Berkecz Balázs blogja

Építkeznek a szomszédjában? Kösse fel a gatyát!

2017. augusztus 19. 11:46 - BerkeczBalazs

Lázár János és gyengécske csapata teljesen elszabta a hazai építésügyet. Idegesek a frissen épülő házak szomszédságában élők, rosszak az engedély nélkül, egyszerű bejelentés alapján készült tervek, érnek a perek. De még a kormányzati beruházás keretében épülő milliárdos komplexumok is gyakran azzal az igénytelenséggel készülnek, mint Tállai András libafoszöld öltönye.

giccsparade_2_1.png

Ahogyan arról már korábban is írtam: látszólag csökkent a bürokrácia január 1-től, és lakóépületek 300 négyzetmétert meg nem haladó méretűre történő bővítése és átalakítása sem építési engedély köteles már, elég lesz "csak" egy bejelentés. Ha valaki azt hiszi, hogy ettől egyszerűbb lesz építkezni, az nagyot téved, sőt olcsóbb sem lesz. 

Talán nem csak az építész szakma emlékszik arra, hogy tavaly januárban nagy patália kerekedett abból, hogy a Miniszterelnökség úgy szabta át az egész hazai építésügyet, hogy a szakmai szervezetek javaslatait is semmibe vette. Januárban Magyar Építész Kamara után már a Magyar Mérnöki Kamara is közleményben jelezte: számára elfogadhatatlan az új építésügyi szabályozás, és azt javasolják, hogy a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vezényletével összehányt kormányrendeletet a kormány vizsgálja felül, és egészítse ki mert az építkezés megkezdéséhez kapcsolódó eljárás egyszerűsítése nem járhat a minőségi előkészítés és biztonságos megvalósítás, valamint a hosszú távon is rendeltetésszerű használat kockáztatásával.

Ennek az intézkedésnek a része volt az is, hogy 2017. január 1-jétől nem kell építési engedélyt kérni bármekkora egylakásos, saját célra készülő lakóház építésekor, sőt használatbavételi engedélyre se lesz szükség, az építési tevékenységgel kapcsolatos kötelezettség ez esetben csak a bejelentésre korlátozódik.

De nem kell építési engedély - műemlék kivételével - a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítésére, és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület átalakítására és ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezésre, támfalépítésre sem. 

Az építtetők helyzete viszont csak látszólag lett könnyebb, ugyanis nekik és az általuk megbízott építészeknek jóval részletesebb tervdokumentációt kell készítenie a bejelentési eljáráshoz, ugyanis a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) kormányrendelet szerint az alábbi kiviteli szintű terveket kell a bejelentéshez elkészíttetni, és az alábbi munkarészeket kell az elektronikus építési napló mellé feltölteni:

  1. aláírólap tervjegyzékkel
  2. helyszínrajz
  3. kitűzési helyszínrajz
  4. utcakép
  5. eltérő szintek alaprajzai
  6. metszetek
  7. homlokzatok
  8. tartószerkezeti tervek
  9. épület műszaki berendezéseinek rendszerterve
  10. műszaki leírás
  11. tervezői költségvetési kiírás

Ráadásul költségesebbé is vált a "bürokráciacsökkentett" építkezés, hiszen az intézkedéseknek megfelelően kötelező felelősségbiztosítást is kell már kötnie az építészeknek, és - természetesen - ennek költségeit is a megrendelőikre tudják csak ráhárítani, plusz kötelező a tervezői művezetés is

Mindössze annyival egyszerűbb az építésügyi ügyintézés, hogy a szomszédok nem kapnak értesítést az építési tevékenység előkészületeiről (gondolom ez hasznos lehet akkor, ha XY fideszes képviselő nem akarja világgá kürtölni, hogy éppen egy 1500 négyzetméteres villát épít a XII. kerületben), de jelentősen növekszik az a rizikófaktor, hogy akkor fog egy szomszéd pereskedni a neki nem tetsző építkezés miatt, amikor már jelentős összeget fordított az épülő házára a kivitelezés alatt az építtető.

Az építésügyi szabályozás szétverésével perek sokasága fog keletkezni a szabálytalan telekbeépítések okán megromló szomszédsági viszonyok miatt, és szép településeink utcaképére évtizedekre fogja rányomni a bélyegét a fideszes felelőtlenség. Ezzel együtt megnő az építész kollégák felelőssége is, mondhatni korlátlan lesz, hiszen nem lehet az engedélyező hatóságra fogni semmit, minden hibáért ők lesznek felelősek, és talán a kötelező felelősségbiztosítás anyagilag helyt áll az esetek egy részében helyettük.

Az építésfelügyeleti hatóság ellenőrzésére természetesen lehet majd számítani, aki majd ellenőrzi, hogy az építőipari kivitelezési tevékenység egyszerű bejelentéshez kötött épület esetén az egyszerű bejelentési dokumentáció alapján, illetve a szakmai és biztonsági előírások megtartásával történt-e. Ha nem, akkor majd rendesen bírságol, vagy elbontat. Viszont kapaszkodjanak: az építésfelügyelet a településképi előírások betartását nem ellenőrizheti, mert ezt a szétmódosított, elszabott építési törvény nem teszi lehetővé.

Pedig a kormány úgy tesz, mintha a településkép lenne az egész építésügyi trollkodás középponjában. Lázár János 2016 június 10-én Kaposváron tartott építészeknek fórumot, ahol többek között arról is beszélt, hogy meg kell óvni az embereket attól, hogy rossz házakat építsenek, ezért Lázár az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának nevezte a saját településeik utcaképének, a települések összképének javítását, amihez egy keretet adnak az azóta már elfogadott településképi törvénnyel

Sőt, Lázár szó szerint úgy fogalmazott Kaposváron, hogy a helyi településképi rendelet fogja meghatározni, hogy mi a szép és a nem szép. Lázár szerint ennek a helyi településképi rendeletnek ízlésrendeletnek kell lennie. 

Az ízlésrendőrség ügyét Lázárék a kormányhivatalokon belül működő építésfelügyelet helyett rátolták a szerencsétlen polgármesterekre, akik településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezhetik. Nem csak Óbudán vagy Győrben, de a 71 lelkes Bürüsön vagy a 70 lakosú Szörényben is meg kell ezt oldani az ottani polgármestereknek. Még egy púp a hátukra, gondolhatta a végtelenül cinikus és arrogáns Lázár, akinek két éves kijelentése ma is igaz: riasztó állapotban van az állam, nagyságát, mozgásképtelenségét és az elnehezültségét tekintve is. 

Végül nézzünk két példát:

Az egyik egy lakóház, amely egy vidéki városban épül, ahol zártsorú beépítés és az utca tengelyével párhuzamos gerincű egyszerű nyeregtető az előírás. Nem kell építésznek lenni ahhoz, hogy ennél az egyszerű bejelentéssel készült épületnél semmi sem stimmel ezen előírások közül, és - lássuk be - látszólag sem illeszkedik a környezetébe. A szomszédok már tépik is a hajukat. Ha az Ön szomszédjában is építkezni készülnek, akkor kösse fel a gatyát.

elrontott_haz.png

A másik példa pedig egy központi beruházás, a szilvásváradi állami ménesgazdaság kiemelt fejlesztése. Ahogy az Index is megírta: ez a lovas stadion nemcsak egy sima lovaspálya lesz nézőtérrel, hanem konkrétan egy háromfalú betonteknő épül a Szalajka-völgy bejáratánál. Tovább tetézi a tájrombolást, hogy a stadion mellett egy hozzá illő léptékű parkoló is épül, azaz egy jó nagy területen kiirtották a fákat és egyéb növényzetet, és az egészet lebetonozták. Ezt a cikket olvasva vettem erőt magamon, és átrágtam magam Szilvásvárad rendezési tervén, ami gyakprlatilag ki van herélve, köszönhetően a településképi törvény és az építési törvény szerencsétlen szabályozásának, ami miatt sajátos ex-lex állapot van, de ez az egész országra érvényes: a helyi településképi rendeletek elkészültéig nem szabályozhatnak településképi kérdéseket helyben. Pedig a betonbunker-stílusban épülő lovarda szomszédságában, pár méterre húzódik egy Natura 2000-es terület és a tájképvédelmi övezet határa, így biztos indokolatlan ez a fajta építészeti megformálás.

index_szilvasvarad_bunker.jpg

Persze nem kell csodálkozni, mert ezt a szilvásváradi kormányberuházást is a hazai vállalkozók szupermene, a gigastróman cége, a Mészáros és Mészáros Kft. egy másik céggel összeállva végzi - az index.hu információi szerint - az előzetesen becsültnél 1,6 milliárddal drágábban, nettó 6,2 milliárdért.

A beruházásban erősen érdekelt Magyar Lovassport Szövetség alelnöke pedig nem más, mint Izsák fideszes polgármestere, Mondok József, akinek vadászházas ügyével kapcsolatban nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség is. Mondok amúgy szívesen fotózkodott Szilvásvárad településképének tönkretételéhez aktívan asszisztáló polgármester kollégájával, Szaniszló Lászlóval és Budai Gyulával, a Fidesz másik ős(bunkójával)tehetségével.

szaniszlo_mondok.jpgBudai, Mondok és Szaniszló (a kép forrása: 24.hu)

Mivel Lázárék Magyarország kifosztásán és tönkretételén kívül semmihez sem értenek, ezért az Együtt a kormányváltás után olyan józan építésügyi szabályozást fog alkotni, amely optimális az építtetők és a beruházások környezetében élők számára is, alkalmas lesz településeink utcaképének védelmére, és valóban megjeleníti a köz érdekét és érdemben járul hozzá az építőipar és a ingatlanpiac élénkítéséhez.

Találkozzunk augusztus 20-án 16 órakor a Szabad sajtó útján, hogy együtt üzenjük meg az Orbán-rezsimnek: nem hagyjuk, hogy tovább lopják a közös jövőnket!

 

————————
Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3112762522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása