Berkecz Balázs blogja

Páva, Hoppál és Csizi éppen elherdál minden pécsi közvagyont

2017. szeptember 21. 14:36 - BerkeczBalazs

Alig egy hete írta meg a Szabad Pécs, hogy a súlyos pécsi önkormányzati működési hiány kifizetése és a céges adósság eltüntetése nagyon fog fájni a pécsieknek, mert a kormány benyújtja a számlát: viszik a repteret, a két valós piaci értékkel rendelkező városi céget, a pécsi távhőszolgáltatót valamint a drágán gründolt víziközmű-szolgáltatót is. Most pedig kiderült, hogy az oroszok már a spázjban, illetve a pécs-pogányi reptéren csekkolták, hogy milyen a portéka.

img_0346.JPG

Most a Magyar Nemzet is arról számolt be, hogy a nem hivatalos, ám több, egymástól független forrásból származó friss információja szerint "a kormány végül megmenti a csőd szélén táncoló, hozzávetőleg 7,5 milliárd forintos működési hiányt felhalmozó pécsi önkormányzatot (az én információim szerint 24 milliárd a teljes mínusz). Erre úgy kerülhet sor, hogy a kormányzat kifizeti Pécs tartozásait, ám cserébe be is nyújtja a számlát. Vagyis a város nem kap ingyenpénzt, és ez nem csupán azt jelenti, hogy sokkal szigorúbb gazdálkodást várnak majd el Pécstől, hanem azt is, hogy az állam gyakorlatilag bevásárol a megyeszékhelyen.

A legnagyobb tétel a kormány pécsi listáján a Pécs–Pogány repülőteret működtető cég felvásárlása lehet. Ugyanakkor értesüléseink szerint az állam a repteret átvétele után kis túlzással azonnal bérbe is adná a Paks II.-t építő Roszatomnak. Ha így lesz, az ügylettel egyáltalán nem jár rosszul a kormányzat. S nem mellékes, hogy a szóban forgó repülőtér észszerű választás lenne az oroszoknak is, hiszen van közvetlen autópálya-csatlakozása. A sztráda Pécsről a dunai kikötővel rendelkező Mohács felé halad, és a fővárosig futó autópályának Paksnál is van lehajtója. Ráadásul a személy- és teherautó-forgalom sem jelentős a Pécs–Szekszárd, de még a Pécs–Paks vonalon sem. A megyeszékhelyen egyébként ezeket a híreket hallva a helyiek azt vetették fel, hogy egy ilyen lehetőséget vajon miért nem a pécsi városvezetés használ ki, miért nem Páva Zsolték adják ki a repülőteret."

Jogos a Magyar Nemzet felvetése: Miért játsza el saját vagyonát a pécsi városvezetés, és miért nem maga húz hasznot abból, hogy az oroszok jó pénzért igénybe is vehetnék?

A Szabad Pécs szerint a kormány vinné a két legjobban működő, nyereséget termelő, és így valós piaci értékkel rendelkező városi cég, a pécsi távhőszolgáltató, vagyis a PÉTÁV Kft., illetve a pécsi víziközmű-szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. is állami kézbe kerülhet a hiány átvállalása fejében. Vélhetően ezek a nemzeti közműholdingba, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-be kerülhetnek majd be. 

Sőt, a Szabad Pécs úgy tudja, hogy mindezeken túl egy komolyabb, jelenleg még a pécsi önkormányzat tulajdonát képező ingatlanokból álló csomag is állami kézbe vándorolhat át. Gondolom nem kérdés, hogy mennyire fog tudni abba beleszólni a pécsi vezetés, hogy melyik ingatlanokat adja át az államnak... Lúzerek.

Álláspontom szerint azonban Pécsett ma nem lehet mást tenni, mint egyrészt a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvényt betartva kezdeményezni az adósságrendezési eljárást (amely már akkor indokolt, ha a lejárt tartozás esedékességét követő 60 napon belül nem vitatta és nem fizette ki az önkormányzat a tartozását, tudomásom szerint számtalan ilyen számlatartozás halmozódik a városházán), másrészt feloldani a gyámság alá helyezéssel keletkezett illegitim helyzetet azzal, hogy lemondanak a társadalmi és gazdasági csőd felelősei: Orbán Viktor, Páva Zsolt, Csizi Péter, Hoppál Péter, Bánki Erik, Hargitai János, Kővári János, Nagy Csaba és Tiffán Zsolt, valamint a pécsi közgyűlés minden tagja annak érdekében, hogy a pécsiek kompetens, valóban Pécs érdekét érvényesíteni képes vezetőket választhassanak.

De nézzünk egy példát, ha a kedves olvasók közül bárkinek van vagy lenne egy saját cége, amelyet csődbe visz az általa megbízott ügyvezető, akkor hagyná-e hogy tovább herdálja a vagyont, vagy egy feljelentés mellett kitenné a szűrét, és keresne egy olyan új cégvezetőt, aki képes rendbe tenni a bajba sodort vállalkozást? - A válasz ugyanígy érvényes az alkalmatlan önkormányzati vezetőkre is! 

Az Együtt a kormányváltás után helyreállítja és átláthatóvá teszi a hazai önkormányzatiságot!

Egységes állami, online felületen hozzáférhetővé teszünk minden közpénzfelhasználást érintő közbeszerzési eljárást és szerződés végrehajtást érintő összes dokumentumot. Ez kiterjed az állami vállalatokra, központi kormányzati intézményekre, önkormányzatokra és önkormányzati cégekre egyaránt.

Átláthatóvá tesszük az önkormányzati döntéshozatalt. Az önkormányzatoknak az interneten, kereshető formában nyilvánosságra kell hozniuk minden előterjesztést, továbbá a testületi ülések napirendjét és jegyzőkönyvét, a helyi rendeleteket és egyéb helyi jogszabályokat. Minden testületi ülést online követhetővé teszünk, az ülésekről készült videókat az önkormányzatok archívumában elérhetővé tesszük.

Minden ötezer forint feletti állami költést tételesen nyilvánosságra kell hozni a kifizetés utáni 60 napon belül egy egységes, kereshető rendszeren keresztül, minden állami, önkormányzati, központi kormányzati intézményre kiterjedően.

Bővebben: https://program.egyuttpart.hu/programok/megujulo-kozelet 

————————
Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4612883306

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lopni tetszenek vagy csak trehányak tetszenek lenni? 2017.09.22. 09:52:15

Amit Pécsről tudni kell a hírek megértéséhez A címben feltett kérdést nem először teszem föl, ha Pécs helyzetére, vezetésére terelődik a szó. Márpedig terelődik az helyben és az országos médiában is inkább nagyobb, mint kevesebb rendszerességgel. Mos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása