekei érdekei által zajló harcban az arrogáns, öntelt és dilettáns városvezetés elvesztette a kontrollt, melynek eredményeként Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan. A Zsolnayra szemet vetett az Orbán-Tiborcz érdekkörhöz tartozó WHB Kft. Is, de végül az egész eltaktikázott sakkjátszma legnagyobb vesztese Pécs városa lett, amely így nem csak a vagyonát, hanem a pécsi gazdaságba befektetni szándékozók bizalmát is eljátszotta.

Mindeközben már kereken egy éve, 2017 március 1 óta van NAV végrehajtás érvényben az ellen-Zsolnayként létrehozott Ledina Épületkerámia Kft. ellen, amiről az Átlátszónak így nyilatkozott Szabó Iván, Pécs város ügyvédje: "a közgyűlés hozott egy ilyen határozatot, hogy létrehozza a Ledina Kerámia Kft.-t annak érdekében, hogy a Zsolnay-kultuszt meg az embereket átmentse".

Tavaly április végén jött a következő pofon: a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerint jogellenesen mondott fel a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. csaknem százhúsz egykori dolgozója 2016-ban. A mára jogerőssé vált bírósági ítélet szerint több mint 23 millió forintot kell fizetnie a Ledina Kerámiához átigazolt 115 volt dolgozónak a Zsolnay-gyár tulajdonosai felé

A Szabad Pécs a napokban úgy értesült Zentai Istvántól, a Ledina Kerámiát vezető ügyvezetőtől, hogy a céget tulajdonló angliai székhelyű China Rose cégcsoport kifizeti a “ledinásokra” rótt, Zsolnaynak fizetendő 23 milliós büntetést. 

Gondolkodó emberben okkal merül fel a kérdés, hogy az egy éve NAV végrehajtás alatt álló Ledina Kerámia Kft miből fizeti ki a dolgozóira kirótt büntetést, ha az adótartozását sem tudja rendezni több mint egy éve?

Nem ismertek a cég 2017-es pénzügyi adatai, de 2016-ban mindössze 28 ezer forint árbevételt sikerült összehozniuk, amiből egyáltalán nem látszik, hogy miből tudnak bért fizetni, és ha folytatódik az a negatív spirál, amiben a Ledina van, akkor a Zsolnay-gyárból átvett dolgozók közel 200 millióra rúgó végkielégítését miből tudnák rendezni.

Dicstelen és vérlázító az, ahogyan Páva Zsolt polgármester és Szabó Iván ügyvéd mesterkedése révén kiforgatta saját magát Pécs városa a Zsolnay-vagyonból és ahogyan 120 egykori Zsolnay-dolgozót berántottak az egzisztenciális slamasztikába.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. március 5-i közgyűlésén a korábbi gyakorlattól eltérően már nem Szabó Iván fogja képviselni a pécsi önkormányzatot, és az a hír járja, hogy Páva Zsolt kiadta az útját Szabó Ivánnak. Ha ennek az oka az, hogy a pécsi Fidesz végre belátta, hogy milyen kárt okoztak Szabó Iván közreműködésével a vízműfoglalással és a Zsolnay körüli kavarással, akkor itt az ideje, hogy Páva Zsolt, Hoppál Péter és Csizi Péter és a többi fideszes is eltakarodjon a város éléről, ugyanis egyetemlegesen felelősek azért, hogy Pécs ma a legrosszabb gazdasági és társadalmi helyzetben lévő megyei jogú város. 

Mindenesetre ma levélben fordulok Páva Zsolt polgármesterhez azért, hogy választ kapjak a fenti, Szabó Iván távozásával kapcsolatos kérdésre.

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, és benne Pécset és Baranyát is!

————————

Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr5513709092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása