Berkecz Balázs blogja

Szabálysértési ügyben alkotmánybírósági döntés?!

2017. október 21. 09:45 - BerkeczBalazs

Immáron fél éve történt, hogy Gulyás Mártonék fogva tartása miatt tiltakozásképpen tojással dobáltuk meg a Gyorskocsi utcai rendőrséget. A bíróság tárgyalás nélkül részesítette figyelmeztetésben az Együtt politikusait, mi pedig tisztességes tárgyalást kértünk. Erre egy friss végzésben a Pesti Központi Kerületi Bíróság az Alkotmánybíróság döntésének meghozataláig felfüggesztette az ügyünkben folyó szabálysértési eljárást. Hogy is van ez?

alkotmanybirosag_szabsert.png

Mint ismeretes: április 12-én, az Együtt politikusaival (Spät Judittal, Juhász Péterrel, Lázár Róberttel és Pataki Mártonnal) közösen Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobáltuk meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját. Akkor már második napja tartották fogva Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Mindkettejüket politikai véleménynyilvánítás közben vitték el a rendőrök, egyikük sem akart senkit megfélelmlíteni és egyikük sem akart személyben kárt tenni egy a gyülekezési törvény ahtálya alá tartozó rendezvényen, ahogy mi sem ezt terveztük, hanem a markáns politikai véleményünket fejeztük ki egy látványos, előre bejelentett akcióban.

Az előre bejelentett tojásdobálás a Gulyást és Vargát is őrző Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját érte, és a kivonuló rendőrök kvázi tettenértek bennünket, viszont miután az adatainkat felírták szabadon távozhattunk. Ahogy Juhász Péter, az Együtt elnöke is megfogalmazta már: felmerül a kérdés, hogy ha minket ezért, garázdaságért, büntetőeljárásban, nyilvánvalóan csoportosan elkövetve nem állítottak elő, akkor hogy lehetséges az, hogy Gulyás Mártont és Varga Gergőt - akik nem csoportosan követték el a Sándor-palotánál az akciót - azonnal előállították, és közel 3 napig őrizetben tartották? 

A Riddim Colony zenekarból és a Ligetvédők csapatából is ismert Komáromy Gergő, azaz G Ras és Kiripolszky Csongor fejenként 30 ezer forintos bírságot kapott garázdaságért szintén a Pesti Központi Kerületi Bíróság gyorsított eljárásban meghozott ítélete alapján, amiért húsvét hétfőn lemosható ételfestékkel dobták meg a szovjet emlékművet a Szabadság téren. Az elkövetőket Gulyásékhoz hasonlóan azonnal őrizetbe vették, és a Gyorskocsi utcában a fogdán kellett megvárják a tárgyalásukat.

Szerintem a fenti ügyekből nyilvánvaló, hogy a rendőrségen keresztül a hatalom meg akarja félemlíteni a civileket, a Fidesz kormánya pedig nem akarja meghallani az ellenvéleményeket. Ezért is volt diktatúrákra jellemző az a módszer, ahogyan lecsapott a rendőrség, az ügyészség és a bíróság Gulyás Mártonra, Varga Gergőre, Komáromy Gergőre és Kiripolszky Csongor akik velünk együtt ártatlanok, nem követtek el garázdaságot, pusztán az alaptörvényben rögzített jogukkal élve a szabad véleményüket fejezték ki a keleties elnyomó, köztörvényes maffiózóként viselkedő rezsimmel szemben.

Sem a civilek esetében nem valósult meg a garázdaság vétsége azzal, hogy egy festékes palackkal összekentek egy épületet illetve emlékművet, sem nálunk nem valósult meg, hiszen a mi akciónk kizárólag a sajtótájékoztatóval egybekötött eseményre meghívott újságírók előtt történt, és egyértelműen a politikai véleménynyilvánítás keretei között értelmezhető, a társadalomra való veszélyesség és a félelemkeltés nem értelmezhető egyikünk akciójánál sem, de a függetlennek egyre kevésbé nevezhető bíróság elítélte a civil aktivistákat is, ahogyan bírósági tárgyalás nélkül állapította meg a bíróság azt is, hogy az Együtt tojásdobálós akciója kihívóan közösségellenes volt, és alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat és megbotránkozást keltsen, emiatt bírósági figyelmeztetésben részesítettek minket.

Most kaptam egy újabb végzést a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, amelyben Komáromy Gergő és Kiripolszky Csongor hasonló ügyére hivatkoznak, amely kapcsán alkotmányjogi panasszal éltek a civilek, mivel szerintük is a szabad véleménynyilvánítás mindenkit megillető jogát gyakorolták a Szabadság téri akció során, vagyis nem minősülhet garázdaságnak az ő cselekményük sem. Ezzel összhangban az Együtt politikusainak tojásdobálós véleménynyilvánítása ügyében folyó szabálysértési eljárást az Alkotmánybíróság döntésének meghozataláig felfüggesztette a Pesti Központi Kerületi Bíróság. 

vegzes.jpg

Mi az Együttben kiállunk a saját jogaink mellett is, és - ha egyszer befejezi a hatalom az időhúzást, akkor - rendes bírósági tárgyaláson fogjuk bebizonyítani, hogy nem követtünk el szabálysértést, nem vagyunk garázdák, hanem a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával éltünk.

Viszont a szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatja a Fidesz most is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. 

A kormányváltás után magyar alkotmányos demokrácia 1989-90-es örökségéből megtartjuk és megerősítjük az alkotmányos szerkezetre és a végrehajtó hatalom kialakítására vonatkozó szabályokat, újra megerősítjük az intézményi fékeket és egyensúlyokat.

Polt Pétert az alkotmányos rend ellen elkövetett bűnök miatt eltávolítjuk hivatalából!

Az Alkotmánybíróság jelenlegi, kollaboráns tagjainak automatikus hivatalvesztése után az új Országgyűlés erős intézményi garanciákkal, konszenzusos, többpárti jelölési folyamat után kiegyensúlyozott, alkotmányos demokrácia párti, új testületet alkot. Az új Alkotmánybíróságon belül törekedni fogunk a magyar jobboldali, polgári, konzervatív, liberális és progresszív alkotmányos hagyományok széleskörű képviseletére a pluralizmus tisztelete és megerősítése érdekében.

Bővebben: https://program.egyuttpart.hu/programok/szabad-koztarsasag

————————

Programunkat itt találod: 
https://program.egyuttpart.hu

Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr2613046678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása